Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Suplimentul de promovare a utilizarii responsabile a banilor

VIDEO Silvia Mihalache: Din 2011, Ministerul Educatiei va introduce in programa scolara un modul de protectia consumatorului, ce va cuprinde si informatii de educatie financiara

de HotNews.ro    
Miercuri, 19 mai 2010, 15:40 Bugetul Familiei - Intalniri online


Silvia Mihalache
Foto: HotNews.ro
De ce este importanta educatia financiara a consumatorilor pentru mediul de afaceri si autoritatile publice?

Cum ar trebui sa-ti administrezi banii?

De ce ar trebui sa iti construiesti un buget al familiei?

Silvia Mihalache, manager comunicare si relatii externe al Provident Financial Romania IFN SA, a discutat online cu cititorii.

Silvia Mihalache este manager comunicare si relatii externe al Provident Financial Romania IFN SA. Din aceasta pozitie, ea coordoneaza, printre altele, strategia de responsabilitate sociala a companiei. Prioritatile companiei in domeniul CSR includ educatia financiara, sprijin pentru familii dezavantajate sau aflate in situatii de dificultate si protectia mediului. In ceea ce priveste educatia financiara, Provident Financial Romania sprijina primul program de educatie financiara din Romania destinat publicului larg si anume Bugetul Familiei, derulat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, APC Romania.Silvia Mihalache in studioul HotNews.ro - ideile principale:

1. Despre educatia financiara din Romania
 • din pacate in Romania, formal, nu se face educatie financiara in scoala, insa incepand cu anul 2011, la initiativa Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor si a altor organizatii de consumatori, Ministerul Educatiei a introdus in programa scolara si un modul de protectie a consumatorului care va avea si cateva informatii legate de educatia financiara.

2. De ce nu sunt interesati romanii de finantele personale:
 • In Romania lipseste informatia specializata despre finantele personale - acest lucru are legatura foarte mult cu lipsa educatiei in scoli, cu lipsa site-urilor specializate, lipsa specialistilor in finante personale;
 • in ultimii ani au aparut astfel de informatii si din ce in ce mai mult cred ca o sa se ajunga la a avea informatia necesara pentru a-ti gestiona cat mai bine finantele si a face investitii;
 • pe de alta parte poate fi vorba despre o retinere - care se poate explica istoric in Romania - de a vorbi public despre banii proprii, despre profit sau investitii.
3. Sprijinirea initiativelor in domeniul educatiei financiare:
 • Provident Financial Romania face parte din grupul international britanic International Personal Finance care are o vasta expertiza in domeniul educatiei financiare;
 • in Marea Britanie si in alte piete din Europa am dezvoltat impreuna cu partenerii institutionali programe de educatie financiara, iar in Romania, cu ajutorul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, am ales sa sprijinim un program national - Bugetul Familiei, care ofera informatii, ghiduri utile pentru consumator despre cum sa-si gestioneze mai bine cheltuielile si sa-si tina in echilibru bugetul;
 • am mers in tara si am avut intalniri, dezbateri impreuna cu autoritatile locale, cu ONG-urile si mass-media pentru a vedea care este rolul fiecarei institutii in a promova conceptul de educatie financiara si a dezvolta cat mai multe programe astfel incat informatia sa ajunga la beneficiarul final - consumatorul;
 • incepand cu acest an, APC Romania va avea cateva sesiuni de instruire pentru ONG-urile care vor sa introduca in programele lor sociale si informatii de educatie financiara pentru beneficiarii lor - familii dezavantajate sau aflate in situatii de dificultate;
 • prima sesiune de instruire va avea loc pe 3-4 iunie la Bucuresti;
 • tot in acest an speram sa avem rezultatele unei prime cercetari la nivel national, care sa ne arate care este nivelul de educatie financiara a romanilor si in functie de rezultate sa putem sa propunem autoritatilor o strategie nationala pentru educarea financiara a consumatorilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Gabi

  Stimata doamna,

  Unde se poate face educatie financiara in Romania? Exista posibilitatea sa fie inclusa in programa scolara o astfel de materie? Eu unde as putea studia asa ceva?

  • Silvia Mihalache

   Multumesc pentru intrebari.
   Din pacate in Romania nu se face educatie financiara in mod formal. Ne invata viata si practica sa fim si economi atunci cand este cazul, dar si indrazneti si sa facem investitii atunci cand avem un surplus in venituri.
   In programa scolara, la solicitarea organizatiilor de consumatori, va intra protectia consumatorilor incepand din 2011. Cursul va include si elemente de educatie financiara. In plus, ONG-uri precum Junior Achievement deruleaza programe cu scolile partenere in cadrul carora accentul se pune pe cum folosim banii in mod eficient.
   Va recomand sa consultati site-ul www.bugetulfamiliei.ro, care contine o serie de ghiduri utile pentru gestionarea bugetului in situatii posibile cu care ne confruntam de-a lungul vietii. Puteti consulta de asemenea o serie de site-uri internationale care ofera recomandari despre gestionarea bugetului, investitii etc.

 • Întrebarea nr. 2 Daniela

  Daca cheltuielile sunt mai mari sau egale cu veniturile mai intra in discutie administrarea banilor?

  • Silvia Mihalache

   Personal, cred ca tocmai in astfel de situatii este utila folosirea bugetului ca instrument de gestionare a banilor. Bugetul ne ofera un tablou real al cheltuielilor pe care le avem si astfel vedem mai clar ce putem ajusta, la ce putem renunta. Este o oglinda a comportamentului nostru de cumparare.

 • Întrebarea nr. 3 MARIA

  Am reusit sa economisesc aproximativ 5000 euro in ultimii ani , pe care i-am depozitat intr-un cont curent. Ce as putea sa fac cu acesti bani ca sa nu ii pierd , sa ii las in acest cont mai departe , sa achizitionez aur , sau sa-i valorific in ceva "material", avand in vedere devalorizarea monedei euro?

  • Silvia Mihalache

   Felicitari in primul rand pentru economiile realizate. Cum anume le veti folosi depinde foarte mult de obiectivele pe care vi le-ati propus. Economisiti pentru a face o achizitie importanta? Economisiti pentru studii? Pentru pensie? In functie de strategia dumneavoastra de viata veti sti cat mai este nevoie sa economisiti pentru a va atinge obiectivele. Pentru mai multe detalii despre strategia de viata, va rog sa accesati www.bugetulfamiliei.ro. Obiectivul pe care vi l-ati stabilit va va orienta si spre modul corect de folosire a economiilor: pastrarea in cont cu un profit sigur dar limitat la dobanzile practicate de banci? Investitii in titluri de stat – la fel de sigure, dar limitate ca profit de asemenea, sau investitii mai riscante in actiuni, de exemplu. Investitia in aur va protejeaza impotriva devalorizarii monedei nationale si a Euro.

 • Întrebarea nr. 4 Mihai

  Sa presupunem ca avem cateva categorii mari:
  - trai zilnic (mancare, imbracaminte, facturi)
  - economii (depozite, investitii)
  - relaxare (vacante, etc)
  - credite

  Mai sunt si alte categorii pe care ar trebui sa le luam in considerare?
  Cam in ce procente ar trebui impartite aceste categorii?
  Ce optiuni exista pt economii in Romania (depozite, investitii actiuni, etc)

  • Silvia Mihalache

   Pentru un model de buget, va recomand sa accesati www.bugetulfamiliei.ro . Site-ul propune o impartire pe cateva categorii de cheltuieli importante:
   - cheltuieli cu locuinta – chirie, rata credit, utilitati
   - cheltuieli cu transportul – rata leasing masina, cheltuieli carburant, asigurari sau transport public
   - cheltuieli cu mancarea, imbracaminte
   - rate credite de nevoi personale
   - cheltuieli cu relaxarea – vacante, iesiri cu prietenii etc
   Daca exista surplus, este recomandat sa ne gandim la cum putem economisi sau investi banii, astfel incat sa ne atingem si obiective pe termen lung – un apartament mai mare, pensie privata etc.
   Pe site veti gasi si informatii despre cum pot fi economisiti sau investiti banii.

