Advertorial interactiv Web PR

VIDEO Cate ore muncesti pe zi? Te gandesti sa muncesti si la pensie?! Cornelia Coman, ING Fond de Pensii, a discutat online despre pensii private

de Redactia WebPR     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2009, 14:00 Asigurari si Pensii - Intalniri Online


Cornelia Coman
Foto: arhiva personala
(P, suplimentul Pensii si Asigurari) La ce varsta ies la pensie si la ce sa ma astept? Multi dintre noi considera ca si-au acoperit nevoia unei pensii decente, vor avea pensie de la stat si, eventual, una privata obligatorie, dar putini stiu ce inseamna acestea. Cei mai prevazatori si-au facut pensie facultativa. Cornelia Coman, ING Fond de Pensii, a discuta tonline despre pensii private.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

 • Cum se asigura cineva ca, la pensie, va avea suficienti bani pentru a-si pastra nivelul de trai de dinainte de pensionare?
 • Ce inseamna pensie privata obligatorie?
 • La ce te astepti de o pensie privata facultativa?
 • Daca te-ai gandit la un plan de pensii, cum il alegi? La ce trebuie sa fii atent? Care sunt pasii care trebuie urmati?

Cornelia Coman, presedinte al consiliului de administratie al ING Fond de Pensii, discuta in direct cu cititorii HotNews.ro joi, 17 septembrie, ora 14.00 – despre solutiile prin care iti poti suplimenta veniturile la varsta pensionarii.

Linkuri utile: rezultatele sondajului online Esti angajat? Vrei sa iesi mai devreme la pensie? 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 ana

  La 34 de ani,presupunand ca as cotiza 15 ani cu 20 milioane anual, cat voi avea pensia?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Multumesc pentru intrebare. Din pacate administratorii de fonduri de pensii nu au voie prin lege sa faca previziuni legate de cuantumul pensiei viitoare. Totusi, un exemplu de calcul realizat de comisia de supraveghere a pensiilor arata ca pentru o contributie de 400 euro pe an, timp de 30 de ani, se obtine o pensie lunara de 114 euro, tinand cont de un randament anual de 5%, o perioada de plata a pensiei de 15 ani si nivelul maxim prin lege al taxelor si comisioanelor de administrare pentru o pensie privata facultativa.

 • Întrebarea nr. 2 ekonomist

  am citit un comentariu al lui Emil Stoica despre randamentul minim garantat la pensiile private obligatorii.
  http://stoica.hotnews.ro/pensiile-private-vor-incepe-cu-dreptul.html
  vi se pare o ideee buna?

  • +2 (2 voturi)    
   Cornelia Coman

   Multumesc pentru interventiile si precizarile aduse. Intr-adevar, garantarea unui randament minim anual egal cu inflatia ar fi o decizie care ar dezavantaja in primul rand participantii din sistemul de pensii privat. Argumentele sunt numeroase, multe au fost deja amintite, insa trebuie mentionat ca nu exista o astfel de garantie nicaieri in lume, iar orice garantie are atasata un cost. Nivelul taxelor si comisioanelor de administrare din sistemul de pensii obligatoriu din Romania este cel mai scazut dintre toate tarile in care s-a introdus un astfel de sistem si nu ar acoperi costul garantiei la inflatie. Solutia optima ar fi introducerea sistemului multifond, astfel ca un administrator sa poata sa ofere mai multe fonduri de pensii cu grade de risc diferit si cu garantii diferite, si cu taxe diferite care sa reflecte costurile garantiilor oferite. Astfel, fiecare participant ar putea sa aleaga fondul de pensii care sa corespunda cat mai bine apetitului la risc, durata de investitie si asteptarile legate de randamentul fondului.
   Garantarea unui randament minim egal cu inflatia presupune nu numai un cost suplimentar, dar si o politica de investitii prudentiala (in special titluri cu venit fix), care inseamna si un randament asteptat mai mic.

 • Întrebarea nr. 3 daniela

  ce puteti sa mi spuneti de politele employe benefits, sunt legale , pina la ce suma?
  mie mi a fost prezent acest produs si sincer nu stiu daca nu incalc legislatia in domeniu ?
  este deductibila fiscal aceasta ,,asigurare de pensie,, ?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Angajatorii obisnuiesc sa includa in pachetele de beneficii oferite angajatilor mai multe tipuri de produse financiare printre care si asigurari de viata de grup si pensii facultative. Ambele produse sunt legale si sunt reglementate de legile si normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, respectiv Comisia de Supraveghere a Pensiilor. Probabil ca intrebarea dvs. se refera la deductibilitate fiscala. Astfel, asigurarile de viata (de grup sau individuale) nu sunt deductibile fiscal si sunt asimilate veniturilor de natura salariala in cazul in care sunt oferite de angajator pentru angajati, iar pensiile facultative sunt deductibile fiscal in limita a 400 euro pe an pe angajat.

 • Întrebarea nr. 4 Clara Florescu

  Am 53 de ani,32 de ani vechime,sunt asistent de farmacie,as vrea sa stiu cind ma pot pensiona anticipat!
  Multumesc anticipat!

  • +2 (2 voturi)    
   Cornelia Coman

   Din pacate, nu sunt un specialist in sistemul public de pensii, iar pensionarea anticipata depinde de foarte multi factori, astfel incat va recomand sa contactati Casa judeteana de pensii sau, mai simplu, sa postati intrebarea pe site-ul www.desprepensii.blogspot.com.

 • Întrebarea nr. 5 Gabriel

  Care este valoare deducerii pt o pensie privata si cum se aplica?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Contributia la pensia facultativa este exclusa de la plata impozitului pe venit in limita a 400 euro pe an fiscal. Acest beneficiu este valabil atat pentru participant, cat si pentru angajator daca contribuie si el la pensia dvs., contributia platita de angajator fiind exclusa de la plata impozitului pe profit. de exemplu, daca dvs.contribuiti la o pensie facultativa cu 140 lei pe luna (aproximativ 400 euro/an) veti plati un impozit pe venit mai mic cu 270 lei pe an.
   Pentru pensia privata obligatorie nu platiti nimic in plus, contributia fiind un procent din ceea ce platiti deja pentru sistemul public de pensii. In 2009 cotizatia la pensia privata obligatorie este de 2% din salariul brut si va creste progresiv cu cate 0,5% pe an pana la 6%.

 • Întrebarea nr. 6 PCHIRTOP1232453292984

  Am pensie privata obligatorie la BCR pentru ca nu am putut alege fondul pana pe 28 ianuarie 2008, nefiind in tara. Vreau sa trec la alt fond cum trebuie sa procedez?Va multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Procedura de transfer de la un fond de pensii private la altul este reglementata prin norma 12/2009 a CSSPP. Pe scurt, contactati administratorul fondului la care doriti sa va transferati, care va va pune la dispozitie actul individual de aderare si un formular de notificare. Completati formularul de notificare si trimiteti-l la administratorul fondului de la care doriti sa va transferati. Anexati acestei notificari o fotocopie a actului individual de aderare semnat de noul administrator si una a actului de identitate. In ultima zi a lunii in care s-a inregistrat depunerea documentatiei primiti prin posta din partea administratorului la care v-ati transferat o informare privind rezultatul procedurii de validare a transferului si situatia contului transferat, care va fi diminuat cu taxa de transfer de 5% din valoarea contului.

 • Întrebarea nr. 7 ccp

  buna ziua !
  am fost la ING pt o pensie privata..d-na de acolo a fost draguta si mi-a dat toate explicatiile cerute...numai ca mie nu mi s-a parut convenabil absolut deloc..de ce?...simularea imi arata ca ce cotizez 20 ani mi se inapoiaza apoi la pensie exact ACEESI suma timp de 15 ani...de acord nu ma asteptam sa primesc de 10 ori suma,dar nici asa...sa nu mai punem la socoteala inflatia,nesiguranta etc(apropo despagubirile in caz de deces sint foarte bune,,,..dar ma lasa ""rece'')
  deci cum ma puteti convinge sa nu ma duc cu banii la banca ci sa aleg o pensie privata (care mie mi s-a parut total dezavantajoasa)??
  PS sa fim corecti pina la capat:la stat iesi la pensie undeva la peste 65 ani(personal nu cred ca voi apuca aceasta virsta),iar la dv. facusem o simulare pt pensie la 53 sau 55 nu mai stiu exact

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Din descrierea dvs. inteleg ca este vorba de un produs de asigurare de viata cu componenta de pensie, nu despre o pensie privata facultativa. O diferenta fundamentala ar fi ca o asigurare de viata acopera riscul de deces si apoi are avantajul economisirii investitiei. In cazul in care componenta de protectie va lasa "rece" (lucru foarte normal daca nu aveti familie sau copii), va recomand sa contribuiti la un plan de pensie facultativ. Atentie insa ca aveti acces la bani numai la pensionare.
   Diferentele principale intre pensia facultativa si depozitul bancar sunt:
   - depozitele sunt investitii pe termen scurt si dau acces mai usor la bani fata de un fond de pensii al carui obiectiv principal este acumularea de bani pe termen lung pentru pensie si banii pot fi folositi doar pentru pensie; un astfel de instrument iti "protejeaza" banii de pensie de eventualele tentatii si te disciplineaza sa economisesti lunar;
   - termenul diferit asigura si o strategie de investitii diferita, astfel politica de investitii a unui fond de pensii presupune investitii cu volatilitate mai mare (titluri cu venit fix - obligatiuni corporative si titluri de stat, actiuni), care de-a lungul mai multor cicluri economice au si o performanta asteptata mai mare decat investitiile cu volatilitate mica, cum ar fi depozitele bancare;
   - contributia la pensia facultativa este exclusa de la plata impozitului pe venit in limita a 400 euro pe an, in timp ce investitiile in depozite bancare nu se bucura de facilitati fiscale;
   - exista garantii nelimitate ale pensiilor private obligatorii si facultative, in timp ce depozitul este garantat pana la 50.000 de euro;
   - un alt tip de "avantaj": contul personal de pensie nu poate fi urmarit de creditori, in timp ce contul bancar poate fi. :)

 • Întrebarea nr. 8 andrei

  Eu aleg solutia economisirii pe cont propriu, avantajul esential este ca pe parcursul vietii toti avem diverse oportunitati dar daca banii respectivi ii avem doar dupa o anumita varsta... Nu toti pne pricepem la burse, dfonduri, etc dar macar in depozite ii putem pune si in momentul unei oportunitati...avem cu ce sa actionam. Asa...apelam la inca un alt intermediar care face si el profit din economiile noastre..nu ca ar fi rau..are ceva know-how care tb rasplatit dar ceea ce primim inapoi e putin si tardiv de multe ori...
  Nu stiu daca aveti cum sa ma convingeti de solutia dvs.

