HotFood- Intalniri online

Serban Slavescu, inventator de retete culinare adaptate mediului urban, a discutat online cu cititorii HotFood

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:00 HotFood - Intalniri Online HotFood


Serban Slavescu
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Apostolii nutritiei sanatoase invoca mancarea bio, eco, vegetariana, fara E-uri si apa chioara de izvor. Noi, pacatosii, ne stresam in aglomerari urbane unde fast-food-ul si hypermarketul sunt lacase de cult alimentar. Mancam ce gasim si cand avem timp, in carciumi, la job, acasa. Multi dintre noi gatim la minut, chiori de somn, seara, mortaciunile din pungi sau maxim rafinament, incingem gratare la sfarsit de saptamana cu tocatura si ciriclii congelate. Se poate sa mancam si altfel, fara a ne muta office-ul la tara?

Serban Slavescu, inventator de retete culinare adaptate mediului urban si adept al curentului prosumist in alimentatie, a fost in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii. (despre prosumism gasiti explicatii aici, pe WikiPedia).
  • Intalnirea s-a incheiat

Nota redactiei:
Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


  • Întrebarea nr. 1 adriana

    ce i-ati recomanda unui om fara timp? nu am timp nici macar sa cumpar din supermarket, vanez diminetile cand nu e aglomerat pentru a lua cate ceva, in fuga, de la magazinul cu de toate din colt.
    si, totusi, stomacul imi joaca feste daca mananc porcarii (intre noi fie vorba, 99% din ce cumparam sunt porcarii). m-am tot gandit cum sa ma organizez altfel, poate sa-mi schimb slujba, dar nu e cazul, in vremurile de acum.
    poate aveti vreo salata miraculoasa pe care, daca o inghiti, iti tine si de foame :))

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Referitor la "salata miraculoasa" v-as recomanda introducerea germenilor de linte verde , lucerna , grau se gasesc in supermarketuri.

      "Mananci viu ,esti viu".Incercati ca jumatate din drumul pe care il faceti de acasa la serviciu si invers, sa mergeti pe jos daca se poate.

  • Întrebarea nr. 2 sorin

    As gati si mort de somn, daca as gasi usor ingrediente. Ce sa pun in tigaie? Sosuri tailandeze si indiene? Bulion care-ti intoarce stomacul pe dos? De unde fac rost, la preturi rezonabile de sosuri ? Sau puteti sa-mi dati retete cum sa le fac eu, din ce? Multumesc.

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Trebuie evitate sosurile pe care le folositi thailandeze, indiene, orice e in borcan. Bulionul la fel trebuie evitat.

      Puteti sa va preparati singur bulionul din pulpa de rosie.

      Ingredientele thailandeze se prepara prin soc termic (se arunca legumele in apa clocotita pana cand legumele ajung la temperatura apei de fierbere, in 15-20 de secunde, dupa care se arunca in apa foarte rece, chiar cu gheata daca aveti, si apoi se scurg pastrandu-se legumele pentru gatit)

      Reteta de bulion:
      1 kg de pulpa de rosii se fierbe cu 250-300 de ml de apa
      Cand au dat in clocot se pune zahar, putina sare, piper macinat mare, dupa gust.
      La sfarsit se mai adauga supa de pui degresata putin, cam 100 de ml si se mai lasa sa fiarba 2-3 minute. Se pune capac si se lasa la racit.

  • Întrebarea nr. 3 i.

    Pe linga faptul ca noi mancam prost,ne hranim si copiii la fel de prost.Am 2 fetite,inca mici si maninca si ele ca si noi aceleasi mortaciuni din pungi congelate,aceiasi cartofi fara gust,aceleasi portocale a caror coaja iti lasa o mizerie chimica pe degete.Ca toti copiii,se strimba la salate,la mancaruri din legume,la ciorbe,la tot ce-ar putea fi cit de cit sanatos..Cu ele ce facem,cum le hranim?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Ce facem cu copiii? Ii crestem.

      Va propun introducerea in meniul copiilor a diferitilor fulgi de cereale (plafar) fulgi de ovaz, mei decorticat, fulgi de secara in combinatie cu iaurt, smantana, diverse siropuri.

      Introduceti in alimentatie fulgii de cereale.

  • Întrebarea nr. 4 Sonny

    sistemul ne-a facut sa ne comportam asa.Credeti ca daca ma mut la tara (mai depinde si unde la tara),voi manca mai sanatos?din cauza poluarii si legumele de tara sunt modificate.Osa ajungem ca in Mad Max

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Nu cred ca mutatul la tara este o solutie. A manca sanatos la tara inseamna foarte multa munca. N-o sa ajungem ca in Mad Max decat dupa un cataclism. Sfatul este sa luati mesele in serios si sa va ganditi la mancare cand mancati.

  • Întrebarea nr. 5 Iulian

    Cum putem hrani un copil sanatos in mediul urban, fara a importa lapte/branza/carne "de la tara"?

    Ce conteaza mai mult in alimentatia "sanatoasa"? Ingredientele (ex: carnea de hypermarket, legumele de import) sau modul de preparare?

    Ce parere aveti despre semi-preparatele din hypermaketuri? Ex: legume la punga, etc

    Cat de mult dureaza sa "cureti" efectele unei "intoxicatii" cu junk-food?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Cereale de la plafar.

      Introduceti treptat in alimentatia copilului, depinde de varsta, fulgii de ovaz pasati. Ovazul are o componenta ciudata, este un laxativ foarte bun, natural si mai are o componenta nedescoperita de a da energie, este o sursa de energie. Il mananca englezii, este poridge.

      Reteta: La 800 de ml de apa se adauga 5 linguri normale de fulgi de ovaz si se fierb 10 minute. Spuma alba care se formeaza se arunca. Dupa care se lasa la racit acoperit cu un capac. Apoi se amesteca cu blenderul si se pune intr-un borcan cu capac la frigider.

      Se poate manca in amestec cu siropuri de afine, fructe de padure, coacaz negru, lamaie, sau amestecat cu miere si cu nuca rasa. Cantitatea consumata este la inceput un sfert de cana si vedem cum reactioneaza organismul. Se introduce progresiv.

      La fel se pot folosi mei decorticat in combinatie cu ovaz, fulgi de secara, fulgi de orz.

      Tehnicile de preparare conteaza cel mai mult. Salatele la punga sunt bune.

      Folosind reteta de mai sus te cureti cel mai bine, in 2-3 zile.

  • Întrebarea nr. 6 Gabriel

    V-as ruga sa ne sugerati cum poate fi facut de acasa un pachetel de mancare pt. munca, in asa fel incat sa fie hranitor, sanatos si sa poata fi facut repede.

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      In primul rand, de evitat painea alba pentru sandwisuri, cornurile, cam tot ce este alb. Combinatiile se pot face din carne, legume, fructe, chiar unt.

      Faceti din parti un intreg, puteti sa mancati orice, ce aveti prin casa. Sunt miliarde de retete de sandwish-uri.

  • Întrebarea nr. 7 George

    Cum pot sa mananc sanatos in conditiile in care stau la serviciu de la 9 dimineata pana la 7-8 seara?
    Va multumesc.

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      13 este o cifra proasta, incercati sa stati 12 ore la serviciu, o ora mergeti sa mancati un meniu format din o salata combinata din diverse legume si ierburi, puternic aromatizata cu o bucata de carne la gratar. Dupa 20 de minute, dupa ce mancati, puteti sa beti si apa plata.

  • Întrebarea nr. 8 Nelu

    Domnule Slavescu,
    de ce in Romania au ajuns cele mai proaste fast-food-uri din Vest?

    Si cum putem sa ne procuram produse organice si cum putem fii siguri ca sunt organice?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Motivul este de natura economica.

      Putem procura produsele organice din supermarketuri: germeni de grau, lucerna, linte verde, ridiche neagra si schinduf.