 • Întrebarea nr. 5 Maria Chiriac

  Cu ce se ocupa Provident Financial Romania IFN SA ?

  • Silvia Mihalache

   Provident este singura institutie financiara nebancara din Romania specializata in acordarea de imprumuturi de valoare mica, pe termen scurt, direct la domiciliul solicitantilor. Imprumuturile sunt acordate in doar cateva zile de catre reprezentantii companiei, care viziteaza apoi clientii saptamanal pentru incasarea ratelor. Provident face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), care are peste 2 milioane de clienti in sase tari din intreaga lume (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Mexic si Romania). Imprumutul la domiciliu se bazeaza pe un model de afaceri testat, fundamentat pe o experienta de 130 de ani in Marea Britanie si utilizat de companie in toate tarile in care este prezenta.

 • Întrebarea nr. 6 Andrei

  v-as sugera un link. Un "talk" de Anthony Robbins cu referire la finantele personale si nu numai.

  O teorie de bun simt de altfel.

  http://www.trilulilu.ro/dannielo/0b232999462172

  • Silvia Mihalache

   Multumim pentru recomandare. Sunt sigura ca sfaturile lui A.Robbins sunt utile atat pentru cei care au in prezent un buget de investitii, cat si pentru cei care se gandesc sa investeasca.

 • Întrebarea nr. 7 Cristi B. (Scadenta.ro)

  De ce nu sint interesati romanii de finantele personale? Am vorbit cu multi cunoscuti despre bani, i-am intrebat daca stiu cit cheltuiesc si pe ce. Marea majoritatea mi-au spus ca nu stiu pe ce se duc banii, dar stiu ca se duc toti, de la luna la luna.
  In limba engleza exista zeci de site-uri de finante personale; in limba romana sint doar vreo 2.
  Cum sprijina firma dumneavoastra initiativele in aceste domeniu?

  • Silvia Mihalache

   Este adevarat, din studiile realizate pana acum de APC Romania si de alte asociatii de consumatori, finantele personale nu sunt un subiect "la moda" pentru romani. Explicatiile pot fi multe - lipsa conceptului din programa scolara, inexistenta site-urilor specializate si a specialistilor media in finante personale pana in urma cu cativa ani. Exista in acelasi timp si o retinere de a vorbi deschis despre bani, profit si investitii.
   Provident Financial Romania face parte din grupul britanic IPF, cu o vasta experienta in derularea de programe de educatie financiara in colaborare cu diversi parteneri institutionali. In Romania, am sprijinit programul derulat de APC Romania - Bugetul Familiei. Un prim instrument a fost site-ul www.bugetulfamiliei.ro, urmat de o serie de dezbateri in tara la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, ONG-urilor, media, toti actorii interesati de diseminarea informatiilor de acest tip catre masa larga de consumatori. In cursul acestui an, programul se extinde cu sesiuni de instruire pentru ONG-urile care doresc sa includa in programele catre beneficiarii lor, in general familii dezavantajate sau aflate in situatii de dificultate, informatii utile despre gestionarea bugetului familiei. Prima sesiune de instruire va avea loc la in 3-4 iunie la Bucuresti. Mai mult de 10 fundatii cu programe nationale si regionale si-au anuntat interesul sa participe.

   Tot in acest an, speram sa avem rezultatele unei cercetari care sa arate mai clar care este nivelul de educatie financiara a romanilor. In alte tari, guvernele elaboreaza strategii nationale in acest domeniu si speram ca rezultatele studiului vor fi utile pentru a construi o astfel de strategie si in Romania.

 • Întrebarea nr. 8 Al

  Daca vreau sa cumpar o cantitate de aur brut la pret de bursa de unde pot sa iau in Romania? Vreau aur in forma fizica nu o hartie data de banca pe care sa scrie ca valoreaza X grame de aur.

  • Silvia Mihalache

   Va rog sa va interesati la Banca Nationala a Romaniei – www.bnr.ro

 • Întrebarea nr. 9 Curios

  Stimata doamna,

  1) Este adevarat mesajul acela publicitar (?) de zilele trecute de pe un post de televiziune, conform caruia Dobanda Anuala Efectiva (celebra DAE) practicata de firma dvs. la imprumuturile acordate populatiei poate depasi 500%?
  Ca sa fim clari -- CINCI SUTE LA SUTA?

  2) Daca nu, care ar fi DAE maxim practicat de Provident?

  3) Daca intr-adevar DAE poate ajunge la Provident la 500% sau peste, cum se impaca treaba asta cu nobilele si absolut laudabilele preocupari pentru, citez, "cum putem evita indatorarea excesiva", "strategia de responsabilitate sociala a companiei", "sprijin pentru familii dezavantajate" etc.?

  3,5) O intrebare foarte relevanta, cred, in aceste zile. Ce se intampla cu una dintre acele familii dezavantajate care nu e in stare sa-si mai plateasca ratele la imprumutul contractat de la Provident?

  Nu vreau sa abuzez sau sa monopolizez discutia (desi sunt convins ca intrebarile de mai sus oricum ar fi puse de alti cititori hotnews), asa incat ma multumesc si cu doua raspunsuri din patru, la alegerea dvs.

  • Silvia Mihalache

   1, 2. Este adevarat ca valoarea DAE a imprumuturilor Provident ia valori cu totul neverosimile, insa acest lucru tine de formula de calcul a DAE, care conduce la valori cu atat mai mari cu cat perioada de rambursare este mai scurta. De exemplu, pentru un credit de 1000 de lei pe 28 de saptamani, costul este de 590 de lei. Aceeasi suma imprumutata pe 56 de saptamani are un cost de 836 de lei. In primul caz, DAE este 510% (care este si valoarea maxima), in al doilea 248%. Cu alte cuvinte, desi costurile propriu-zise cresc, DAE scade odata cu extinderea perioadei de restituire.

   Mai mult, pentru exemplul de mai sus o DAE de 248% NU inseamna ca un client trebuie sa plateasca aproape de trei ori suma imprumutata. Costul total este de 836,8 lei, este clar de la bun inceput, ramane fix pe toata perioada imprumutului si este specificat fara echivoc in contractul de credit.

   Imprumutul Provident nu este cea mai ieftina varianta de finantare, insa costurile sale sunt clare și fixe si includ un serviciu unic in Romania: acordarea imprumutului in doar 48 de ore si incasarea ratelor saptamanale de la domiciliul clientului, pe baza unui program stabilit de comun acord. De asemenea, trebuie avuta in vedere marja de risc – imprumuturile sunt acordate fara giranti si fara garantii - si tinut cont de faptul ca, fiind o institutie financiara nebancara, Provident nu atrage depozite de la populatie.

   O mare parte a costurilor noastre o reprezinta de fapt serviciul de gestionare a creditelor la domiciliu, un serviciu unic pe piatafinanciara din Romania, care le permite clientilor sa primeasca imprumutul in maximum 48 de ore la ei acasa, de unde un reprezentant incaseaza apoi ratele saptamanale. Pentru a raspunde nevoilor si asteptarilor clientilor nostri, din iunie Provident le va oferi tuturor clientilor sai sa aleaga cum doresc sa primeasca si restituie imprumutul: la domiciliu, prin intermediul reprezentantilor, sau prin transfer bancar, in acest ultim caz costul imprumutului fiind considerabil mai mic. Cu alte cuvinte, din iunie, serviciul la domiciliu devine optional. 

   Aceasta optiune a fost testata in doua sucursale inca din 2008, iar rezultatele ne arata ca cea mai mare parte a clientilor nostri prefera serviciul rapid si convenabil, la domiciliu, si ca inteleg pe deplin costurile acestor servicii suplimentare.

