Fostul general al armatei iugoslave, Momcilo Perisic, a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare de Tribunalul International de la Haga pentru crime impotriva umanitatii in timpul razboaielor din Bosnia si Croatia, informeaza BBC.

Momcilo PerisicFoto: Reuters

Generalul, in varsta de 67 de ani, a pledat nevinovat in fata tuturor acuzatiilor aduse. El a fost condamnat pentru complicitatea la crimele de razboi, cruzime, persecutii din motive politice, rasiale sau religioase, precum si pentru atacuri impotriva civililor din Sarajevo si Srebenica, potrivit judecatorului Bakone Moloto.

Momcilo Perisic a mai fost gasit vinovat de incapacitatea de a-si pedepsi subordonatii pentru crimele de razboi, atacurile asupra civililor sau pentru ranirea civililor din timpul atacurilor cu racheta din capitala Zagreb.

Tribunal a descoperit ca Perisic a coordonat "oferirea de asistenta logistica detaliata" fortelor sarbe din Bosnia si Croatia. Aceasta a inclus "cantitati uriase de munitie si infanterie, combustibil, piese de schimb, instruire si asistenta tehnica". O asemenea asistenta a "devenit mult mai centralizata, structurata si coordonata in timpul mandatului generalului Perisic", a spus judecatorul Moloto.

Acelasi judecator sustine ca Perisic nu a ucis personal pe nimeni si nu a incendiat case din Bosnia si Croatia, insa a instigat toate aceste actiuni. Exista, de asemenea, dovezi ca Perisic a colaborat cu generalul sarb Ratko Mladic si a "ajutat substantial operatiunile sale".