  • Întrebarea nr. 9 Lucian*

    eu m-am convertit de vreo 2 luni la o supa groasa de legume (minestrone). Practic iau pachetul cu legume congelate (minestrone), mai adaug niste verze de Bruxelles si brocoli si las totul la fiert.
    Din pacate nu prea este concentrat gustul si mai adaug un Knorr de legume. O oala-mi ajunge cam o saptamana.
    Problema este ca dupa o saptamana ma satur de nu mai vreau sa vad chestia aia si trec pe orez mexican (bineinteles amestec congelat la punga).
    Partea aiurea este ca m-am cam saturat de amandoua si habar nu mai am ce pot sa iau!
    Mai sunt si alte optiuni care se pot gati rapid si usor?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Va dau 5 retete de orez pentru prima saptamana.
      Trebuie sa va cumparati orez bazmatic. Il puteti prepara in felul urmator:
      sepune apa la fiert, cand clocoteste adaugati orezul, amestecand usorpana cand fierbe, in functie de cum va place. Dupa care il luati de pefoc si il puneti in apa rece si il lasati pana cand apa devine limpede(a eliminat tot amidonul, nu se mai lipeste)
      Dupa care orezul se scurge bine de apa si urmeaza sa-l pregatiti:
      1. cu legume crude sau fierte
      2. cu ciuperci crude sau preparate
      3. cu ardei gras si busuioc amerstecat cu turmeric (condiment indian)
      4. cu fructe portocale, mandarine, kiwi
      5. cu parmezan si patrunjel tocat mare

  • Întrebarea nr. 10 CMX

    Ce apa ati recomanda?
    1. Apa efectiv plata, cu un nivel redus de minerale, este mai putina. Poate doar o singura marca exista.
    2. Apoi e apa partial sau total decarbogazificata, un fel de apa minerala - o gasesti peste tot.
    3. Ar mai fi apa de izvoare mai fara nume si cea extrasa de la mare adancime.
    4. Apa minerala cred ca este si ea buna, din cand in cand.
    5. Apa de la robinet, filtrata printr-un filtru performant cum vi se pare? Exista astfel de filtru?
    La ce ar trebui sa fim atenti atunci cand cumparam apa? Eu, familia mea, bunicii, ne-am obisnuit cu apa minerala, plata, ajungem sa dam cam 100 lei pe saptamana. Caut solutii mai ieftine, apa de robinet filtrata, daca exista.
    Multumesc!

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Cu apa este o singura problema, o luati din comert, e bine sa fie mutata in vase de sticla, sa fie tinuta la soare circa o ora pe zi, in fiecare zi, dupa care se baga in frigider si o beti dupa placere. Inainte sa o beti sa-i multumiti si ea va deveni buna.

  • Întrebarea nr. 11 Elena

    Vreau si eu sa stiu unde gasim branzeturi degresate?
    In afara de clasica btanza de vaci dietetica si tot felul de creme de branza care nu au nici un gust, unde putem gasi Mozarella degresata, Feta degresata, ricotta sau parmezan degresat?

    Unde putem gasi Ketchup cu continut redus de zahar, sosuri de salate dietetice, etc?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Toate branzeturile sunt degresate, dar nu este bine sa evitati total grasimea. Grasimea ajuta la memorie.

      Ketchup cu continut redus de zahar puteti sa va preparati singura din pulpa de rosie cu sare, piper si supa de pui degresata bine( cu un servetel de hartie se degreseaza supa, se trece prin el)

  • Întrebarea nr. 12 dinu adrian

    Exista teorii care spun ca e la fel de important in ce gatesti. Din ce materiale ar trebui sa fie vasele de bucatarie: tigai, cratite, oale etc? Sa nu-mi spuneti de cele facute pt comenzi speciale...Ma intereseaza ce pot gasi in comert...multumesc

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Sunt teorii destul de elitiste, important este sa gatiti cu pasiune in ceea ce aveti la indemana. Importante sunt tehnicile de gatit, nu vasele.

  • Întrebarea nr. 13 Cristian Fader

    Buna ziua,

    Doresc sa va intreb care sunt sursele Dumneavoastra de a va aproviziona cu "materiile prime" pentru gatit/hranit.
    Cred ca asta e principala problema si nu timpul.
    Problema noastra cred ca e ca ni se face foame de vreo 3 ori pe zi, in schimb nu avem timp sa ne gandim de 3 ori pe zi "de unde imi iau eu mancarea sanatoasa" si "cum o pregatesc".

    Daca ai sursele deja prezente (sa zicem ca ti-ai luat deja in cantitati indestulatoare), atunci nu mai esti fortat sa iei din magazinul de la colt intrucat ai deja identificata sursa (si posibil si preparata).

    Asadar intrebarile:
    1. Care sunt acele surse la care apelati Dumneavoastra, si ce vedeti Dumneavoastra ca alternatia la Hyper-,Mega-,Supermarketuri ca si canal de distributie/achizitie?

    2. Ce linkuri ne puteti da spre pagini referitoare la alternative nutritionale practice (magazine, retete, documentatii-studii)?.

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Sursele mele de aprovizionare sunt din oras, nu sunt eu chiar un exemplu pentru toata lumea.

      Cautati pe internet mancarea ecologica si cea bio-gastronomica, site-urile care se refera la bio-gastronomie.

      Referitor la sursele de aprovizionare: Piata Obor, Piata Matache, pietele in general.

  • Întrebarea nr. 14 costi

    Eu sunt mai agitat de felul meu. Mananc repede, de multe ori nici nu-mi dau seama ce. incerc sa ma controlez, sa mestec pe indelete, dar nu-mi reuseste decat rareori. E clar ca imi va fi greu sa ma schimb. Ce-as putea face? Ce tip de mancare mi-ar face mai putin rau, dat fiind temperamentul asta nefericit?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      In momentul in care dumneavoastra mancati trebuie sa va concentrati numai pe acest lucru. Va recomand sa mestecati de 15 ori, normal este de 40 de ori, este o reteta de slabit in sine. De evitat mancarurile si bauturile picante.

  • Întrebarea nr. 15 busymf

    Buna ziua,
    Vreau sa stiu care sunt recomandarile dumneavoastra pentru burlacul de rand, fara timp (ceva mai relaxat decat 'adriana'), care e interesat de un meniu de zi cu zi cat mai sanatos. Problema e ca nu pot gati in fiecare zi, si sa gatesti pentru mai multe zile are un impact evident in prospetimea mancarii.
    Deci m-ar interesa ceva rapid si usor. Original, nu? E o problema veche de cand lumea cred, dar as vrea sa va aflu parerea in aceasta privinta.

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Incercati salate in care sunt mai multe legume: morcovi, ardei gras, telina, varza rosie, care se gasesc in supermaketuri si folositi otetul de miere cu mere.

  • Întrebarea nr. 16 mircea

    carnurile orasenesti sunt pline de otravurile crescatoriilor, nu se gasesc animale de curte sacrificate fara suferinta.
    legume: gasim in bucuresti doar vara, in piete, in rest toate supermarketurile importa ardei din turcia, rosii fara gust, niste umflaturi palid colorate. de unde cumparam legume crescute firesc, asa cum erau odata. mai nou este devenit un lux leguma romaneasca, si iti este vandut ca o mare favoare, in detrimentul altor inventii de import.
    a fost descurajata productia si comertul local de alimente, pt ca acum sa depindem de un euro imens.

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Aveti dreptate. Cred ca trebuie sa ne adaptam la ceea ce este acum si sa uitam trecutul si viitorul care oricum nu exista.

  • Întrebarea nr. 17 Ioana

    Incerc sa tin un regim alimentar in care mai mult de jumatate din portia de mancare sa contina legume. Problema este ca legumele din super-marketuri au un gust oribil de insecticid si de multe ori imi provoaca o stare de greata. Am observat ca in magazinele mai micute acest gust e mai putin pregnant si ca depinde foarte mult si ce legume cumpar (castravetii sunt absolut oribili!! ). Ce fel de legume as putea folosii pentru dieta mea si eventual de unde sa le cumpar? Din pacate locuiesc intr-o zona centrala si singura piata de 2m pe 2m vinde oricum aceleasi legume ca si in super-marketuri.

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Cat insecticid ati mancat? De unde stiti ca au gust de insecticid?

      Starea de greata banuiesc ca apare de la o boala sau viitoare boala de ficat si ar trebui sa mancati mai multe fructe si legume. Dimensiunea magazinului nu are nicio legatura cu legumele si fructele din el.

      Se pot folosi pentru dieta legume fibroase: morcovi, telina, gulie, ridichi, mai putin ardei, vanata, castravete.

