Suplimentul de promovare a utilizarii responsabile a banilor 

VIDEO Dan Zavoianu, in discutie online: 10 sanctiuni de retragere a autorizatiilor au fost date de catre CSSPP in 2009, iar in alte 46 de cazuri au fost aplicate amenzi sau avertismente scrise, pentru persoane juridice

de HotNews.ro    
Joi, 3 iunie 2010, 11:33 Bugetul Familiei - Intalniri online


Dan Zavoianu
Foto: HotNews.ro
Cine asigura protectia participantilor la sistemul de pensii private? Cum vor fi evaluate performantele fondurilor de pensii private obligatorii? Ce informatii trebuie sa verifice participantul la sistemul de pensii inainte de a adera la un fond? Despre toate acestea am discutat online cu Dan Zavoianu, director de comunicare in cadrul CSSPP.

Dan Zavoianu este Press and Public Affairs Division Manager al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si fost editor la revista Capital si Ziarul Financiar. Este absolvent al Academiei de Studii Economice Bucuresti si al unui program de master in cadrul Institutului Bancar Roman.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este partener al sectiunii SOS Bugetul Familiei.
Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Năică

  Pentru că realizez venituri şi din drepturi de autor, acum doi ani am făcut două contracte cu Allianz-Ţiriac Fond de pensii pentru pilonul III, respectiv AZT VIVACE şi AZT MODERATO. Pentru că în 2008 ambele au mers prost şi ajunsesem să am mai puţini bani decât depusesem, eram hotărât să mă mut la alt Fond privat de pensii. Primul pas a fost că am renunţat la VIVACE şi am rămas cu MODERATO, dar contribuţia nu am micşorat-o şi depun lunar câte 200 ron. Anul acesta Fondul este deja pe profit. Acum, văzând că Fiscul intenţionează să impoziteze şi să încaseze CAS pentru DDA-uri ca şi salarii, mă gândesc dacă nu ar fi mai bine să-mi retrag toţi banii, având mai mult de 2 ani de contribuţie şi să las statul să aibă grijă de pensia mea ! Ce mă sfătuiţi ?

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua! Atunci cand ati aderat pentru un fond din sistemul de pensii private sunt sigur ca ati cantarit bine avantajele contribuirii la acest sistem. Ele raman valabile, oricare ar fi situatia economica de moment sau fluctuatiile care apar in orice sistem financiar din lume. Pensia privata reprezinta mai intai de toate un instrument de economisire pe termen lung dar si o varianta de investire. Spre deosebire de sistemul pay as you go de la stat (sistemul public de pensii), in sistemul privat contributiile sunt proprietatea dumneavoastra. Banii sunt investiti de specialisti care au dovedit deja ca pot aduce randamente superioare inflatiei. Cu aceste argumente eu va sfatuiesc sa mentineti si chiar sa cresteti contributia in sistemul de pensii private facultative.

 • Întrebarea nr. 2 Mihai

  Buna ziua D-le Zavoianu,

  Care credeti ca este, in opinia d-voastra, cel mai sumbru scenariu cu privire la pensiile private (atat obligatorii cat si facultative)? Ma refer la un scenariu ce ar duce la pierderea banilor depusi de-a lungul anilor.

  Va intreb pentru ca ma fost sunat de un reprezentant al fondului de pensii unde sunt participant si mi s-a facut o propunere de investire a banilor care s-au strans pentru pensie. Cum nu sunt o persoana lacoma, am raspuns: "Nu, multumesc".

  Dar daca vor fi multi care vor accepta oferta de a investi, ce sanse au aceastia sa nu aiba parte de un scenariu echivalent faimosului FNI?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua Mihai,

   Prespun ca dvs. contribuiti la un fond de pensii administrat privat - Pilon II si ati fost contactat pentru a vi se oferi si o pensie facultativa (suplimentara) de tip Pilon III. Decizia de a adera la un fond de pensii facultative trebuie luata in functie de planul dumneavoastra personal de investitie. Protectia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea fiecare dintre noi are nevoie de o strategie pe termen lung inca de la primul salariu. Cu cat începem mai devreme construcţia acestui viitor financiar, cu atat el va fi mai puternic si vom beneficia de o batranete mai confortabila, lipsita de griji.
   In privinta "celui mai sumbru scenariu" va pot spune ca pensia privata reprezinta unul dintre cele mai sigure modalitati de economisire si investire. Desigur nici un sistem din lume nu este 100% sigur si chiar si statele pot ajunge in pragul falimentului (vezi exemplul Greciei). Insa acest scenariu sumbru tine mai mult de starea generala a economiei. Cu alte cuvinte daca Romania va da faliment puteti astepta ca si sistemul de pensii private sa aibe probleme..insa acest lucru este putin probabil. Investitiile fondurilor de pensii sunt efectuate cu preponderenta in titluri de stat, obligatiuni corporative din tara si din strainatate, depozite bancare s.a.

   In privinta unui scenariu gen FNI: este imposibil. Activele fondurilor de pensii (banii dvs.) sunt complet separate de activele adimistratorilor care gestioneaza aceste fonduri numai din perspectiva investirii acestora. In plus, administratorii sunt supravegheati si controlati de noi (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) exista un sistem de control prin banci depozitare, sunt reglementate garantii absolute dar si relative la piata s.a.

   In total v-as putea identifica peste zece elemente de siguranta insa va pot directiona pentru consultarea unor materiale suplimentare catre pagina de internet csspp.ro sau catre bugetufamiliei.ro.

 • Întrebarea nr. 3 ion

  Nu imi este clara diferenta in pensia privata(pilonul 3) si un simplu depozit la banca. Administratorul pensiei private asigura un randament minim pentru banii pe care ii dau in gestiune? Daca nu de ce nu sa nu depun banii intr-un cont la o banca si cu timpul se aduna si acolo. Ce se intampla daca administratorul da faliment, sau, pentru ca sunt niste multinationale de fapt, la un moment dat decide sa plece din tara? Ce se intampla cu banii?
  Nu inteleg clar mecanismul prin care se ofera o scutire de impozit(atat la angajat cat si la angajator) pentru banii depusi in pilonul 3 de pensii. Puteti sa dati cateva detalii? Angajatorul trebuie sa faca ceva deosebit pentru ca angajatul sa beneficie de aceste scutiri de impozit?

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua!

   Asa cum spuneam si in raspunsul precedent, activele fondurilor de pensii sunt separate de cele ale administratorilor. Ba mai mult, sunt entitati distincte din punct de vedere juridic si contabil. Chiar daca un administrator ajunge in situatia de a da faliment, desi acest lucru este putin probabil avand in vedere elementele de siguranta ale sistemului, fondul de pensii nu este prejudiciat de acest fapt. Contributiile evidentiate in contul dvs. personal sub forma unitatilor de fond reprezinta proprietatea dvs. personala. Un administrator de fond poate lua decizii cu privire la modul de investire a acelor bani. Iar acest mod de investire este strict reglementat si supravegheat dupa principii prudentiale. Spre exemplu sunt permise doar investitii in active tranzactionate pe piete reglementate, fiind totodata stabilite limite inferioare si superioare pentru fiecare clasa de investitii.

