Palestinienii au lansat oficial joi campania de recunoastere a statului lor ca membru cu drepturi depline al ONU, anuntand ca vor organiza o serie de demonstratii pasnice in saptamanile urmatoare, inainte de debutul Adunarii Generale a Natiunilor Unite, la 21 septembrie, relateaza HuffingtonPost. Reuters scria recent ca, deoarece negocierile de pace cu Israelul au inghetat din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian, acestia din urma au anuntat ca vor cauta recunoasterea statului lor, compus din Fasia Gaza si Cisiordania, cu capitala in Ierusalimul de Est.

Campania a inceput in RamallahFoto: Reuters

Circa 100 de oficiali si activisti palestinieni s-au adunat joi la sediul ONU din Ramallah pentru o scurta ceremonie, unde si-au anuntat planurile intr-o scrisoare adresata secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

Documentul ii cere lui Ban "sa-si alature vocea morala in sprijinul poporului palestinian".

"Familiile zeciilor de mii de victime ale ocupatiei israeliene, incluzand cei care au murit martiri, au fost raniti si inchisi, si ceilalti, fara numar, care au fost expulzati din casele lor sau si-au pierdut casele si proprietatile, spera ca veti depune toate eforturile posibile pentru realizarea cererilor juste ale poporului palestinian", se precizeaza in document.

Palestinieni au anuntat ca in aceasta campanie sunt incluse mai multe manifestatii pasnice "in diverse orase si capitale internationale". Pe 23 septembrie, in timpul discursului pe care-l va tine la ONU, presedintele Autoritatii Palestinene, Mahmoud Abbas, va solicita recunoasterea Palestinei la ONU ca stat cu membruri depline.

Scrisoarea a fost depusa de Latifa Abu Hmeid, o femeie in varsta de 70 de ani care si-a pierdut un fiu in confruntarile cu Israelul. Ceilalti sapte baieti ai femeii sunt inchisi in Israel din cauza activitatii lor militante.

Oficialii au declarat ca Abu Hmeid a fost aleasa sa inmaneze documentul reprezentantilor ONU deoarece povestea ei reflecta situatia palestinienilor: casa femeii, aflata intr-o tabara de refugiati din Cisiordania, a fost demolata de doua ori de autoritatile israeliene ca pedeapsa pentru activitatile fiilor ei.

Reuters scria recent ca, deoarece negocierile de pace cu Israelul au inghetat din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian, acestia din urma au anuntat ca vor cauta recunoasterea statului lor, compus din Fasia Gaza si Cisiordania, cu capitala in Ierusalimul de Est.

Israelul se opune efortului palestinian la ONU, afirmand ca discutiile sunt singurul mod de a rezolva conflictul si de a crea un stat palestinian. Pozitia guvernului de la Ierusalim este sustinuta de Statele Unite.

New York Times preciza zilele trecute ca oficialii de la Washington au lansat un efort diplomatic major pentru a evita o confruntare ce ar putea aparea ca urmare a incercarilor palestinienilor de a obtine recunoasterea ca stat cu dreptuti depline la ONU. Potrivit unor oficiali americani si diplomati straini, Administratia Obama a propus un plan de reluare a negocierilor directe dintre israelieni si palestinieni, pentru a incerca sa-l convinga pe Abbas sa renunte la intentia de a solicita recunoasterea la ONU, in cadrul Adunarii Generale din septembrie.​

Washingtonul insa nu beneficiaza de sustinere suficienta pentru a bloca un posibil vot in Adunarea Generala, care sa modifice statutul palestinienilor, de la un stat "observator fara drept de vot" la o "entitate fara drept de vot". Acest lucru ar permite palestinienilor sa adere la numeroase organizatii din cadrul ONU si sa deschida procese impotriva Israelului la Tribunalul Penal International.