  • Întrebarea nr. 18 maria

    Ce ne sfatuiti sa mancam sanatos pentru a nu creste in greutate? Ce combinatii sunt acceptate?
    Sau ce recomandati pentru o cura de detoxifiere a organismului ? Sau recomandati o dieta pe baza de grupa sangvina?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Daca aveti posibilitatea sa faceti efort fizic static, puteti manca normal absolut orice. Daca nu aveti aceasta posibilitate, ar trebui mancat mai putin folosind carne de pui si peste, 150 de gr de carne la o masa cu legume semi-fierte. Incercati sa nu folositi sare, mai multe plante aromatice.Pentru detoxifierea organismului, recomand piureul de fulgi de ovaz, sau de secara, utilizarea piureurilor din fulgi de cereale de la plafar.

      Impartirea lumii in 4 grupe de sange este mult prea restrictiva, o puteti lua in considerare dar eu nu o recomand. Fiecare individ este un unicat.

  • Întrebarea nr. 19 MB

    Buna ziua, dle.Slavescu si va salut initiativa!

    As vrea sa stiu daca aveti un site sau o publicatie, eventual un blog unde sa va putem citi. Daca mai exista si alte persoane implicate in curentul "prosumist" in Romania in sensul unei organizatii, sau daca exista vreo publicatie, sau eventual articole aparute in diferite publicatii.

    Credeti ca ar fi benefic un dialog cu dieticienii, biochimistii, si eventual o colaborare? Multumesc.

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Nu am blog sau site. Toata lumea este implicata in curentul prosumist. Pentru informatii mai multe va recomand sa cititi "Avutia in miscare" a lui Heidi si Alvin Toffler, publicata la Editura Antet.

  • Întrebarea nr. 20 iul

    Ce mananca domnul expert intr-o zi normala ?

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Am un regim constant de mancare format din trei mese si efort fizic 40 de minute pe zi. Prima masa este mai consistenta(sandwisuri cu paine cu fibra, cu produse din carne preparate in casa si 250 ml de lapte batut sau iaurt, in niciun caz lapte), a doua masa este normala (mancaruri gatite normal) iar seara amestecuri facute din cereale de la plafar.

  • Întrebarea nr. 21 MB

    Inca o intrebare:
    Conform definitiei din wikipedia sunteti un "professional consumer" sau un "producer - consumer"? :) Multumesc

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Nu exista profesionisti prosumatori.

  • Întrebarea nr. 22 elis

    ce sa mananc? dar mai bine sa incep cu apa.Sunt din Bacau si de la mult de 15 ani beau apa cumparata plata sau minerala orasul nu are autorizatie pentru apa potabila. de mancat ce sa mananc? Tot ce este in magazine mari sau mici este din import.Stim foarte bine ce patesc legumele,carnea etc care sunt aduse in Romania din afara tarii.Ce ma mananc cand mai am si probleme de sanatate?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Ca o reteta pentru apa potabila: cumparati apa plata, o tineti o ora la soare in vase de sticla, dupa care o puteti consuma rece sau la temperatura camerei.

      Pentru problemele de sanatate este bine sa folositi mancaruri cu o cantitate mai mare de fibra care conduc la detoxifierea organismului.

      Folosirea de legume semifierte combinate (morcov, fasole verde, cubulete de telina, fasole uscata, linte verde) Acestea pot deveni mancaruri si garnituri la preparate din carne la gratar.

  • Întrebarea nr. 23 oana

    care ar fi cea mai potrivita mancare in timpul sesiunii :)

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Mancaruri in general bazate pe salate amestecate cu fructe si chiar marirea cantitatii de fructe cu fibre: mere, pere, ananas proaspat, nu conserva etc

  • Întrebarea nr. 24 Marandici Mihai Claudiu

    Buna ziua,
    Ce imi recomandati sa mananc seara ( orele 20-21) in conditiile in care lucrez o zi intreaga si dupa munca merg la sala. Am 30 de ani, 1.86 si 80 kg. Si inca un lucru, daca nu cer prea mult de la dumneavoastra, incerc sa imi fac un abdomen "frumos" ( six-pack) si stiu ca acest lucru il faci cel mai bine in bucatarie adica prin alimentatie.
    Va multumesc frumos!

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Puteti manca orice cu conditia ca la sala sa practicati exercitii statice nu dinamice cu un efect foarte mare asupra abdomenului dumneavoastra(gen stretching sau asane)

  • Întrebarea nr. 25 cosmin

    ce sa contina meniul nostru zilnic ca sa ne incadram in necesarul de 2000 de calorii , sa acoperim cantitatile zilnice de vitamine , proteine , aminoacizi esentiali, lipide si glucide ?

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      2000 de calorii nu reprezinta nimic, este o conventie, iar daca stiti sa calculati caloriile inseamna ca ati invatat sa va ascultati corpul. Asa ca puteti manca fara probleme.

  • Întrebarea nr. 26 Iulian

    Ce metode de gatit trebuie folosite sau evitate? prajit, copt, etc?

    Ulei mult sau putin? Cum e cu uleiul de masline?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Se evita uleiul prajit cat se poate cu exceptia lucrurilor care trebuie prajite (snitel). Majoritatea mancarurilor se pot prepara in supe obtinute din legume fierte in supe de pui sau de vita, puse in tigaie si preparate, iar uleiul se dauga la sfarsit, dupa ce mancarea este gata.

      Uleiul de masline e in functie de pret, cel mai scump e mai bun.

  • Întrebarea nr. 27 radu

    ce este cel mai important in alimentatia femeilor insarcinate??

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Compasiunea este cel mai important lucru.

  • Întrebarea nr. 28 DIANA

    Ati recomandat evitarea painii albe. Am si eu o intrebare: de unde luam paine neagra? Ma refer aici la cea din faina neagra nu din aceea cu faina alba colorata. Multumesc frumos!

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Painea neagra nu exista la noi in tara. Cautati paine graham, secara, cu seminte.

  • Întrebarea nr. 29 Odette

    Cum este mai sanatos pentru organism, sa mananci des (la 2-3 ore) portii mici sau sa te limitezi strict la mesele traditionale mic dejun, pranz, cina? Pana la ce ora seara este recomandat sa iei cina?

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      In general masa de dimineata este foarte importanta, iti aduce un aport mare de energie, dar e bine sa o consumati dupa 2 ore de la trezire si aportul caloric sa scada pana la cina, cand nu trebuie sa mananci foarte mult.

  • Întrebarea nr. 30 zoia

    Buna ziua si bine v-am gasit!

    Va intreb fara ocolisuri:

    Ce anume din teoria lui Marshall McLuhan, respectiv din cea a lui Alvin Toffler despre prosumism ati preluat in propria paradigma pe care, se vede cu ochiul liber, ati elaborat-o foarte profesionist si cu o viziune demna de un futurologist?

    Apropos, faceti parte din acea categorie de asemenea?

    O ultima intrebare (de fapt doua, hihi): v-ati autointitulat prosumist sau vi s-a conferit aceasta calitate? Cine si cum acorda dreptul de a face parte din acest curent indubitalmente de mare anvergura?

    Va multumesc mult si anticipat, domnule!

    • +1 (1 vot)    
      Serban Slavescu

      Toata lumea e prosumista, prin nastere devii prosumist, faci activitati neplatite care produc valoare.

      Avand in vedere ca nu exista nici trecut nici viitor, deci nici prezentul nu exista, nu fac parte din nicio categorie.

  • Întrebarea nr. 31 daniel

    Ati vorbit mai mult despre legume. De acord, fara ele nu se poate. Dar carnea, carnea cum trebuie s-o preparam? In ce proportie ar fi bine sa combinam porcul, pasarea, oaia, vita in meniul saptamanal? Cum pastram carnea pentru a nu-si altera calitatile? Dar mezelurile, renuntam la ele? si pestele, cat peste si din ce fel ar fi bine sa mancam?