   Fondurile de pensii investesc banii dvs. intr-un mix de instrumente care pot aduce randamente superioare unor depozite bancare: titluri de stat, obligatiuni corporative, depozite bancare si chiar actiuni. Cotele difera in functie de gradul de risc al fondului de pensii pentru care ati optat dvs.

   Sigur, puteti alege sa economisiti exclusiv prin depozite bancare insa acest lucru are anumite dezavantaje atunci cand judecam in termeni de pensie viitoare: la prima greutate majora veti fi tentat sa retrageti acesti bani, lasandu-va descoperit financiar pentru batranete, depozitele va vor aduce intotdeauna dobanzi la limita de inflatie si practic nu veti castiga mare lucru in acestea.

  • -1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Despre randament minim:

   In sistemul de pensii private obligatorii sunt garantate contributiile depuse (randament zero), minus comisioanele de administrare, existand suplimentar garantii relative in functie de piata - practic un fond de pensii trebuie sa aduca performante apropiate de media pietei (si indirect de performanta economica generala din Romania) pentru a ramane pe piata.

   Fondurile de pensii facultative va pot oferi garantii suplimentare, stipulate in prospect, ramanand la alegerea dvs. spre ce fel de categorie de risc va puteti indrepta.

 • Întrebarea nr. 4 Ion

  Este bine ca fondurile de pensii private sa investeasca baniil a BVB ?

  Domnul Zavoianu mai are bani investiti pe BVB?

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua!

   Investitiile la bursa ar trebui lasate in seama specialistilor. Tocmai de aceea, personal, am ales sa contribui la un fond de pensii facultative. Investitiile pe bursa pot aduce randamente bune dar si riscul este pe masura. Riscul este insa maxim atunci cand credem ca ne pricepem la astfel de lucruri mai bine decat cei care au facut o viata aceasta meserie.

   Am incredere in priceperea administratorilor sa investeasca contributiile mele conform celor mai eficiente strategii disponibile acum.

   In sistemul fondurilor de pensii administrate privat de tip Pilon II, investitiile pe piata reglementata de actiuni nu au reprezentat decat 10,5% din active, in luna aprilie. Similar, fondurile de pensii facultative de tip Pilon III nu au investit in actiuni mai mult de 13,8%, la nivelul intregii piete.

   Putem trage concluzia ca fondurile au de regula politici de investitii prudente. De altfel, legislatia nu le permite sa depaseasca anumite limite de alocare a activelor, in functie de gradul de risc al fiecarui fond in parte.

 • Întrebarea nr. 5 Eneas

  liceu!Nu sunteti de aceiasi parere?
  trebuie ca oamenii sa afle ca fondurile de investitii sunt himere( costurile de administrarea manaca 80 % din randamentul afisat)
  trebuie ca oamenii sa afle importanta pensiilor private , asigurarile de viata care protejeaza depunerea si in mod deosebit asigura familia in caz de deces sau boala ,
  trebuie ca oamenii sa afle in ce bunuri isi pot plasa banii -terenuri , locuinte ,argint ,aur,arta autentica -singurele active care isi sporesc valoarea in timp !
  trebuie ca tinerii sa invete ce este un buget familial si cum pot spori valoarea veniturilor personale!

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua!

   Dupa cum am raspuns mai devreme, protecţia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar.

   Ar fi de preferat ca acesta sa inceapa cat mai devreme.

   In plus, nu ar fi o idee rea ca educatia financiara sa fie inclusa ca materie de studiu in liceu pentru ca tinerii sa afle cat de important este sa iti gestionezi propriul buget dar si modalitati prin care poti face acest lucru.

   CSSPP se implica activ in educatia financiara si nu excludem posibilitatea de a sprijini o astfel de initiativa legislativa, atat prin oferirea de consultanta cat si prin promovarea acesteia.

   Asigurari vs pensii private:

   Atentie, unele produse financiare au fost in trecut, denumite, in mod eronat, “pensii private”.
   Acestea nu au nicio legatura cu actualele scheme de pensii private oferite de fondurile de tip Pilon II sau Pilon III. Asigurarile de viata cu componenta investitionala se supun altor legi decat cele specifice sistemului de pensii private si sunt supravegheate de catre alte autoritati (in speta CSA), nu de catre CSSPP.

   Despre comision: fiind vorba de pensii, chiar daca sunt private, populatia, factorii de decizie din sfera politica si sindicatele si-au pus amprenta asupa costurilor scazute din acest sistem, atunci cand a fost redactata legea de baza care guverneaza intregul mecanism.

   Spre exemplu, in sistemul Pilonului II, administratorul percepe un comision de administrare constituit din:

   - deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond;

   - deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii private.

 • Întrebarea nr. 6 Iulia

  Puteti sa imi explicati in ce sens sunt obligatorii contributiile la un fond de pensii pilon 2? Sunt obligatorii doar daca esti angajat?

  • 0 (0 voturi)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua Iulia!

   Contributiile la un fond de pensii administrat privat Pilon II sunt obligatorii pentru toti cei care platesc contributii de asigurari sociale (de regula cei care sunt salariati) si care au varsta sub 35 de ani.

   Pentru persoanele de peste 35 de ani aderarea in sistemul Pilonului II este optionala.

   Din pacate persoanele care au depasit varsta de 45 de ani nu mai pot adera la un sistem de pensii de tip Pilon II.

   As vrea sa mai adaug ca orice poate adera la un fond de pensii facultative (Pilon III), la orice varsta, acest mecanism fiind complementar celui de tip Pilon II dar si sistemului public de pensii (Pilon I).

   Contributia la Pilonul II nu ne costa nimic. Se retine din cele 10,5 procente platite in contul asigurarilor sociale de catre orice angajat. Deci este vorba de o redirectionare a 2,5 puncte procentuale din cele 10,5 puncte procentuale calculate din salariul brut al fiecaruia dintre noi.

 • Întrebarea nr. 7 florentina p

  1 Cand vom vedea afisata oficial situatia randamentelor pentru fiecare fond in parte?
  2 Luati in calcul ca pana la sfarsitul anului unele fonduri de pensii sa intampine probleme legate de rentabilitate?
  3 Daca s-ar intampla asta ce masuri are de luat csspp si ce ar presupune acestea mai exact?

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua Florentina!

   Voi incerca sa raspund scurt si la obiect la intrebarile dvs.

   1. Prima evaluare oficiala a indicatorilor de performanta in Pilonul II va avea loc la 30 iunie 2010, pentru ultimele 24 de luni de activitate a fondurilor de pensii administrate privat.

   2. Chiar daca prima evaluare oficiala este la finalul lunii iunie, atat administratorii cat si CSSPP a calculat randamentele inca de la inceputul sistemului. Nu au fost publicate pana acum tocmai pentru a da posibilitatea sistemului sa se rodeze, sa se consolideze la nivel de reglementare secundara. Pe de alta parte vorbind de pensii, randamentele au relevanta numai daca sunt calculate pe perioade mari de timp. Reamintesc ca primile contributii in Pilonul II au fost virate in luna mai 2008.
   Din calculele preliminare, performantele fondurilor de pensii au depasit inflatia, neexistand probleme la acest capitol.

