Ce faci cu banii personali, ii pui la ciorap sau ii investesti? Matei Paun, analist financiar, a discutat online

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2009, 14:00 Asigurari si Pensii - Intalniri Online


Matei Paun
Foto: LinkedIn
Criza ... care criza? China investeste masiv in Asia Centrala. Marti - 10 miliarde de dolari.  In ce ar trebui sa-ti investesti banii personali? Analistul financiar Matei Paun, managing partner al BAC Investment, banca de consultanta in achizitii, s-a aflat in redactia HotNews.ro pentru a discuta cu cititorii despre plasarea banilor in perioada aceasta.Matei Paun a lucrat mai mult de 10 ani in pietele emergente in domeniul investitiilor financiare, incepand cu Rusia in primii ani dupa '90.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Teme de discutie
 • In ce ar trebui plasati banii personali, in aceasta perioada?
 • Cat e de oportuna economisirea?
 • S-a dus vremea investitiilor financiare sau acum e teren deschis pentru oportunitati (vezi 'ofensiva' chineza)?
 • Cum se vede criza dintr-o banca de investitii?
 • Cum vede un analist financiar evolutia economica, stabilitatea monedelor, alti indicatori - inflatia, cursul de schimb, investitiile de capital etc?

Detalii despre investitiile chineze - vezi aici (In timp ce restul lumii este zguduit de criza financiara, China si-a indesat adanc mainile in buzunare pentru a-si intari pozitia in Asia Centrala, regiune bogata in hidrocarburi si strategica pentru economia Beijingului, relateaza AFP. Ultimul semn al acestui interes - presedintele Hu Jintao a anuntat marti ca tara sa va acorda un credit de 10 miliarde de dolari Organizatiei pentru cooperare Shanghai (OCS) - care reuneste Rusia, China si alte state din Asia Centrala - pentru a face fata consecintelor crizei.)


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 SG

  1.Aceeasi masa de bani este , acum , pe piata (vorbesc de piata globala), ca si acum 2 ani...Cum s-a redistribuit si unde s-a dus?In China?Sau cum?

  2.Din ce cauza este acest blocaj financiar in Romania? Guvernul s-a imprumutat de Bancile Comerciale;Primariile intirzie sau nu mai au bani de salarii ; investitiile sunt stopate - uita-ti-va pe SEAP sa vedeti nr. de licitatii...(ca o consecinta a blocajului si a (ne)finantarii de catre banci - nu se mai fac investii private...Cum e?

  3.Relaxam fiscalitatea sau...e bine asa?!...

  • Matei Paun

   1.In ultimele 12 luni, masa de bani a crescut foarte mult, rata de crestere a fost fenomenala. Parerea mea este ca o mare parte din masa monetara nu s-a dus nicaieri, este in stand-by. Diferenta oscileaza foarte mult si asta se regaseste in volatilitatea foarte mare din pietele financiare. Exista foarte multa confuzie din partea investitorilor in momentul de fata si inca nu s-au limpezit apele.

   2. Guvernul are probleme pentru ca au scazut foarte mult incasarile, disponibilitatea si costul finantarii sunt o problema. Evident, acest lucru este accentuat de faptul ca sectorul privat sufera, de asemenea, de o lipsa de finantare. Mai pe scurt, nu sunt bani. Statul incaseaza mai putin, privatul incaseaza si el mai putin si mai mult, este restrans la accesul de finantare si este o combinatie destul de rar intalnita (faptul ca nici statul si nici privatul nu au bani), iar acest lucru apare datorita faptului ca toate guvernele anterioare nu si-au administrat bine bugetele. Romania a intrat in criza cu un deficit din start.

   3. Din pacate nu vad cum am putea relaxa fiscalitatea, avand in vedere deficitul cu care ne confruntam. Evident, ar fi de dorit sa scadem fiscalitatea, dar in speta actuala nu vad cum s-ar putea intampla acest lucru. Sa nu uitam: daca ne dorim investitii nu avem cum sa ne dorim in acelasi timp si o fiscalitate mai redusa.

 • Întrebarea nr. 2 razvan

  Buna ziua, vreau sa il intreb pe dl. Paun ce parere are despre sell-off-ul recent din piata de titluri de stat americane (Treasuries), care a facut ca randamentul cerut sa creasca foarte mult: este un semnal de incepere a procesului inflationist global sau un semn de scadere a increderii in US$? Multumesc.