  • Silvia Mihalache

   3. Sprijinirea programelor de educatie financiara reprezinta o prioritate pentru noi intrucat suntem convinsi ca un nivel ridicat al intelegerii conceptelor financiare ajuta consumatorii sa isi gestioneze mai eficient bugetele si sa ia decizii financiare informate. Grupul din care facem parte (International Personal Finance) are o bogata expertiza in domeniul educatiei financiare pe care ne-am bucurat sa o punem la dispozitia partenerilor nostri.
   De aceea, am fost incantati cand APC Romania ne-a propus in 2008 sa sprijinim programul national de educatie financiara Bugetul Familiei, o initiativa menita sa aduca mai aproape de consumatori notiunile de baza ale lumii financiare moderne si sa le ofere acestora instrumente practice de calcul al bugetului personal, familial precum si modalitatile in care pot evita situatiile de supraindatorare (www.bugetulfamiliei.ro).
   Insa atitudinea noastra responsabila privind creditarea pleaca in primul rand din interactiunea cu clientii nostri. Mai mult de jumatate din solicitarile de credit pe care le primim sunt respinse in urma analizei bonitatii solicitantilor. In plus, ne straduim sa le explicam in detaliu – inainte de semnarea contractului – tuturor clientilor nostri produsele si serviciile pe care le oferim si costurile aferente acestora. Costul total, inclusiv valoarea DAE, sunt comunicate tuturor clientilor inainte de semnarea contractului (pe site-ul companiei, in cadrul discutiei telefonice la departamentul de relatii cu clienții sau a vizitei la domiciliu) si sunt mentionate clar in contractul de credit. Un client informat, care intelege responsabilitatile care ii revin din semnarea unui contract si care stie de la inceput care este costul unui imprumut este mult mai probabil sa nu intampine dificultati in plata ratelor, un lucru benefic atat pentru el, cat si pentru dezvoltarea sanatoasa a industriei financiare. Puteti vedea rapoartele noastre de CSR la http://www.providentfinancial.ro/pages/responsabilitatea_corporativa

  • Silvia Mihalache

   4. In cazul in care un client intampina dificultati financiare, suma de rambursat este reesalonata fara niciun cost suplimentar. De altfel, acesta este unul dintre principalele avantaje ale produselor pe care le oferim: costul este fix pe toata durata contractului, nu exista penalitati de intarziere sau taxe ascunse. Astfel, clientii au garantia ca sunt in masura sa pastreze situatia sub control daca nu pot plati temporar ratele, un lucru cu atat mai important in acest context economic.

 • Întrebarea nr. 10 DIT

  Draga Silvia,
  Aflu acum, cu deosebita placere, ca detii o functie importanta, provocatoare si potrivita tie. Te felicit! As vrea sa-ti sugerez sa desfasurati o campanie de educatie financiar- economica la nivelul consiliilor locale. Problema este fff grava, mai ales in consiliille din mediul rural, unde multimi de familii social-defavorizate traiesc pe seama bugetelor publice. Este una din principalele cauze pentru care, in aceste medii, investitiile de interes general sunt foarte slab promovate. Dorin

  • Silvia Mihalache

   Dorin, multumesc pentru gandurile bune. In cadrul programului Bugetul Familiei organizam si o serie de dezbateri la nivel local la care sunt invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale, media, ONG-urilor. Dezbaterile promoveaza conceptul de educatie financiara si incearca sa stabileasca ce poate sa faca fiecare institutie in parte pentru a imbunatati gradul de cunoastere si utilizare de catre consumatorii din Romania a unor instrumente simple cum este bugetul. Prezenta ONG-urilor la aceeasi masa cu autoritatile este extrem de importanta pentru ca se adreseaza aceluiasi tip de beneficiari: familiile social defavorizate. Speram ca pana la sfarsitul anului cat mai multe ONG-uri sa includa in programele catre beneficiarii lor si componenta de educatie financiara. APC Romania pregateste sesiuni de instruire dedicate ong-urilor, prima fiind programata in 3-4 iunie.

 • Întrebarea nr. 11 alex

  Buna ziua,

  Bancilor cine le face educatia financiara?

  Credeti ca "un client educat" poate face o banca sa isi schimbe strategia comerciala si sa opreasca "jaful" pe care il practica in acest moment?

  Mie mi se pare ca bancile functioneaza pe principiul "balta are oricum peste" si nu fac nimic pentru a-si imbunatati serviciile in folosul clientilor.

  De ce nu educati oamenii sa interactioneze direct evitand bancile? Sa zicem ca eu am 100.000 RON (de care nu am nevoie in urmatorii ani si vreau doar sa ii economisesc pt dobanda) si cineva are nevoie de 100.000 RON imprumut? In loc sa duc eu banii la banca si banca apoi sa acorde un imprumut celui ce are nevoie, de ce nu am interactiona direct pe aceleasi principii: eu acord un imprumut persoanei care are nevoie si incasez o dobanda mai mica decat a bancii dar mai mare decat cea pe care o ofera banca la depozite?

  Multumesc.

  • Silvia Mihalache

   Personal cred ca industria financiara este tot mai interesata sa ofere servicii unor clienti care au nivelul de educatie financiara necesar pentru a lua decizii informate, care isi gestioneaza eficient propriul buget, astfel incat sa isi aprecieze corect capacitatea de indatorare. Un client informat si care isi controleaza bugetul este un client bun.
   Pe de alta parte, fara indoiala, este loc pentru imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor. Multe institutii financiare aloca bugete importante pentru pregatirea angajatilor pentru a creste calitatea interactiunii cu clientii.
   In ceea ce priveste evitarea interactiunii cu institutiile financiare, este evident o alegere pe care fiecare consumator trebuie sa o faca tinand cont de nevoile sale. Creditele, depozitele sau alte produse si servicii oferite de institutiile financiare trebuie achizitionate atunci cand raspund unei nevoi clare si ajuta la atingerea unui obiectiv. Daca punand in balanta avatanjele si dezavantajele, un produs sau serviciu financiar nu aduce plusul de valoare asteptat, atunci decizia de a nu interactiona cu o institutie financiara este corecta.

 • Întrebarea nr. 12 Andu

  1. Daca Provident este un prieten al omului aflat la nevoie, cum se face ca la orice cautare pe google cu sintagma "Provident credit" gasim zeci de pagini care mentioneaza ca dobanzile sunt uriase si in final cei care s-au imprumutat au regretat enorm gestul facut?
  2. Din moment ce interesul dumneavoastra este de a oferi cat mai multe credite, cum pot crede ca ma puteti invata sa imi administrez banii corect? Ca sa fiu mai clar, de ce ati avea interesul sa va pierdeti clientii care se administreaza atat de prost incat au nevoie de un credit cu o valoare extrem de mica (sper ca nu credeti ca 3.000 ron max inseamna ceva)?
  3. Ce legatura are o institutie de credit cu protectia mediului? Ce demersuri ati intreprins pana acum si cum le putem vedea rezultatele (in afara de hartie reciclabila la imprimanta si reducerea numarului de pahare de la dozatorul de apa)?

  Stiu ca intrebarile par foarte acide, insa din moment ce comentariile despre Provident sunt atat de negative, nici intrebarile nu puteau fi altfel.