   3. In cazul in care unele fonduri ar inregistra randamente sub nivelul minim permis timp de mai multe trimestre CSSPP aplica anumite masuri reparatorii:

   Precizam ca, in cazul in care, rata de rentabilitate anualizata a unui fond se va situa sub rata de rentabilitate minima a categoriei respective de risc, timp de doua trimestre consecutive, CSSPP va institui masura de supraveghere speciala a administratorului. Daca situaţia nu se va remedia pe parcursul a patru trimestre consecutive, CSSPP va retrage acestuia autorizatia de administrare si va aplica procedura privind administrarea speciala.

 • Întrebarea nr. 8 popescu0

  CSSPP este autoritatea de supraveghere a pietei pensiilor private. Care sunt cele mai importante masuri / sanctiuni aplicate in 2009 pentru protejarea participantilor?

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua!

   Intr-adevar, supravegherea si controlul pietei pensiilor private sunt principalele atributii ale CSSPP, alaturi de reglementarea secundara si protectia participantilor.

   Avand in vedere protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor, obiectivul principal al supravegherii prudentiale a continuat sa fie, si în 2009, asigurarea respectarii si aplicarii de catre entitatile autorizate/avizate de CSSPP a prevederilor legale aplicabile domeniului.

   In 2009 au fost supuse procesului de supraveghere prudentiala 193 de entitati autorizate/avizate de CSSPP, din care 25 fonduri de pensii private, 17 administratori si aproximativ 186,5 mii agenti de marketing.

   10 sanctiuni au constat in retragerea autorizatiei/avizului entitatii implicate, iar pentru celelalte 46 de cazuri s-au aplicat, dupa caz, sanctiuni cu avertisment scris sau amenzi contraventionale.

   De asemenea, au mai fost sanctionati 25 de agenti de marketing persoane fizice (materializate in retragerea autorizatiei de functionare si radierea din Registrul CSSPP, amenzi contraventionale sau avertismente scrise).

   Mai mult CSSPP a inaintat organelor de ancheta cu competenta in constatarea fraudelor adrese oficiale pentru sute de reclamarii primite de la petenti.

   Va pot spune ca cea mai mare amenda acordata unei persoane fizice care activeaza in sistemul fondurilor de pensii facultativea fost de 3.000 de lei.

 • Întrebarea nr. 9 Maria N

  Am si eu o intrebarea pt dl Zavoianu, insa am "feeling " ca va evita raspunsul ei. As dori sa stiu daca administratorii de pensii private au fost obligati la constituirea rezervelor , iar daca nu, ce solutie va adopta CSSPP in acest sens? Cum isi exercita CSSPP rolul suprem de garantare a acestui sistem prin inexistenta acestor fonduri?

  • 0 (0 voturi)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua,

   Administratorii de pensii private sunt obligati prin lege sa constituie provizioane tehnice (rezerve). In acest sens puteti consulta normele privind calculul actuarial al provizionului tehnic (spre exemplu norma nr.1/2008 - http://www.csspp.ro/legislatii-detalii/4/96).

   Trebuie precizat faptul ca administratorii de pensii private trebuie sa constituie aceste provizioane in concordanta cu garantiile oferite prin intermediul prospectelor de pensii. Deocamdata intregul sistem se afla in faza de acumulare a contributiilor. Fiind un mecanism tanar ne putem astepta la primul volum serios de "iesiri" din sistem intr-un orizont de 20-30 de ani. Aceste provizioane sunt calculate dupa regulile de calcul si simulare stohastica (calcul actuarial) de catre specialistii din cadrul societatilor de pensii. In paralel CSSPP efectueaza aceste calcule pentru a verifica corectitudinea intocmirii lor. Deocamdata suntem in proces de evaluare.

 • Întrebarea nr. 10 mircea

  Pentru cei care nu au fost foarte atenti la modul de calcul puteti sa mai explicati cum se transforma contributia platita in unitati de fond si cum evolueaza si se poate verifica valoarea unitatii de fond sau comisioanlele fondului de pensii.

  Multumesc

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua Mircea!

   Aceste detalii le puteti afla consultand site-ul nostru csspp.ro, Rubrica legislatie.

   Acest calcul este detaliat, in cazul fondurilor de pensii administrare privat, in Norma nr. 5/2009 (http://www.csspp.ro/legislatii-detalii/4/109) privind calculul activului net şi al valorii unităţii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat.

   Calculul valorii unitare a activului net al unui fond de pensii administrat privat pentru o anumita data se realizeaza conform urmatoarei formule:

   Valoarea unitara a activului net la acea data = Valoarea neta a activelor fondului la acea data / Nr. de unitati de fond la acea data.

   In mare, activul net rezulta prin scaderea comisionului de administrare la care am facut referire intr-un raspuns anterior din contributiile brute.

   Practic urmand acest calcul, unui participant i se aloca un anumit numar de unitati de fond la fiecare contributie, in concordanta cu valoarea unitatii de fond la cel moment.

   Comisioanele fondului de pensii le puteti regsi, in primul rand, in prospectul fondului, act care ar fi trebui citit cu mare atentie inaintea semnarii unui act de aderare.

   Daca ati fost repartizat aleatoriu, puteti consulta comisioanele percepute de administratori pe paginile acestora de internet dar si pe site-ul csspp.ro. Noi va punem la dispozitie o analiza comparativa a acestor comisioane.

   De asemenea, pragul maxim al comisioanelor poate fi aflat din legislatie (am specificat intr-un raspuns anterior).

   Valorile unitatilor de fond pot fi consulatate pe site-ul fiecarui fond in parte dar si pe site-ul CSSPP:

   http://www.csspp.ro/indice-vuan/pilonul-2
   http://www.csspp.ro/indice-vuan/pilonul-3

   Mai mult, pe site-ul nostru gasiti linkuri catre aplicatiile de consultare a conturilor individuale de pensie private, puse la dispozitie de administratori (chiar pe pagina principala a CSSPP se afla o suita de linkuri).

 • Întrebarea nr. 11 Alina D.

  Am aderat la un fond de pensii acum 2 ani si, din cate imi amintesc, atunci ni s-a spus ca dupa un timp vom putea sa trecem la alt fond de pensii daca dorim acest lucru. Din ce mi s-a spus atunci, aceasta trecere s-ar fi putut face fara costuri. Mai este acest lucru valabil? Daca nu mai este valabil (sau nici n-a fost si am inteles gresit), va rog sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare care stabileste costurile transferului de la un fond la altul? Cate astfel de mutari de la un fond la altul se pot face?

  • 0 (0 voturi)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua Alina!

   Te poti transfera oricand de la un fond de pensii la altul insa acest lucru nu este recomandat deoarece trebuie avut in vedere faptul ca acest tip de investitii sunt pe termen lung si nu trebuie sa fim influentati de fluctuatiile de moment ale unitatilor de fond.

