"Unii nebuni" de pe Dealul Capitoliului care doresc sa vanda armament avansat Taiwanul se joaca cu focul si ar putea sa plateasca un "pret dezastruos", scrie vineri organul de presa al Partidului Comunist din China, citat de Reuters.

Cotidianul Poporului spune ca Statele Unite ar trebui sa anuleze "cancerul" legii care permite vanzarea de armament catre Taiwan, insula pe care China o considera parte integranta a teritoriului sau.

Potrivit unei legi din 1979, SUA trebuie sa furnizeze armament pentru Taiwan astfel incat insula sa-si poata mentine o "capacitate suficienta de auto-aparare".

Taiwanul vrea sa cumpere 66 de avioane de vanatoare avansate F-16C/D, o afacere care ar putea sa ajunga la peste 8 miliarde de dolari, si intentioneaza sa renunte la flota de F-5 pe care o mai detine.

"In momentul de fata, unii nebuni de pe Dealul Capitoliului creaza taraboi despre consolidarea si extinderea acestui cancer", scrie Cotidianul Poporului, intr-un editorial, adaugand ca acesti politicieni sunt "extrem de aroganti".

Comentariul este semnat "Zhong Sheng", un nume care sugereaza sensul "vocea Chinei", folosit uneori pentru a reflecta opinii de rang inalt.

Relatiile dintre cele mai mari economii ale lumii "nu au ajuns usor la nivelul la care se afla acum", avertizeaza autorul articolului.

"Unii vor sa schimbe cursul istoriei, dar trebuie sa stie clar pretul dezastruos pe care vor trebui sa-l plateasca", adauga acesta.

"Un sfat pentru acei congresmeni confuzi: nu mergeti prea departe, nu va jucati cu focul", se arata in incheierea editorialului.

Cererea de a cumpara avioane F-16 asteapta aprobarea inca din 2006. In 2009, Taiwanul a cerut modernizarea celor 146 de modele vechi F-16 A/B. Primele avioane F-16 au fost vandute Taiwanului de George H.W. Bush in 1992.

Mai multi experti au afirmat ca este improbabil ca administratia Obama sa aprobe achizitionarea noilor avioane, dar ar putea oferi in schimb Taiwanului un program de modernizare al aparatelor F-16A/B in valoare de pana la 4,2 miliarde dolari.