    • 0 (0 voturi)    
      mircea

      nu este plin de plumb(pestele de delta, dunare) cred ca ne este recomandat pestele. sa ne confirme domnul slavescu.
      domnule slavescu, in enumeratia de legume pe care o faceti, care este potriveala lor, si cum se poate determina in functie de nevoile organismului unui anume individ(intrebare inrudita cu ayurveda, din nou)

      • 0 (0 voturi)    
        Serban Slavescu

        Este adevarat, cred ca trebuia sa avem mai multa grija de tot ce ne inconjoara(natura) sa privim mai mult in jur.
        "Potriveala" legumelor este bine facuta in modul de viata ayurvedic, dar cred ca cea mai buna alegere si combinare a lor este cea de care va este pofta.

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Datorita faptului ca traim in oras ,carnea pe care o cumparam este obtituta de la animale crescute in sistem industrial si semiindustrial,deci cu un gust spre fad.Va propun ca inainte de preparare sa o marinati,30min - 1h.Marinarea in sensul asta s-ar compune din : amestecuri de ierburi aromate ,foarte putin ulei de masline,vin foarte putin,sare piper,carnea se poate pregati la gratar,la cuptor.Restrictii deosebite la felul de carne(in conditii normale)nu exista,numai la cantitate(150g de carne cruda este suficienta).Mai putina carne de porc,in rest puteti manca orice fel de carne;care va face placere.Mezeluri nu in fiecare zi.Cred ca toata carne ar trebui consumata din stare refigerata(1-2 zile).

  • Întrebarea nr. 32 Zgabeartza

    1. Sa inteleg ca un filtru de apa nu e tocmai recomandat, ma refer la unul mai performant, cu 5 filtre, nu din alea ieftine?
    Sa car saptamanal de la hypermarket 5-6 bidoane de 10l de apa plata nu ma incanta...

    2. Inlocuirea zaharului cu mierea de albine e ok?

    Multumesc

    • 0 (0 voturi)    
      Slavescu Serban

      Filtrarea apei este foarte buna, dar mai trebuie energizata(la soare) si apoi consumata.
      Mierea este f buna."e ok".

  • Întrebarea nr. 33 ariadna

    ce parere aveti despre sosul de rosii preparat asa cum spuneti dar, din rosii decojite sau cubulete, din cutiile de conserve, care se gasesc in supermarket?

    • 0 (0 voturi)    
      Serban Slavescu

      Pentru sosul de rosii, care-l folositi, incearcati sa-l preparati singura sau sa nu-l mai folositi in mancaruri(pentru ca acum nu mai sunt rosii pentru asa ceva ), inlocuindu-l cu sosuri albe sau din alte legume

  • Întrebarea nr. 34 mircea

    ciocolata din comert si alte lucruri care nu sunt pline de coloranti sau e-uri, le recomandati?
    care este bucataria cea mai echilibrata in opinia dumneavoastra?
    ce parere aveti de 'criteriile' ayurveda?

    • 0 (0 voturi)    
      Slavescu Serban

      Da.Bucataria ayurvedica este buna, dar pentru rezultate foarte bune conceptul trebuie sa devina un mode de iviata , adoptat la conditile in care traim (respiratie, exercitiu fizic, etc)

  • Întrebarea nr. 35 janos

    Puteti sa-mi dati un TOP 10 de alimente care ar fi bine de evitat? (ex. margarina)
    Multumesc

    • 0 (0 voturi)    
      Slavescu Serban

      Nu cred ca este corect sa fac eu topuri de alimente , cele sintetice sunt de evitat.

  • Întrebarea nr. 36 Gheorghe

    Faian 650 - un pic mai intermediara o considerazi "colorata" sau o recomandati pentru prepararea painii in casa?

    • 0 (0 voturi)    
      Slavescu Serban

      Incercati sa faceti "paine" si din alte fainuri(mei, orez, ovaz, secara) folosind iaurtul ca baza (nu apa), amestecand cu ierburi aromate.

  • Întrebarea nr. 37 meme

    ati spus mai sus ca trebuie apa tinuta la soare..ne spuneti de ce?se incarca cu energie?dar nu avem timp pt asta.totusi,ce apa plata sa bem?

    • 0 (0 voturi)    
      Slavescu Serban

      Pentru energizare.

  • Întrebarea nr. 38 ura-si-la-gara

    Nu am intrebare, ci comentariu.
    Raspunsurile pe care le-am citit aici sunt foarte vagi si nu ajuta mai deloc.
    Nu stiu daca in acest stil mai are rost sesiunea 2 de Q-A...

    • +1 (1 vot)    
      Slavescu Serban

      Va multumesc ca ati citit toate raspunsurile.





11539 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    om fara timp (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:05)

    adriana [anonim]

    ce i-ati recomanda unui om fara timp? nu am timp nici macar sa cumpar din supermarket, vanez diminetile cand nu e aglomerat pentru a lua cate ceva, in fuga, de la magazinul cu de toate din colt.
    si, totusi, stomacul imi joaca feste daca mananc porcarii (intre noi fie vorba, 99% din ce cumparam sunt porcarii). m-am tot gandit cum sa ma organizez altfel, poate sa-mi schimb slujba, dar nu e cazul, in vremurile de acum.
    poate aveti vreo salata miraculoasa pe care, daca o inghiti, iti tine si de foame :))
    • 0 (0 voturi)    
      aa (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:00)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adriana

      Referitor la "salata miraculoasa" v-as recomanda introducerea germenilor de linte verde , lucerna , grau se gasesc in supermarketuri.

      "Mananci viu ,esti viu".Incercati ca jumatate din drumul pe care il faceti de acasa la serviciu si invers, sa mergeti pe jos daca se poate.
  • 0 (0 voturi)    
    de unde, din ce? (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:26)

    sorin [anonim]

    As gati si mort de somn, daca as gasi usor ingrediente. Ce sa pun in tigaie? Sosuri tailandeze si indiene? Bulion care-ti intoarce stomacul pe dos? De unde fac rost, la preturi rezonabile de sosuri ? Sau puteti sa-mi dati retete cum sa le fac eu, din ce? Multumesc.
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:01)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

      Trebuie evitate sosurile pe care le folositi thailandeze, indiene, orice e in borcan. Bulionul la fel trebuie evitat.

      Puteti sa va preparati singur bulionul din pulpa de rosie.

      Ingredientele thailandeze se prepara prin soc termic (se arunca legumele in apa clocotita pana cand legumele ajung la temperatura apei de fierbere, in 15-20 de secunde, dupa care se arunca in apa foarte rece, chiar cu gheata daca aveti, si apoi se scurg pastrandu-se legumele pentru gatit)

      Reteta de bulion:
      1 kg de pulpa de rosii se fierbe cu 250-300 de ml de apa
      Cand au dat in clocot se pune zahar, putina sare, piper macinat mare, dupa gust.
      La sfarsit se mai adauga supa de pui degresata putin, cam 100 de ml si se mai lasa sa fiarba 2-3 minute. Se pune capac si se lasa la racit.
  • 0 (0 voturi)    
    ce facem cu copiii (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:04)

    i. [anonim]

    Pe linga faptul ca noi mancam prost,ne hranim si copiii la fel de prost.Am 2 fetite,inca mici si maninca si ele ca si noi aceleasi mortaciuni din pungi congelate,aceiasi cartofi fara gust,aceleasi portocale a caror coaja iti lasa o mizerie chimica pe degete.Ca toti copiii,se strimba la salate,la mancaruri din legume,la ciorbe,la tot ce-ar putea fi cit de cit sanatos..Cu ele ce facem,cum le hranim?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:01)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui i.

      Ce facem cu copiii? Ii crestem.

      Va propun introducerea in meniul copiilor a diferitilor fulgi de cereale (plafar) fulgi de ovaz, mei decorticat, fulgi de secara in combinatie cu iaurt, smantana, diverse siropuri.

      Introduceti in alimentatie fulgii de cereale.
  • 0 (0 voturi)    
    atunci ce? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:21)

    Sonny [anonim]

    sistemul ne-a facut sa ne comportam asa.Credeti ca daca ma mut la tara (mai depinde si unde la tara),voi manca mai sanatos?din cauza poluarii si legumele de tara sunt modificate.Osa ajungem ca in Mad Max
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:02)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sonny

      Nu cred ca mutatul la tara este o solutie. A manca sanatos la tara inseamna foarte multa munca. N-o sa ajungem ca in Mad Max decat dupa un cataclism. Sfatul este sa luati mesele in serios si sa va ganditi la mancare cand mancati.
  • +1 (1 vot)    
    Alimentatia copiilor? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:10)

    Iulian [anonim]

    Cum putem hrani un copil sanatos in mediul urban, fara a importa lapte/branza/carne "de la tara"?