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Daca reusiti sa economisiti luna de luna si sa nu cheltuiti mare parte din bani ulterior, va felicit. Daca economisirea pe cont propriu este numai in depozite bancare, aveti in vedere dezavantajele mentionate mai sus. Altfel, tineti cont de regulile de diversificare pentru minimizarea riscului investitiilor.

 • Întrebarea nr. 9 Iulian

  ING cat si alte firme de pensii au tot accentuat ideea cum ca pensile private sunt mult mai corecte si mai sigure decat pensia de la stat.

  Va rog sa-mi spuneti cum acopera ING riscul pt. pensia privata (II si III) in cazul unui razboi de ex..... in aceasta situatie inflatia explodand iar valoarea punctelor neputand tine ritmul cu aceasta. Indiferent de plasarea lor in certificate, actiuni, etc in strainatate.

  Pensia de stat este sigura, iar modalitatea de calcul raportata la salariul mediu pe economie pare
  si corecta. Oricum la pensie putem fi siguri ca primim ceva la un nivel real al leului/ EUR.

  Multumesc

  • +1 (1 vot)    
   Cornelia Coman

   Necesitatea reformei sistemului de pensii in Romania (aparitia pensiilor private obligatorii si facultative) a venit din presiunea existenta in sistemul public de pensii datorita problemelor demografice cu care se confrunta tara noastra. Reducerea si imbatranirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe bugetul public de pensii, care trebuie sa sustina cu tot mai putini contributori (salariati) un numar tot mai mare de beneficiari (pensionari). Iata cateva date:
   Populatia Romaniei a scazut in perioada 1990-2008 cu 1,8 milioane de locuitori, potrivit INS, iar pana in 2050 va continua sa scada pana la 16-17 milioane de locuitori (studii UE, FMI,BM). Rata natalitatii a scazut de la 13,7 la mie in 1990 la 10 la mie in 2008, iar rata fertilitatii a scazut de la 2,3 copii/femeie in 1989 la 1,3 copii/femeie in 2008, potrivit INS, in timp ce durata medie a vietii a crescut de la 70 de ani in 1990 la 74 de ani in 2008 si continua sa creasca. In 1990 8,2 milioane de salariati sustineau 2,5 milioane de pensionari, in timp ce in 2008 4,9 milioane de salariati sustineau 4,7 milioane de pensionari, deci raportul s-a modificat de la 3,3 la 1.
   Cu toate acestea, sistemul public de pensii trebuie sa asigure un nivel minim de venit la pensionare. Astazi, pensia de stat reprezinta aproximativ jumatate din ultimul salariu, insa in viitor, datorita presiunilor mai sus mentionate, se estimeaza ca va reprezenta doar 35% din ultimul salariu.
   In ceea ce priveste pilonul II, cele mai multe estimari arata ca acesta ar suplimenta venitul de la pensie cu circa 10-15% din ultimul salariu, iar pilonul III este cel care va lasa libertatea sa economisiti in conditii reglementate cat credeti ca este suficient pentru a va pastra nivelul de trai la pensionare.

 • Întrebarea nr. 10 Elena

  Buna ziua!
  Cand am aderat la fondul pensii private ING aveam cetatenie straina si contractul de aderare s-a facut pe baza permisului de sedere temporara in Romania. Intre timp am dobandit cetatenia romana si am notificat in scris Fondul de pensii ING despre acest aspect, indicand si noile date personale (respectiv a fost modificat si CNP-ul). Am primit raspuns de la ING ca au luat la cunostinta acest fapt si vor face midificarile necesare. Dar m-am trezit intr-o zi cu o scrisoare de la Eurisko, in care mi se spunea ca am fost repartizata aleatoriu si acum figurez la ei. Contactand reprezentantii ING mi s-a spus ca ei nu ma pot ajuta cu nimic in aceasta problema, ca aici e de vina CNAS si respectiv nu mai pot adera inapoi la ING. Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum este posibil asa ceva si cum pot adera din nou la Fondul de pensii ING fara o diminuare a contributiilor virate pana in prezent. VA multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Din pacate aceste cazuri sunt destul de dese si pana in acest moment nu exista o norma care sa le reglementeze. In momentul de fata, se afla in dezbatere publica o norma care sa solutioneze si aceasta problema, urmand ca in aproximativ o luna sa fie emisa de CSSPP si publicata in Monitorul Oficial. Cel mai simplu ar fi sa ne trimiteti datele personale la adresa pensii[at]ing.ro, iar colegii mei va vor contacta pentru a va oferi toate informatiile necesare.

 • Întrebarea nr. 11 sunquest

  Buna ziua,

  Ma intereseaza daca, dupa 2 ani de cotizat la pensia privata (III) la Ing, imi pot retrage banii depusi.

  Va multumesc.

  • +2 (2 voturi)    
   Cornelia Coman

   Conform legii pensiilor facultative, nu va puteti retrage banii depusi, insa va puteti transfera la alt fond de pensii si puteti beneficia de banii acumulati in momentul in care ati indeplinit urmatoarele conditii: ati implinit varsta de 60 de ani si ati realizat cel putin 90 de contributii lunare. Daca alegeti sa intrerupeti platile catre fondul de pensii facultativ banii acumulati pana la momentul respectiv nu se pierd, continua sa se investeasca si vor fi accesibili odata cu deschiderea dreptului la pensie.

 • Întrebarea nr. 12 MrBean

  care este pentru 2009 valoare deducerii pentru pilonul de pensii III. Cat se preconizeaza a fi in 2010?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Nivelul pentru 2009 cred ca e clar (400 euro/an), insa cel din 2010 se poate modifica doar daca Ministerul de Finante va aduce o astfel de prevedere in Codul Fiscal.

 • Întrebarea nr. 13 Dan

  Imi recuperz cumva sumele cotizate? In limita carei sume? Dar daca disfunctiile sunt de sistem si dau faliment mai multe foduri deodata? Ce se intampla cu banii dati de mine?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   In primul rand, fondul de pensii nu poate da faliment niciodata, fondul si administratorul de fond fiind doua societati diferite. In cel mai rau caz, administratorul poate sa intre sub administrare speciala si posibil ulterior faliment in cazul in care randamentul obtinut din investitii este sub nivelul minim cerut de lege (minimul dintre 50% din randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor din piata si acest randament mediu minus 4%). In caz de faliment al administratorului, participantii la fondul administrat de acesta sunt transferati automat de catre CSSPP la fondul cu cea mai buna performanta din piata. Daca un participant doreste sa fie transferat la un alt fond, poate face acest lucru fara nici o penalizare intr-un anumit interval de timp prevazut prin lege. In cazul falimentului mai multor fonduri din piata, procedura este aceeasi.
   Sistemul de pensii private in Romania are multiple elemente de siguranta pentru a proteja economiile participantilor:
   -toate companiile sunt autorizate, supravegheata si controlate de CSSPP, care se afla in subordinea Parlamentului;
   -activele fondurilor de pensii stau la alte companii decat administratorul, numite depozitari, care inregistreaza, verifica si monitorizeaza activele fondurilor de pensii si toate operatiunile financiare ale fondului de pensii se realizeaza prin intermediul depozitarului;
   -auditorii financiari independenti verifica activitatea fondurilor si raporteaza rezultatele catre CSSPP;
   -exista fondul de garantare al pensiilor private din care pot fi despagubiti participantii.

 • Întrebarea nr. 14 bigbrother

  Cineva imi spunea ca de fapt ceea ce oferiti este asigurare de viata, nicidecum pensie privata, pentru ca nu exista cadru legal pentru asa ceva. In plus, faptul ca returnati aceeasi suma dupa o anumita varsta ma face si pe mine sa ma gandesc de ce n-as economisi la banca in loc sa cotizez lunar la ING?

  Puteti face o comparatie cu alte firme de pe piata? Ce oferiti in plus fata de ele? De ce as alege ING (sunteti reasigurati?)

  P.:S nu fac parte din competitie, doar ma intereseaza subiectul si vreau sa stiu sigur ce e de facut

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Sistemul de pensii private este reglementat prin legile mentionate de utilizatorul cobra, insa alegerea companiei care sa va administreze economiile pentru pensie trebuie sa aiba la baza cel putin urmatoarele criterii:
   -reputatia, experienta si expertiza administratorului in domeniul pensiilor private;
   -nivelul taxelor si comisioanelor de administrare;
   -profilul de risc al fondului de pensie si implicit strategia de investitie pe care le gasiti in prospectul fondului de pensie;
   -garantii si beneficii suplimentare decat cele impuse prin lege;
   -serviciile oferite de administrator clientilor (call center, portal, buletine lunare de informare asupra performantei fondului).