  • Matei Paun

   Pretul, tot timpul, rezulta din oferta si cerere. Avand in vedere ca oferta a crescut foarte mult in ultima perioada, nu trebuie sa ne miram ca au scazut si preturile (in cazul obligatiunilor, acest lucru se regaseste in dobanzi mai mari).

 • Întrebarea nr. 3 cristi

  Care este cea mai buna metoda de a economisi? Depozite bancare in lei, in euro sau metoda 50% euro si 50% lei? Dumneavoastra cum ati proceda daca acestea ar fi singurele alternative?

  • Matei Paun

   Eu, personal, am o abordare care poate parea un pic excesiv de conservatoare. Ca atare, evit leul in favoarea euro. Dar, evident, aceasta strategie sacrifica un randament mai mare in favoarea unui grad de risc scazut.

 • Mihai

  Buna ziua,
  Vreau sa-l intreb pe Dl. Paun ce recomandare poate sa faca in cazul in care cineva dispune de 20.000 euro: investitie (in ce anume?) sau economisire in banci?
  Multumesc,
  Mihai

 • Întrebarea nr. 5 sorin

  Deocamdata nu vad niciun semn de revenire a economiei mondiale, nici din sectorul serviciilor, nici din sectorul industrial. Pornind de la acest fapt, as zice ca investitiile nu sunt recomandate, poate cu exceptia celor ecologice, in agricultura, in cercetare.

  Revenind la economisere, problema care se pune este in ce monede/instrumente financiare sa economisim ? Cum vede domnul Paun solutionarea problemei tarilor BRIC vizavi de rezervele in dolari ?

  • Matei Paun

   Am raspuns deja, cel mai potrivit este sa va tineti economiile in euro.

   In ceea ce priveste tarile BRIC, imi este evident ca, pe termen mediu si lung, aceste state se vor reorienta catre o diversificare a rezervelor in defavoarea dolarului. Aceasta problema este una dintre cele mai spinoase, care va inversa pietele in urmatorii zece ani.

 • Întrebarea nr. 6 dana

  1. La ce relatie Leu-Euro ne putem astepta in contextul alegerilor din toamna, combinate cu criza economica? La fel, ce scenarii asteptati pentru monedele Est Europene in toamna, cind se preconizeaza un nou val crizei? Se vor devaloriza in raport cu Euro, sau se va devaloriza si Euro alaturi de ele?

  2. Ce implicatii pentru investitii are faptul ca zona EU a anuntat zilele trecute inflatie 0 sau chiar negativa?

  3. In ultimul an, previziunile multor analisti cu privire la evolutia economiei s-au dovedit paralele cu realitatea. E vina lor, e vina unor influente la care au fost expusi? Cita incredere mai putem avea in opiniile expertilor, si dupa ca criterii mai putem filtra cine se apropie, cit de cit, de adevar? Problema se complica si mai mult in contextul fenomenului de "herding", cind analistii isi influenteaza opiniile unii altora, influentind practic deciziile de investitie (ex. ratingul de tara S&P sau rata dobinzii de referinta ii vor influenta pe investitori, si nu neaparat in directia corecta, determinind o spirala de decizii eronate cu efecte care se propaga exponential).

  4. Principiile economiei liberale (self-regulation, no arbitrage, etc) s-au dovedit practic generatorare de 'perverse incentives' in timp (bonusuri in afara realitatii, samd), si putem spune ca sint una din pietrele de temelie ale crizei (si daca nu gresesc si anii '30 se petreceau pe un fond liberal). Putem spune, deci, ca liberalismul si-a dovedit cu limitele. Cu ce doctrina vom inlocui (sau cu ce trebuie sa suplimentam) principiul fortelor libere ale pietei?

  Va multumesc, Dana

  • Matei Paun

   1. Ma astept la pace si liniste pana la alegeri, dupa care...Doamne ajuta! Monedele est-europene vor continua sa sufere sub presiunile devalorizarii vizavi de euro.

   2.Depinde. Daca trendul continua si UE intra in deflatie, atunci lucrurile se vor complica destul de mult. Ramane de vazut.

   3. Observatia este corecta si, in final este vina lor cu toate ca au fost si ei influetati de pareri excesiv de optimiste promovate de guvern si de PNL. Acest lucru nu a ajutat pe nimeni. Fenomenul de herding este corect explicat si intr-adevar reprezinta un pericol. Din acest motiv, putini analistii care au mers contra valului au fost singurii care au previzionat corect.