  • Silvia Mihalache

   1. Nu stim in ce masura Internetul poate fi o sursa credibila de informare, insa credem ca sunteti de acord cu noi ca, in ciuda oricarui efort de a ne asigura ca oferim de fiecare data servicii la cele mai inalte standarde de calitate, este imposibil sa nu existe un numar de clienti care nu sunt pe deplin multumiti. Potrivit unui studiu independent recent peste 87% din clientii nostri sunt multumiti si foarte multumiti de serviciile pe care le oferim, un nivel foarte ridicat pentru industria financiara. Scopul nostru este sa oferim imprumuturi intr-un mod responsabil, acelor clienti care isi permit sa le restituie. Le explicam tuturor clientilor nostri produsele si serviciile pe care le oferim si costurile acestora inainte de semnarea contractelor. In plus, am implementat un sistem de gestionare a sesizarilor si reclamatiilor prin care ne dam silinta sa investigam si sa solutionam fiecare caz in maximum 48 de ore. Va rog sa cititi si explicatiile cu privire la costurile noastre intr-unul din raspunsurile la intrebarile de mai sus.
   2. Este adevarat ca scopul nostru este unul comercial, insa asta nu inseamna ca vom imprumuta iresponsabil. Nu este nici in interesul nostru, nici in cel al clientilor sa imprumutam sume de bani pe care acestia nu isi permit sa le restituie. De aceea, sprijinim programe care incurajeaza romanii sa pastreze o evidenta realista a veniturilor si cheltuielilor si sa apeleze la credit atunci cand au un plan important de dus la bun sfarsit si numai daca isi permit sa restituie creditul fara sa isi dea bugetul peste cap.
   In ceea ce priveste nevoile si posibilitatile clientilor nostri, este important sa avem in vedere ca Provident se adreseaza cu precadere oamenilor cu venituri moderate, adesea trecuti cu vederea de alte institutii financiare, oameni pentru care sume de 1.500 - 2.000 de lei nu sunt intotdeauna la indemana, si celor care apreciaza serviciul rapid si comod, la domiciliu.

  • Silvia Mihalache

   3. Suntem constienti ca, fiind o companie de servicii financiare, impactul nostru direct asupra mediului este mai mic decat al altor organizatii, insa recunoastem faptul ca utilizarea zilnica a energiei, a resurselor naturale si a mijloacelor de transport are un efect negativ asupra mediului. Daca doriti sa cititi mai multe despre initiativele noastre privind protectia mediului va rugam sa vizitati http://www.providentfinancial.ro/pages/protectia_mediului . Este important de mentionat ca progresele inregistrate in acest sens sunt descrise in raportul anual privind responsabilitatea sociala corporativa realizat la nivel de grup de compania noastra mama, International Personal Finance. Pentru a vedea acest raport si a consulta obiectivele asumate la nivel de grup in ceea ce priveste protectia mediului va rugam sa vizitati http://www.ipfincrreport.co.uk/cr08/index.asp?pageid=107.

 • Întrebarea nr. 13 radu

  Direct de la ei de pe site (provident.ro)

  Suma împrumutată ? 1.000,00lei
  Perioada (săptămâni) ? 28
  Rata săptămânală ? 56,80lei
  Costul împrumutului ? 590,40lei
  Dobânda Anuală Efectivă (DAE) ? 510,170%
  Suma de rambursat ? 1.590,40lei

  • Silvia Mihalache

   Provident isi informeaza in mod transparent clientii despre costurile imprumuturilor pe care le ofera. Costul total, inclusiv valoarea dobanzii anuale efective (DAE), sunt comunicate tuturor clientilor inainte de semnarea contractului (inclusiv pe site-ul companiei) si sunt mentionate clar in contractul de credit. In exemplul dvs., costul total pentru un imprumut de 1000 de lei pe 28 de saptamani este de 590,4 lei si ramane fix pe toata perioada contractului.

   Este evident, asadar, ca DAE nu este un indicator relevant pentru imprumuturile pe termen scurt, pentru ca, desi DAE are o valoare de 510%, suma totala de rambursat este 1590,4 lei. De exemplu, acelasi imprumut de 1000 de lei pe o perioada de 42 de saptamani ar avea un cost de 1738,8, insa DAE scade la 341,2%, iar pe o perioada de 56 de saptamani, costul ar fi de 1836,8 iar DAE, 248,04%. Mergand la extrema, un imprumut de 100 de lei pe o saptamana cu o rata (cost) de 10 lei are o DAE de 14.104%!
   Stim de la clientii nostri ca ei apreciaza ca stiu de la bun inceput care este costul total si ca au certitudinea ca situatia nu scapa de sub control daca nu pot plati una sau mai multe rate la timp, pentru ca imprumutul este reesalonat fara niciun cost suplimentar.

5734 vizualizari

 • Educatia financiara (Miercuri, 19 mai 2010, 17:46)

  Gabi [anonim]

  Stimata doamna,

  Unde se poate face educatie financiara in Romania? Exista posibilitatea sa fie inclusa in programa scolara o astfel de materie? Eu unde as putea studia asa ceva?
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:07)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabi

   Multumesc pentru intrebari.
   Din pacate in Romania nu se face educatie financiara in mod formal. Ne invata viata si practica sa fim si economi atunci cand este cazul, dar si indrazneti si sa facem investitii atunci cand avem un surplus in venituri.
   In programa scolara, la solicitarea organizatiilor de consumatori, va intra protectia consumatorilor incepand din 2011. Cursul va include si elemente de educatie financiara. In plus, ONG-uri precum Junior Achievement deruleaza programe cu scolile partenere in cadrul carora accentul se pune pe cum folosim banii in mod eficient.
   Va recomand sa consultati site-ul www.bugetulfamiliei.ro, care contine o serie de ghiduri utile pentru gestionarea bugetului in situatii posibile cu care ne confruntam de-a lungul vietii. Puteti consulta de asemenea o serie de site-uri internationale care ofera recomandari despre gestionarea bugetului, investitii etc.
 • Intrebare (Miercuri, 19 mai 2010, 17:48)

  Daniela [anonim]

  Daca cheltuielile sunt mai mari sau egale cu veniturile mai intra in discutie administrarea banilor?
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:09)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniela

   Personal, cred ca tocmai in astfel de situatii este utila folosirea bugetului ca instrument de gestionare a banilor. Bugetul ne ofera un tablou real al cheltuielilor pe care le avem si astfel vedem mai clar ce putem ajusta, la ce putem renunta. Este o oglinda a comportamentului nostru de cumparare.
 • CE FACEM CU ECONOMIILE (Miercuri, 19 mai 2010, 18:41)

  MARIA [anonim]

  Am reusit sa economisesc aproximativ 5000 euro in ultimii ani , pe care i-am depozitat intr-un cont curent. Ce as putea sa fac cu acesti bani ca sa nu ii pierd , sa ii las in acest cont mai departe , sa achizitionez aur , sau sa-i valorific in ceva "material", avand in vedere devalorizarea monedei euro?
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:12)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui MARIA

   Felicitari in primul rand pentru economiile realizate. Cum anume le veti folosi depinde foarte mult de obiectivele pe care vi le-ati propus. Economisiti pentru a face o achizitie importanta? Economisiti pentru studii? Pentru pensie? In functie de strategia dumneavoastra de viata veti sti cat mai este nevoie sa economisiti pentru a va atinge obiectivele. Pentru mai multe detalii despre strategia de viata, va rog sa accesati www.bugetulfamiliei.ro. Obiectivul pe care vi l-ati stabilit va va orienta si spre modul corect de folosire a economiilor: pastrarea in cont cu un profit sigur dar limitat la dobanzile practicate de banci? Investitii in titluri de stat – la fel de sigure, dar limitate ca profit de asemenea, sau investitii mai riscante in actiuni, de exemplu. Investitia in aur va protejeaza impotriva devalorizarii monedei nationale si a Euro.
 • Cum ar trebui sa-ti imparti bugetul lunar? (Miercuri, 19 mai 2010, 19:05)

  Mihai [anonim]

  Sa presupunem ca avem cateva categorii mari:
  - trai zilnic (mancare, imbracaminte, facturi)
  - economii (depozite, investitii)
  - relaxare (vacante, etc)
  - credite

