Premierul moldovean Vlad Filat a confirmat luni, intr-un briefing de presa, ca atacuri de tip raider au avut loc recent la bancile Moldova Agroindbank, Universalbank, Banca de Economii si Victoriabank. Este vorba de o tentativa de insusire frauduloasa a actiunilor acestor banci, a explicat premierul moldovean, care a dat asigurari ca actiunile ilegale au fost blocate de institutiile statului.

Potrivit lui Filat, 27,5% din actiunile Moldova Agroindbank, 78% de la Universalbank, 17% de la Banca de Economii si 5% de la Victoriabank au fost luate prin frauda prin intermediul unor firme off-shore, relateaza Publika.md.

"Eu am aflat pentru prima data pe 29 iulie de la conducerea MAIB despre atacul de acolo. Am fost instiintati ca un grup de actionari europeni (sloveni) au fost lipsiti intr-un mod fraudulos de un pachet de actiuni de 27,5%. In afara de asta, mai avem o astfel de situatie la UniversalBank, Banca de Economii a Moldovei - 16%, VictoriaBank - 5%. In ultimul caz este vorba de incercare de deposedare de actiuni frauduloasa a unor actionari minoritari", a spus premierul Vlad Filat, potrivit Unimedia.md.

Premierul moldovean a dat de inteles ca atacurile au inceput cand acesta a plecat in vacanta, perioada in care toata lumea din Europa pleaca in concedii. Vlad Filat a dat asigurari ca acum prioritatea Guvernului este ca actionarii pagubiti sa revina in posesia actiunilor.

"Este vorba de un scenariu bine pus la punct. Anvergura acestui atac arata ca au fost implicate si persoane de rang inalt", a precizat Vlad Filat.

Prim-ministrul a calificat aceste actiuni drept atac asupra securitatii nationale. "E clar ca va suferi credibilitatea Moldovei pe plan extern", a mentionat Filat.

"Scopul atacurilor a fost si ramane insusirea in mod fraudulos de actiuni. Banca Nationala a fost tot timpul pregatita pentru a asigura buna functionare in sectorul bancar", a precizat premierul.

Seful Executivului de la Chisinau a anuntat ca Guvernul a modificat de urgenta una din legile care vizeaza activitatea bancara. Astfel, schimbarea de actionari trebuie sa fie avizata acum obligatoriu si de Banca Nationala a Moldovei. Totodata, astfel de decizii pot fi luate doar dupa pronuntarea unor decizii judecatoresti irevocabile. Astfel, toate pachete de actiuni tranzactionate fraudulos au fost puse sub sechestru, iar cazurile vor fi judecate de Curtea Suprema de Justitie.