Sectiunea bulgare a podului Giurgiu-Ruse, supusa unui proces de reabilitare in ultimele doua luni, a fost deschisa sambata de premierul Boiko Borisov, a anuntat agentia Novinite. Circulatia rutiera pe Podul Prieteniei, restrictionata la o singura banda de mers incepand de la 14 iulie, a fost reluata normal.

Podul Prieteniei de la Giurgiu-RuseFoto: Rompres

La mijlocul lunii iulie, tara vecina a demarat proiectul de reabilitare a partii bulgare a podului Dunarea 1, pentru care a alocat 1.7 milioane de leva (circa 860.000 de euro).

"Ruse, capitala noastra dunareana, avea nevoie de aceste lucrari de reconstructie. Cand faptele vorbesc pentru ele, chiar si opozitia ramane tacuta. Cand vizitatorii intra in Bulgaria, vor simti imediat dezvoltarea care are loc in tara noastra. Lucrarile de constructie la podul Dunarea 2 avanseaza si ele foarte bine si sper ca, atunci cand se vor finaliza, traficul se va dubla pe ambele poduri", a afirmat premierul.

Novinite precizeaza ca partea bulgara a Podului Prieteniei a fost reparata in decurs de doua luni. Bulgarii au inlocuit complet stratul protector de beton, asfaltul si hidro-izolatia de pe partea lor de pod.

Strategia dunareana comuna bulgaro-romana prevede construirea unor poduri suplimentare pe Dunare, in afara Podului Prieteniei si a podului Dunarea 2 (Vidin-Calafat), aflat in prezent in constructie. Cele doua tari au in vedere si construirea unor hidrocentrale pe fluviu.