Fostul premierul britanic Tony Blair, aflat in fruntea guvernului de la Londra in momentul atentatelor de la 11 septembrie 2001, a avertizat ca razboiul occidentului impotriva extremismului este departe de a se incheia, intr-un interviu pentru The Times, preluat de AFP.

Tony BlairFoto: Reuters

Blair a admis ca atat el cat si fostul presedinte american George W. Bush au subestimat dificultatea razboaielor din Irak si Afganistan. Insa, potrivit lui, vina ii apartine Iranului, care a facut tot posibilul sa prelungeasca aceste conflicte.

Fostul premier acuza regimul presedintelui Mahmoud Ahmadinejad ca sustine gruparile extremiste, spunand ca "una dintre principalele probleme in Irak a fost interventia permanenta a Iranului, la fel ca in Afganistan".

O schimbare de regim la Teheran "m-ar face imediat mai optimist", a spus el.

Achizitioanrea de arme nucleare prin Iran "a destabilizat regiunea foarte, foarte grav", a adaugat fostul lider laburist, devenit trimis speicale al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu.

In interviul pentru cotidianul britanic, Blair isi exprima regretul sa operatiunile se prelungesc in cele doua tari si ca riscurile atentatelor terorista persista. "Mai avem un drum lung (de parcurs) pentru a iesi din aceasta situatie", afirma el.

In legatura cu reprimarea manifestatiilor din Siria, Tony Blair cere comunitatii internationale sa sporeasca presiunea asupra presedintelui Bashar al-Assad.