   Performantele reprezinta un instrument comparativ doar daca sunt calculate pe un orizont de minim 2 ani.

   Tocmai de aceea, acest transfer este penalizat daca are loc mai devreme de doi ani de la data aderarii la fondul de la care doriti sa plecati. In rest este gratuit.

   Penalitatea de transfer poate fi in cuantum de maxim 5% si se aplica conform prospectului
   schemei de pensii autorizat de catre CSSPP.
   Penalitatea este retinuta de catre administratorul fondului de pensii de la care se solicita transferul, din activul personal net al participantului.

   Pe site-ul www.csspp.ro puteţi accesa secţiunea Asistenta participanti, conceputa pentru a veni în sprijinul celor are doresc sa se transfere de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat.
   „Ghidul participantului privind transferul de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat”, este document sintetic elaborat în baza Normei nr.12/2009 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat si care cuprinde pasii ce trebuie urmati, documentele necesare si perioada de timp necesara derularii transferului.
   Informatii suplimentare despre transfer, si nu numai, se mai pot accesa in sectiunile Educatie Financiară si Intrebări Frecvente din cadrul site-ului www.csspp.ro.

   Va recomadam si linkurile:

   1. Ghidul Participantului la Sistemul de Pensii Private:

   http://www.csspp.ro/educatie/ghidul-participantului-la-sistemul-de-pensii-private/7

   2. http://www.bugetulfamiliei.ro/

 • Întrebarea nr. 12 Andrei C.

  Buna ziua d-le Zavoianu,

  Rugamintea mea este sa ne explicati ce se intampla cu acei contribuitori la pilonul II care sunt someri acum? Dar cu cei care su fost disponibilizati? Ce se intampla cu conturile (din cate stiu fiecare angajat are un cont pe care il administreaza un fond) celor doua categorii mentionate mai sus: somerii si disponibilizatii?

  Va multumesc.

  • +1 (1 vot)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua Andrei!

   Pe scurt, contributiile platite pana acum in contul fondului de pensii sunt proprietatea ta personala si nimeni nu se poate atinge de acesti bani.

   Tu vei putea intra in posesia acestor sume dupa data pensionarii (varsta este stabilita prin lege).

   Pentru cei care isi intrerup activitatea dintr-un motiv sau altul, nu mai sunt platite contributii la bugetul asigurarilor sociale si, implicit, nu mai sunt redirectionate procentele aferente contributiilor la fondul de pensii administrat privat. Este vorba de cele 2,5 puncte procentuale din cele 10,5 puncte procentuale aplicate veniturilor salariale brute.

   In cazul in care legiuitorul va decide plata unor contributii de asigurari sociale (prin CNPAS) si pentru someri, pentru o perioada limitata de timp, atunci si contul tau de pensie privata va fi alimentat cu bani.

   In concluzie daca intra bani la stat in contul pensiei din sistemul public, intra bani si in contul tau de pensie privata de tip Pilonul II.

   La Pilonul III poti alege sa platesti singur contributiile (spre deosebire de plata impreuna cu angajatorul sau efectuate exclusiv de catre acesta) sau poti alege sa fie suspendate, chiar daca esti angajat. Ai o libertate mai mare de miscare, fiind vorba de data aceasta de fonduri de pensii facultative.

 • Întrebarea nr. 13 Minicris

  Am lucrat in ultimii 10 ani doar pe contracte de drepturi de autor. Nu am avut nici un fel de contributie la fondurile de pensie. Am reusit sa strang ceva bani si nu stiu ce sa fac. Sa ii investesc in actiuni / fonduri de investitii / asigurare cu acumulare sau intr-un fond privat de pensii? Va spun ca am foarte putina incredere in a lasa decizia de administrare a banilor pe mana altcuiva. La bursa eu decid cand/ce/cum cumpar/vand. Ce ma sfatuiti?

  • 0 (0 voturi)    
   Dan Zavoianu

   Buna ziua!

   Dupa cum spuneam si intr-un raspuns anterior, investitiile la bursa ar trebui lasate pe mana specialistilor, celor care au studiat si au practicat aceasta meserie ani buni.

   Investitia prin intermediul unui fond de pensii este cu atat mai mult recomandata cu cat apetitul dvs. pentru risc este mai redus.

   Un grad mediu de risc pentru un fond de pensii poate fi asociat cu un grad scazut de risc pentru un fond mutual de investitii, spre exemplu.

   Investitiile fondurilor de pensii sunt strict reglementate si supravegheate, iar legislatia este mult mai dura decat in cazul altor forme de investitii.

   De asemenea, in sistemul de pensii private se pune un accent mai ridicat pe garantii si siguranta.

   Daca tot vreti sa investiti, va recomand fondurile de pensii facultative!

   Este important de precizat ca deductibilitatea acordata in cazul acestora poate impulsiona angajatorii sa ofere pensie facultativa drept bonus la salariu.

   Exista cazuri in care angajatorul dubleaza contributia angajatului din fonduri proprii, ca alternativa la acordarea unei mariri de salariu in echivalent.

3312 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Pilonul III pensii private (Joi, 3 iunie 2010, 10:58)

  Năică [anonim]

  Pentru că realizez venituri şi din drepturi de autor, acum doi ani am făcut două contracte cu Allianz-Ţiriac Fond de pensii pentru pilonul III, respectiv AZT VIVACE şi AZT MODERATO. Pentru că în 2008 ambele au mers prost şi ajunsesem să am mai puţini bani decât depusesem, eram hotărât să mă mut la alt Fond privat de pensii. Primul pas a fost că am renunţat la VIVACE şi am rămas cu MODERATO, dar contribuţia nu am micşorat-o şi depun lunar câte 200 ron. Anul acesta Fondul este deja pe profit. Acum, văzând că Fiscul intenţionează să impoziteze şi să încaseze CAS pentru DDA-uri ca şi salarii, mă gândesc dacă nu ar fi mai bine să-mi retrag toţi banii, având mai mult de 2 ani de contribuţie şi să las statul să aibă grijă de pensia mea ! Ce mă sfătuiţi ?
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: Retragere contributii (Vineri, 4 iunie 2010, 11:04)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Năică

   Buna ziua! Atunci cand ati aderat pentru un fond din sistemul de pensii private sunt sigur ca ati cantarit bine avantajele contribuirii la acest sistem. Ele raman valabile, oricare ar fi situatia economica de moment sau fluctuatiile care apar in orice sistem financiar din lume. Pensia privata reprezinta mai intai de toate un instrument de economisire pe termen lung dar si o varianta de investire. Spre deosebire de sistemul pay as you go de la stat (sistemul public de pensii), in sistemul privat contributiile sunt proprietatea dumneavoastra. Banii sunt investiti de specialisti care au dovedit deja ca pot aduce randamente superioare inflatiei. Cu aceste argumente eu va sfatuiesc sa mentineti si chiar sa cresteti contributia in sistemul de pensii private facultative.
 • 0 (0 voturi)    
  Siguranta pensiilor private (Joi, 3 iunie 2010, 13:44)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua D-le Zavoianu,

  Care credeti ca este, in opinia d-voastra, cel mai sumbru scenariu cu privire la pensiile private (atat obligatorii cat si facultative)? Ma refer la un scenariu ce ar duce la pierderea banilor depusi de-a lungul anilor.

