Serviciul postal al Statelor Unite ale Americii a fost de multe ori pe marginea prapastiei, dar parca niciodata nu s-a aflat atat de aproape de colaps ca acum, scrie NYT. Agentia are de achitat in aceasta luna 5,5 miliarde de dolari si ar putea fi obligata sa isi suspende activitatea pana la finele anului, daca Congresul nu va lua masuri de urgenta. Cheltuielile de personal ale Postei SUA reprezinta 80 la sută din totalul cheltuielilor, mai noteaza NYT.

"Situaţia noastră este extrem de gravă", a declarat directorul general al institutiei, Patrick R. Donahoe, intr-un interviu. "În cazul în care Congresul nu acţionează, falimentam", a adaugat acesta.

Deficitul serviciului postal va atinge in acest an fiscal 9.2 miliarde dolari iar eforturile de redresare luate in ultimele saptamani - eliminarea livrarilor postale din zilele de sambata, închiderea a 3700 de unitati si concedierea a 120.000 de angjati (o cincime) nu au readus pe linia de plutire serviciul postal; aceste reduceri de cheltuieli au fost din pacate insotite de o reducere a veniturilor.

Zecile de ani de promisiuni făcute sindicatului lucrătorilor au urcat la 80 la sută cheltuielile agenţiei, comparativ cu 53 la sută la United Parcel Service şi 32 la sută la FedEx, cei doi concurenţi privaţi ai Postei. Lucrătorii poştei primesc, de asemenea, mai multe beneficii generoase de sănătate decât majoritatea celorlalţi angajaţi federali.

O comisie din Congres se va reuni marti pentru a cauta solutii. "Situaţia este cumplită", explica democratul Thomas R. Carper, presedinte al subcomisiei Senatului care supraveghează serviciul poştal. "Dacă nu facem nimic, dacă nu vom reactiona intr-un mod inteligent, serviciul poştal s-ar putea închide literalmente în cursul acestui an", a mai precizat acesta.

Citeste articolul integral in NYT