Planul de relansare a angajarilor pe care presedintele american Barack Obama urmeaza sa-l prezinte joi Congresului prevede injectarea a 300 de miliarde de dolari in economie, concomitent cu realizarea de economii de aceeasi valoare, potrivit informatiilor publicate de presa americana si citate de AFP.

Potrivit CNN, care citeaza surse din Partidul Democrat, planul prevede cheltuieli suplimentare de 300 de miliarde de dolari.

Agentia Bloomberg a indicat ca injectia de fonduri in circuitul economic va lua forma unor reduceri de impozite, investitii in infrastructura si ajutoare acordate statelor sau colectivitatilor locale.

Obama va propune ca finantarea acestui plan de sustinere sa se realizeze prin cresteri de impozite in anii urmatori, in cadrul planului de reducere a datoriei federale, care prevede de asemenea si reduceri de cheltuieli.

Astfel de masuri vor fi insa intampinate cu ostilitate de republicani, care domina Congresul si care sustin ca reducerea simultana a impozitelor si a cheltuielilor reprezinta cel mai bun mijloc pentru relansarea pietei muncii.

Presedintele Obama se va adresa Congresului in conditiile in care foarte multi indicatori economici sunt aproape de rosu, alimentand temerile de reinstaurare a recesiunii, la trei ani dupa izbucnirea crizei financiare.

In august, rata somajului s-a mentinut la valoarea de 9,1%.