    Ce conteaza mai mult in alimentatia "sanatoasa"? Ingredientele (ex: carnea de hypermarket, legumele de import) sau modul de preparare?

    Ce parere aveti despre semi-preparatele din hypermaketuri? Ex: legume la punga, etc

    Cat de mult dureaza sa "cureti" efectele unei "intoxicatii" cu junk-food?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:04)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

      Cereale de la plafar.

      Introduceti treptat in alimentatia copilului, depinde de varsta, fulgii de ovaz pasati. Ovazul are o componenta ciudata, este un laxativ foarte bun, natural si mai are o componenta nedescoperita de a da energie, este o sursa de energie. Il mananca englezii, este poridge.

      Reteta: La 800 de ml de apa se adauga 5 linguri normale de fulgi de ovaz si se fierb 10 minute. Spuma alba care se formeaza se arunca. Dupa care se lasa la racit acoperit cu un capac. Apoi se amesteca cu blenderul si se pune intr-un borcan cu capac la frigider.

      Se poate manca in amestec cu siropuri de afine, fructe de padure, coacaz negru, lamaie, sau amestecat cu miere si cu nuca rasa. Cantitatea consumata este la inceput un sfert de cana si vedem cum reactioneaza organismul. Se introduce progresiv.

      La fel se pot folosi mei decorticat in combinatie cu ovaz, fulgi de secara, fulgi de orz.

      Tehnicile de preparare conteaza cel mai mult. Salatele la punga sunt bune.

      Folosind reteta de mai sus te cureti cel mai bine, in 2-3 zile.
  • 0 (0 voturi)    
    Cum ne facem pachetel de acasa? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:23)

    Gabriel [anonim]

    V-as ruga sa ne sugerati cum poate fi facut de acasa un pachetel de mancare pt. munca, in asa fel incat sa fie hranitor, sanatos si sa poata fi facut repede.
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:06)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel

      In primul rand, de evitat painea alba pentru sandwisuri, cornurile, cam tot ce este alb. Combinatiile se pot face din carne, legume, fructe, chiar unt.

      Faceti din parti un intreg, puteti sa mancati orice, ce aveti prin casa. Sunt miliarde de retete de sandwish-uri.
  • 0 (0 voturi)    
    Cum mananc sanatos la serviciu? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:34)

    George [anonim]

    Cum pot sa mananc sanatos in conditiile in care stau la serviciu de la 9 dimineata pana la 7-8 seara?
    Va multumesc.
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:08)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

      13 este o cifra proasta, incercati sa stati 12 ore la serviciu, o ora mergeti sa mancati un meniu format din o salata combinata din diverse legume si ierburi, puternic aromatizata cu o bucata de carne la gratar. Dupa 20 de minute, dupa ce mancati, puteti sa beti si apa plata.
  • 0 (0 voturi)    
    In Romania au ajuns cele mai proaste fast-food-uri (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:42)

    Nelu [anonim]

    Domnule Slavescu,
    de ce in Romania au ajuns cele mai proaste fast-food-uri din Vest?

    Si cum putem sa ne procuram produse organice si cum putem fii siguri ca sunt organice?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:09)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nelu

      Motivul este de natura economica.

      Putem procura produsele organice din supermarketuri: germeni de grau, lucerna, linte verde, ridiche neagra si schinduf.
  • 0 (0 voturi)    
    cum facem? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:48)

    Lucian* [utilizator]

    eu m-am convertit de vreo 2 luni la o supa groasa de legume (minestrone). Practic iau pachetul cu legume congelate (minestrone), mai adaug niste verze de Bruxelles si brocoli si las totul la fiert.
    Din pacate nu prea este concentrat gustul si mai adaug un Knorr de legume. O oala-mi ajunge cam o saptamana.
    Problema este ca dupa o saptamana ma satur de nu mai vreau sa vad chestia aia si trec pe orez mexican (bineinteles amestec congelat la punga).
    Partea aiurea este ca m-am cam saturat de amandoua si habar nu mai am ce pot sa iau!
    Mai sunt si alte optiuni care se pot gati rapid si usor?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:15)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian*

      Va dau 5 retete de orez pentru prima saptamana.
      Trebuie sa va cumparati orez bazmatic. Il puteti prepara in felul urmator:
      sepune apa la fiert, cand clocoteste adaugati orezul, amestecand usorpana cand fierbe, in functie de cum va place. Dupa care il luati de pefoc si il puneti in apa rece si il lasati pana cand apa devine limpede(a eliminat tot amidonul, nu se mai lipeste)
      Dupa care orezul se scurge bine de apa si urmeaza sa-l pregatiti:
      1. cu legume crude sau fierte
      2. cu ciuperci crude sau preparate
      3. cu ardei gras si busuioc amerstecat cu turmeric (condiment indian)
      4. cu fructe portocale, mandarine, kiwi
      5. cu parmezan si patrunjel tocat mare
  • 0 (0 voturi)    
    Apa plata, minerala, de la robinet cu filtru (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:11)

    CMX [anonim]

    Ce apa ati recomanda?
    1. Apa efectiv plata, cu un nivel redus de minerale, este mai putina. Poate doar o singura marca exista.
    2. Apoi e apa partial sau total decarbogazificata, un fel de apa minerala - o gasesti peste tot.
    3. Ar mai fi apa de izvoare mai fara nume si cea extrasa de la mare adancime.
    4. Apa minerala cred ca este si ea buna, din cand in cand.
    5. Apa de la robinet, filtrata printr-un filtru performant cum vi se pare? Exista astfel de filtru?
    La ce ar trebui sa fim atenti atunci cand cumparam apa? Eu, familia mea, bunicii, ne-am obisnuit cu apa minerala, plata, ajungem sa dam cam 100 lei pe saptamana. Caut solutii mai ieftine, apa de robinet filtrata, daca exista.
    Multumesc!
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:16)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui CMX

      Cu apa este o singura problema, o luati din comert, e bine sa fie mutata in vase de sticla, sa fie tinuta la soare circa o ora pe zi, in fiecare zi, dupa care se baga in frigider si o beti dupa placere. Inainte sa o beti sa-i multumiti si ea va deveni buna.
  • 0 (0 voturi)    
    degresat (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:17)

    Elena [anonim]

    Vreau si eu sa stiu unde gasim branzeturi degresate?
    In afara de clasica btanza de vaci dietetica si tot felul de creme de branza care nu au nici un gust, unde putem gasi Mozarella degresata, Feta degresata, ricotta sau parmezan degresat?

    Unde putem gasi Ketchup cu continut redus de zahar, sosuri de salate dietetice, etc?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:19)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

      Toate branzeturile sunt degresate, dar nu este bine sa evitati total grasimea. Grasimea ajuta la memorie.

      Ketchup cu continut redus de zahar puteti sa va preparati singura din pulpa de rosie cu sare, piper si supa de pui degresata bine( cu un servetel de hartie se degreseaza supa, se trece prin el)
  • 0 (0 voturi)    
    vase de bucatarie (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:32)

    dinu adrian [anonim]

    Exista teorii care spun ca e la fel de important in ce gatesti. Din ce materiale ar trebui sa fie vasele de bucatarie: tigai, cratite, oale etc? Sa nu-mi spuneti de cele facute pt comenzi speciale...Ma intereseaza ce pot gasi in comert...multumesc
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:20)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dinu adrian

      Sunt teorii destul de elitiste, important este sa gatiti cu pasiune in ceea ce aveti la indemana. Importante sunt tehnicile de gatit, nu vasele.
  • 0 (0 voturi)    
    Sursa Problemei/ Problemele sursei (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:34)

    Cristian Fader [anonim]

    Buna ziua,

    Doresc sa va intreb care sunt sursele Dumneavoastra de a va aproviziona cu "materiile prime" pentru gatit/hranit.
    Cred ca asta e principala problema si nu timpul.
    Problema noastra cred ca e ca ni se face foame de vreo 3 ori pe zi, in schimb nu avem timp sa ne gandim de 3 ori pe zi "de unde imi iau eu mancarea sanatoasa" si "cum o pregatesc".