  Mai sunt si alte categorii pe care ar trebui sa le luam in considerare?
  Cam in ce procente ar trebui impartite aceste categorii?
  Ce optiuni exista pt economii in Romania (depozite, investitii actiuni, etc)
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:15)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Pentru un model de buget, va recomand sa accesati www.bugetulfamiliei.ro . Site-ul propune o impartire pe cateva categorii de cheltuieli importante:
   - cheltuieli cu locuinta – chirie, rata credit, utilitati
   - cheltuieli cu transportul – rata leasing masina, cheltuieli carburant, asigurari sau transport public
   - cheltuieli cu mancarea, imbracaminte
   - rate credite de nevoi personale
   - cheltuieli cu relaxarea – vacante, iesiri cu prietenii etc
   Daca exista surplus, este recomandat sa ne gandim la cum putem economisi sau investi banii, astfel incat sa ne atingem si obiective pe termen lung – un apartament mai mare, pensie privata etc.
   Pe site veti gasi si informatii despre cum pot fi economisiti sau investiti banii.
 • Dobinda (Miercuri, 19 mai 2010, 19:20)

  Maria Chiriac [anonim]

  Cu ce se ocupa Provident Financial Romania IFN SA ?
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:16)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria Chiriac

   Provident este singura institutie financiara nebancara din Romania specializata in acordarea de imprumuturi de valoare mica, pe termen scurt, direct la domiciliul solicitantilor. Imprumuturile sunt acordate in doar cateva zile de catre reprezentantii companiei, care viziteaza apoi clientii saptamanal pentru incasarea ratelor. Provident face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), care are peste 2 milioane de clienti in sase tari din intreaga lume (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Mexic si Romania). Imprumutul la domiciliu se bazeaza pe un model de afaceri testat, fundamentat pe o experienta de 130 de ani in Marea Britanie si utilizat de companie in toate tarile in care este prezenta.
 • v-as sugera un link (Miercuri, 19 mai 2010, 19:50)

  Andrei [anonim]

  v-as sugera un link. Un "talk" de Anthony Robbins cu referire la finantele personale si nu numai.

  O teorie de bun simt de altfel.

  http://www.trilulilu.ro/dannielo/0b232999462172
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:23)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Multumim pentru recomandare. Sunt sigura ca sfaturile lui A.Robbins sunt utile atat pentru cei care au in prezent un buget de investitii, cat si pentru cei care se gandesc sa investeasca.
 • Lipsa educatiei financiare (Miercuri, 19 mai 2010, 23:12)

  Cristi B. (Scadenta.ro) [anonim]

  De ce nu sint interesati romanii de finantele personale? Am vorbit cu multi cunoscuti despre bani, i-am intrebat daca stiu cit cheltuiesc si pe ce. Marea majoritatea mi-au spus ca nu stiu pe ce se duc banii, dar stiu ca se duc toti, de la luna la luna.
  In limba engleza exista zeci de site-uri de finante personale; in limba romana sint doar vreo 2.
  Cum sprijina firma dumneavoastra initiativele in aceste domeniu?
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:28)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi B. (Scadenta.ro)

   Este adevarat, din studiile realizate pana acum de APC Romania si de alte asociatii de consumatori, finantele personale nu sunt un subiect "la moda" pentru romani. Explicatiile pot fi multe - lipsa conceptului din programa scolara, inexistenta site-urilor specializate si a specialistilor media in finante personale pana in urma cu cativa ani. Exista in acelasi timp si o retinere de a vorbi deschis despre bani, profit si investitii.
   Provident Financial Romania face parte din grupul britanic IPF, cu o vasta experienta in derularea de programe de educatie financiara in colaborare cu diversi parteneri institutionali. In Romania, am sprijinit programul derulat de APC Romania - Bugetul Familiei. Un prim instrument a fost site-ul www.bugetulfamiliei.ro, urmat de o serie de dezbateri in tara la care au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, ONG-urilor, media, toti actorii interesati de diseminarea informatiilor de acest tip catre masa larga de consumatori. In cursul acestui an, programul se extinde cu sesiuni de instruire pentru ONG-urile care doresc sa includa in programele catre beneficiarii lor, in general familii dezavantajate sau aflate in situatii de dificultate, informatii utile despre gestionarea bugetului familiei. Prima sesiune de instruire va avea loc la in 3-4 iunie la Bucuresti. Mai mult de 10 fundatii cu programe nationale si regionale si-au anuntat interesul sa participe.

   Tot in acest an, speram sa avem rezultatele unei cercetari care sa arate mai clar care este nivelul de educatie financiara a romanilor. In alte tari, guvernele elaboreaza strategii nationale in acest domeniu si speram ca rezultatele studiului vor fi utile pentru a construi o astfel de strategie si in Romania.
 • De unde? (Miercuri, 19 mai 2010, 23:39)

  Al [anonim]

  Daca vreau sa cumpar o cantitate de aur brut la pret de bursa de unde pot sa iau in Romania? Vreau aur in forma fizica nu o hartie data de banca pe care sa scrie ca valoreaza X grame de aur.
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:29)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Al

   Va rog sa va interesati la Banca Nationala a Romaniei – www.bnr.ro
 • Trei intrebari si jumatate (Joi, 20 mai 2010, 0:49)

  Curios [anonim]

  Stimata doamna,

  1) Este adevarat mesajul acela publicitar (?) de zilele trecute de pe un post de televiziune, conform caruia Dobanda Anuala Efectiva (celebra DAE) practicata de firma dvs. la imprumuturile acordate populatiei poate depasi 500%?
  Ca sa fim clari -- CINCI SUTE LA SUTA?

  2) Daca nu, care ar fi DAE maxim practicat de Provident?

  3) Daca intr-adevar DAE poate ajunge la Provident la 500% sau peste, cum se impaca treaba asta cu nobilele si absolut laudabilele preocupari pentru, citez, "cum putem evita indatorarea excesiva", "strategia de responsabilitate sociala a companiei", "sprijin pentru familii dezavantajate" etc.?

  3,5) O intrebare foarte relevanta, cred, in aceste zile. Ce se intampla cu una dintre acele familii dezavantajate care nu e in stare sa-si mai plateasca ratele la imprumutul contractat de la Provident?

  Nu vreau sa abuzez sau sa monopolizez discutia (desi sunt convins ca intrebarile de mai sus oricum ar fi puse de alti cititori hotnews), asa incat ma multumesc si cu doua raspunsuri din patru, la alegerea dvs.
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:32)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Curios

   1, 2. Este adevarat ca valoarea DAE a imprumuturilor Provident ia valori cu totul neverosimile, insa acest lucru tine de formula de calcul a DAE, care conduce la valori cu atat mai mari cu cat perioada de rambursare este mai scurta. De exemplu, pentru un credit de 1000 de lei pe 28 de saptamani, costul este de 590 de lei. Aceeasi suma imprumutata pe 56 de saptamani are un cost de 836 de lei. In primul caz, DAE este 510% (care este si valoarea maxima), in al doilea 248%. Cu alte cuvinte, desi costurile propriu-zise cresc, DAE scade odata cu extinderea perioadei de restituire.

   Mai mult, pentru exemplul de mai sus o DAE de 248% NU inseamna ca un client trebuie sa plateasca aproape de trei ori suma imprumutata. Costul total este de 836,8 lei, este clar de la bun inceput, ramane fix pe toata perioada imprumutului si este specificat fara echivoc in contractul de credit.

   Imprumutul Provident nu este cea mai ieftina varianta de finantare, insa costurile sale sunt clare și fixe si includ un serviciu unic in Romania: acordarea imprumutului in doar 48 de ore si incasarea ratelor saptamanale de la domiciliul clientului, pe baza unui program stabilit de comun acord. De asemenea, trebuie avuta in vedere marja de risc – imprumuturile sunt acordate fara giranti si fara garantii - si tinut cont de faptul ca, fiind o institutie financiara nebancara, Provident nu atrage depozite de la populatie.