   4. Este clar ca pendula in perioada urmatoare se va indeparta de liberalism catre o abordare unde rolul statului este mai accentuat. O noua solutie nu se va naste, parerea mea este in continuare vom balansa intre aceste doua extreme. In perioada urmatoare, este clar ca va fi vorba despre "renasterea" rolului avut de stat. Iar acest lucru nu este neaparat gresit, din punctul meu de vedere, tinand cont de excesele din deceniile trecute.

 • Întrebarea nr. 7 dan

  Presupunind ca am avea banii sa investim in imobiliare, intrebarea e: mai este aceasta investitie rentabila?
  Un exemplu ipotetic: cumparind un apartament cu 100,000 EURO pe credit, in momentul in care pretul de piata al apartamentului scade la 80,000, ce motivatie mai am sa platesc ratele la credit (care, de fapt, ajunge la 160,000 valoare totala pe care trebuie sa o rambursez). Este deci de mirare ca refuz sa mai imi platesc ratele? Nu este mai simplu sa astept ca banca sa imi ia in reposesie apartamentul si sa il scoata la licitatie, de unde pot sa il cumpar tot eu (sau un reprezentant al meu), pe o suma mai mica?
  Sigur ca exagerez putin, dar problema ramine: dupa ce criterii mai pot spune azi ca o investitie imobiliara e rentabila (nu ma refer la cazul cind chiar am nevoie de un apartament)? Sa il cumpar, totusi, bazindu-ma ca peste 15 sau 50 de ani investitia mea va aduce din nou randament pozitiv ?

  • Matei Paun

   Evident ca motivatia nu prea exista si nu este de loc de mirare ca cineva refuza sa isi mai plateasca ratele. Acest fenoment este larg raspandit in Statele Unite, in momentul de fata. Singurul lucru de care trebuie tinut cont este faptul ca reputatia celui care s-a imprumutat va suferi vizavi de banca, lucru care ii va complica obtinerea altor credite in viitor. Bineinteles, daca puteti efectua o astfel de operatiune cu o oarecare siguranta de succes, are anumite merite. :)

   Eu vad intrebarile tale prin prisma timpului, adica acum ar fi un moment potrivit pentru cumpararea unui apartament sau mai astepti? Atat timp cat piata mai scade, parerea mea ar fi sa mai astepti. Eu nu vad o redresare a pietii mai devreme de cel putin un an de zile.

 • Întrebarea nr. 8 flavian

  1. In afara de aur, ferme si petrol care ar mai fi suestiile dvs. pentru investitii in acest moment ?

  2. Avand in vedere ca imobiliarele sunt in scadere si vor continua sa scada pana la o treime din preturile atinse acum un an, ce sfatuiti oamenii in legatura cu programul Prima Casa ?

  3. Cand credeti ca va avea loc inflatia masiva la dolari de care China incearca sa se protejeze prin cheltuirea rezervelor valutare acumulate in cel mai scurt timp ?

  4. Credeti ca va avea loc revenirea la standardul de moneda bazata pe metale pretioase in urma inflatiei care va lovi dolarul, avand in vedere ca si SDR-urile sunt tot un fel de moneda fictiva si fara valoare reala ?

  5. In urma colapsului pietelor financiare si inchiderii bancilor credeti ca pastrarea metalelor pretioase in casute de valori la banci mai este oportuna ?

  • Matei Paun

   1. Materii prime si firme care au o expunere deosebita vizavi de aceste bunuri (extractie, procesare, etc)

   2. Parerea mea este ca subventionarea dobanzii nu este suficient de mare incat sa compenseze potentialul de scadere care inca mai exista in piata.

   3. Este vorba de ani si nu de luni, probabil ca undeva intre 3 si 5 ani???

   4. Este clar ca urmatorul deceniu va necesita o regandire si o reasezare a sistemului monetar international. Daca aurul va avea un rol sau nu in acest nou sistem, ramane de vazut. Dar sistemul, asa cum este azi, nu va mai continua sa functioneze prea mult de aici incolo.

   5. In ideea unui diversificari de risc, o astfel de abordare mai poate fi oportuna, in special ca si protectie fata de o eventuala inflatie.

 • Întrebarea nr. 9 pitu

  recomandati refinatarea creditelor?

