Politistii iranieni au inceput o campanie de interzicere a luptelor cu apa, ce se raspandesc cu repeziciune in intreaga tara, arestand mai multi tineri, baieti si fete, care au luat parte la ultima actiune de acest fel, desfasurata la Teheran, transmite Reuters. Agentia de presa noteaza ca aceste confruntari cu apa sunt ultima manifestare de rebeliune a tinerilor iranieni impotriva normelor islamice, care cer ca femeile sa-si acopere parul in public si sa poarte haine lungi, in timp ce formele de distractie "occidentale" sunt interzise din cauza "moralitatii scazute".

Luptele cu apa, o forma de rebeliuneFoto: Captura YouTube

Vineri, politistii iranieni au oprit o lupta cu apa intr-un parc din Teheran, arestand mai multi "rebeli", a relatat agentia semi-oficiala Mehr, precizand ca tinerii s-au adunat la locul confruntarii dupa ce au fost anuntati prin site-urile de socializare.

"Unii dintre acesti rebeli care vroiau sa se bata cu apa au fost arestati de politie", a declarat Ahmadreza Radan, adjunctul politiei din Teheran. Oficialul a afirmat ca "am anuntat anterior ca luptele cu apa si incalcarea normelor sunt interzise, iar politia nu va tolera asta. Exista alte motive in spatele acestor lupte. Acesti oameni au comis acte foarte urate si imorale".

Reuters scrie ca Iranul interzice ca femeile si barbatii sa stea impreuna daca nu sunt casatoriti, iar conservatorii din Republica Islamica au fost scandalizati in ultimele saptamani de scenele in care zeci de tineri se stropesc cu pistoale cu apa in public. Mai multe pagini de Internet au postat imagini cu fete si baieti, cu hainele ude, care arunca unii in altii cu baloane cu apa sau se stropesc cu pistoale cu apa. Distractiile de acest fel au avut loc pentru prima data in Teheran, in urma cu cateva saptamani, raspandindu-se apoi in intreaga tara, in ciuda avertismentelor lansate de autoritati.

Aceste confruntari cu apa sunt ultima manifestare de rebeliune a tinerilor iranieni impotriva normelor islamice, care cer ca femeile sa-si acopere parul in public si sa poarte haine lungi, in timp ce formele de distractie "occidentale" sunt interzise din cauza "moralitatii scazute".

Conservatorii afirma ca luptele cu apa trebuie oprite pentru a pune capat "coruperii tinerilor iranieni" de ceea ce ei numesc "razboiul linistit" dus de occidentali prin intermediul televiziunii, al filmelor si al muzicii.

Site-ul Khabar Online a declarat ca politia din Shiraz a arestat un barbat care organiza lupte cu apa prin intermediul Facebook, in timp ce sase femei si 11 barbati au fost retinuti in Bandar Abbas, la inceputul lunii.