  Va intreb pentru ca ma fost sunat de un reprezentant al fondului de pensii unde sunt participant si mi s-a facut o propunere de investire a banilor care s-au strans pentru pensie. Cum nu sunt o persoana lacoma, am raspuns: "Nu, multumesc".

  Dar daca vor fi multi care vor accepta oferta de a investi, ce sanse au aceastia sa nu aiba parte de un scenariu echivalent faimosului FNI?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: siguranta pensiilor private (Vineri, 4 iunie 2010, 11:20)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Buna ziua Mihai,

   Prespun ca dvs. contribuiti la un fond de pensii administrat privat - Pilon II si ati fost contactat pentru a vi se oferi si o pensie facultativa (suplimentara) de tip Pilon III. Decizia de a adera la un fond de pensii facultative trebuie luata in functie de planul dumneavoastra personal de investitie. Protectia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea fiecare dintre noi are nevoie de o strategie pe termen lung inca de la primul salariu. Cu cat începem mai devreme construcţia acestui viitor financiar, cu atat el va fi mai puternic si vom beneficia de o batranete mai confortabila, lipsita de griji.
   In privinta "celui mai sumbru scenariu" va pot spune ca pensia privata reprezinta unul dintre cele mai sigure modalitati de economisire si investire. Desigur nici un sistem din lume nu este 100% sigur si chiar si statele pot ajunge in pragul falimentului (vezi exemplul Greciei). Insa acest scenariu sumbru tine mai mult de starea generala a economiei. Cu alte cuvinte daca Romania va da faliment puteti astepta ca si sistemul de pensii private sa aibe probleme..insa acest lucru este putin probabil. Investitiile fondurilor de pensii sunt efectuate cu preponderenta in titluri de stat, obligatiuni corporative din tara si din strainatate, depozite bancare s.a.

   In privinta unui scenariu gen FNI: este imposibil. Activele fondurilor de pensii (banii dvs.) sunt complet separate de activele adimistratorilor care gestioneaza aceste fonduri numai din perspectiva investirii acestora. In plus, administratorii sunt supravegheati si controlati de noi (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) exista un sistem de control prin banci depozitare, sunt reglementate garantii absolute dar si relative la piata s.a.

   In total v-as putea identifica peste zece elemente de siguranta insa va pot directiona pentru consultarea unor materiale suplimentare catre pagina de internet csspp.ro sau catre bugetufamiliei.ro.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensii private (Joi, 3 iunie 2010, 14:21)

  ion [anonim]

  Nu imi este clara diferenta in pensia privata(pilonul 3) si un simplu depozit la banca. Administratorul pensiei private asigura un randament minim pentru banii pe care ii dau in gestiune? Daca nu de ce nu sa nu depun banii intr-un cont la o banca si cu timpul se aduna si acolo. Ce se intampla daca administratorul da faliment, sau, pentru ca sunt niste multinationale de fapt, la un moment dat decide sa plece din tara? Ce se intampla cu banii?
  Nu inteleg clar mecanismul prin care se ofera o scutire de impozit(atat la angajat cat si la angajator) pentru banii depusi in pilonul 3 de pensii. Puteti sa dati cateva detalii? Angajatorul trebuie sa faca ceva deosebit pentru ca angajatul sa beneficie de aceste scutiri de impozit?
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: mecanism deductibilitate (Vineri, 4 iunie 2010, 11:33)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Buna ziua!

   Asa cum spuneam si in raspunsul precedent, activele fondurilor de pensii sunt separate de cele ale administratorilor. Ba mai mult, sunt entitati distincte din punct de vedere juridic si contabil. Chiar daca un administrator ajunge in situatia de a da faliment, desi acest lucru este putin probabil avand in vedere elementele de siguranta ale sistemului, fondul de pensii nu este prejudiciat de acest fapt. Contributiile evidentiate in contul dvs. personal sub forma unitatilor de fond reprezinta proprietatea dvs. personala. Un administrator de fond poate lua decizii cu privire la modul de investire a acelor bani. Iar acest mod de investire este strict reglementat si supravegheat dupa principii prudentiale. Spre exemplu sunt permise doar investitii in active tranzactionate pe piete reglementate, fiind totodata stabilite limite inferioare si superioare pentru fiecare clasa de investitii.

   Fondurile de pensii investesc banii dvs. intr-un mix de instrumente care pot aduce randamente superioare unor depozite bancare: titluri de stat, obligatiuni corporative, depozite bancare si chiar actiuni. Cotele difera in functie de gradul de risc al fondului de pensii pentru care ati optat dvs.

   Sigur, puteti alege sa economisiti exclusiv prin depozite bancare insa acest lucru are anumite dezavantaje atunci cand judecam in termeni de pensie viitoare: la prima greutate majora veti fi tentat sa retrageti acesti bani, lasandu-va descoperit financiar pentru batranete, depozitele va vor aduce intotdeauna dobanzi la limita de inflatie si practic nu veti castiga mare lucru in acestea.
   • 0 (0 voturi)    
    Continuare: deductibilitate (Vineri, 4 iunie 2010, 13:31)

    Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Zavoianu

    "Nu inteleg clar mecanismul prin care se ofera o scutire de impozit(atat la angajat cat si la angajator) pentru banii depusi in pilonul 3 de pensii. Puteti sa dati cateva detalii? Angajatorul trebuie sa faca ceva deosebit pentru ca angajatul sa beneficie de aceste scutiri de impozit?"

    Deductibilitatea acodata angajatului:

    Practic angajatorul va calculeaza impozitul pe salarii dintr-o suma rezultata dupa scaderea unor deduceri din impozitul brut printre care si contributia la pensia faculativa. Angajatorul va face acest lucru, luna de luna, pana cand suma acestor deduceri (doar cele aferente pensiei facultative) atinge limita de 400 de euro pe an.

    Pentru celelalte luni nu va mai aplica aceasta deducere odata ce limita este atinsa.

    Administratorii fondurilor de pensii pun la dispozitie angajatorilor aplicatii de calculare a acestor deduceri, iar daca angajatorul dvs. se ocupa de acest lucru nu trebuie sa va bateti capul cu asa ceva.

    Pentru angajatori, sfatul meu este sa luati legatura cu administratorul de pensie facultativa pentru clarificari suplimentare insa odata inteles modul de calcul este foarte simplu de aplicat.

    Exista si cazuri in care angajatorul refuza sa isi bata capul cu aceste deduceri. In acest caz, salariatul are posibilitatea de a mentiona in declaratie de impunere a impozitului (catre fisc) deducerea aferenta contributiei la fondurile de pensii facultative, urmand ca fiscul (ANAF) sa execute rectificarile de rigoare, ulterior.

    Anagajatorul dispune, de asemenea, de o deducere de la calculul impozitului pe profit pentru contributia platita pentru un salariat la un ofnd de pensii facultative, in limita a 400 de euro pe an.