 • Întrebarea nr. 15 anton

  1. De multe ori alegerea unui fond de pensie sau altul depinde foarte mult de angajator. Cum nimeni nu se asteapta sa lucrezi in acelasi loc 40 de ani (desi e posibil, e putin probabil) cum se poate garanta ca se va ajunge la o pensie decenta schimband cateva fonduri de pensii de-a lungul carierei?

  2. In unele situatii, este mai simplu sa investesti separat inr-un fond de economii (eventual cu avantaje fiscale) decat sa depui banii intr-un fond de pensii...pe langa avantajele evidente: mai multa flexibilitate (pot depune azi 100 de euro, maine 200 daca am, pot retrage banii oricand in caz de urgenta), fondurile de economii ofera si mai multa siguranta (sunt in general garantate de stat pana la 100 000 de euro de exemplu) si in plus au si dobanzi atractive...ce mi-ar oferi un fond de pensii ING in plus?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   1.Alegerea fondului fondului de pensii, atat al celui privat obligatoriu, cat si al celui privat facultativ, este prin lege optiunea participantului si nu a angajatorului. In mod expres legea precizeaza faptul ca angajatorul nu are voie sa impuna angajatilor aderarea la un anumit fond de pensie.
   La pensia obligatorie, angajatorul trebuie doar sa vireze catre CNPAS contributia de 10,5% pentru asigurarile sociale de stat, iar 2% - contributia la pensii private vor fi directionati de catre CNPAS catre fondul ales de dvs.
   La pensia facultativa, angajatorul poate sa contribuie pentru dvs. cu o anumita suma sau poate sa vireze in numele dvs. contributia catre administrator.
   Indiferent de numarul de locuri de munca pe care il aveti in decursul carierei, de eventualele intreruperi si reluari ale activitatii, de cine contribuie la fond - angajatul sau angajatorul - nu sunteti obligat sa va transferati de la un fond la altul, iar banii din contul propriu sunt proprietarea dvs. si nu se pierd.

   2. Vezi raspunsul la intrebarea 7.

 • Întrebarea nr. 16 Romy

  Am 25 ani, nu muncesc in Romania, dar am o pensie privata facultativa la ING.

  1.Imi ofera acest lucru un avantaj?
  Ma gandesc ca in acest moment platesc in lei, mai tarziu vom folosi probabil euro. Pierd cumva pentru ca nu am o pensie facultativa in tara in care muncesc si o am in Romania?

  2. Am platit pentru 1 an si pensia privata obligatorie. Va conta acest lucru peste 40 ani de exemplu?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   1. In acest moment randamentele medii obtinute pentru investitiile in lei sunt mai mari decat cele obtinute pe alte piete, insa trebuie sa urmariti si deprecierea monedei locale fata de euro.
   Desi contribuiti in acest moment in lei, in momentul adoptarii monedei euro contractul dvs. va fi convertit conform principiilor si procedurilor de conversie stabilite de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana. Rata de conversie este propusa de CE, este fixa si va fi aplicata de catre toate companiile indiferent de domeniul de activitate.
   2. Chiar daca ati contribuit un singur an la fondul de pensii obligatorii, ramaneti proprietarul contului dvs. care va fi in continuare administrat si la care veti avea acces in momentul in care va pensionati. In cazul in care va intoarceti in tara sa lucrati va puteti relua plata contributiilor la acest sistem de pensii.

 • Întrebarea nr. 17 ionel clujanul

  se poate pensia facultativa si fara asigurare de viata?daca da, ing neavand costuri cu asigurarea de viata ar trebui sa fie mai avantajoasa ca acumulare pt clientii ing. (strict din acest pct de vedere).

  se poate face online o astfel de simulare?, sau macar sa ne dati un exemplu gen cat as economisi de la 30 de ani pe 20 de ani cu 15 milioane anual, fara asigurare de viata sau cu asigurare de viata la o anumita suma x.

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Pensia facultativa este un produs diferit de asigurarea de viata si nu este o relatie de conditionare sau dependenta intre cele doua. Asa cum am raspuns si la intrebarea 1, nu va pot face o simulare legata de nivelul pensiei viitoare deoarece este interzis prin lege, insa puteti sa faceti simulari online pentru o asigurare de viata care are si componenta de protectie si economisire pentru pensie, accesand site-urile asiguratorilor.

 • Întrebarea nr. 18 catalin

  Din informatiile la care am avut acces se pare ca pensia facultativa nu este asa rentabila.
  Adica eu depun luna de luna 15-20 RON timp de 30 de ani si pe urma voi primi inapoi aproximativ aceeasi suma pentru o perioada mai scurta : 20 de ani cate 30 RON. Nu am facut un calcul exact, dar ceva de genu asta rezulta.
  Daca depun la o banca acesti 15-20 de RON la termen (1 luna) beneficiez de dobanda (destul de avantajoasa momentan) plus ca pot sa scot banii.
  La pensie din cate shtiu acesti bani sunt blocati.

  Ma puteti convinge ca e mai avantajos sa dau bani pentru o pensie privata ?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Vezi raspunsul la intrebarea 7

 • Întrebarea nr. 19 Seba

  As dori sa incercati sa ma convingeti de ce sa aderez la o pensie privata, cand la fel de bine as putea investi in imobiliare, chiar si in cele cu valoare mica, stiindu-se ca pe termen mediu si lung isi vor mari valoarea. De exemplu, de ce sa platesc o pensie privata cand pot sa cumpar un teren ieftin la marginea unui oras, iar peste 10-20 ani acel teren va fi si mai aproape de oras (acesta se va extinde) deci va avea o valoarea mult mai mare.

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Investitia in imobiliare presupune sa ai deja o suma destul de mare acumulata pana in acest moment. Pe termen lung este o investitie buna, insa este aproape la fel de volatila ca investitia in actiuni astfel incat exista un risc foarte mare datorita lipsei de diversificare.

 • Întrebarea nr. 20 rimo

  este adevarat cum se spune ca in momentul iesirii la pensie primesti inapoi suma depusa de tine minus comisioanele retinute de fond plus eventual randamentul fondului? cum se impart acesti bani, adica pe cati ani si ce se intampla daca omul traieste mai mult decat perioada la care s-au impartit banii?daca traieste mai putin, beneficiaza alt membru al familiei de restul din suma cotizata si nefolosita?
  a doua intrebare se refera la faptul ca statul obliga fondurile sa investeasca cam 70%-80% in titluri de stat(nu mai stiu exact), deci randamentul fondurilor private se va realiza tot de la stat. in aceste conditii nu era normal ca statul sa investeasca singur acesti bani iar fondurile private sa-si atraga singure clientii?sau se incearca doar sa se sustraga de la niste obligatii fata de pensionari...
  multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   1. Da, exista doua garantii in sistemul de pensii obligatorii - una se refera la garantarea contributiilor nete de taxe, iar cea de-a doua se refera la performanta minima relativa la performanta fondurilor din piata. Valoarea acumulata la varsta de pensionare se transforma in anuitati, ce pot fi de mai multe feluri, cea mai des intalnita fiind renta viagera. Aceasta presupune plata unei pensii lunare atat timp cat participantul este in viata, astfel ca nivelul ei se calculeaza tinand cont de speranta medie de viata la varsta pensionarii, care in acest moment este de 16 ani la barbati si de 19 ani la femei, conform ultimei tabele de mortalitate a Romaniei.
   2. Conform normei de investitii, fondurile de pensii sunt clasificate in trei clase de risc, in functie de ponderea titlurilor cu venit fix in total portofoliu de investitii:
   - fonduri cu risc ridicat, ce trebuie sa investeasca intre 50% si 65% in titluri cu venit fix (obligatiuni corporative, obligatiuni municipale, titluri de stat);
   -fonduri cu risc mediu: intre 65% si 85%
   - fonduri cu risc scazut: minim 85%.

 • Întrebarea nr. 21 Costi

  Ce randament ar avea un fond de pensii comparativ cu un depozit cam pe aceeasi perioada? De ce n-as depune banii intr-un depozit care permite adaugarea periodica de sume? Am vreun avantaj? Si la un depozit poti sa faci o clauza pentru altcineva daca e vorba despre asigurare. Si daca are dobanda peste rata inflatiei atunci cu siguranta castigi ceva si prin dobanda si prin capitalizare.

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Vezi raspunsul la intrebarea 7

 • Întrebarea nr. 22 grig

  De ce toate fondurile straine de pensii au amenintat cu retragerea atunci cand s-a pus problema ca randamanetul sa acopere cel putin rata inflatiei ?

  Atat de bune sunt aceste fonduri incat nici macar nu pot sa isi i-a angajamentul de a proteja macar suma depusa ?

  Restul e marketing si bla bla.
  Inca o data Romania e tara de muls !!!

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Dupa cum am explicat si in raspunsul de la intrebarea 2, orice garantie implica un cost, iar nivelul maxim stabilit prin lege al comisioanelor pe care administratorii il pot percepe este foarte scazut (cel mai mic din lume), astfel ca introducerea unei astfel de garantii in conditiile actuale ar putea duce chiar la falimentul administratorului. In momentul de fata un administrator de pensii privat de dimensiune medie isi recupereaza investitia in aproximativ 10-15 ani, iar in cazul introducerii garantiei la inflatie este posibil sa nu devina profitabil nici in 30 de ani datorita capitalului pe care trebuie sa-l imobilizeze.
   Insa, cum spuneam, cel mai dezavantajat va fi tot participantul, care va avea o pensie mai mica pentru ca administratorul va investi in instrumente cu volatilitate mai mica, care presupun si un randament mai scazut. In plus, in Romania este tehnic imposibil sa investesti in instrumente ale caror randamente sa fie legate de rata inflatiei.