    Daca ai sursele deja prezente (sa zicem ca ti-ai luat deja in cantitati indestulatoare), atunci nu mai esti fortat sa iei din magazinul de la colt intrucat ai deja identificata sursa (si posibil si preparata).

    Asadar intrebarile:
    1. Care sunt acele surse la care apelati Dumneavoastra, si ce vedeti Dumneavoastra ca alternatia la Hyper-,Mega-,Supermarketuri ca si canal de distributie/achizitie?

    2. Ce linkuri ne puteti da spre pagini referitoare la alternative nutritionale practice (magazine, retete, documentatii-studii)?.
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:25)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Fader

      Sursele mele de aprovizionare sunt din oras, nu sunt eu chiar un exemplu pentru toata lumea.

      Cautati pe internet mancarea ecologica si cea bio-gastronomica, site-urile care se refera la bio-gastronomie.

      Referitor la sursele de aprovizionare: Piata Obor, Piata Matache, pietele in general.
  • 0 (0 voturi)    
    tip de om (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:36)

    costi [anonim]

    Eu sunt mai agitat de felul meu. Mananc repede, de multe ori nici nu-mi dau seama ce. incerc sa ma controlez, sa mestec pe indelete, dar nu-mi reuseste decat rareori. E clar ca imi va fi greu sa ma schimb. Ce-as putea face? Ce tip de mancare mi-ar face mai putin rau, dat fiind temperamentul asta nefericit?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:27)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui costi

      In momentul in care dumneavoastra mancati trebuie sa va concentrati numai pe acest lucru. Va recomand sa mestecati de 15 ori, normal este de 40 de ori, este o reteta de slabit in sine. De evitat mancarurile si bauturile picante.
  • 0 (0 voturi)    
    bachelor menu (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:57)

    busymf [utilizator]

    Buna ziua,
    Vreau sa stiu care sunt recomandarile dumneavoastra pentru burlacul de rand, fara timp (ceva mai relaxat decat 'adriana'), care e interesat de un meniu de zi cu zi cat mai sanatos. Problema e ca nu pot gati in fiecare zi, si sa gatesti pentru mai multe zile are un impact evident in prospetimea mancarii.
    Deci m-ar interesa ceva rapid si usor. Original, nu? E o problema veche de cand lumea cred, dar as vrea sa va aflu parerea in aceasta privinta.
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:29)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui busymf

      Incercati salate in care sunt mai multe legume: morcovi, ardei gras, telina, varza rosie, care se gasesc in supermaketuri si folositi otetul de miere cu mere.
  • 0 (0 voturi)    
    aveti solutii pt cumparat legume in bucuresti? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:06)

    mircea [anonim]

    carnurile orasenesti sunt pline de otravurile crescatoriilor, nu se gasesc animale de curte sacrificate fara suferinta.
    legume: gasim in bucuresti doar vara, in piete, in rest toate supermarketurile importa ardei din turcia, rosii fara gust, niste umflaturi palid colorate. de unde cumparam legume crescute firesc, asa cum erau odata. mai nou este devenit un lux leguma romaneasca, si iti este vandut ca o mare favoare, in detrimentul altor inventii de import.
    a fost descurajata productia si comertul local de alimente, pt ca acum sa depindem de un euro imens.
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:31)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

      Aveti dreptate. Cred ca trebuie sa ne adaptam la ceea ce este acum si sa uitam trecutul si viitorul care oricum nu exista.
  • 0 (0 voturi)    
    dieta (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:07)

    Ioana [anonim]

    Incerc sa tin un regim alimentar in care mai mult de jumatate din portia de mancare sa contina legume. Problema este ca legumele din super-marketuri au un gust oribil de insecticid si de multe ori imi provoaca o stare de greata. Am observat ca in magazinele mai micute acest gust e mai putin pregnant si ca depinde foarte mult si ce legume cumpar (castravetii sunt absolut oribili!! ). Ce fel de legume as putea folosii pentru dieta mea si eventual de unde sa le cumpar? Din pacate locuiesc intr-o zona centrala si singura piata de 2m pe 2m vinde oricum aceleasi legume ca si in super-marketuri.
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:34)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

      Cat insecticid ati mancat? De unde stiti ca au gust de insecticid?

      Starea de greata banuiesc ca apare de la o boala sau viitoare boala de ficat si ar trebui sa mancati mai multe fructe si legume. Dimensiunea magazinului nu are nicio legatura cu legumele si fructele din el.

      Se pot folosi pentru dieta legume fibroase: morcovi, telina, gulie, ridichi, mai putin ardei, vanata, castravete.
  • 0 (0 voturi)    
    regim de viata sanatos (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:53)

    maria [anonim]

    Ce ne sfatuiti sa mancam sanatos pentru a nu creste in greutate? Ce combinatii sunt acceptate?
    Sau ce recomandati pentru o cura de detoxifiere a organismului ? Sau recomandati o dieta pe baza de grupa sangvina?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:08)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

      Daca aveti posibilitatea sa faceti efort fizic static, puteti manca normal absolut orice. Daca nu aveti aceasta posibilitate, ar trebui mancat mai putin folosind carne de pui si peste, 150 de gr de carne la o masa cu legume semi-fierte. Incercati sa nu folositi sare, mai multe plante aromatice.Pentru detoxifierea organismului, recomand piureul de fulgi de ovaz, sau de secara, utilizarea piureurilor din fulgi de cereale de la plafar.

      Impartirea lumii in 4 grupe de sange este mult prea restrictiva, o puteti lua in considerare dar eu nu o recomand. Fiecare individ este un unicat.
  • 0 (0 voturi)    
    Organizatie, publicatii (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:59)

    MB [anonim]

    Buna ziua, dle.Slavescu si va salut initiativa!

    As vrea sa stiu daca aveti un site sau o publicatie, eventual un blog unde sa va putem citi. Daca mai exista si alte persoane implicate in curentul "prosumist" in Romania in sensul unei organizatii, sau daca exista vreo publicatie, sau eventual articole aparute in diferite publicatii.

    Credeti ca ar fi benefic un dialog cu dieticienii, biochimistii, si eventual o colaborare? Multumesc.
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:03)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MB

      Nu am blog sau site. Toata lumea este implicata in curentul prosumist. Pentru informatii mai multe va recomand sa cititi "Avutia in miscare" a lui Heidi si Alvin Toffler, publicata la Editura Antet.
      • 0 (0 voturi)    
        blog (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:21)

        MB [anonim] i-a raspuns lui Serban Slavescu

        Multumesc mult pt raspunsuri. V-am citit cu placere toate raspunsurile, chiar daca nu sunt de acord cu toate opiniile

        Imi mentin parerea ca un blog ar fi un lucru extraordinar in activitatea dvs - nici nu banuiti citi cititori ati avea, si cite idei bune pot iesi :)

        Mult succes in continuare !
  • 0 (0 voturi)    
    meniul expertului (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:59)

    iul [anonim]

    Ce mananca domnul expert intr-o zi normala ?
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:01)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iul

      Am un regim constant de mancare format din trei mese si efort fizic 40 de minute pe zi. Prima masa este mai consistenta(sandwisuri cu paine cu fibra, cu produse din carne preparate in casa si 250 ml de lapte batut sau iaurt, in niciun caz lapte), a doua masa este normala (mancaruri gatite normal) iar seara amestecuri facute din cereale de la plafar.
  • 0 (0 voturi)    
    categorii (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:01)

    MB [anonim]

    Inca o intrebare:
    Conform definitiei din wikipedia sunteti un "professional consumer" sau un "producer - consumer"? :) Multumesc
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:57)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MB

      Nu exista profesionisti prosumatori.
  • 0 (0 voturi)    
    hrana sanatoasa (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:01)

    elis [anonim]

    ce sa mananc? dar mai bine sa incep cu apa.Sunt din Bacau si de la mult de 15 ani beau apa cumparata plata sau minerala orasul nu are autorizatie pentru apa potabila. de mancat ce sa mananc? Tot ce este in magazine mari sau mici este din import.Stim foarte bine ce patesc legumele,carnea etc care sunt aduse in Romania din afara tarii.Ce ma mananc cand mai am si probleme de sanatate?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:55)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elis

      Ca o reteta pentru apa potabila: cumparati apa plata, o tineti o ora la soare in vase de sticla, dupa care o puteti consuma rece sau la temperatura camerei.