    In acest caz este si mai simplu de calculat, in sa contabilii cred ca se pricep mai bine decat mine:
    venituri-cheltuieli+cheltuieli nedeductibilie..(la cheltuieli nedeductibile adaugam doar ce depaseste 400 de euro pe an x nr de salariari pentru care contribuim ca angajator, daca platim impozit pe profit).
  • -1 (1 vot)    
   Continuare raspuns (Vineri, 4 iunie 2010, 11:35)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Despre randament minim:

   In sistemul de pensii private obligatorii sunt garantate contributiile depuse (randament zero), minus comisioanele de administrare, existand suplimentar garantii relative in functie de piata - practic un fond de pensii trebuie sa aduca performante apropiate de media pietei (si indirect de performanta economica generala din Romania) pentru a ramane pe piata.

   Fondurile de pensii facultative va pot oferi garantii suplimentare, stipulate in prospect, ramanand la alegerea dvs. spre ce fel de categorie de risc va puteti indrepta.
  • 0 (0 voturi)    
   Continuare 2: deductibilitate (Vineri, 4 iunie 2010, 13:35)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Mai trebuie precizat ca CSSPP a facut demersurile pentru neincluderea în baza de calcul pentru contribuţiile sociale a valorii contribuţiei în sistemul Pilonului III.

   Acesta este un mic pas pentru obtinerea unui deductibilitatii totale a contributiei la fondul de pensii facultative. Cu alte cuvinte dorim ca toate contruibutiile si impozitele percepute din veniturile brute sa se calculeze la o baza diminuata cu suma deductibila pentru Pilonul III.
 • 0 (0 voturi)    
  Bursa (Joi, 3 iunie 2010, 19:28)

  Ion [anonim]

  Este bine ca fondurile de pensii private sa investeasca baniil a BVB ?

  Domnul Zavoianu mai are bani investiti pe BVB?
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: investitii BVB (Vineri, 4 iunie 2010, 11:44)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   Buna ziua!

   Investitiile la bursa ar trebui lasate in seama specialistilor. Tocmai de aceea, personal, am ales sa contribui la un fond de pensii facultative. Investitiile pe bursa pot aduce randamente bune dar si riscul este pe masura. Riscul este insa maxim atunci cand credem ca ne pricepem la astfel de lucruri mai bine decat cei care au facut o viata aceasta meserie.

   Am incredere in priceperea administratorilor sa investeasca contributiile mele conform celor mai eficiente strategii disponibile acum.

   In sistemul fondurilor de pensii administrate privat de tip Pilon II, investitiile pe piata reglementata de actiuni nu au reprezentat decat 10,5% din active, in luna aprilie. Similar, fondurile de pensii facultative de tip Pilon III nu au investit in actiuni mai mult de 13,8%, la nivelul intregii piete.

   Putem trage concluzia ca fondurile au de regula politici de investitii prudente. De altfel, legislatia nu le permite sa depaseasca anumite limite de alocare a activelor, in functie de gradul de risc al fiecarui fond in parte.
 • +1 (1 vot)    
  cred ca educatia financiara trebuie inceputa din (Joi, 3 iunie 2010, 19:34)

  Eneas [anonim]

  liceu!Nu sunteti de aceiasi parere?
  trebuie ca oamenii sa afle ca fondurile de investitii sunt himere( costurile de administrarea manaca 80 % din randamentul afisat)
  trebuie ca oamenii sa afle importanta pensiilor private , asigurarile de viata care protejeaza depunerea si in mod deosebit asigura familia in caz de deces sau boala ,
  trebuie ca oamenii sa afle in ce bunuri isi pot plasa banii -terenuri , locuinte ,argint ,aur,arta autentica -singurele active care isi sporesc valoarea in timp !
  trebuie ca tinerii sa invete ce este un buget familial si cum pot spori valoarea veniturilor personale!
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: liceu (Vineri, 4 iunie 2010, 12:08)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eneas

   Buna ziua!

   Dupa cum am raspuns mai devreme, protecţia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar.

   Ar fi de preferat ca acesta sa inceapa cat mai devreme.

   In plus, nu ar fi o idee rea ca educatia financiara sa fie inclusa ca materie de studiu in liceu pentru ca tinerii sa afle cat de important este sa iti gestionezi propriul buget dar si modalitati prin care poti face acest lucru.

   CSSPP se implica activ in educatia financiara si nu excludem posibilitatea de a sprijini o astfel de initiativa legislativa, atat prin oferirea de consultanta cat si prin promovarea acesteia.

   Asigurari vs pensii private:

   Atentie, unele produse financiare au fost in trecut, denumite, in mod eronat, “pensii private”.
   Acestea nu au nicio legatura cu actualele scheme de pensii private oferite de fondurile de tip Pilon II sau Pilon III. Asigurarile de viata cu componenta investitionala se supun altor legi decat cele specifice sistemului de pensii private si sunt supravegheate de catre alte autoritati (in speta CSA), nu de catre CSSPP.

   Despre comision: fiind vorba de pensii, chiar daca sunt private, populatia, factorii de decizie din sfera politica si sindicatele si-au pus amprenta asupa costurilor scazute din acest sistem, atunci cand a fost redactata legea de baza care guverneaza intregul mecanism.

   Spre exemplu, in sistemul Pilonului II, administratorul percepe un comision de administrare constituit din:

   - deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond;

   - deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii private.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensii obligatorii??? (Joi, 3 iunie 2010, 23:28)

  Iulia [anonim]

  Puteti sa imi explicati in ce sens sunt obligatorii contributiile la un fond de pensii pilon 2? Sunt obligatorii doar daca esti angajat?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns: contributii obligatorii (Vineri, 4 iunie 2010, 11:51)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulia

   Buna ziua Iulia!

   Contributiile la un fond de pensii administrat privat Pilon II sunt obligatorii pentru toti cei care platesc contributii de asigurari sociale (de regula cei care sunt salariati) si care au varsta sub 35 de ani.

   Pentru persoanele de peste 35 de ani aderarea in sistemul Pilonului II este optionala.

   Din pacate persoanele care au depasit varsta de 45 de ani nu mai pot adera la un sistem de pensii de tip Pilon II.

   As vrea sa mai adaug ca orice poate adera la un fond de pensii facultative (Pilon III), la orice varsta, acest mecanism fiind complementar celui de tip Pilon II dar si sistemului public de pensii (Pilon I).

   Contributia la Pilonul II nu ne costa nimic. Se retine din cele 10,5 procente platite in contul asigurarilor sociale de catre orice angajat. Deci este vorba de o redirectionare a 2,5 puncte procentuale din cele 10,5 puncte procentuale calculate din salariul brut al fiecaruia dintre noi.
 • 0 (0 voturi)    
  rentabilitate (Joi, 3 iunie 2010, 23:55)

  florentina p [anonim]

  1 Cand vom vedea afisata oficial situatia randamentelor pentru fiecare fond in parte?
  2 Luati in calcul ca pana la sfarsitul anului unele fonduri de pensii sa intampine probleme legate de rentabilitate?
  3 Daca s-ar intampla asta ce masuri are de luat csspp si ce ar presupune acestea mai exact?
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: rentabilitate (Vineri, 4 iunie 2010, 12:21)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui florentina p

   Buna ziua Florentina!

