Faci sport doar in fata televizorului? Sau numai de la usa liftului pana la masina? :)

Gabi Szabo s-a aflat in studioul HotNews.ro si a dialogat cu cititorii HotNews.ro. De mai multi ani, sportiva s-a implicat in activitati de promovare ale unui stil de viata sportiv. Szabo a fost de trei ori campion mondial si a primit 33 de medalii de aur si argint.

Gabi Szabo s-a nascut la Bistritia, pe 14 noiembrie 1975. A fost descoperita la un concurs de cros, la 12 ani. La mai bine de 20 de ani de atunci, atleta s-a intors in orasul natal cu un cros Gabi Szabo, cu scopul de a decoperi, la randul sau, talente. asa cum si ea a fost descoperita, copil fiind. Crosul Gabi Szabo s-a desfasurat in mai 2008. A fost deschis copiilor, tinerilor, adultilor, oricui ii pasa de sanatate si aprecieaza un stil de viata sanatos.

In 2007, atleta a initiat campania "Sport pentru viata", o campanie care si-a propus sa constientizeze importanta sportului, sa informeze si sa educe publicul din Romania.

Recorduri mondiale

  • 2001 3000m 8:32.88  sala
  • 1999 5000m 14:47.35 sala
  • 1998 2000m 5:30.26 sala
  • Record European
  • 2002 3000m 8:21.45 aer liber

Recorduri atinse de Gabi Szabo; sursa: gabiszabo.com

Cred ca am devenit profesionista treptat, pentru ca am constientizat ce inseamna sa faci sport, sa fii cel mai bun si sa te mentii acolo sus. Adica am stiut ce vreau de la mine: daca am vrut sa castig inseamna ca a trebuit sa respect un anumit program. Niciodata nu am refuzat sa ma trezesc la ora 7 in loc de 10, niciodata nu am contestat faptul ca trebuia sa fac atatia kilometri in fiecare zi. Am fost intotdeauna constienta ca fara munca si fara un program foarte riguros nu poti sa ajungi undeva departe."

In 2004, dupa concursul de la Birmingham, unde a abandonat, a decis sa se retraga. Aproape ca nu a fost crezuta. Nu s-au organizat ceremonii speciale, tocmai pentru ca atat Federatia, cat si suporterii sperau ca atleta sa se razgandeasca.

Dar Gabriela Szabo nu a revenit asupra acestei hotarari. In vara lui 2006, la internationalele Romaniei, se va organiza o festivitate de retragere oficiala.

"Inainte de a ma fi retras, mi-am dorit foarte mult sa obtin inca o medalie olimpica. Voiam sa bat recordul mondial la 5000 m in aer liber. Eram capabila sa obtin acest rezultat, insa ceva se intampla in timpul cursei. Pierdeam intre 3 si 4 km, ceea ce era foarte mult. Am incercat sa reglez problema in antrenament, insa in concurs nu stiu ce se intampla. A trebuit sa ma opresc aici, insa nu regret, pentru ca activitatea de sportiv mi-a adus bucurii pe care nu le poti compara cu nimic."

A avut intodeauna un singur antrenor, cu care s-a casatorit: Zsolt Gyöngyössy.

Astazi Gabriela Szabo este vicepresedinta Federatiei Romane de Atletism si studiaza la nivel de masterat, antropologia motrica la A.N.E.F.S. Bucuresti. Este prezenta cu aceeasi dedicare la concursuri de atletism, interesata sa ii cunoasca pe viitorii campioni. Ii este dor de viata sportiva. Gabi vrea sa demonstreze ca poate fi nu doar o sportiva de mare performanta, ci si un om capabil sa faca multe alte lucruri in viata. (Sursa: www.gabiszabo.com)

Video: Medalia de aur din 1997

Cu 200 m inainte de linia de sosire, Szabo preia conducerea in fata italiencei Roberta Brunet, care avea bronzul castigat cu un an inainte. Comentatorul de la acea data:

"Gggabriela Szzabo of Romania is the World Champion of 5.000 meters. [...] Oh, it was a very, very good run, wasn't it, by made by Szabo. She was in a very right place, at the right time and she knows the risk so well."