 • Întrebarea nr. 23 traian

  As vrea sa imi dati un singur motiv pentru a ma inscrie la un fond de pensii pe varianta romaneasca!Unul singur!
  Spun asta pentru ca este absurd sa va dau lunar bani ptr. pensie iar la sfarsitul perioadei de cotizare sa ma trezesc ca am o suma mai mica decat aceea pe care as putea sa o am daca depun lunar aceiasi suma in banca.Aia imi dau dobanda pe cand voi imi retineti comisioane de administrare sau cum le mai spune.randamentul este incomparabil mai mic la un fond de pensii.In plus,cred ca bancile sunt in prezent mai bine supravegheate si banii din cont sunt protejati de garantii de stat! Voi,daca intrati in colaps m/am lins pe boi...Veti spune probabil ca dintr un cont bancar voi fi tentat sa scot in timp banii de pensie! Se prea poate.Dar daca am vointa nu o sa i scot.Pana la urma vine cam asa,sa am incredere in mine sau in fondurile de pensii?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Va multumesc pentru intrebari. Cred ca raspunsurile se regasesc mai sus in explicatiile de la intrebarile 7 si 8.

 • Întrebarea nr. 24 bogdan

  am 45 de ani si vreau sa incep sa economisesc, pana la pensie (sper!) cam 4oo ron/luna. cum este mai avantajos: la un fond de pensii privat sau intr-un cont de economii?

  • 0 (0 voturi)    
   Cornelia Coman

   Avantajele si dezavantajele celor doua forme de economisire se regasesc in raspunsul de la intrebarea 7.

7279 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  cat? (Marţi, 15 septembrie 2009, 11:00)

  ana [anonim]

  La 34 de ani,presupunand ca as cotiza 15 ani cu 20 milioane anual, cat voi avea pensia?
  • +1 (1 vot)    
   Pai nu cotizezi decat cu 300 de mil (Marţi, 15 septembrie 2009, 12:04)

   Alex S [utilizator] i-a raspuns lui ana

   Iti dai seama ca primesti putin, pt ca nu cotizezi decat cu 300 de milioane. Astia trebuie sa iti asigure tie vro 20 de ani de pensii, nu cred ca iti dau foarte mult. Asta nu e ca pensia de stat, pensia de stat se plateste defapt din bugetul statului, in nici un caz din contributia aia din salariu care merge la pensie, aia e prea mica sa acopere pensiile. Asta privata functioneaza pe principiul "cat dai atata primesti inapoi" sau un pic mai mult ca si numar dar mai putin daca tii cont de inflatie.
  • +1 (1 vot)    
   Cat va fi pensia? (Miercuri, 16 septembrie 2009, 7:21)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui ana

   In baza art. 98 alin. (1) lit. b) din Legea 204/2006 se interzice administratorilor, agentilor, samd sa faca previziuni despre evolutia investitiilor unui fond de pensii. Totusi, in presa au aparut cateva articole care pot da o idee privind rezultatul final. Daca Hotnews le accepta, eu le prezint:
   http://www.cotidianul.ro/calculeaza_ti_singur_pensia_privata-21346.html
   http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ca-sa-vezi-ce-pensie-privata-vei-primi-peste-20-de-ani-uita-te-la-indicele-bet-3031697/
   http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/raiffeisen-o-contributie-anuala-de-200-euro-poate-aduce-o-pensie-anuala-de-1-200-euro-3076779/
   http://www.zf.ro/dupa-afaceri/pentru-o-pensie-mare-contributiile-obligatorii-nu-sunt-de-ajuns-3052692/
   http://www.cotidianul.ro/pensia_publica_si_cea_obligatorie_aduc_doar_50_din_ultimul_salariu-39763.html
   http://www.cotidianul.ro/reteta_pensiei_de_1_000_de_euro-47830.html
   http://www.pensiileprivate.ro/CSSPP-Prima-simulare-oficiala-privind-scenarii-de-contributie-si-castig-din-pensia-privata-articol-17,9-32677.htm
   Ultima este o simulare facuta chiar de CSSPP, desi legea interzice asa ceva. Din acest motiv, dupa un timp a disparut de pe pagina oficiala si o gasiti in forma originala doar aici.
   Din analiza acestor articole fiecare poate face calcule astfel incat sa-si faca o idee asupra pensiei estimate.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 14:04)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   Multumesc pentru intrebare. Din pacate administratorii de fonduri de pensii nu au voie prin lege sa faca previziuni legate de cuantumul pensiei viitoare. Totusi, un exemplu de calcul realizat de comisia de supraveghere a pensiilor arata ca pentru o contributie de 400 euro pe an, timp de 30 de ani, se obtine o pensie lunara de 114 euro, tinand cont de un randament anual de 5%, o perioada de plata a pensiei de 15 ani si nivelul maxim prin lege al taxelor si comisioanelor de administrare pentru o pensie privata facultativa.
 • 0 (0 voturi)    
  randamanet minim garantat la obligatorii (Marţi, 15 septembrie 2009, 11:06)

  ekonomist [anonim]

  am citit un comentariu al lui Emil Stoica despre randamentul minim garantat la pensiile private obligatorii.
  http://stoica.hotnews.ro/pensiile-private-vor-incepe-cu-dreptul.html
  vi se pare o ideee buna?
  • -1 (1 vot)    
   garantare... (Marţi, 15 septembrie 2009, 11:20)

   M [anonim] i-a raspuns lui ekonomist

   @ekonomist: intre timp, SAR si-a retras semnatura de sustinere a acelei initiative.

   Propunerea in cauza este nociva pentru un milion de motive, ilustrate in ultimul an. Citeste materialele de presa de pe www.apapr.ro , pe tema garantarii, sunt lamuritoare.

   In curand, aceasta initiativa va fi respinsa (probabil de Parlament) pentru a 4-5-a oara. Ceea ce e o veste buna pentru participantii la fondurile de pensii, intrucat fondurile vor putea investi sanatos si constructiv, fara costuri si bariere inutile.

   Despre rezultatele fondurilor de pensii puteti afla aici: http://www.apapr.ro/rezultate-fonduri.html . Cata vreme performantele de pana acum sunt real-pozitive (aproape 9% peste inflatie), nu exista motive reale pentru a sustine aceasta initiativa.
   Multumesc pentru efortul de documentare!
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Marţi, 15 septembrie 2009, 21:51)

   florin [anonim] i-a raspuns lui ekonomist

   randamentul minim garantat este o notiune destul de larga. ar trebui nuantata discutia - garantata ca valoare absoluta, garantata ca surplus peste inflatie etc, asta pt ca raspunsul posibil ar fi fundamental diferit la fiecare varianta.

   Dpdv concept - e ceva teoretic corect. Dpdv practic - e foarte dificil in contextul Romaniei sa gasesti un investitor dornic sa faca asa ceva. nu are uneltele investitionale necesare la indemana.
  • 0 (0 voturi)    
   Randament garantat? (Miercuri, 16 septembrie 2009, 8:02)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui ekonomist

   Am mai scris despre aceasta garantie, dar o sa revin cu explicatii un pic tehnice.
   Ideea in sine nu este rea si as putea veni si eu cu inca una: sa se garanteze fiecarui cetatean al tarii o pensie egala cu ultimul salariu. Frumos, nu?
   Numai ca realitatea ne aduce cu picioarele pe pamant.
   Ca sa se garanteze un randament minim pe pilonul 2 (sa se acopere inflatia, asa cum cer unii) ar trebui ca fiecare fond de pensii sa creeze niste rezerve tehnice cu care sa acopere deficitul in anii cand randamentul este mai mic decat inflatia. Numai ca aceste rezerve tehnice (care se realizeaza din banii depusi de participanti) NU SUNT INVESTITE. Asta inseamna ca un fond de pensii va avea disponibile spre investire fonduri mai mici decat acum. Asta pe de o parte.
   Pe de alta parte, nu poti cere unei firme private sa garanteze un randament cel putin egal cu inflatia creata/generata de o institutie publica, cum este Guvernul. Daca acesta se apuca sa de-a bani in stanga si-n dreapta (cum a mai facut-o de multe ori in trecut, in special in perioadele electorale) evident ca inflatia va creste. Si-atunci, ce sa facem? Sa-i punem pe fraierii de privati sa garanteze ca vor avea un randament macar egal cu o inflatie generata de acesti risipitori?
   Hai sa fim seriosi...
  • +2 (2 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 14:15)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui ekonomist

   Multumesc pentru interventiile si precizarile aduse. Intr-adevar, garantarea unui randament minim anual egal cu inflatia ar fi o decizie care ar dezavantaja in primul rand participantii din sistemul de pensii privat. Argumentele sunt numeroase, multe au fost deja amintite, insa trebuie mentionat ca nu exista o astfel de garantie nicaieri in lume, iar orice garantie are atasata un cost. Nivelul taxelor si comisioanelor de administrare din sistemul de pensii obligatoriu din Romania este cel mai scazut dintre toate tarile in care s-a introdus un astfel de sistem si nu ar acoperi costul garantiei la inflatie. Solutia optima ar fi introducerea sistemului multifond, astfel ca un administrator sa poata sa ofere mai multe fonduri de pensii cu grade de risc diferit si cu garantii diferite, si cu taxe diferite care sa reflecte costurile garantiilor oferite. Astfel, fiecare participant ar putea sa aleaga fondul de pensii care sa corespunda cat mai bine apetitului la risc, durata de investitie si asteptarile legate de randamentul fondului.
   Garantarea unui randament minim egal cu inflatia presupune nu numai un cost suplimentar, dar si o politica de investitii prudentiala (in special titluri cu venit fix), care inseamna si un randament asteptat mai mic.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii (Marţi, 15 septembrie 2009, 11:17)

  daniela [anonim]

  ce puteti sa mi spuneti de politele employe benefits, sunt legale , pina la ce suma?
  mie mi a fost prezent acest produs si sincer nu stiu daca nu incalc legislatia in domeniu ?
  este deductibila fiscal aceasta ,,asigurare de pensie,, ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 14:20)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Angajatorii obisnuiesc sa includa in pachetele de beneficii oferite angajatilor mai multe tipuri de produse financiare printre care si asigurari de viata de grup si pensii facultative. Ambele produse sunt legale si sunt reglementate de legile si normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, respectiv Comisia de Supraveghere a Pensiilor. Probabil ca intrebarea dvs. se refera la deductibilitate fiscala. Astfel, asigurarile de viata (de grup sau individuale) nu sunt deductibile fiscal si sunt asimilate veniturilor de natura salariala in cazul in care sunt oferite de angajator pentru angajati, iar pensiile facultative sunt deductibile fiscal in limita a 400 euro pe an pe angajat.
 • 0 (0 voturi)    
  pensionare (Marţi, 15 septembrie 2009, 11:24)