   Voi incerca sa raspund scurt si la obiect la intrebarile dvs.

   1. Prima evaluare oficiala a indicatorilor de performanta in Pilonul II va avea loc la 30 iunie 2010, pentru ultimele 24 de luni de activitate a fondurilor de pensii administrate privat.

   2. Chiar daca prima evaluare oficiala este la finalul lunii iunie, atat administratorii cat si CSSPP a calculat randamentele inca de la inceputul sistemului. Nu au fost publicate pana acum tocmai pentru a da posibilitatea sistemului sa se rodeze, sa se consolideze la nivel de reglementare secundara. Pe de alta parte vorbind de pensii, randamentele au relevanta numai daca sunt calculate pe perioade mari de timp. Reamintesc ca primile contributii in Pilonul II au fost virate in luna mai 2008.
   Din calculele preliminare, performantele fondurilor de pensii au depasit inflatia, neexistand probleme la acest capitol.

   3. In cazul in care unele fonduri ar inregistra randamente sub nivelul minim permis timp de mai multe trimestre CSSPP aplica anumite masuri reparatorii:

   Precizam ca, in cazul in care, rata de rentabilitate anualizata a unui fond se va situa sub rata de rentabilitate minima a categoriei respective de risc, timp de doua trimestre consecutive, CSSPP va institui masura de supraveghere speciala a administratorului. Daca situaţia nu se va remedia pe parcursul a patru trimestre consecutive, CSSPP va retrage acestuia autorizatia de administrare si va aplica procedura privind administrarea speciala.
 • 0 (0 voturi)    
  protejarea participantilor (Vineri, 4 iunie 2010, 0:19)

  popescu0 [anonim]

  CSSPP este autoritatea de supraveghere a pietei pensiilor private. Care sunt cele mai importante masuri / sanctiuni aplicate in 2009 pentru protejarea participantilor?
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: sanctiuni (Vineri, 4 iunie 2010, 12:34)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui popescu0

   Buna ziua!

   Intr-adevar, supravegherea si controlul pietei pensiilor private sunt principalele atributii ale CSSPP, alaturi de reglementarea secundara si protectia participantilor.

   Avand in vedere protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor, obiectivul principal al supravegherii prudentiale a continuat sa fie, si în 2009, asigurarea respectarii si aplicarii de catre entitatile autorizate/avizate de CSSPP a prevederilor legale aplicabile domeniului.

   In 2009 au fost supuse procesului de supraveghere prudentiala 193 de entitati autorizate/avizate de CSSPP, din care 25 fonduri de pensii private, 17 administratori si aproximativ 186,5 mii agenti de marketing.

   10 sanctiuni au constat in retragerea autorizatiei/avizului entitatii implicate, iar pentru celelalte 46 de cazuri s-au aplicat, dupa caz, sanctiuni cu avertisment scris sau amenzi contraventionale.

   De asemenea, au mai fost sanctionati 25 de agenti de marketing persoane fizice (materializate in retragerea autorizatiei de functionare si radierea din Registrul CSSPP, amenzi contraventionale sau avertismente scrise).

   Mai mult CSSPP a inaintat organelor de ancheta cu competenta in constatarea fraudelor adrese oficiale pentru sute de reclamarii primite de la petenti.

   Va pot spune ca cea mai mare amenda acordata unei persoane fizice care activeaza in sistemul fondurilor de pensii facultativea fost de 3.000 de lei.
 • 0 (0 voturi)    
  Rezerve (Vineri, 4 iunie 2010, 8:26)

  Maria N [anonim]

  Am si eu o intrebarea pt dl Zavoianu, insa am "feeling " ca va evita raspunsul ei. As dori sa stiu daca administratorii de pensii private au fost obligati la constituirea rezervelor , iar daca nu, ce solutie va adopta CSSPP in acest sens? Cum isi exercita CSSPP rolul suprem de garantare a acestui sistem prin inexistenta acestor fonduri?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns: provizioane (Vineri, 4 iunie 2010, 12:43)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria N

   Buna ziua,

   Administratorii de pensii private sunt obligati prin lege sa constituie provizioane tehnice (rezerve). In acest sens puteti consulta normele privind calculul actuarial al provizionului tehnic (spre exemplu norma nr.1/2008 - http://www.csspp.ro/legislatii-detalii/4/96).

   Trebuie precizat faptul ca administratorii de pensii private trebuie sa constituie aceste provizioane in concordanta cu garantiile oferite prin intermediul prospectelor de pensii. Deocamdata intregul sistem se afla in faza de acumulare a contributiilor. Fiind un mecanism tanar ne putem astepta la primul volum serios de "iesiri" din sistem intr-un orizont de 20-30 de ani. Aceste provizioane sunt calculate dupa regulile de calcul si simulare stohastica (calcul actuarial) de catre specialistii din cadrul societatilor de pensii. In paralel CSSPP efectueaza aceste calcule pentru a verifica corectitudinea intocmirii lor. Deocamdata suntem in proces de evaluare.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce sunt unitatile de fond si evolutia lor (Vineri, 4 iunie 2010, 9:31)

  mircea [anonim]

  Pentru cei care nu au fost foarte atenti la modul de calcul puteti sa mai explicati cum se transforma contributia platita in unitati de fond si cum evolueaza si se poate verifica valoarea unitatii de fond sau comisioanlele fondului de pensii.

  Multumesc
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: convertire contributii (Vineri, 4 iunie 2010, 12:54)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   Buna ziua Mircea!

   Aceste detalii le puteti afla consultand site-ul nostru csspp.ro, Rubrica legislatie.

   Acest calcul este detaliat, in cazul fondurilor de pensii administrare privat, in Norma nr. 5/2009 (http://www.csspp.ro/legislatii-detalii/4/109) privind calculul activului net şi al valorii unităţii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat.

   Calculul valorii unitare a activului net al unui fond de pensii administrat privat pentru o anumita data se realizeaza conform urmatoarei formule:

   Valoarea unitara a activului net la acea data = Valoarea neta a activelor fondului la acea data / Nr. de unitati de fond la acea data.

   In mare, activul net rezulta prin scaderea comisionului de administrare la care am facut referire intr-un raspuns anterior din contributiile brute.

   Practic urmand acest calcul, unui participant i se aloca un anumit numar de unitati de fond la fiecare contributie, in concordanta cu valoarea unitatii de fond la cel moment.

   Comisioanele fondului de pensii le puteti regsi, in primul rand, in prospectul fondului, act care ar fi trebui citit cu mare atentie inaintea semnarii unui act de aderare.

   Daca ati fost repartizat aleatoriu, puteti consulta comisioanele percepute de administratori pe paginile acestora de internet dar si pe site-ul csspp.ro. Noi va punem la dispozitie o analiza comparativa a acestor comisioane.