   O mare parte a costurilor noastre o reprezinta de fapt serviciul de gestionare a creditelor la domiciliu, un serviciu unic pe piatafinanciara din Romania, care le permite clientilor sa primeasca imprumutul in maximum 48 de ore la ei acasa, de unde un reprezentant incaseaza apoi ratele saptamanale. Pentru a raspunde nevoilor si asteptarilor clientilor nostri, din iunie Provident le va oferi tuturor clientilor sai sa aleaga cum doresc sa primeasca si restituie imprumutul: la domiciliu, prin intermediul reprezentantilor, sau prin transfer bancar, in acest ultim caz costul imprumutului fiind considerabil mai mic. Cu alte cuvinte, din iunie, serviciul la domiciliu devine optional. 

   Aceasta optiune a fost testata in doua sucursale inca din 2008, iar rezultatele ne arata ca cea mai mare parte a clientilor nostri prefera serviciul rapid si convenabil, la domiciliu, si ca inteleg pe deplin costurile acestor servicii suplimentare.
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:41)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Curios

   3. Sprijinirea programelor de educatie financiara reprezinta o prioritate pentru noi intrucat suntem convinsi ca un nivel ridicat al intelegerii conceptelor financiare ajuta consumatorii sa isi gestioneze mai eficient bugetele si sa ia decizii financiare informate. Grupul din care facem parte (International Personal Finance) are o bogata expertiza in domeniul educatiei financiare pe care ne-am bucurat sa o punem la dispozitia partenerilor nostri.
   De aceea, am fost incantati cand APC Romania ne-a propus in 2008 sa sprijinim programul national de educatie financiara Bugetul Familiei, o initiativa menita sa aduca mai aproape de consumatori notiunile de baza ale lumii financiare moderne si sa le ofere acestora instrumente practice de calcul al bugetului personal, familial precum si modalitatile in care pot evita situatiile de supraindatorare (www.bugetulfamiliei.ro).
   Insa atitudinea noastra responsabila privind creditarea pleaca in primul rand din interactiunea cu clientii nostri. Mai mult de jumatate din solicitarile de credit pe care le primim sunt respinse in urma analizei bonitatii solicitantilor. In plus, ne straduim sa le explicam in detaliu – inainte de semnarea contractului – tuturor clientilor nostri produsele si serviciile pe care le oferim si costurile aferente acestora. Costul total, inclusiv valoarea DAE, sunt comunicate tuturor clientilor inainte de semnarea contractului (pe site-ul companiei, in cadrul discutiei telefonice la departamentul de relatii cu clienții sau a vizitei la domiciliu) si sunt mentionate clar in contractul de credit. Un client informat, care intelege responsabilitatile care ii revin din semnarea unui contract si care stie de la inceput care este costul unui imprumut este mult mai probabil sa nu intampine dificultati in plata ratelor, un lucru benefic atat pentru el, cat si pentru dezvoltarea sanatoasa a industriei financiare. Puteti vedea rapoartele noastre de CSR la http://www.providentfinancial.ro/pages/responsabilitatea_corporativa
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:41)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Curios

   4. In cazul in care un client intampina dificultati financiare, suma de rambursat este reesalonata fara niciun cost suplimentar. De altfel, acesta este unul dintre principalele avantaje ale produselor pe care le oferim: costul este fix pe toata durata contractului, nu exista penalitati de intarziere sau taxe ascunse. Astfel, clientii au garantia ca sunt in masura sa pastreze situatia sub control daca nu pot plati temporar ratele, un lucru cu atat mai important in acest context economic.
 • SUGESTIE (Joi, 20 mai 2010, 7:55)

  DIT [anonim]

  Draga Silvia,
  Aflu acum, cu deosebita placere, ca detii o functie importanta, provocatoare si potrivita tie. Te felicit! As vrea sa-ti sugerez sa desfasurati o campanie de educatie financiar- economica la nivelul consiliilor locale. Problema este fff grava, mai ales in consiliille din mediul rural, unde multimi de familii social-defavorizate traiesc pe seama bugetelor publice. Este una din principalele cauze pentru care, in aceste medii, investitiile de interes general sunt foarte slab promovate. Dorin
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 14:43)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui DIT

   Dorin, multumesc pentru gandurile bune. In cadrul programului Bugetul Familiei organizam si o serie de dezbateri la nivel local la care sunt invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor locale, media, ONG-urilor. Dezbaterile promoveaza conceptul de educatie financiara si incearca sa stabileasca ce poate sa faca fiecare institutie in parte pentru a imbunatati gradul de cunoastere si utilizare de catre consumatorii din Romania a unor instrumente simple cum este bugetul. Prezenta ONG-urilor la aceeasi masa cu autoritatile este extrem de importanta pentru ca se adreseaza aceluiasi tip de beneficiari: familiile social defavorizate. Speram ca pana la sfarsitul anului cat mai multe ONG-uri sa includa in programele catre beneficiarii lor si componenta de educatie financiara. APC Romania pregateste sesiuni de instruire dedicate ong-urilor, prima fiind programata in 3-4 iunie.
 • buna ziua (Joi, 20 mai 2010, 9:10)

  alex [anonim]

  Buna ziua,

  Bancilor cine le face educatia financiara?

  Credeti ca "un client educat" poate face o banca sa isi schimbe strategia comerciala si sa opreasca "jaful" pe care il practica in acest moment?

  Mie mi se pare ca bancile functioneaza pe principiul "balta are oricum peste" si nu fac nimic pentru a-si imbunatati serviciile in folosul clientilor.

  De ce nu educati oamenii sa interactioneze direct evitand bancile? Sa zicem ca eu am 100.000 RON (de care nu am nevoie in urmatorii ani si vreau doar sa ii economisesc pt dobanda) si cineva are nevoie de 100.000 RON imprumut? In loc sa duc eu banii la banca si banca apoi sa acorde un imprumut celui ce are nevoie, de ce nu am interactiona direct pe aceleasi principii: eu acord un imprumut persoanei care are nevoie si incasez o dobanda mai mica decat a bancii dar mai mare decat cea pe care o ofera banca la depozite?

  Multumesc.
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:01)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Personal cred ca industria financiara este tot mai interesata sa ofere servicii unor clienti care au nivelul de educatie financiara necesar pentru a lua decizii informate, care isi gestioneaza eficient propriul buget, astfel incat sa isi aprecieze corect capacitatea de indatorare. Un client informat si care isi controleaza bugetul este un client bun.
   Pe de alta parte, fara indoiala, este loc pentru imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor. Multe institutii financiare aloca bugete importante pentru pregatirea angajatilor pentru a creste calitatea interactiunii cu clientii.
   In ceea ce priveste evitarea interactiunii cu institutiile financiare, este evident o alegere pe care fiecare consumator trebuie sa o faca tinand cont de nevoile sale. Creditele, depozitele sau alte produse si servicii oferite de institutiile financiare trebuie achizitionate atunci cand raspund unei nevoi clare si ajuta la atingerea unui obiectiv. Daca punand in balanta avatanjele si dezavantajele, un produs sau serviciu financiar nu aduce plusul de valoare asteptat, atunci decizia de a nu interactiona cu o institutie financiara este corecta.
 • Dobanzi uriase (Joi, 20 mai 2010, 9:34)

  Andu [anonim]

  1. Daca Provident este un prieten al omului aflat la nevoie, cum se face ca la orice cautare pe google cu sintagma "Provident credit" gasim zeci de pagini care mentioneaza ca dobanzile sunt uriase si in final cei care s-au imprumutat au regretat enorm gestul facut?
  2. Din moment ce interesul dumneavoastra este de a oferi cat mai multe credite, cum pot crede ca ma puteti invata sa imi administrez banii corect? Ca sa fiu mai clar, de ce ati avea interesul sa va pierdeti clientii care se administreaza atat de prost incat au nevoie de un credit cu o valoare extrem de mica (sper ca nu credeti ca 3.000 ron max inseamna ceva)?
  3. Ce legatura are o institutie de credit cu protectia mediului? Ce demersuri ati intreprins pana acum si cum le putem vedea rezultatele (in afara de hartie reciclabila la imprimanta si reducerea numarului de pahare de la dozatorul de apa)?