  • Matei Paun

   Depinde de nevoile celui care se imprumuta, de conditiile refinantarii...daca cineva are nevoie de finantare in continuare si i se ofera o refinantare, s-ar putea sa fie o solutie foarte buna. De regula, daca nu exista un motiv bine intemeiat pentru a lua un credit, ar trebui evitat.

 • Întrebarea nr. 10 laura

  Buna ziua,

  In perioada asta, in ciuda crizei, reusesc sa fac ceva economii...pot economisii 10 -20 de milioane lunar...cum sa plasez banii?
  Pana acum i-am tinut in lei, apoi i-am transformat in euro...nu stiu daca fac bine sau nu. Ce imi recomandati?
  Multumesc!

  • Matei Paun

   Asa cum am raspuns deja, euro reprezinta siguranta mai mare, dar o dobanda mai mica. Pentru cineva cu un apetit de risc mai pronuntat, leul poate reprezenta o varianta acceptabila.

 • Întrebarea nr. 11 nico

  1. La ce banca ne sfatuiti sa investim?
  2. Care este contul de depozit cel mai avantajos, in lei sau alta moneda?
  3. Unde gasim conturi de depozit fara comision la retragere?

  • Matei Paun

   1. Nu stiu, cautati! :)

   2. Am raspuns deja. Cititi raspunsul anterior.

   3. La o banca care imbina cel mai bine aspecte de siguranta si dobanda atractiva. Fiecare dupa apetitul lui de risc, acest lucru este o decizie personala.

 • Întrebarea nr. 12 nico

  ce parere aveti despre CEC BANK, merita sa investim la CEC?

  • Matei Paun

   CEC are garantia statului, ca urmare reprezinta un grad scazut de risc.

 • Întrebarea nr. 13 Io

  Ce parere aveti despre fondurile de investitii de la noi?

  • Matei Paun

   Avand in vedere ca au o expunere foarte mare la piata de capital romaneasca si ca eu nu sunt un fan al pietii de capital in momentul de fata, nu pot sa le recomand ca optiune viabila.

 • Întrebarea nr. 14 Iulia

  Buna ziua,
  As aves si eu doua intrebari pentru dumneavoastra:
  1.Credeti ca valoare imobilelor vechi au sa mai scada anul acesta?
  2. Ce afaceri credeti ca sunt de viitor in aceasta perioada?

  • Matei Paun

   1. Cel mai probabil ca da
   2. Spuneti-mi si mie !:)

 • Întrebarea nr. 15 Bogdan

  Pe ce baza se bazeaza analistii care prognozeaza revenirea economiei in 2010 din moment ce in ultimii ani am avut crestere nesanatoasa bazata pe supra consum prin creditare. Cresterea reala a economiei pe fortele proprii ale industriei, prin productie, a avut o cota foarte mica (unii spun sub 1%). Acum in 2009 nu mai sunt bani pentru supra consum(mai putine credite) dar nici industrie si nici agricultura nu avem care sa produca suficient cat sa dea valoare economiei.
  Cam in cati ani considerati ca o ajungem cu PIB-ul la nivelul 2008? 10-15-18 ani??

  • Matei Paun

   Nu stiu pe ce argumente se bazeaza, tinand cont de faptul ca nu le impartasesc punctul de vedere. Sper ca prognoza de 10 - 18 ani sa fie mult prea pesimista, dar cu siguranta vorbim despre ani si nu despre trimestre.

 • Întrebarea nr. 16 Nicoleta

  In ce as putea investi o suma relativ mica>?
  Gen 100 milioane.

  • Matei Paun

   Am raspuns deja, cititi mesajele anterioare.

 • Întrebarea nr. 17 adrian

  1. Toate bancile ofera cu greu bani, nu provoaca prin asta agravarea situatiei?

  2. In perioada de criza este bine sa tinem banii sau sa facem investitii. Daca ii tinem, nu participam la agravarea crizei? De ce?

  3. Care credeti ca este principala cauza a crizei financiare? Cine credeti ca ar avea de beneficiat?


  Multumesc!

  • Matei Paun

   1. Ba da

   2. Daca ii tinem, intr-o oarecare masura participar la agravarea crizei, dar nu consider ca rolul meu la nivel de individ este sa salvez economia. Munca patriotica cu banii mei nu am de gand sa fac.

