Uniunea Europeana este "un corp mare cu un cap foarte mic", a afirmat vineri presedintele Consiliului italian Sivlio Berlusconi, criticand aspru imposibilitatea Europei de a se pune de acord asupra politici externe sau a pensiilor, potrivit AFP.

Silvio BerlusconiFoto: Reuters

"Suntem in continuare intr-o Europa constituita din multe state care nu reusesc sa se uneasca asupra unei politici externe, fiscale sau a imigratiei unice", a declarat Berlusconi, adresandu-se in cadrul unui miting al tinerilor din partidul sau, Poporul Libertatii (PdL), la Roma.

"Cand a fost vorba sa gasim un lider, noi cei din Partidul popular european (PPE, conservatori), am propus binomul Tony Blair - Franco Frattini, insa Sarkozy si Merkel au decis sa pastreze pentru ei politica externa si au ales sa numeasca doua persoane respectabile insa complet necunoscute europenilor si altor interlocutori internationali", a comentat premierul, intr-un discurs foarte combativ, referitor in principal la planul de austeritate bugetara si atitudinea justitiei italiene fata de el.

Cele 27 de state membre l-au ales in noiembrie 2009 pe belgianul Herman Van Rompuy ca primul presedinte permanent al Europei si pe Catherine Ashton, de origine britanica, drept primul sef al diplomatiei sale.

Silvio Berlusconi s-a plans, de asemenea, de incapacitatea UE de a impune tuturor tarilor o crestere unica a varstei de pensionare, "pentru ca guvernele sa poata spuna: Europa este cea care ne impune, trebuie sa facem acest lucru". "Din contra, guvernele nationale se confrunta cu problema cresterii serioase a varstei, ceea ce nemultumeste numeroi alegatori", a spus el.