  Clara Florescu [anonim]

  Am 53 de ani,32 de ani vechime,sunt asistent de farmacie,as vrea sa stiu cind ma pot pensiona anticipat!
  Multumesc anticipat!
  • 0 (0 voturi)    
   Doua modalitati de calcul (Miercuri, 16 septembrie 2009, 8:11)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui Clara Florescu

   In cazul dvs, pensia se va calcula dupa doua legi: Legea 3/1977 (sper sa nu gresesc), pentru perioada de inceput a activitatii dvs si pana pe 01.04.2001, si Legea 19/2000 (sigur) pentru perioada 01.04.2001 si pana la pensionare.
   Eu va spun cum va puteti calcula pensia pentru ultima perioada. Vedeti care este punctajul mediu pentru perioada amintita (sper sa fi primit de la CNPAS toate informarile anuale privind acest punctaj) si inmultiti acest punctaj mediu cu valoarea punctului de pensie (acum este de 718,4 lei). Evolutia acestuia o puteti vedea aici: http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Statistica/Statistici%20lunare/Ev_punct_pensie.pdf
  • +2 (2 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 14:22)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Clara Florescu

   Din pacate, nu sunt un specialist in sistemul public de pensii, iar pensionarea anticipata depinde de foarte multi factori, astfel incat va recomand sa contactati Casa judeteana de pensii sau, mai simplu, sa postati intrebarea pe site-ul www.desprepensii.blogspot.com.
 • 0 (0 voturi)    
  Deducerea (Marţi, 15 septembrie 2009, 13:05)

  Gabriel [anonim]

  Care este valoare deducerii pt o pensie privata si cum se aplica?
  • 0 (0 voturi)    
   Deducere pensii private FACULTATIVE (Miercuri, 16 septembrie 2009, 22:59)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   Daca ne referim la pilonul 2, atat contributia, cat si beneficiul (pensia) sunt scutite de impozit. Tinand cont ca nu ne costa nimic, e varianta cea mai convenabila dintre pensiile private. Dezavantajul este ca angajatorul nu poate participa si ca aceasta contributie este foarte mica.
   La pensiile private facultative (pilonul 3) contributia este intre un minim specific pentru fiecare fond in parte (45 lei/luna la ING ca tot e reclama lor pe-aici) si un maxim de 15 % din venitul brut lunar (limita stabilita prin lege). Aceasta contributie este deductibila fiscal in limita a 400€/an atat pentru angajat, cat si pentru angajator (caci poate veni o astfel de contributie si din partea lui). Asta ar veni cam 142 lei/luna pentru fiecare. In schimb, pensia rezultata va fi impozitata ca si cea de stat.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 14:27)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel

   Contributia la pensia facultativa este exclusa de la plata impozitului pe venit in limita a 400 euro pe an fiscal. Acest beneficiu este valabil atat pentru participant, cat si pentru angajator daca contribuie si el la pensia dvs., contributia platita de angajator fiind exclusa de la plata impozitului pe profit. de exemplu, daca dvs.contribuiti la o pensie facultativa cu 140 lei pe luna (aproximativ 400 euro/an) veti plati un impozit pe venit mai mic cu 270 lei pe an.
   Pentru pensia privata obligatorie nu platiti nimic in plus, contributia fiind un procent din ceea ce platiti deja pentru sistemul public de pensii. In 2009 cotizatia la pensia privata obligatorie este de 2% din salariul brut si va creste progresiv cu cate 0,5% pe an pana la 6%.
 • 0 (0 voturi)    
  Schimbarea fondului de pensii (Marţi, 15 septembrie 2009, 13:46)

  PCHIRTOP1232453292984 [utilizator]

  Am pensie privata obligatorie la BCR pentru ca nu am putut alege fondul pana pe 28 ianuarie 2008, nefiind in tara. Vreau sa trec la alt fond cum trebuie sa procedez?Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 14:35)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui PCHIRTOP1232453292984

   Procedura de transfer de la un fond de pensii private la altul este reglementata prin norma 12/2009 a CSSPP. Pe scurt, contactati administratorul fondului la care doriti sa va transferati, care va va pune la dispozitie actul individual de aderare si un formular de notificare. Completati formularul de notificare si trimiteti-l la administratorul fondului de la care doriti sa va transferati. Anexati acestei notificari o fotocopie a actului individual de aderare semnat de noul administrator si una a actului de identitate. In ultima zi a lunii in care s-a inregistrat depunerea documentatiei primiti prin posta din partea administratorului la care v-ati transferat o informare privind rezultatul procedurii de validare a transferului si situatia contului transferat, care va fi diminuat cu taxa de transfer de 5% din valoarea contului.
 • +2 (2 voturi)    
  avantale sau dezavantaje? (Marţi, 15 septembrie 2009, 13:50)

  ccp [anonim]

  buna ziua !
  am fost la ING pt o pensie privata..d-na de acolo a fost draguta si mi-a dat toate explicatiile cerute...numai ca mie nu mi s-a parut convenabil absolut deloc..de ce?...simularea imi arata ca ce cotizez 20 ani mi se inapoiaza apoi la pensie exact ACEESI suma timp de 15 ani...de acord nu ma asteptam sa primesc de 10 ori suma,dar nici asa...sa nu mai punem la socoteala inflatia,nesiguranta etc(apropo despagubirile in caz de deces sint foarte bune,,,..dar ma lasa ""rece'')
  deci cum ma puteti convinge sa nu ma duc cu banii la banca ci sa aleg o pensie privata (care mie mi s-a parut total dezavantajoasa)??
  PS sa fim corecti pina la capat:la stat iesi la pensie undeva la peste 65 ani(personal nu cred ca voi apuca aceasta virsta),iar la dv. facusem o simulare pt pensie la 53 sau 55 nu mai stiu exact
  • 0 (0 voturi)    
   Pensie privata? (Miercuri, 16 septembrie 2009, 22:48)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui ccp

   Cel mai probabil dvs vorbiti de o ASIGURARE DE VIATA cu componenta de PENSIE ceea ce nu e tot una cu pensia privata (obligatorie sau facultativa). Si, in acest caz, pe langa componenta de pensie mai exista o componenta de protectie in caz de deces valabila 20 ani (care, nu-i chiar de neglijat. Chiar dvs spuneti ca este foarte buna).
   Daca dvs vreti doar pensie, micsorati suma asigurata in caz de deces (dar va asumati raspunderea fata de familie fata de aceasta masura) si banii se vor duce intr-o proportie mult mai mare in investitia pentru pensia dvs. Un pic cam egoist, dar mult mai pragmatic.
   Comparatia cu banca nu-si are rostul. Din start, banca NU ASIGURA IN CAZ DE DECES. In plus, randamentele (atentie, nu dobanzile) sunt real pozitive doar in acest an. Studiati statisticile din ultimii 5 ani si spuneti-mi si mie cand au fost RANDAMENTELE lor mai mari decat inflatia?
   Ultimul aspect. Daca va ganditi sa iesiti la pensie de la 53 (55) ani de la ING (sau alta societate de asigurare) aparent e mai bine, ca primiti pensie mai devreme, dar in realitate e mai rau pentru ca perioada de contributie este mai mica, iar perioada de beneficiu este mai mare si, in acest caz, pensia va fi foarte mica. Nu va imbatati cu apa chioara.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 14:55)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui ccp

   Din descrierea dvs. inteleg ca este vorba de un produs de asigurare de viata cu componenta de pensie, nu despre o pensie privata facultativa. O diferenta fundamentala ar fi ca o asigurare de viata acopera riscul de deces si apoi are avantajul economisirii investitiei. In cazul in care componenta de protectie va lasa "rece" (lucru foarte normal daca nu aveti familie sau copii), va recomand sa contribuiti la un plan de pensie facultativ. Atentie insa ca aveti acces la bani numai la pensionare.
   Diferentele principale intre pensia facultativa si depozitul bancar sunt:
   - depozitele sunt investitii pe termen scurt si dau acces mai usor la bani fata de un fond de pensii al carui obiectiv principal este acumularea de bani pe termen lung pentru pensie si banii pot fi folositi doar pentru pensie; un astfel de instrument iti "protejeaza" banii de pensie de eventualele tentatii si te disciplineaza sa economisesti lunar;
   - termenul diferit asigura si o strategie de investitii diferita, astfel politica de investitii a unui fond de pensii presupune investitii cu volatilitate mai mare (titluri cu venit fix - obligatiuni corporative si titluri de stat, actiuni), care de-a lungul mai multor cicluri economice au si o performanta asteptata mai mare decat investitiile cu volatilitate mica, cum ar fi depozitele bancare;
   - contributia la pensia facultativa este exclusa de la plata impozitului pe venit in limita a 400 euro pe an, in timp ce investitiile in depozite bancare nu se bucura de facilitati fiscale;
   - exista garantii nelimitate ale pensiilor private obligatorii si facultative, in timp ce depozitul este garantat pana la 50.000 de euro;
   - un alt tip de "avantaj": contul personal de pensie nu poate fi urmarit de creditori, in timp ce contul bancar poate fi. :)
 • +1 (1 vot)    
  o alta solutie (Marţi, 15 septembrie 2009, 14:28)

  andrei [anonim]