   3. Pe scurt, dezechilibre acumulate de-a lungul anilor, care acum sunt in curs de a se echilibra. Criza nu a fost provocata pentru beneficiul anumitor persoane sau grupuri de interese, criza a fost inevitabila si ar fi avut loc mai devreme sau mai tarziu.

 • Întrebarea nr. 18 Laura

  Credeti ca autoritatile din Romania vor reusi sa obtina si a doua transa din acordul cu FMi?
  Daca nu o vor obtine, care ar fi consecintele asupra economiei?

  • Matei Paun

   Probabil ca da, dar nu din considerente obiective. Neobtinerea transei poate sa declanseze o catastrofa si pe plan intern, si pe plan regional.

 • Întrebarea nr. 19 xy

  1. ce sanse credeti ca au eforturile ruso-chineze sau ale unora din tarile islamice de a impune o alta moneda de rezerva decat dolarul?

  2. considerati realiste sau speculative comentariile despre China ca unic si rapid castigator al crizei?

  3. pe ce ati paria pe termen mai lung, intre dolar si euro? ma refer nu atat strict din punct de vedere al celor doua monede, cat la sanatatea economiilor care stau in spatele lor.

  • Matei Paun

   1.Eu cred ca in timp se va impune un model multipolar in care dolarul va continua sa aibe un rol, dar nu la acelasi nivel ca si in momentul de fata.

   2.Eu nu cred ca chinezii si-au dorit aceasta criza, sunt si ei confruntati cu numeroase probleme, dar probabil ca pe termen lung - daca isi joaca, cartile bine - vor avea de castigat. Oricum, China, de mai mult de 20 de ani, se afla pe un teren ascendent.

   3. Consider fara indoiala ca economiile europene (excepand Anglia) stau pe o fundatie mai sanatoasa si s-au gospodarit mai bine, fara sa atinga excesele americane. Acest lucru va diferentia euro vis a vis de dolar pe termen mediu si lung.Citește pe Știrile ProTV

VIDEO „Mașina viitorului”, lansată de producătorul rus Kalașnikov. Va atinge 100 de km în șase secunde 

Producătorul rus de armanent Kalaşnikov se lansează pe piaţa auto şi vrea să rivalizeze cu Tesla.

8763 vizualizari

 • Care criza?... (Miercuri, 17 iunie 2009, 6:35)

  SG [anonim]

  1.Aceeasi masa de bani este , acum , pe piata (vorbesc de piata globala), ca si acum 2 ani...Cum s-a redistribuit si unde s-a dus?In China?Sau cum?

  2.Din ce cauza este acest blocaj financiar in Romania? Guvernul s-a imprumutat de Bancile Comerciale;Primariile intirzie sau nu mai au bani de salarii ; investitiile sunt stopate - uita-ti-va pe SEAP sa vedeti nr. de licitatii...(ca o consecinta a blocajului si a (ne)finantarii de catre banci - nu se mai fac investii private...Cum e?

  3.Relaxam fiscalitatea sau...e bine asa?!...
   #showComment
 • Vanzarile din piata instrumentelor cu venit fix (Miercuri, 17 iunie 2009, 8:11)

  razvan [anonim]

  Buna ziua, vreau sa il intreb pe dl. Paun ce parere are despre sell-off-ul recent din piata de titluri de stat americane (Treasuries), care a facut ca randamentul cerut sa creasca foarte mult: este un semnal de incepere a procesului inflationist global sau un semn de scadere a increderii in US$? Multumesc.
   #showComment
 • Buna ziua! (Miercuri, 17 iunie 2009, 10:03)

  cristi [anonim]

  Care este cea mai buna metoda de a economisi? Depozite bancare in lei, in euro sau metoda 50% euro si 50% lei? Dumneavoastra cum ati proceda daca acestea ar fi singurele alternative?
   #showComment
 • Intrebare (Miercuri, 17 iunie 2009, 10:19)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,
  Vreau sa-l intreb pe Dl. Paun ce recomandare poate sa faca in cazul in care cineva dispune de 20.000 euro: investitie (in ce anume?) sau economisire in banci?
  Multumesc,
  Mihai
   #showComment
 • Eu as miza pe economisire (Miercuri, 17 iunie 2009, 10:36)

  sorin [anonim]

  Deocamdata nu vad niciun semn de revenire a economiei mondiale, nici din sectorul serviciilor, nici din sectorul industrial. Pornind de la acest fapt, as zice ca investitiile nu sunt recomandate, poate cu exceptia celor ecologice, in agricultura, in cercetare.