  Stiu ca intrebarile par foarte acide, insa din moment ce comentariile despre Provident sunt atat de negative, nici intrebarile nu puteau fi altfel.
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:10)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andu

   1. Nu stim in ce masura Internetul poate fi o sursa credibila de informare, insa credem ca sunteti de acord cu noi ca, in ciuda oricarui efort de a ne asigura ca oferim de fiecare data servicii la cele mai inalte standarde de calitate, este imposibil sa nu existe un numar de clienti care nu sunt pe deplin multumiti. Potrivit unui studiu independent recent peste 87% din clientii nostri sunt multumiti si foarte multumiti de serviciile pe care le oferim, un nivel foarte ridicat pentru industria financiara. Scopul nostru este sa oferim imprumuturi intr-un mod responsabil, acelor clienti care isi permit sa le restituie. Le explicam tuturor clientilor nostri produsele si serviciile pe care le oferim si costurile acestora inainte de semnarea contractelor. In plus, am implementat un sistem de gestionare a sesizarilor si reclamatiilor prin care ne dam silinta sa investigam si sa solutionam fiecare caz in maximum 48 de ore. Va rog sa cititi si explicatiile cu privire la costurile noastre intr-unul din raspunsurile la intrebarile de mai sus.
   2. Este adevarat ca scopul nostru este unul comercial, insa asta nu inseamna ca vom imprumuta iresponsabil. Nu este nici in interesul nostru, nici in cel al clientilor sa imprumutam sume de bani pe care acestia nu isi permit sa le restituie. De aceea, sprijinim programe care incurajeaza romanii sa pastreze o evidenta realista a veniturilor si cheltuielilor si sa apeleze la credit atunci cand au un plan important de dus la bun sfarsit si numai daca isi permit sa restituie creditul fara sa isi dea bugetul peste cap.
   In ceea ce priveste nevoile si posibilitatile clientilor nostri, este important sa avem in vedere ca Provident se adreseaza cu precadere oamenilor cu venituri moderate, adesea trecuti cu vederea de alte institutii financiare, oameni pentru care sume de 1.500 - 2.000 de lei nu sunt intotdeauna la indemana, si celor care apreciaza serviciul rapid si comod, la domiciliu.
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:11)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andu

   3. Suntem constienti ca, fiind o companie de servicii financiare, impactul nostru direct asupra mediului este mai mic decat al altor organizatii, insa recunoastem faptul ca utilizarea zilnica a energiei, a resurselor naturale si a mijloacelor de transport are un efect negativ asupra mediului. Daca doriti sa cititi mai multe despre initiativele noastre privind protectia mediului va rugam sa vizitati http://www.providentfinancial.ro/pages/protectia_mediului . Este important de mentionat ca progresele inregistrate in acest sens sunt descrise in raportul anual privind responsabilitatea sociala corporativa realizat la nivel de grup de compania noastra mama, International Personal Finance. Pentru a vedea acest raport si a consulta obiectivele asumate la nivel de grup in ceea ce priveste protectia mediului va rugam sa vizitati http://www.ipfincrreport.co.uk/cr08/index.asp?pageid=107.
 • iti raspund eu la 3 (Joi, 20 mai 2010, 9:38)

  radu [anonim]

  Direct de la ei de pe site (provident.ro)

  Suma împrumutată ? 1.000,00lei
  Perioada (săptămâni) ? 28
  Rata săptămânală ? 56,80lei
  Costul împrumutului ? 590,40lei
  Dobânda Anuală Efectivă (DAE) ? 510,170%
  Suma de rambursat ? 1.590,40lei
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:12)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

   Provident isi informeaza in mod transparent clientii despre costurile imprumuturilor pe care le ofera. Costul total, inclusiv valoarea dobanzii anuale efective (DAE), sunt comunicate tuturor clientilor inainte de semnarea contractului (inclusiv pe site-ul companiei) si sunt mentionate clar in contractul de credit. In exemplul dvs., costul total pentru un imprumut de 1000 de lei pe 28 de saptamani este de 590,4 lei si ramane fix pe toata perioada contractului.

   Este evident, asadar, ca DAE nu este un indicator relevant pentru imprumuturile pe termen scurt, pentru ca, desi DAE are o valoare de 510%, suma totala de rambursat este 1590,4 lei. De exemplu, acelasi imprumut de 1000 de lei pe o perioada de 42 de saptamani ar avea un cost de 1738,8, insa DAE scade la 341,2%, iar pe o perioada de 56 de saptamani, costul ar fi de 1836,8 iar DAE, 248,04%. Mergand la extrema, un imprumut de 100 de lei pe o saptamana cu o rata (cost) de 10 lei are o DAE de 14.104%!
   Stim de la clientii nostri ca ei apreciaza ca stiu de la bun inceput care este costul total si ca au certitudinea ca situatia nu scapa de sub control daca nu pot plati una sau mai multe rate la timp, pentru ca imprumutul este reesalonat fara niciun cost suplimentar.
 • Guilty money (Joi, 20 mai 2010, 10:12)

  Elena B. [anonim]

  Banuiesc ca din pozitia dumneavoastra ati auzit de conceptul de "guilty money".
  Faceti educatie financiara ca sa diminuati acuzatiile ca ati fi unul dintre cei mai scumpi creditori din Romania?

  Multumesc
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:14)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena B.

   Consideram ca fiecare companie are responsabilitatea de a se implica in sprijinirea si dezvoltarea comunitatilor unde este prezenta. O strategie coerenta de CSR trebuie sa aiba intr-o buna masura legatura cu domeniul in care activeaza compania respectiva. In cazul nostru, educatia financiara este importanta pentru ca ajuta oamenii sa ia decizii responsabile, bine informate si stim din experienta noastra ca astfel de clienti educati financiar sunt cei mai buni clienti.

   Insa asta nu inseamna ca strategia noastra de CSR este unilaterala: vom continua sa sprijinim proiecte destinate oamenilor cu nevoi speciale, copiilor defavorizaţi si protectiei mediului si vom incuraja in continuare voluntariatul in randul celor peste 3.000 de angajati si reprezentanti pe care ii avem in Romania. Avem in vedere implicarea in proiecte locale, dezvoltate impreuna cu autoritatile si organizatiile neguvernamentale din fiecare regiune in parte.

   Credem ca perceptia gresita despre Provident deriva adesea din intelegerea gresita a costurilor noastre, mai ales ca multi se raporteaza la DAE ca la dobanda, ceea ce, pentru imprumuturile pe termen scurt, cum sunt cele pe care le oferim noi, nu este indicat, intrucat valoarea DAE este influentata direct de lungimea perioadei de rambursare. De aceea, vom continua sa le explicam tuturor celor interesati in ce consta serviciul la domiciliu si care sunt costurile acestuia. Cand comparam costurile noastre cu cele ale altor institutii financiare este important sa avem in vedere ca Provident este singura institutie financiara din Romania care ofera imprumuturi la domiciliu (banii sunt adusi in numerar in doar cateva zile acasa la clienti, de unde un reprezentant va incasa apoi ratele).
 • diferente (Joi, 20 mai 2010, 10:28)

  gogu [anonim]

  Cu ce se deosebeste activitatea fimei dumneavoastra, de camatarie?
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:18)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogu

   In primul rand, Provident este o institutie financiara nebancara inregistrata in Registrul General al Bancii Nationale a Romaniei si ne desfasuram activitatea in conformitate cu toate legile in vigoare. Suntem specializati in acordarea de imprumuturi la domiciliu, un serviciu financiar unic în Romania. Creditele sunt acordate in doar cateva zile de catre reprezentantii companiei, care viziteaza apoi clientii saptamanal pentru incasarea ratelor.

