Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi ca tara sa a inceput sa ia masuri pentru a impiedica Israelul sa exploreze unilateral resursele naturale din estul Mediteranei, transmite Reuters, citand un interviu acordat televiziunii Al Jazeera. Relatiile dintre cele doua s-au deteriorat rapid in ultimele zile, dupa ce Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian, iar Guvernul de la Ierusalim a anuntat ca nu-si va cere scuze Ankara pentru incidentul de anul trecut, in care noua cetateni turci au fost ucisi de comandouri ale marinei israeliene, in timp ce se indreptau spre Gaza la bordul navei Mavi Marmara.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres

Potrivit unor fragmente din interviu, tradus in engleza de Al Jazeera, Erdogan a mai spus ca vase de razboi ale Turciei vor insoti in Gaza fiecare vapor turc ce transporta ajutor umanitar in Fasia Gaza.

Vinerea trecuta, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara, Gabby Levy, si a anuntat ca-si reduce prezenta diplomatica in Israel, dupa publicarea raportului ONU pe marginea raidului efectuat de trupele de comando din Israel impotriva unei flotile ce se indrepta spre Gaza. La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.

In plus, Ankara a anuntat ca isi suspenda intelegerile militare cu Israelul, iar marti, Erdogan a anuntat "suspendarea totala" a contractelor din industria de armament cu Israelul.

Raportul ONU sustine ca blocada navala impusa de Israel in Gaza este legala, insa statul evreu a folosit "forta fara motiv". Documentul afirma, de asemenea, ca organizatorii flotilei au fost "nesabuiti". In plus, raportul precizeaza ca "majoritatea victimelor au fost impuscate de cateva ori, inclusiv in spate sau de la distanta mica".

Raportul cere Israelului sa-si prezinta scuzele "potrivite" si sa ofere compensatii familiilor celor morti si celor raniti. Pana acum, Israelul a respins cererile Turciei de a-si cere scuze. Oficiali guvernamentali de la Ierusalim au spus insa ca oferirea de despagubiri "este posibila" (citeste aici Raportul ONU).

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a spus ca unele dintre afirmatiile din raport sunt "de neacceptat".

Turcia a anuntat ca va cere urmarirea penala a oficialilor israelieni responsabili de moartea celor noua turci de la bordul vasului Mavi Marmara.

In plus, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, privit ca un erou in lumea musulmana pentru promovarea cauzei palestiniene, intentioneaza sa mearga in Fasia Gaza in aceasta luna, sustin unele surse neconfirmate.

Tensiune intre Turcia si Israel

Relatiile dintre cele doua state au fost puternic afectate de incidentul de anul trecut. Guvernul de la Ankara a cerut scuze oficiale si plata unor compensatii pentru cei morti si raniti, insa Israelul a refuzat. La inceputul lunii iulie 2011, premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca "e de neconceput" ca tara sa sa-si normalizeze relatia cu Israelul daca statul evreu nu-si cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii, incident produs anul trecut.

Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlanda Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.

Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord.

Potrivit raportului realizat de Comisia Turkel, numita de Guvernul de la Ierusalim, pasagerii flotilei au fost vinovati pentru declansarea violentelor.

Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas.​