In pofida detensionarii relatiilor cu SUA si intaririi raporturilor de parteneriat cu Europa, Rusia continua sa fie privita in Occident drept o amenintare. Acest lucru reiese din noua portie de documente secrete postate pe situl Wikileaks. Din corespondenta functionarilor Departamentului de stat al SUA reiese ca programul UE „Parteneriat estic” este menit sa slabeasca influenta rusa asupra spatiului fost sovietic. Iar Nord Stream si alte proiecte energetice sunt considerate in Occident drept instrumente politice, scrie Kommersant.

In schimbul lor de mesaje, diplomatii americani catalogheaza Parteneriatul estic drept „un raspuns elegant, dar ferm la agresiunea Rusiei in Georgia”, o „pedeapsa aplicata Rusiei”, o posibilitate de a atrage mai puternic fostele republici ale URSS in zona de interese a Occidentului.

In plus, din telegrame reiese ca oficialii europeni nu au fost suficient de sinceri asigurand ca programul nu are nici o legatura cu securitatea. „In pofida faptului ca aceasta initiativa nu este un instrument de politia nationala de securitate, ea poate exercita, pe termen lung, o influenta asupra unor situatii care au legatura cu securitatea”, scrie impunternicitul cu afaceri al SUA la Stockholm, Robert Silverman.

„Integrarea in UE nu este mai putin importanta decat capitolul 5 al tratatului NATO”, afirma diplomatul, cu referire la o declaratie in acest sens a adjuntului sefului Departamentului de Stat.

Potrivit Kommersant, demonstrativa este scrisoarea care reda afirmatiile vicepresedintelui american, Joe Biden despre rolul Moscovei in sistemul energetic al Europei. Intr-o discutie cu conducerea Cehiei, Biden s-a aratat ingrijorat de faptul ca Moscova vrea sa-si extinda zona de influenta si sa monopolizeze sfera energetia din Europa. In opinia lui, tarile europene subestimeaza pericolul ca „o tara poate cu usurinta sa inchida robinetul”.