  Eu aleg solutia economisirii pe cont propriu, avantajul esential este ca pe parcursul vietii toti avem diverse oportunitati dar daca banii respectivi ii avem doar dupa o anumita varsta... Nu toti pne pricepem la burse, dfonduri, etc dar macar in depozite ii putem pune si in momentul unei oportunitati...avem cu ce sa actionam. Asa...apelam la inca un alt intermediar care face si el profit din economiile noastre..nu ca ar fi rau..are ceva know-how care tb rasplatit dar ceea ce primim inapoi e putin si tardiv de multe ori...
  Nu stiu daca aveti cum sa ma convingeti de solutia dvs.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 15:00)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Daca reusiti sa economisiti luna de luna si sa nu cheltuiti mare parte din bani ulterior, va felicit. Daca economisirea pe cont propriu este numai in depozite bancare, aveti in vedere dezavantajele mentionate mai sus. Altfel, tineti cont de regulile de diversificare pentru minimizarea riscului investitiilor.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii facultative si obligatorii (Marţi, 15 septembrie 2009, 14:29)

  Iulian [anonim]

  ING cat si alte firme de pensii au tot accentuat ideea cum ca pensile private sunt mult mai corecte si mai sigure decat pensia de la stat.

  Va rog sa-mi spuneti cum acopera ING riscul pt. pensia privata (II si III) in cazul unui razboi de ex..... in aceasta situatie inflatia explodand iar valoarea punctelor neputand tine ritmul cu aceasta. Indiferent de plasarea lor in certificate, actiuni, etc in strainatate.

  Pensia de stat este sigura, iar modalitatea de calcul raportata la salariul mediu pe economie pare
  si corecta. Oricum la pensie putem fi siguri ca primim ceva la un nivel real al leului/ EUR.

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Pensia de stat e sigura? (Miercuri, 16 septembrie 2009, 23:08)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui Iulian

   Cred ca intrebarea cu garantia in caz de razboi ar trebui s-o puneti in primul rand celor care gestioneaza pensia de stat si dupa aceea fondurilor de pensii private. Aveti cumva un raspuns coerent in acest sens de la CNPAS? Nu de alta, dar sunt curios si eu.
   Pensia de stat este sigura (in sensul ca exista), dar nu si VALOAREA ei. Nu uitati ca valoarea se stabileste prin lege, ca nu prea tine cont de ratiuni economice reale, ci cat de tari in clanta sunt sindicatele, iar in cazuri dificile (cum este criza actuala) statul da din colt in colt ca nu poate garanta platile acestor pensii. Nu va mai luati dupa declaratii politicianiste (mai ales in perioade preelectorale), luati-va dupa realitati.
   Ati intuit bine, raportarea la salariul mediu PARE corecta, dar in realitate nu este, motiv pentru care s-a propus schimbarea modalitatii de calcul.
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 15:20)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Necesitatea reformei sistemului de pensii in Romania (aparitia pensiilor private obligatorii si facultative) a venit din presiunea existenta in sistemul public de pensii datorita problemelor demografice cu care se confrunta tara noastra. Reducerea si imbatranirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe bugetul public de pensii, care trebuie sa sustina cu tot mai putini contributori (salariati) un numar tot mai mare de beneficiari (pensionari). Iata cateva date:
   Populatia Romaniei a scazut in perioada 1990-2008 cu 1,8 milioane de locuitori, potrivit INS, iar pana in 2050 va continua sa scada pana la 16-17 milioane de locuitori (studii UE, FMI,BM). Rata natalitatii a scazut de la 13,7 la mie in 1990 la 10 la mie in 2008, iar rata fertilitatii a scazut de la 2,3 copii/femeie in 1989 la 1,3 copii/femeie in 2008, potrivit INS, in timp ce durata medie a vietii a crescut de la 70 de ani in 1990 la 74 de ani in 2008 si continua sa creasca. In 1990 8,2 milioane de salariati sustineau 2,5 milioane de pensionari, in timp ce in 2008 4,9 milioane de salariati sustineau 4,7 milioane de pensionari, deci raportul s-a modificat de la 3,3 la 1.
   Cu toate acestea, sistemul public de pensii trebuie sa asigure un nivel minim de venit la pensionare. Astazi, pensia de stat reprezinta aproximativ jumatate din ultimul salariu, insa in viitor, datorita presiunilor mai sus mentionate, se estimeaza ca va reprezenta doar 35% din ultimul salariu.
   In ceea ce priveste pilonul II, cele mai multe estimari arata ca acesta ar suplimenta venitul de la pensie cu circa 10-15% din ultimul salariu, iar pilonul III este cel care va lasa libertatea sa economisiti in conditii reglementate cat credeti ca este suficient pentru a va pastra nivelul de trai la pensionare.
 • 0 (0 voturi)    
  Schimbare fortata Fond Pensii (Marţi, 15 septembrie 2009, 14:50)

  Elena [anonim]

  Buna ziua!
  Cand am aderat la fondul pensii private ING aveam cetatenie straina si contractul de aderare s-a facut pe baza permisului de sedere temporara in Romania. Intre timp am dobandit cetatenia romana si am notificat in scris Fondul de pensii ING despre acest aspect, indicand si noile date personale (respectiv a fost modificat si CNP-ul). Am primit raspuns de la ING ca au luat la cunostinta acest fapt si vor face midificarile necesare. Dar m-am trezit intr-o zi cu o scrisoare de la Eurisko, in care mi se spunea ca am fost repartizata aleatoriu si acum figurez la ei. Contactand reprezentantii ING mi s-a spus ca ei nu ma pot ajuta cu nimic in aceasta problema, ca aici e de vina CNAS si respectiv nu mai pot adera inapoi la ING. Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum este posibil asa ceva si cum pot adera din nou la Fondul de pensii ING fara o diminuare a contributiilor virate pana in prezent. VA multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   In curte la ... CNPAS (Miercuri, 16 septembrie 2009, 23:13)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui Elena

   Numele corect al acelui fond este Eureko. Nici ING, nici Eureko nu sunt de vina. Eroarea este in curtea CNPAS. Trebuie sa-i contactati urgent si sa le spuneti sa corecteze eroarea.
   As vrea sa cred ca CNPAS va va plati diferenta dintre castigul pe care l-ati fi avut la ING si cel pe care il aveti la Eureko, dar sunt foarte sceptic. Daca ar avea un minim bun simt si-ar cere macar scuze, dar... ma indoiesc ca le veti primi.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 15:25)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   Din pacate aceste cazuri sunt destul de dese si pana in acest moment nu exista o norma care sa le reglementeze. In momentul de fata, se afla in dezbatere publica o norma care sa solutioneze si aceasta problema, urmand ca in aproximativ o luna sa fie emisa de CSSPP si publicata in Monitorul Oficial. Cel mai simplu ar fi sa ne trimiteti datele personale la adresa pensii[at]ing.ro, iar colegii mei va vor contacta pentru a va oferi toate informatiile necesare.
 • 0 (0 voturi)    
  renuntare pensie (Marţi, 15 septembrie 2009, 15:19)

  sunquest [anonim]

  Buna ziua,

  Ma intereseaza daca, dupa 2 ani de cotizat la pensia privata (III) la Ing, imi pot retrage banii depusi.

  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   NU (Miercuri, 16 septembrie 2009, 23:15)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui sunquest

   Indiferent de fondul la care ati fi contribuit, veti putea beneficia de banii investiti dupa varsta de 60 ani. Doar in cazul unei pensionari medicale (anticipate, evident) veti putea beneficia mai devreme.
  • +2 (2 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 15:30)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui sunquest

   Conform legii pensiilor facultative, nu va puteti retrage banii depusi, insa va puteti transfera la alt fond de pensii si puteti beneficia de banii acumulati in momentul in care ati indeplinit urmatoarele conditii: ati implinit varsta de 60 de ani si ati realizat cel putin 90 de contributii lunare. Daca alegeti sa intrerupeti platile catre fondul de pensii facultativ banii acumulati pana la momentul respectiv nu se pierd, continua sa se investeasca si vor fi accesibili odata cu deschiderea dreptului la pensie.
 • 0 (0 voturi)    
  pilonul III (Marţi, 15 septembrie 2009, 16:33)

  MrBean [utilizator]

  care este pentru 2009 valoare deducerii pentru pilonul de pensii III. Cat se preconizeaza a fi in 2010?
  • 0 (0 voturi)    
   Deducere P3 (Miercuri, 16 septembrie 2009, 23:18)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui MrBean

   400 €/an. Nu cred ca se va produce o imbunatatire la acest nivel. Statul este intr-un mare rahat din pv financiar si daca ar vrea ar diminua si aceasta deducere. Asa ca... profitati la maximum.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 15:32)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui MrBean

   Nivelul pentru 2009 cred ca e clar (400 euro/an), insa cel din 2010 se poate modifica doar daca Ministerul de Finante va aduce o astfel de prevedere in Codul Fiscal.
 • +1 (1 vot)    
  Ce se intampla cu banii, daca fondul da faliment (Marţi, 15 septembrie 2009, 16:34)

  Dan [anonim]