  Revenind la economisere, problema care se pune este in ce monede/instrumente financiare sa economisim ? Cum vede domnul Paun solutionarea problemei tarilor BRIC vizavi de rezervele in dolari ?
   #showComment
 • Intrebari (Miercuri, 17 iunie 2009, 10:38)

  dana [anonim]

  1. La ce relatie Leu-Euro ne putem astepta in contextul alegerilor din toamna, combinate cu criza economica? La fel, ce scenarii asteptati pentru monedele Est Europene in toamna, cind se preconizeaza un nou val crizei? Se vor devaloriza in raport cu Euro, sau se va devaloriza si Euro alaturi de ele?

  2. Ce implicatii pentru investitii are faptul ca zona EU a anuntat zilele trecute inflatie 0 sau chiar negativa?

  3. In ultimul an, previziunile multor analisti cu privire la evolutia economiei s-au dovedit paralele cu realitatea. E vina lor, e vina unor influente la care au fost expusi? Cita incredere mai putem avea in opiniile expertilor, si dupa ca criterii mai putem filtra cine se apropie, cit de cit, de adevar? Problema se complica si mai mult in contextul fenomenului de "herding", cind analistii isi influenteaza opiniile unii altora, influentind practic deciziile de investitie (ex. ratingul de tara S&P sau rata dobinzii de referinta ii vor influenta pe investitori, si nu neaparat in directia corecta, determinind o spirala de decizii eronate cu efecte care se propaga exponential).

  4. Principiile economiei liberale (self-regulation, no arbitrage, etc) s-au dovedit practic generatorare de 'perverse incentives' in timp (bonusuri in afara realitatii, samd), si putem spune ca sint una din pietrele de temelie ale crizei (si daca nu gresesc si anii '30 se petreceau pe un fond liberal). Putem spune, deci, ca liberalismul si-a dovedit cu limitele. Cu ce doctrina vom inlocui (sau cu ce trebuie sa suplimentam) principiul fortelor libere ale pietei?

  Va multumesc, Dana
   #showComment
 • Investitii imobiliare (Miercuri, 17 iunie 2009, 10:48)

  dan [anonim]

  Presupunind ca am avea banii sa investim in imobiliare, intrebarea e: mai este aceasta investitie rentabila?
  Un exemplu ipotetic: cumparind un apartament cu 100,000 EURO pe credit, in momentul in care pretul de piata al apartamentului scade la 80,000, ce motivatie mai am sa platesc ratele la credit (care, de fapt, ajunge la 160,000 valoare totala pe care trebuie sa o rambursez). Este deci de mirare ca refuz sa mai imi platesc ratele? Nu este mai simplu sa astept ca banca sa imi ia in reposesie apartamentul si sa il scoata la licitatie, de unde pot sa il cumpar tot eu (sau un reprezentant al meu), pe o suma mai mica?
  Sigur ca exagerez putin, dar problema ramine: dupa ce criterii mai pot spune azi ca o investitie imobiliara e rentabila (nu ma refer la cazul cind chiar am nevoie de un apartament)? Sa il cumpar, totusi, bazindu-ma ca peste 15 sau 50 de ani investitia mea va aduce din nou randament pozitiv ?
   #showComment
 • Situatia economica internationala (Miercuri, 17 iunie 2009, 10:54)

  flavian [anonim]

  1. In afara de aur, ferme si petrol care ar mai fi suestiile dvs. pentru investitii in acest moment ?

  2. Avand in vedere ca imobiliarele sunt in scadere si vor continua sa scada pana la o treime din preturile atinse acum un an, ce sfatuiti oamenii in legatura cu programul Prima Casa ?

  3. Cand credeti ca va avea loc inflatia masiva la dolari de care China incearca sa se protejeze prin cheltuirea rezervelor valutare acumulate in cel mai scurt timp ?

  4. Credeti ca va avea loc revenirea la standardul de moneda bazata pe metale pretioase in urma inflatiei care va lovi dolarul, avand in vedere ca si SDR-urile sunt tot un fel de moneda fictiva si fara valoare reala ?

