Un comando inarmat a atacat miercuri o inchisoare din Katanga, in sud-estul Republicii Democratice Congo, in urma caruia a fost eliberat un fost lider Mai-Mai condamnat la moarte. In total, 967 de prizonieri au evadat, anunta AFP.

"Barbati inarmati si cu fetele acoperite de cagule au coborat dintr-un microbuz profitand de ziua de vizite pentru a trece nevazuti. Au tras asupra politiei si a militarilor de garda, ucigand doua persoane, si au eliberat un fost lider al militiilor. 967 de detinut au evadat, in total, dintre care 150 au fost deja prinsi", a declarat ministrul de interne al provinciei Katanga, Dikanga Kazadi.

Atacul a avut loc la inchisoarea din Kassapa, situata in periferia orasului Lubumbashi.

"Comandantul Gedeon", pe numele sau real Kyungu Mutanga, principalul lider al militiei Mai-Mai care a actionat in Katanga la inceputul anilor 2000, "a fost primul care a fost eliberat", a precizat ministrul.

In martie 2009, un tribunal militar din Katanga l-a condamnat pe "Comandantul Gedeon" la pedeapsa cu moartea pentru "crime de razboi, crime impotriva umanitatii, miscare insurectionala si terorism", comise in teritoriile Mitwaba, Pweto si Manono in perioada 2003 - 2006.

"Dupa ce au eliberat acest prizonier special, atacatorii au cerut celorlalti prizonieri sa iasa" din inchisoare, a spus ministrul de interne, adaugand ca un elicopter a fost mobilizat pentru a ajuta la gasirea celorlalti detinuti evadati.