Ministrul israelian insarcinat cu Informatiile a caracterizat vineri drept "grave si dificile" declaratiile premierului turc, care a afirmat ca vapoarele cu ajutoare pentru Fasia Gaza vor fi escortate in viitor de forte navele, relateaza AFP.

"Aceste declaratii sunt grave si dificile dar nu dorim sa alimentam polemica", a spus Dan Meridor, la postul de radio al armatei.

"Este mai bine sa tacem si sa asteptam, interesul este sa nu agravam situatia replicand prin atacuri" verbale, a continuat acesta.

El a subliniat insa ca Turcia va fi cea care va viola dreptul international daca va incerca sa sparga cu forta blocada maritima israeliana impusa Fasiei Gaza, tinand cont ca ONU a recunoscut "legitimitatea" acestei blocade.

Un inalt responsabil israelian a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca o astfel de initiativa a Turciei ar fi o "provocare foarte grava".

"Este foarte dificil sa ne imaginam ca Turica va merge pana la a pune in practica o astfel de actiune, tinand cont de angajamentele sale fata de NATO", a adaugat acesta.

"Navele de razboi turcesti vor fi insarcinate sa protejeze vapoarele turcesti care duc ajutoare spre Fasia Gaza", a declarat joi premierul turc Recep Tayyip Erdogan, citat de televiziunea Al-Jazeera.

"De acum inainte, nu vom mai permite ca aceste vapoare sa fie tinta atacurilor din partea Israelului, asa cum s-a intamplat cu 'flotila Libertatii', deoarece Israelul va face fata atunci unei riposte adecvate", a adaugat Erdogan.

Relatiile bilaterale dintre Turcia si Israel, altadata excelente, s-au degradat si mai mult dupa publicarea, in data de 1 septembrie, a unui raport al anchetei comandate de ONU.

Acest raport a aratat ca armata israeliana a recurs la o forta "excesiva si fara motiv" in timpul raidului din mai 2010, care a costat viata a noua pasageri turci, dar a apreciat legala blocada navala impusa de Israel.

Turcia a decis la inceputul lui septembrie sa-l expulzeze pe ambasadorul israelian la Ankara si sa inghete relatiile militare, infloritoare in trecut, pentru a protesta in fata refuzului Israelului de a-si cere scuze pentru raidul ucigas.​