Israelul nu va prezenta scuze Turciei pentru raidul impotriva navei turcesti Mavi Marmara, produs in mai 2010, si isi va mentine blocada maritima din Fasia Gaza, a reiterat miercuri minsitrul Transporturilor din Israel, dupa ce marti premierul Turciei a anuntat suspendarea totala a contractelor din industria de armament cu Israel.

"Israelul isi apara interesele, iar guvernul sau nu va prezenta scuze", a afirmat Israel Katz, la radioul public. "Vom continua blocadele maritime din Fasia Gaza pentru a impedica transferul de arme teroristilor Hamas."

Premierul turc Recep Erdogan, unul dintre principalii promotori ai cauzei palestiniene si lider de initiativa in lumea araba, a anuntat ca normalizarea relatiilor cu Israelul e "de neconceput" pina cind statul evreu nu-si va cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii, incident produs in 2010.

Marti, Erdogan a anuntat "suspendarea totala" a contractelor din industria de armament cu Israel, anunta Reuters. Mai mult, Erdogan a anuntat ca e posibil sa viziteze Gaza, iar navele turcesti "vor fi vazute mai des in aceste ape", cu referire la Meditarana de Est.

La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.