      Pentru problemele de sanatate este bine sa folositi mancaruri cu o cantitate mai mare de fibra care conduc la detoxifierea organismului.

      Folosirea de legume semifierte combinate (morcov, fasole verde, cubulete de telina, fasole uscata, linte verde) Acestea pot deveni mancaruri si garnituri la preparate din carne la gratar.
  • 0 (0 voturi)    
    sesiune (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:08)

    oana [anonim]

    care ar fi cea mai potrivita mancare in timpul sesiunii :)
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:49)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui oana

      Mancaruri in general bazate pe salate amestecate cu fructe si chiar marirea cantitatii de fructe cu fibre: mere, pere, ananas proaspat, nu conserva etc
  • 0 (0 voturi)    
    Seara (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:11)

    Marandici Mihai Claudiu [anonim]

    Buna ziua,
    Ce imi recomandati sa mananc seara ( orele 20-21) in conditiile in care lucrez o zi intreaga si dupa munca merg la sala. Am 30 de ani, 1.86 si 80 kg. Si inca un lucru, daca nu cer prea mult de la dumneavoastra, incerc sa imi fac un abdomen "frumos" ( six-pack) si stiu ca acest lucru il faci cel mai bine in bucatarie adica prin alimentatie.
    Va multumesc frumos!
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:47)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marandici Mihai Claudiu

      Puteti manca orice cu conditia ca la sala sa practicati exercitii statice nu dinamice cu un efect foarte mare asupra abdomenului dumneavoastra(gen stretching sau asane)
  • 0 (0 voturi)    
    direct la subiect (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:14)

    cosmin [anonim]

    ce sa contina meniul nostru zilnic ca sa ne incadram in necesarul de 2000 de calorii , sa acoperim cantitatile zilnice de vitamine , proteine , aminoacizi esentiali, lipide si glucide ?
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:44)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

      2000 de calorii nu reprezinta nimic, este o conventie, iar daca stiti sa calculati caloriile inseamna ca ati invatat sa va ascultati corpul. Asa ca puteti manca fara probleme.
  • 0 (0 voturi)    
    Metode de gatit si ulei (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:14)

    Iulian [anonim]

    Ce metode de gatit trebuie folosite sau evitate? prajit, copt, etc?

    Ulei mult sau putin? Cum e cu uleiul de masline?
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:42)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

      Se evita uleiul prajit cat se poate cu exceptia lucrurilor care trebuie prajite (snitel). Majoritatea mancarurilor se pot prepara in supe obtinute din legume fierte in supe de pui sau de vita, puse in tigaie si preparate, iar uleiul se dauga la sfarsit, dupa ce mancarea este gata.

      Uleiul de masline e in functie de pret, cel mai scump e mai bun.
  • 0 (0 voturi)    
    sarcina (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:15)

    radu [anonim]

    ce este cel mai important in alimentatia femeilor insarcinate??
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:40)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

      Compasiunea este cel mai important lucru.
      • 0 (0 voturi)    
        compasiune ptr femeile insarcinate? (Joi, 22 ianuarie 2009, 16:36)

        olive [anonim] i-a raspuns lui Serban Slavescu

        Acest domn pare cel putin sarcastic daca nu chiar usor mitocan ... adica la o intrebare serioasa si de altfel pertinenta ... el raspunde cu "compasiune"? De ce si pentru ce? Ca doar sarcina nu este o boala. Cam toti doctorii recomanda fructe si legume multe, alimente ce contin calciu si fier plus suplimente de acid folic. Domnu' specialist va "scoteati" daca dadeati raspunsul standard pe care il stie pina si un neavizat. Dar asta arata cam cit de specialist sunteti.
  • 0 (0 voturi)    
    PAINE (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:25)

    DIANA [anonim]

    Ati recomandat evitarea painii albe. Am si eu o intrebare: de unde luam paine neagra? Ma refer aici la cea din faina neagra nu din aceea cu faina alba colorata. Multumesc frumos!
    • 0 (0 voturi)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:39)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui DIANA

      Painea neagra nu exista la noi in tara. Cautati paine graham, secara, cu seminte.
  • 0 (0 voturi)    
    masa de seara (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:29)

    Odette [anonim]

    Cum este mai sanatos pentru organism, sa mananci des (la 2-3 ore) portii mici sau sa te limitezi strict la mesele traditionale mic dejun, pranz, cina? Pana la ce ora seara este recomandat sa iei cina?
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:38)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Odette

      In general masa de dimineata este foarte importanta, iti aduce un aport mare de energie, dar e bine sa o consumati dupa 2 ore de la trezire si aportul caloric sa scada pana la cina, cand nu trebuie sa mananci foarte mult.
  • 0 (0 voturi)    
    despre paradigme (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:31)

    zoia [anonim]

    Buna ziua si bine v-am gasit!

    Va intreb fara ocolisuri:

    Ce anume din teoria lui Marshall McLuhan, respectiv din cea a lui Alvin Toffler despre prosumism ati preluat in propria paradigma pe care, se vede cu ochiul liber, ati elaborat-o foarte profesionist si cu o viziune demna de un futurologist?

    Apropos, faceti parte din acea categorie de asemenea?

    O ultima intrebare (de fapt doua, hihi): v-ati autointitulat prosumist sau vi s-a conferit aceasta calitate? Cine si cum acorda dreptul de a face parte din acest curent indubitalmente de mare anvergura?

    Va multumesc mult si anticipat, domnule!
    • +1 (1 vot)    
      a (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:37)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui zoia

      Toata lumea e prosumista, prin nastere devii prosumist, faci activitati neplatite care produc valoare.

      Avand in vedere ca nu exista nici trecut nici viitor, deci nici prezentul nu exista, nu fac parte din nicio categorie.
  • 0 (0 voturi)    
    carne? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:43)

    daniel [anonim]

    Ati vorbit mai mult despre legume. De acord, fara ele nu se poate. Dar carnea, carnea cum trebuie s-o preparam? In ce proportie ar fi bine sa combinam porcul, pasarea, oaia, vita in meniul saptamanal? Cum pastram carnea pentru a nu-si altera calitatile? Dar mezelurile, renuntam la ele? si pestele, cat peste si din ce fel ar fi bine sa mancam?
    • 0 (0 voturi)    
      in masura in care (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:57)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui daniel

      nu este plin de plumb(pestele de delta, dunare) cred ca ne este recomandat pestele. sa ne confirme domnul slavescu.
      domnule slavescu, in enumeratia de legume pe care o faceti, care este potriveala lor, si cum se poate determina in functie de nevoile organismului unui anume individ(intrebare inrudita cu ayurveda, din nou)
      • 0 (0 voturi)    
        in masura in care (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:26)

        Serban Slavescu [anonim] i-a raspuns lui mircea

        Este adevarat, cred ca trebuia sa avem mai multa grija de tot ce ne inconjoara(natura) sa privim mai mult in jur.
        "Potriveala" legumelor este bine facuta in modul de viata ayurvedic, dar cred ca cea mai buna alegere si combinare a lor este cea de care va este pofta.
    • 0 (0 voturi)    
      link (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:06)

      MB [anonim] i-a raspuns lui daniel

      Daniel, in 2007 American Institute for Cancer Research a publicat un document semnat de mai multi oameni de stiinta in care faceau niste referiri la dieta de urmat pt prevenirea diferitelor forme de cancer - iar ei recomandau limitarea consumuli de carne rosie la aprox 500 g pe saptamina, cu evitarea (!) semi-preparatelor de tip cirnat, salam, hamburgeri, etc

      http://www.aicr.org/site/PageServer?pagename=dc_recs_05_avoid_processed_meats
      vezi si link-ul Recommendations din stinga pt alte detalii
    • 0 (0 voturi)    
      daniel (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 9:46)

      Serban Slavescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

      Datorita faptului ca traim in oras ,carnea pe care o cumparam este obtituta de la animale crescute in sistem industrial si semiindustrial,deci cu un gust spre fad.Va propun ca inainte de preparare sa o marinati,30min - 1h.Marinarea in sensul asta s-ar compune din : amestecuri de ierburi aromate ,foarte putin ulei de masline,vin foarte putin,sare piper,carnea se poate pregati la gratar,la cuptor.Restrictii deosebite la felul de carne(in conditii normale)nu exista,numai la cantitate(150g de carne cruda este suficienta).Mai putina carne de porc,in rest puteti manca orice fel de carne;care va face placere.Mezeluri nu in fiecare zi.Cred ca toata carne ar trebui consumata din stare refigerata(1-2 zile).
  • 0 (0 voturi)    
    Filtru apa (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:48)

    Zgabeartza [anonim]

    1. Sa inteleg ca un filtru de apa nu e tocmai recomandat, ma refer la unul mai performant, cu 5 filtre, nu din alea ieftine?
    Sa car saptamanal de la hypermarket 5-6 bidoane de 10l de apa plata nu ma incanta...

