Procesul in care fostul presedinte francez Jacques Chirac urmeaza sa fie judecat pentru deturnare de fonduri, programat sa inceapa luni la Paris, s-ar putea desfasura in absenta fostului sef de stat, anunta AFP. Avocatii lui Chirac au cerut ca acesta sa nu fie prezent la proces, anuntand ca acesta "nu mai are capacitatea deplina de a asista la audiente", iar starea sa de sanatate s-ar fi degradat in ultima perioada.

Jacques ChiracFoto: Agerpres

Judecatorii pot cere o contraexpertiza medicala, inainte de a lua o decizie in acest sens.

Presa franceza a scris, la inceputul acestui an, ca fostul presedinte ar suferi de maladia Alzheimer, insa informatiile au fost dezmintite de sotia lui Chirac, Bernadette, care a sustinut ca acesta "se simte foarte bine".

Jacques Chirac, care a condus Franta in perioada 1995-2007, a ramas, si dupa retragerea sa de pe scena politica, una dintre cele mai populare persoane publice ale tarii.

Chirac este acuzat ca a folosit ilegal fonduri publice intre anii 1992-1995, in perioada in care era primar al Parisului. El ar fi platit 21 de aliati politici pentru niste slujbe fictive, in perioada in care se afla in cursa pentru presedintia Frantei.

Daca va fi gasit vinovat, Chirac ar putea fi condamnat la 10 ani de inchisoare si o amenda de 150.000 de euro. El este primul presedinte din istoria moderna a Frantei care va fi judecat pentru coruptie.

Jacques Chirac a fost primar al capitalei franceze timp de 18 ani si a condus Franta ca presedinte intre 1995 si 2007.

In anul 2007, Chirac si-a pierdut imunitatea politica, iar judecatorii l-au pus sub acuzare la inceputul anului trecut, dupa trei ani de investigatii. El a negat categoric acuzatiile care i se aduc.

In ciuda acuzatiilor de coruptie, Jacques Chirac are o rata mare de popularitate in Franta, iar cartea sa de memorii, publicata anul trecut, a devenit un best-seller.