Fostul director al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, s-a intors duminica in Franta, fiind intampinat cu raceala de locuitorii din Paris dupa scandalul sexual in care a fost implicat in Statele Unite, transmite Reuters. In timp ce aliatii sai politici s-au grabit sa salutez revenirea lui DSK in capitala franceza, unii dintre vecinii sai au afirmat ca Strauss-Kahn este "o creatura dezgustatoare".

DSK s-a intors in FrantaFoto: Reuters

DSK a ajuns pe aeroportul Charles de Gaulle, cu o cursa Air France, in jurul orei 7 dimineata, fiind insotit de sotia sa, Anne Sinclair. Zeci de politisti au escortat cuplul prin terminal pana la masina care-i astepta, ferindu-i de reprezentantii presei. Cativa suporteri ai fostului sef FMI l-au aplaudat la aeroport.

O ora mai tarziu, Strauss-Kahn a coborat zambind in fata cladirii sale din Place des Vosges, in centrul Parisului. Zambind, el a salutat ziaristii aflati in fata imobilului luxos, fara insa sa faca nicio declarate. De altfel, consilierii sau au anuntat presa ca fostul sef al FMI nu va face niciun comentariu duminica.

Unul dintre vecinii cuplului, fostul ministru al Culturii si Educatiei, Jack Lang, a afirmat ca "se gandeste la bucuria traita de Strauss-Kahn si de Anne Sinclair de a fi inapoi acasa", adaugand ca "ce ii datoram noi, ca socialisti si prieteni, este sa-l intampinam cu caldura, prietenie si bucurie".

Reuters noteaza insa ca, in general, vecinii sai din Place des Vosges l-au intampinat cu raceala pe fostul sef al FMI. Un rezident al imobilului unde locuieste DSK a putut fi auzit in timp ce striga in curtea interioara: "Esti o creatura dezgustatoare. Du-te si trateaza-te in alta parte".

Revenirea lui DSK la casa sa din Paris pune capat unei lupte de trei luni cu justitia din New York, dupa ce, la 14 mai, Dominique Strauss-Kahn a fost pus sub acuzare pentru tentativa de agresiune sexuala asupra unei cameriste de la Hotelul Sofitel, din metropola americana. Procurorii au renuntat la acuzatii dupa ce credibilitatea femeii, o imigranta din Guineea, a fost pusa sub semnul intrebari de o serie de dezvaluiri.

Aliatii sai din Partidul Socialist au salutat renuntarea la acuzatii, insa daunele de imagine suferite de DSK fac ca viitorul sau politic sa fie incert.

In plus, Srauss-Kahn trebuie sa faca fata unui proces civil in New York si sa raspunda la acuzatiile de tentativa de viol aduse de o femeie din Franta.