  Imi recuperz cumva sumele cotizate? In limita carei sume? Dar daca disfunctiile sunt de sistem si dau faliment mai multe foduri deodata? Ce se intampla cu banii dati de mine?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 15:51)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   In primul rand, fondul de pensii nu poate da faliment niciodata, fondul si administratorul de fond fiind doua societati diferite. In cel mai rau caz, administratorul poate sa intre sub administrare speciala si posibil ulterior faliment in cazul in care randamentul obtinut din investitii este sub nivelul minim cerut de lege (minimul dintre 50% din randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor din piata si acest randament mediu minus 4%). In caz de faliment al administratorului, participantii la fondul administrat de acesta sunt transferati automat de catre CSSPP la fondul cu cea mai buna performanta din piata. Daca un participant doreste sa fie transferat la un alt fond, poate face acest lucru fara nici o penalizare intr-un anumit interval de timp prevazut prin lege. In cazul falimentului mai multor fonduri din piata, procedura este aceeasi.
   Sistemul de pensii private in Romania are multiple elemente de siguranta pentru a proteja economiile participantilor:
   -toate companiile sunt autorizate, supravegheata si controlate de CSSPP, care se afla in subordinea Parlamentului;
   -activele fondurilor de pensii stau la alte companii decat administratorul, numite depozitari, care inregistreaza, verifica si monitorizeaza activele fondurilor de pensii si toate operatiunile financiare ale fondului de pensii se realizeaza prin intermediul depozitarului;
   -auditorii financiari independenti verifica activitatea fondurilor si raporteaza rezultatele catre CSSPP;
   -exista fondul de garantare al pensiilor private din care pot fi despagubiti participantii.
 • +1 (1 vot)    
  Exista cadru legal pentru pensii private? (Marţi, 15 septembrie 2009, 17:36)

  bigbrother [utilizator]

  Cineva imi spunea ca de fapt ceea ce oferiti este asigurare de viata, nicidecum pensie privata, pentru ca nu exista cadru legal pentru asa ceva. In plus, faptul ca returnati aceeasi suma dupa o anumita varsta ma face si pe mine sa ma gandesc de ce n-as economisi la banca in loc sa cotizez lunar la ING?

  Puteti face o comparatie cu alte firme de pe piata? Ce oferiti in plus fata de ele? De ce as alege ING (sunteti reasigurati?)

  P.:S nu fac parte din competitie, doar ma intereseaza subiectul si vreau sa stiu sigur ce e de facut
  • 0 (0 voturi)    
   Clarificari (Miercuri, 16 septembrie 2009, 23:45)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui bigbrother

   Sistemul de pensii este format din pilonul I (pensia din sistemul public, in baza L 19/2000), pilonul II (pensia privata obligatorie, in baza L 411/2004) si pilonul III (pensia privata facultativa, in baza L 204/2006).
   Produsul la care se face referire este cel mai probabil o asigurare de viata cu componenta de pensie (asta e denumirea corecta) si functioneaza in baza L 32/2000.
   Acest ultim produs, avand si o componenta de protectie in caz de deces (dar mai pot fi si altele), are niste costuri mai mari datorita acestor protectii si din acest motiv randamentul la final pare mai mic. Daca nu vreti protectie sau vreti la un nivel minim, cereti acest lucru consultantului cu care ati discutat sau faceti doar o pensie privata facultativa. Si ati rezolvat problema. Sa nu-mi spuneti ca si aici rezultatul investitiei este egal cu primele depuse ca diferentele sunt vizibile. Randamentele sunt chiar de doua ori mai mari decat inflatia, asa ca...
   Comparatia cu banca am mai facut-o de vreo cateva ori.
   Comparatie la ce? La pilonul 2? La pilonul 3? sau la asigurari de viata?
   La pilonul 2, diferentele teoretice fata de concurenta sunt minime. In schimb, rezultatele sunt mai mari, ING avand cel mai mare numar de participanti, dar (mai ales) cel mai mare randament din piata.
   La pilonul 3 (unde se permite sa functioneze mai multe fonduri ale aceluiasi administrator) ING Optim este, ca randament, pe primul loc, iar ING Clasic pe locul 2. Primul este singurul fond de pe piata care are garantia sumelor depuse minus valoarea comisioanelor.
   La asigurari de viata, ING are cea mai mare cota de piata din 1999 si pana in prezent. Fata de concurenta, sunt mai multe diferente, dar eu vad ca foarte important gradul de acoperire in caz de deces, ING avand cele mai putine excluderi intr-o astfel de situatie. Comparati cu orice alta companie de profil din top 10 asigurari DE VIATA si spuneti-mi daca e vreuna care acopera mai mult. Eu am verificat, deci nu e din auzite.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 15:57)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui bigbrother

   Sistemul de pensii private este reglementat prin legile mentionate de utilizatorul cobra, insa alegerea companiei care sa va administreze economiile pentru pensie trebuie sa aiba la baza cel putin urmatoarele criterii:
   -reputatia, experienta si expertiza administratorului in domeniul pensiilor private;
   -nivelul taxelor si comisioanelor de administrare;
   -profilul de risc al fondului de pensie si implicit strategia de investitie pe care le gasiti in prospectul fondului de pensie;
   -garantii si beneficii suplimentare decat cele impuse prin lege;
   -serviciile oferite de administrator clientilor (call center, portal, buletine lunare de informare asupra performantei fondului).
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Marţi, 15 septembrie 2009, 17:46)

  anton [anonim]

  1. De multe ori alegerea unui fond de pensie sau altul depinde foarte mult de angajator. Cum nimeni nu se asteapta sa lucrezi in acelasi loc 40 de ani (desi e posibil, e putin probabil) cum se poate garanta ca se va ajunge la o pensie decenta schimband cateva fonduri de pensii de-a lungul carierei?

  2. In unele situatii, este mai simplu sa investesti separat inr-un fond de economii (eventual cu avantaje fiscale) decat sa depui banii intr-un fond de pensii...pe langa avantajele evidente: mai multa flexibilitate (pot depune azi 100 de euro, maine 200 daca am, pot retrage banii oricand in caz de urgenta), fondurile de economii ofera si mai multa siguranta (sunt in general garantate de stat pana la 100 000 de euro de exemplu) si in plus au si dobanzi atractive...ce mi-ar oferi un fond de pensii ING in plus?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:07)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui anton

   1.Alegerea fondului fondului de pensii, atat al celui privat obligatoriu, cat si al celui privat facultativ, este prin lege optiunea participantului si nu a angajatorului. In mod expres legea precizeaza faptul ca angajatorul nu are voie sa impuna angajatilor aderarea la un anumit fond de pensie.
   La pensia obligatorie, angajatorul trebuie doar sa vireze catre CNPAS contributia de 10,5% pentru asigurarile sociale de stat, iar 2% - contributia la pensii private vor fi directionati de catre CNPAS catre fondul ales de dvs.
   La pensia facultativa, angajatorul poate sa contribuie pentru dvs. cu o anumita suma sau poate sa vireze in numele dvs. contributia catre administrator.
   Indiferent de numarul de locuri de munca pe care il aveti in decursul carierei, de eventualele intreruperi si reluari ale activitatii, de cine contribuie la fond - angajatul sau angajatorul - nu sunteti obligat sa va transferati de la un fond la altul, iar banii din contul propriu sunt proprietarea dvs. si nu se pierd.

   2. Vezi raspunsul la intrebarea 7.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensie privata facultativa (Marţi, 15 septembrie 2009, 18:08)

  Romy [utilizator]

  Am 25 ani, nu muncesc in Romania, dar am o pensie privata facultativa la ING.

  1.Imi ofera acest lucru un avantaj?
  Ma gandesc ca in acest moment platesc in lei, mai tarziu vom folosi probabil euro. Pierd cumva pentru ca nu am o pensie facultativa in tara in care muncesc si o am in Romania?

  2. Am platit pentru 1 an si pensia privata obligatorie. Va conta acest lucru peste 40 ani de exemplu?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:16)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Romy

   1. In acest moment randamentele medii obtinute pentru investitiile in lei sunt mai mari decat cele obtinute pe alte piete, insa trebuie sa urmariti si deprecierea monedei locale fata de euro.
   Desi contribuiti in acest moment in lei, in momentul adoptarii monedei euro contractul dvs. va fi convertit conform principiilor si procedurilor de conversie stabilite de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana. Rata de conversie este propusa de CE, este fixa si va fi aplicata de catre toate companiile indiferent de domeniul de activitate.
   2. Chiar daca ati contribuit un singur an la fondul de pensii obligatorii, ramaneti proprietarul contului dvs. care va fi in continuare administrat si la care veti avea acces in momentul in care va pensionati. In cazul in care va intoarceti in tara sa lucrati va puteti relua plata contributiilor la acest sistem de pensii.
 • 0 (0 voturi)    
  pensie facultativa - cu sau fara asigurare (Marţi, 15 septembrie 2009, 22:29)

  ionel clujanul [utilizator]

  se poate pensia facultativa si fara asigurare de viata?daca da, ing neavand costuri cu asigurarea de viata ar trebui sa fie mai avantajoasa ca acumulare pt clientii ing. (strict din acest pct de vedere).

  se poate face online o astfel de simulare?, sau macar sa ne dati un exemplu gen cat as economisi de la 30 de ani pe 20 de ani cu 15 milioane anual, fara asigurare de viata sau cu asigurare de viata la o anumita suma x.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:20)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionel clujanul

   Pensia facultativa este un produs diferit de asigurarea de viata si nu este o relatie de conditionare sau dependenta intre cele doua. Asa cum am raspuns si la intrebarea 1, nu va pot face o simulare legata de nivelul pensiei viitoare deoarece este interzis prin lege, insa puteti sa faceti simulari online pentru o asigurare de viata care are si componenta de protectie si economisire pentru pensie, accesand site-urile asiguratorilor.
 • +1 (1 vot)    
  pensie facultativa vs. economii la banca (Miercuri, 16 septembrie 2009, 10:48)

  catalin [anonim]

  Din informatiile la care am avut acces se pare ca pensia facultativa nu este asa rentabila.
  Adica eu depun luna de luna 15-20 RON timp de 30 de ani si pe urma voi primi inapoi aproximativ aceeasi suma pentru o perioada mai scurta : 20 de ani cate 30 RON. Nu am facut un calcul exact, dar ceva de genu asta rezulta.
  Daca depun la o banca acesti 15-20 de RON la termen (1 luna) beneficiez de dobanda (destul de avantajoasa momentan) plus ca pot sa scot banii.
  La pensie din cate shtiu acesti bani sunt blocati.