  5. In urma colapsului pietelor financiare si inchiderii bancilor credeti ca pastrarea metalelor pretioase in casute de valori la banci mai este oportuna ?
   #showComment
 • refinantare (Miercuri, 17 iunie 2009, 10:57)

  pitu [anonim]

  recomandati refinatarea creditelor?
   #showComment
 • economii (Miercuri, 17 iunie 2009, 11:54)

  laura [anonim]

  Buna ziua,

  In perioada asta, in ciuda crizei, reusesc sa fac ceva economii...pot economisii 10 -20 de milioane lunar...cum sa plasez banii?
  Pana acum i-am tinut in lei, apoi i-am transformat in euro...nu stiu daca fac bine sau nu. Ce imi recomandati?
  Multumesc!
   #showComment
 • unde sa investim? (Miercuri, 17 iunie 2009, 12:04)

  nico [anonim]

  1. La ce banca ne sfatuiti sa investim?
  2. Care este contul de depozit cel mai avantajos, in lei sau alta moneda?
  3. Unde gasim conturi de depozit fara comision la retragere?
   #showComment
 • CEC (Miercuri, 17 iunie 2009, 12:05)

  nico [anonim]

  ce parere aveti despre CEC BANK, merita sa investim la CEC?
   #showComment
 • fonduri de investitii (Miercuri, 17 iunie 2009, 12:54)

  Io [anonim]

  Ce parere aveti despre fondurile de investitii de la noi?
   #showComment
 • Imobiliare si afaceri (Miercuri, 17 iunie 2009, 13:09)

  Iulia [anonim]

  Buna ziua,
  As aves si eu doua intrebari pentru dumneavoastra:
  1.Credeti ca valoare imobilelor vechi au sa mai scada anul acesta?
  2. Ce afaceri credeti ca sunt de viitor in aceasta perioada?
   #showComment
 • Revenire Economica!? (Miercuri, 17 iunie 2009, 13:31)

  Bogdan [anonim]

  Pe ce baza se bazeaza analistii care prognozeaza revenirea economiei in 2010 din moment ce in ultimii ani am avut crestere nesanatoasa bazata pe supra consum prin creditare. Cresterea reala a economiei pe fortele proprii ale industriei, prin productie, a avut o cota foarte mica (unii spun sub 1%). Acum in 2009 nu mai sunt bani pentru supra consum(mai putine credite) dar nici industrie si nici agricultura nu avem care sa produca suficient cat sa dea valoare economiei.
  Cam in cati ani considerati ca o ajungem cu PIB-ul la nivelul 2008? 10-15-18 ani??
   #showComment
 • investit (Miercuri, 17 iunie 2009, 13:32)

  Nicoleta [anonim]

  In ce as putea investi o suma relativ mica>?
  Gen 100 milioane.
   #showComment
 • recesiune (Miercuri, 17 iunie 2009, 13:40)

  adrian [anonim]

  1. Toate bancile ofera cu greu bani, nu provoaca prin asta agravarea situatiei?

  2. In perioada de criza este bine sa tinem banii sau sa facem investitii. Daca ii tinem, nu participam la agravarea crizei? De ce?

  3. Care credeti ca este principala cauza a crizei financiare? Cine credeti ca ar avea de beneficiat?


  Multumesc!
   #showComment
 • A doua transa (Miercuri, 17 iunie 2009, 13:45)

  Laura [anonim]

  Credeti ca autoritatile din Romania vor reusi sa obtina si a doua transa din acordul cu FMi?
  Daca nu o vor obtine, care ar fi consecintele asupra economiei?
   #showComment
 • monede (Miercuri, 17 iunie 2009, 14:08)

  xy [anonim]

  1. ce sanse credeti ca au eforturile ruso-chineze sau ale unora din tarile islamice de a impune o alta moneda de rezerva decat dolarul?

  2. considerati realiste sau speculative comentariile despre China ca unic si rapid castigator al crizei?

  3. pe ce ati paria pe termen mai lung, intre dolar si euro? ma refer nu atat strict din punct de vedere al celor doua monede, cat la sanatatea economiilor care stau in spatele lor.
   #showComment
 • 1 (Miercuri, 17 iunie 2009, 14:50)

  Matei Paun [hotnews.ro]

  Va multumesc pentru participarea la aceasta intalnire online si pentru intrebari. Cu bine!
 • Buna ziua! (Miercuri, 17 iunie 2009, 17:07)

  Paul [anonim]

  o investitie in imobiliare in momentul de fata, cam peste cat timp ar da rezultate? multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version