China a oferit cantitati mari de arme colonelului Muammar Gaddafi in iulie si a purtat discutii secrete pentru livrarea lor prin Algeria si Africa de Sud, a relatat cotidianul canadian The Globe and Mail, potrivit AFP.

UPDATE O purtatoare de cuvant a confirmat ca au avut loc discutii in Beijing intre companiile controlate de stat si autoritatile libiene, insa fara ca guvernul chinez sa stie. Potrivit acesteia, nu au avut loc livrari si nu s-a semnat niciun contract.

Citand documente aflate in posesia sa, publicatia a afirmat ca mai multe companii chinezesti controlata de stat erau pregatite sa vanda arme si munitie în valoare de cel puţin 200 de milioane de dolari, la sfârşitul lui iulie, încălcând sancţiunile impuse de ONU.

The Globe and Mail nu a precizat daca armele au fost livrate dar citează lideri ai noului regim de la Tripoli potrivit cărora documentele consolidează suspiciunile lor privind acţiunile recente ale Chinei, Algeriei şi Africii de Sud.

Cotidianul relateaz ca Omar Hariri, insarcinat pe probleme militare al Consiliului national de tranzitie (CNT), a examinat documentele si a concluzionat ca astfel s-ar confirma prezenta noilor arme pe teren.

"Sunt aproape sigur că aceste arme au sosit şi au fost folosite împotriva poporului nostru", a precizat Hariri.

Documentele au fost gasite intr-un depozit de vechituri in cartierul Bab Akkarah, la Tripoli, unde unde locuiau mai mulţi susţinători ai colonelului.

Consilieri militari de rang înalt ai lui Gaddafi s-au deplasat la Beijing la jumătatea lui iulie, unde s-au întâlnit cu reprezentanţi ai societăţilor China North Industries Corp. (Norinco), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) şi China XinXing Import & Export Corp., potrivit aceleiaşi surse.

Firmele chinezesti au oferit toate stocurile de arme pe care le detineau si au propus sa fabrice altele daca este nevoie. Chinezii au insistat ca trebuie mentinuta discretia si au recomandat ca aceste "contracte să fie făcute cu Algeria sau Africa de Sud, ţări cu care China a mai lucrat", potrivit documentelor citate de ziar.

Vineri, in candrul unei intalniri la Paris cu numarul doi din CNT, vice-ministrul afacerilor externe din China, Zhai Jun, a cerut organului politic al rebelilor sa "garanteze in mod real interesele companiilor chinezesti in Libia".

China, singurul membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU care nu a recunoscut oficial CNT, "respecta rolul important al CNT in Libia, cu care este pregatita sa mentina contracte, pentru a promova relatii amicale", a declarat Zhai, potrivit ambasadei Chinei din Franta.