    2. Inlocuirea zaharului cu mierea de albine e ok?

    Multumesc
    • 0 (0 voturi)    
      plastic (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:10)

      MB [anonim] i-a raspuns lui Zgabeartza

      Ai mare grija la bidoanele de plastic - nu stiu in ce masura se face controlul calitatii in Romania, dar cel putin in State FDA a fost fortat (prin studii evidente) sa recunoasca ca unele produse de plastic contin bisfenol A, o substanta toxica. De asemenea , plasticul din pet-uri sub influenta ultravioletelor (expunere la soare) duce la eliberarea in continut al unor substante cu structura asemanatoare hormonilor estrogeni.
      Asa ca, atentie
    • 0 (0 voturi)    
      zgabeartza (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:29)

      Slavescu Serban [anonim] i-a raspuns lui Zgabeartza

      Filtrarea apei este foarte buna, dar mai trebuie energizata(la soare) si apoi consumata.
      Mierea este f buna."e ok".
  • 0 (0 voturi)    
    rosii decojite in cutii de conserva (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:48)

    ariadna [anonim]

    ce parere aveti despre sosul de rosii preparat asa cum spuneti dar, din rosii decojite sau cubulete, din cutiile de conserve, care se gasesc in supermarket?
    • 0 (0 voturi)    
      adriana (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:32)

      Serban Slavescu [anonim] i-a raspuns lui ariadna

      Pentru sosul de rosii, care-l folositi, incearcati sa-l preparati singura sau sa nu-l mai folositi in mancaruri(pentru ca acum nu mai sunt rosii pentru asa ceva ), inlocuindu-l cu sosuri albe sau din alte legume
  • 0 (0 voturi)    
    dulciurile? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:53)

    mircea [anonim]

    ciocolata din comert si alte lucruri care nu sunt pline de coloranti sau e-uri, le recomandati?
    care este bucataria cea mai echilibrata in opinia dumneavoastra?
    ce parere aveti de 'criteriile' ayurveda?
    • 0 (0 voturi)    
      grasimi hidrogenate (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:16)

      MB [anonim] i-a raspuns lui mircea

      Mare grija la aceste grasimi vegetale (partial) hidrogenate - duc la cresterea colesterolului "rau" la fel de mult ca si grasimile animale (saturate) - sunt foarte multe dulciuri care le contin - biscuiti, prajituri, blaturi, chiar ciocolata. E greu sa explici unui tzinc de ce nu poti cumpara ,dar e mai bine pt sanatatea lui

      De asemenea am remarcat in margarini aparitia mai nou a grasimilor "interesterificate" - au fost gindite ca inlocuitor pt grasimile hidrogenate (sau numite trans) daca dai un search pe net vei gasi ca sunt studii care au aratat ca acestea cresc nu numai colesterolul, dar si riscul de diabet ..

      Ciocolata simpla ar trebui normal sa contina doar unt de cacao ca grasime vegetala . Deci alte grasimi vegetale adaugate sunt doar o gaselnita de business pt scaderea pretului deproductie. Cea de lapte are si grasimi din lapte.

      ICam asta e ceea ce stiu eu, si de ce ma feresc
    • 0 (0 voturi)    
      mircea (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:35)

      Slavescu Serban [anonim] i-a raspuns lui mircea

      Da.Bucataria ayurvedica este buna, dar pentru rezultate foarte bune conceptul trebuie sa devina un mode de iviata , adoptat la conditile in care traim (respiratie, exercitiu fizic, etc)
  • 0 (0 voturi)    
    apa bucuresteana (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:00)

    mircea [anonim]

    este, vorbind de prezent, un lichid pe care nu il poti bea in forma in care este livrata din cauza unor interese si politici economice, cu siguranta(industria apei vanduta la noi este imensa, paradoxal)
    ce fel de filtru de apa recomandati?(parametri, daca se poate si brand?:) )
  • 0 (0 voturi)    
    alimente de evitat (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:07)

    janos [anonim]

    Puteti sa-mi dati un TOP 10 de alimente care ar fi bine de evitat? (ex. margarina)
    Multumesc
    • 0 (0 voturi)    
      janos (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:37)

      Slavescu Serban [anonim] i-a raspuns lui janos

      Nu cred ca este corect sa fac eu topuri de alimente , cele sintetice sunt de evitat.
  • 0 (0 voturi)    
    Faina "650" (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:10)

    Gheorghe [anonim]

    Faian 650 - un pic mai intermediara o considerazi "colorata" sau o recomandati pentru prepararea painii in casa?
    • 0 (0 voturi)    
      gheorghe (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:40)

      Slavescu Serban [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

      Incercati sa faceti "paine" si din alte fainuri(mei, orez, ovaz, secara) folosind iaurtul ca baza (nu apa), amestecand cu ierburi aromate.
  • 0 (0 voturi)    
    Incheiere (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:12)

    Redactia [hotnews.ro]

    Intalnirea online s-a incheiat. Domnul Serban Slavescu a promis ca va mai raspunde la intrebarile deja postate in cursul zilelor urmatoare.

    Va multumim pentru participare. La revedere.
  • 0 (0 voturi)    
    apa (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:39)

    meme [anonim]

    ati spus mai sus ca trebuie apa tinuta la soare..ne spuneti de ce?se incarca cu energie?dar nu avem timp pt asta.totusi,ce apa plata sa bem?
    • 0 (0 voturi)    
      apa la soare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 15:41)

      eee [anonim] i-a raspuns lui meme

      s-a constatat ca razele ultraviolete omoara diverse bacterii din apa, cam asa fac africanii care nu au o sursa curata de apa.
    • 0 (0 voturi)    
      meme (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:40)

      Slavescu Serban [anonim] i-a raspuns lui meme

      Pentru energizare.
  • 0 (0 voturi)    
    comentariu (Marţi, 20 ianuarie 2009, 22:07)

    ura-si-la-gara [utilizator]

    Nu am intrebare, ci comentariu.
    Raspunsurile pe care le-am citit aici sunt foarte vagi si nu ajuta mai deloc.
    Nu stiu daca in acest stil mai are rost sesiunea 2 de Q-A...
    • +1 (1 vot)    
      urasilagara (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:41)

      Slavescu Serban [anonim] i-a raspuns lui ura-si-la-gara

      Va multumesc ca ati citit toate raspunsurile.
  • 0 (0 voturi)    
    Multumiri (Vineri, 23 ianuarie 2009, 4:45)

    Liliana [anonim]

    Nici eu n-am vreo intrebare de pus, in schimb tot un comentariu de facut: raspunsurile sunt scurte, concise, la obiect. Am remarcat bunul simt si lipsa pretentiei de specialist a-tot-stiutor. Sugestiile invita la cautare, introspectie si respect fata de natura si propriul corp. Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
    mincare (Miercuri, 4 martie 2009, 19:08)

    Simina [anonim]

    Domnul Slavescu are mult bun simt si raspunde la obiect.
  • 0 (0 voturi)    
    intrebare (Miercuri, 25 august 2010, 13:39)

    Kirch [anonim]

    Buna ziua,
    ce se intampla cu proteinele animale din carne si lactate [cazeina],avand in vedere ca dvs.recomandati atat carnea, cat si lactatele,nu ne afecteaza in timp sanatatea ? Din cate am studiat eu,aceste proteine sunt raspunzatoare de producerea multor boli,inclusiv a cancerului.
    va multumesc !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by