   De asemenea, pragul maxim al comisioanelor poate fi aflat din legislatie (am specificat intr-un raspuns anterior).

   Valorile unitatilor de fond pot fi consulatate pe site-ul fiecarui fond in parte dar si pe site-ul CSSPP:

   http://www.csspp.ro/indice-vuan/pilonul-2
   http://www.csspp.ro/indice-vuan/pilonul-3

   Mai mult, pe site-ul nostru gasiti linkuri catre aplicatiile de consultare a conturilor individuale de pensie private, puse la dispozitie de administratori (chiar pe pagina principala a CSSPP se afla o suita de linkuri).
 • 0 (0 voturi)    
  Schimbarea fondului de pensii (Vineri, 4 iunie 2010, 10:17)

  Alina D. [anonim]

  Am aderat la un fond de pensii acum 2 ani si, din cate imi amintesc, atunci ni s-a spus ca dupa un timp vom putea sa trecem la alt fond de pensii daca dorim acest lucru. Din ce mi s-a spus atunci, aceasta trecere s-ar fi putut face fara costuri. Mai este acest lucru valabil? Daca nu mai este valabil (sau nici n-a fost si am inteles gresit), va rog sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare care stabileste costurile transferului de la un fond la altul? Cate astfel de mutari de la un fond la altul se pot face?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns: transfer intre fonduri de pensii (Vineri, 4 iunie 2010, 13:06)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina D.

   Buna ziua Alina!

   Te poti transfera oricand de la un fond de pensii la altul insa acest lucru nu este recomandat deoarece trebuie avut in vedere faptul ca acest tip de investitii sunt pe termen lung si nu trebuie sa fim influentati de fluctuatiile de moment ale unitatilor de fond.

   Performantele reprezinta un instrument comparativ doar daca sunt calculate pe un orizont de minim 2 ani.

   Tocmai de aceea, acest transfer este penalizat daca are loc mai devreme de doi ani de la data aderarii la fondul de la care doriti sa plecati. In rest este gratuit.

   Penalitatea de transfer poate fi in cuantum de maxim 5% si se aplica conform prospectului
   schemei de pensii autorizat de catre CSSPP.
   Penalitatea este retinuta de catre administratorul fondului de pensii de la care se solicita transferul, din activul personal net al participantului.

   Pe site-ul www.csspp.ro puteţi accesa secţiunea Asistenta participanti, conceputa pentru a veni în sprijinul celor are doresc sa se transfere de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat.
   „Ghidul participantului privind transferul de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat”, este document sintetic elaborat în baza Normei nr.12/2009 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat si care cuprinde pasii ce trebuie urmati, documentele necesare si perioada de timp necesara derularii transferului.
   Informatii suplimentare despre transfer, si nu numai, se mai pot accesa in sectiunile Educatie Financiară si Intrebări Frecvente din cadrul site-ului www.csspp.ro.

   Va recomadam si linkurile:

   1. Ghidul Participantului la Sistemul de Pensii Private:

   http://www.csspp.ro/educatie/ghidul-participantului-la-sistemul-de-pensii-private/7

   2. http://www.bugetulfamiliei.ro/
 • 0 (0 voturi)    
  someri, disponibilizati (Vineri, 4 iunie 2010, 10:32)

  Andrei C. [anonim]

  Buna ziua d-le Zavoianu,

  Rugamintea mea este sa ne explicati ce se intampla cu acei contribuitori la pilonul II care sunt someri acum? Dar cu cei care su fost disponibilizati? Ce se intampla cu conturile (din cate stiu fiecare angajat are un cont pe care il administreaza un fond) celor doua categorii mentionate mai sus: somerii si disponibilizatii?

  Va multumesc.
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns: disponibilizati (Vineri, 4 iunie 2010, 13:13)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei C.

   Buna ziua Andrei!

   Pe scurt, contributiile platite pana acum in contul fondului de pensii sunt proprietatea ta personala si nimeni nu se poate atinge de acesti bani.

   Tu vei putea intra in posesia acestor sume dupa data pensionarii (varsta este stabilita prin lege).

   Pentru cei care isi intrerup activitatea dintr-un motiv sau altul, nu mai sunt platite contributii la bugetul asigurarilor sociale si, implicit, nu mai sunt redirectionate procentele aferente contributiilor la fondul de pensii administrat privat. Este vorba de cele 2,5 puncte procentuale din cele 10,5 puncte procentuale aplicate veniturilor salariale brute.

   In cazul in care legiuitorul va decide plata unor contributii de asigurari sociale (prin CNPAS) si pentru someri, pentru o perioada limitata de timp, atunci si contul tau de pensie privata va fi alimentat cu bani.

   In concluzie daca intra bani la stat in contul pensiei din sistemul public, intra bani si in contul tau de pensie privata de tip Pilonul II.

   La Pilonul III poti alege sa platesti singur contributiile (spre deosebire de plata impreuna cu angajatorul sau efectuate exclusiv de catre acesta) sau poti alege sa fie suspendate, chiar daca esti angajat. Ai o libertate mai mare de miscare, fiind vorba de data aceasta de fonduri de pensii facultative.
 • 0 (0 voturi)    
  drepturi de autor (Vineri, 4 iunie 2010, 11:16)

  Minicris [anonim]

  Am lucrat in ultimii 10 ani doar pe contracte de drepturi de autor. Nu am avut nici un fel de contributie la fondurile de pensie. Am reusit sa strang ceva bani si nu stiu ce sa fac. Sa ii investesc in actiuni / fonduri de investitii / asigurare cu acumulare sau intr-un fond privat de pensii? Va spun ca am foarte putina incredere in a lasa decizia de administrare a banilor pe mana altcuiva. La bursa eu decid cand/ce/cum cumpar/vand. Ce ma sfatuiti?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns: drepturi de autor (Vineri, 4 iunie 2010, 13:19)

   Dan Zavoianu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Minicris

   Buna ziua!

   Dupa cum spuneam si intr-un raspuns anterior, investitiile la bursa ar trebui lasate pe mana specialistilor, celor care au studiat si au practicat aceasta meserie ani buni.

   Investitia prin intermediul unui fond de pensii este cu atat mai mult recomandata cu cat apetitul dvs. pentru risc este mai redus.

   Un grad mediu de risc pentru un fond de pensii poate fi asociat cu un grad scazut de risc pentru un fond mutual de investitii, spre exemplu.

   Investitiile fondurilor de pensii sunt strict reglementate si supravegheate, iar legislatia este mult mai dura decat in cazul altor forme de investitii.

   De asemenea, in sistemul de pensii private se pune un accent mai ridicat pe garantii si siguranta.

   Daca tot vreti sa investiti, va recomand fondurile de pensii facultative!

   Este important de precizat ca deductibilitatea acordata in cazul acestora poate impulsiona angajatorii sa ofere pensie facultativa drept bonus la salariu.

   Exista cazuri in care angajatorul dubleaza contributia angajatului din fonduri proprii, ca alternativa la acordarea unei mariri de salariu in echivalent.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by