  Ma puteti convinge ca e mai avantajos sa dau bani pentru o pensie privata ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:20)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin

   Vezi raspunsul la intrebarea 7
 • 0 (0 voturi)    
  Pensie privata sau investitie in imobiliare? (Miercuri, 16 septembrie 2009, 12:35)

  Seba [anonim]

  As dori sa incercati sa ma convingeti de ce sa aderez la o pensie privata, cand la fel de bine as putea investi in imobiliare, chiar si in cele cu valoare mica, stiindu-se ca pe termen mediu si lung isi vor mari valoarea. De exemplu, de ce sa platesc o pensie privata cand pot sa cumpar un teren ieftin la marginea unui oras, iar peste 10-20 ani acel teren va fi si mai aproape de oras (acesta se va extinde) deci va avea o valoarea mult mai mare.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:24)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Seba

   Investitia in imobiliare presupune sa ai deja o suma destul de mare acumulata pana in acest moment. Pe termen lung este o investitie buna, insa este aproape la fel de volatila ca investitia in actiuni astfel incat exista un risc foarte mare datorita lipsei de diversificare.
 • +1 (1 vot)    
  am si eu doua intrebari: (Miercuri, 16 septembrie 2009, 14:02)

  rimo [anonim]

  este adevarat cum se spune ca in momentul iesirii la pensie primesti inapoi suma depusa de tine minus comisioanele retinute de fond plus eventual randamentul fondului? cum se impart acesti bani, adica pe cati ani si ce se intampla daca omul traieste mai mult decat perioada la care s-au impartit banii?daca traieste mai putin, beneficiaza alt membru al familiei de restul din suma cotizata si nefolosita?
  a doua intrebare se refera la faptul ca statul obliga fondurile sa investeasca cam 70%-80% in titluri de stat(nu mai stiu exact), deci randamentul fondurilor private se va realiza tot de la stat. in aceste conditii nu era normal ca statul sa investeasca singur acesti bani iar fondurile private sa-si atraga singure clientii?sau se incearca doar sa se sustraga de la niste obligatii fata de pensionari...
  multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:35)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui rimo

   1. Da, exista doua garantii in sistemul de pensii obligatorii - una se refera la garantarea contributiilor nete de taxe, iar cea de-a doua se refera la performanta minima relativa la performanta fondurilor din piata. Valoarea acumulata la varsta de pensionare se transforma in anuitati, ce pot fi de mai multe feluri, cea mai des intalnita fiind renta viagera. Aceasta presupune plata unei pensii lunare atat timp cat participantul este in viata, astfel ca nivelul ei se calculeaza tinand cont de speranta medie de viata la varsta pensionarii, care in acest moment este de 16 ani la barbati si de 19 ani la femei, conform ultimei tabele de mortalitate a Romaniei.
   2. Conform normei de investitii, fondurile de pensii sunt clasificate in trei clase de risc, in functie de ponderea titlurilor cu venit fix in total portofoliu de investitii:
   - fonduri cu risc ridicat, ce trebuie sa investeasca intre 50% si 65% in titluri cu venit fix (obligatiuni corporative, obligatiuni municipale, titluri de stat);
   -fonduri cu risc mediu: intre 65% si 85%
   - fonduri cu risc scazut: minim 85%.
 • 0 (0 voturi)    
  Randament real (Miercuri, 16 septembrie 2009, 15:26)

  Costi [anonim]

  Ce randament ar avea un fond de pensii comparativ cu un depozit cam pe aceeasi perioada? De ce n-as depune banii intr-un depozit care permite adaugarea periodica de sume? Am vreun avantaj? Si la un depozit poti sa faci o clauza pentru altcineva daca e vorba despre asigurare. Si daca are dobanda peste rata inflatiei atunci cu siguranta castigi ceva si prin dobanda si prin capitalizare.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:37)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costi

   Vezi raspunsul la intrebarea 7
 • 0 (0 voturi)    
  De ce au amentintat cu retragerea ? (Joi, 17 septembrie 2009, 10:07)

  grig [anonim]

  De ce toate fondurile straine de pensii au amenintat cu retragerea atunci cand s-a pus problema ca randamanetul sa acopere cel putin rata inflatiei ?

  Atat de bune sunt aceste fonduri incat nici macar nu pot sa isi i-a angajamentul de a proteja macar suma depusa ?

  Restul e marketing si bla bla.
  Inca o data Romania e tara de muls !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Precizare (Joi, 17 septembrie 2009, 11:10)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui grig

   1. Nu a fost vorba doar de fondurile straine de pensii, ci de TOATE.
   2.Rezultatele vorbesc de la sine: randamentul obtinut este aproximativ dublul inflatiei. Datele oficiale sunt publicate lunar aici:
   http://www.csspp.ro/
   3. Pe langa motivele prezentate de APAPR, am scris mai sus in doua randuri si alte motive. Cu putina atentie, cu ceva rabdare si ratiune lucrurile se limpezezc.
   • 0 (0 voturi)    
    Daca randamentule dublu, de ce va e frica ??? (Joi, 17 septembrie 2009, 18:51)

    grig [anonim] i-a raspuns lui cobra

    Draga Cobra,
    Ceea ce imi spui nu vine decat sa intareasca nedumerirea mea : daca tot sunteti atat de buni si aveti randament dublu fata de inflatie, de ce draga cobra nu va luati angajamentul ca macar sa acoperiti aceasta rata ?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:49)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui grig

   Dupa cum am explicat si in raspunsul de la intrebarea 2, orice garantie implica un cost, iar nivelul maxim stabilit prin lege al comisioanelor pe care administratorii il pot percepe este foarte scazut (cel mai mic din lume), astfel ca introducerea unei astfel de garantii in conditiile actuale ar putea duce chiar la falimentul administratorului. In momentul de fata un administrator de pensii privat de dimensiune medie isi recupereaza investitia in aproximativ 10-15 ani, iar in cazul introducerii garantiei la inflatie este posibil sa nu devina profitabil nici in 30 de ani datorita capitalului pe care trebuie sa-l imobilizeze.
   Insa, cum spuneam, cel mai dezavantajat va fi tot participantul, care va avea o pensie mai mica pentru ca administratorul va investi in instrumente cu volatilitate mai mica, care presupun si un randament mai scazut. In plus, in Romania este tehnic imposibil sa investesti in instrumente ale caror randamente sa fie legate de rata inflatiei.
 • 0 (0 voturi)    
  As dori un singur motiv! (Joi, 17 septembrie 2009, 10:46)

  traian [anonim]

  As vrea sa imi dati un singur motiv pentru a ma inscrie la un fond de pensii pe varianta romaneasca!Unul singur!
  Spun asta pentru ca este absurd sa va dau lunar bani ptr. pensie iar la sfarsitul perioadei de cotizare sa ma trezesc ca am o suma mai mica decat aceea pe care as putea sa o am daca depun lunar aceiasi suma in banca.Aia imi dau dobanda pe cand voi imi retineti comisioane de administrare sau cum le mai spune.randamentul este incomparabil mai mic la un fond de pensii.In plus,cred ca bancile sunt in prezent mai bine supravegheate si banii din cont sunt protejati de garantii de stat! Voi,daca intrati in colaps m/am lins pe boi...Veti spune probabil ca dintr un cont bancar voi fi tentat sa scot in timp banii de pensie! Se prea poate.Dar daca am vointa nu o sa i scot.Pana la urma vine cam asa,sa am incredere in mine sau in fondurile de pensii?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:53)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui traian

   Va multumesc pentru intrebari. Cred ca raspunsurile se regasesc mai sus in explicatiile de la intrebarile 7 si 8.
 • 0 (0 voturi)    
  pensie privata sau cont de economii (Joi, 17 septembrie 2009, 15:07)

  bogdan [anonim]

  am 45 de ani si vreau sa incep sa economisesc, pana la pensie (sper!) cam 4oo ron/luna. cum este mai avantajos: la un fond de pensii privat sau intr-un cont de economii?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Joi, 17 septembrie 2009, 16:54)

   Cornelia Coman [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Avantajele si dezavantajele celor doua forme de economisire se regasesc in raspunsul de la intrebarea 7.
  • 0 (0 voturi)    
   mai bine apucati-va de biznis ! (Vineri, 18 septembrie 2009, 9:27)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   ca sa nu munciti la pensie, acumulati 'active' care produc si dupa ce voi nu veti mai putea munci
   lasati-i pe mincinosii de asiguratori si luati-va destinul in mainile proprii ;)
 • 0 (0 voturi)    
  aderare pensie privata fara voie (Joi, 15 aprilie 2010, 16:05)

  Gabriel [anonim]

  Recent, am primit o nota din partea BCR cu fondurile depuse de mine in ultimul an.
  Mentionez ca nu am aderat la nici un fond de pensii privat, virsta imi permite, am 46 de ani, deci nu sint obligat.

  Exista o procedura prin care sa primesc banii directionati catre BCR ?
  Cum pot sa fiu sigur ca nu mai sint si la alt administrator in evidenta ?
  Vreau sa primesc in scris ca nu sint la nici un fond de pensii.


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by