   In fiecare an, reprezentantii Provident din Romania realizeaza aproape opt milioane de vizite la domiciliul clientilor nostri. De altfel, vizita la domiciliu este unul dintre beneficiile pe care clientii nostri le apreciaza cel mai mult. Intrucat reprezentantul nostru se intalneste saptamanal cu clientul, el va fi in masura sa-i ofere solutii flexibile pentru orice dificultate financiara a acestuia, prin simpla reesalonare a ratelor. Facem acest lucru fara costuri suplimentare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care imprumutul la domiciliu este atat de apreciat de clientii nostri.

   Satisfactia clientilor este o prioritate pentru noi: toti angajatii si reprezentantii beneficiaza de programe de pregatire pentru a ne asigura ca oferim constant cele mai bune servicii. Dispunem de instrumente eficiente care le permit clientilor sa ne trimita comentariile si sesizarile lor, carora ne dam silinta sa le raspundem in maximum 48 de ore. In plus, le trimitem tuturor clientilor nostri Angajamentul Provident, care descrie serviciile pe care ei trebuie sa le astepte de la compania noastra si prin care ii incurajam sa ne contacteze ori de cate ori serviciile oferite nu sunt pe masura asteptarilor. Puteti vedea Angajamentul Provident fata de clientii sai pe site-ul nostru la http://www.providentfinancial.ro/pages/angajamentul_provident.
 • ASTIA SUNT GUVERNANTI ?! (Joi, 20 mai 2010, 11:19)

  vanatorul [utilizator]

  Doamna Mihalache, contand ca imi veti da raspunsuri sincere si complete, dau curs invitatiei redactiei si va adresez urmatoarele intrebari:
  1 - ce criterii au fost avute in vedere de guvernanti cand au contractat imprumuturile de la FMI si banci privitor la posibilitatile reale ale Romaniei de a rambursa sumele in termen si a suporta astfel efortul financiar preconizat ?
  2 - care au fost motivele reale ale FMI-ului pentru care, au acceptat sa faca derogari importante de la propriile practici statutare si astfel, in loc sa acorde imprumuturile NUMAI PENTRU INVESTITII, au permis guvernantilor ca sa utilizeze sumele pentru plata salariilor si a pensiilor ?
  3 - de ce FMI-ul care, asemeni oricarei banci, nu a cenzurat - asa cum se impunea pentru inlaturarea riscului afacerii lor -, masurile concrete preconizate de guvernanti pentru rambursarea imprumutului si in loc sa o faca, le-au lasat cu o "amabilitate" foarte ciudata deplinul drept de decizie, desi stiau foarte bine ca acest Guvern a infiintat si mentine numeroase structuri inutile pentru economia tarii dar mari cheltuitoare de bani (ex. cele peste 30 de oficii, agentii, institute guvernamentale, regii autonome si societati nationale cu datorii imense la buget si care inca sunt finantate cu lerghete de stat, etc, etc, amintind si de reputatia Romaniei ca avand cel mai curupt Guvern si astfel, a ajuns tara cu cea mai extinsa economie subterana, contrabanda si evaziune fiscala ).
  Multumesc pentru raspunsurile pe care contez ca mi le veti formula.
  Cu toata stima !
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:19)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui vanatorul

   Multumesc pentru intrebari. Nu sunt in masura sa va dau o opinie autorizata. Ministrul de Finante si reprezentantul FMI in Romania ar putea sa raspunda corect la aceste intrebari.
 • O intrebare adiacenta (Joi, 20 mai 2010, 12:53)

  Gabriel [anonim]

  Dupa cum evolueza evenimentele recente se poate face o paralela cu criza din Argentina din 2001. Atunci guvernul argentinian si FMI au decis blocarea conturilor in banci ale cetatenilor argentineni. Tinand cont si de ultimele cerinte BNR de actualizare a datelor si de posibilitatea bancilor de a bloca aceste conturi la cererea autoritatilor din Romania.

  Credeti ca acest lucru se va intampla si in Romania ? Blocarea conturilor populatiei pentru a nu mai avea acces la aceste lichiditati, care vor fi folosite ulterior de catre autoritatile romane ?

  Stiu ca pare fabulos, dar acest lucru s-a intamplat intr-un scenariu similar, i.e., Argentina. Iar daca faceti o comparatie Argentina 2001vsRomania 2010, scenariul este identic.
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:20)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel

   Din nou, nu sunt in masura sa ofer o opinie autorizata. Personal, nu cred ca situatia din Romania impune in acest moment astfel de solutii extreme pentru a asigura fondurile necesare acoperirii deficitului bugetar. Cu siguranta insa, este nevoie de restructurarea cheltuielilor publice. Ca si in cazul unui buget familial, nu te poti gandi la investitii pana nu iti acoperi cheltuielile zilnice, care evident trebuie ajustate in functie de veniturile pe care le ai. De asemenea nu este o solutie viabila pe termen lung sa iti finantezi deficitul cu imprumuturi.
 • refinantez? (Joi, 20 mai 2010, 13:24)

  Adi N. [anonim]

  Am un credit ipotecar la Banc Post de 26500 euro cu o rata lunara de 232 euro. Creditul a fost luat acum 3 ani pe 25 de ani. Mi s-a facut o oferta de la Raiffeisen Bank de o refinantare a acestiu credit incluzand si comisionul de rambursare anticipat de 2,5 % perceput de Bank Post pe o perioada de 25 de ani cu o rata de 178 euro. As mai avea de plata la Bank Post 25000 euro la care se adauga comisionul de rambursare. Ce fac? Refinantez sau merg mai departe cu creditul actual? Precizez ca sunt bugetar. Multumesc
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:28)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adi N.

   Refinantarea unui imprumut este recomandata atunci cand ratele dobanzilor au scazut destul de mult comparativ cu dobanda pe care o plateste un client la un credit aflat in derulare. Pentru ca refinantarea sa fie eficienta, diferenta de dobanda trebuie sa fie mai mare decat comisionul de rambursare anticipata a vechiului credit si comisioanele percepute la acordarea noului imprumut (inclusiv politele de asigurare).
   Incepand cu luna iunie, Romania va include in legislatia nationala si prevederile Directivei europene a creditului de consum. Potrivit proiectului de lege, prevederile se vor aplica si creditelor ipotecare, inclusiv contractelor existente la data intrarii in vigoare a legii. O prevedere importanta vizeaza reducerea comisionul de rambursare anticipata la maxim 1% din suma restituita.
   De asemenea, daca in urma analizei veti decide sa va refinantati creditul, va recomand sa studiati cu atentie toate ofertele de pe piata.
 • Bugetul familiei vs.bugetul institutiei (Joi, 20 mai 2010, 15:13)

  Gheorghe Costel [anonim]

  Recent, in afara scaderii salariului cu 25%-lucru neprevazut acum cativa ani-bugetul institutiei in care lucrez a fost micsorat la plata salariilor, asa ca salariul se mai diminueaza un pic,poate cu 9%,poate doar cu echivalentul primei de vacanta(1000 de lei).In conditiile in care am contractat doua imprumuturi in valoare de 7 000 de lei pentru doua decese in familie,care implica cheltuieli destul de mari, si in momentul decesului si ulterior,cum credeti ca as mai putea avea ingaduinta fata de situatia total atipica a institutiei?Cum mai pot fi eu un cetatean ingaduitor?Cum credeti ca as putea reechilibra bugetul familiei?
  • raspuns (Joi, 20 mai 2010, 15:38)

   Silvia Mihalache [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gheorghe Costel

   Din pacate, ne confruntam de-a lungul timpului cu situatii neprevazute, pe care nu le putem controla, care afecteaza bugetul familiei: unul din sustinatorii familiei isi pierde locul de munca sau i se micsoreaza semnificativ venitul. In astfel de situatii folosirea bugetului poate fi utila pentru gestionarea mai stricta a cheltuielilor. Este bine sa analizati toate solutiile pe care le aveti la dispozitie pentru reechilibrarea bugetului, inclusiv reesalonarea imprumuturilor curente.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by