- Intalnirea s-a incheiat
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Teme de discutie
- In ce ar trebui plasati banii personali, in aceasta perioada?
- Cat e de oportuna economisirea?
- S-a dus vremea investitiilor financiare sau acum e teren deschis pentru oportunitati (vezi 'ofensiva' chineza)?
- Cum se vede criza dintr-o banca de investitii?
- Cum vede un analist financiar evolutia economica, stabilitatea monedelor, alti indicatori - inflatia, cursul de schimb, investitiile de capital etc?
Detalii despre investitiile chineze - vezi aici (In timp ce restul lumii este zguduit de criza financiara, China si-a indesat adanc mainile in buzunare pentru a-si intari pozitia in Asia Centrala, regiune bogata in hidrocarburi si strategica pentru economia Beijingului, relateaza AFP. Ultimul semn al acestui interes - presedintele Hu Jintao a anuntat marti ca tara sa va acorda un credit de 10 miliarde de dolari Organizatiei pentru cooperare Shanghai (OCS) - care reuneste Rusia, China si alte state din Asia Centrala - pentru a face fata consecintelor crizei.)
2.Din ce cauza este acest blocaj financiar in Romania? Guvernul s-a imprumutat de Bancile Comerciale;Primariile intirzie sau nu mai au bani de salarii ; investitiile sunt stopate - uita-ti-va pe SEAP sa vedeti nr. de licitatii...(ca o consecinta a blocajului si a (ne)finantarii de catre banci - nu se mai fac investii private...Cum e?
3.Relaxam fiscalitatea sau...e bine asa?!...
2. Guvernul are probleme pentru ca au scazut foarte mult incasarile, disponibilitatea si costul finantarii sunt o problema. Evident, acest lucru este accentuat de faptul ca sectorul privat sufera, de asemenea, de o lipsa de finantare. Mai pe scurt, nu sunt bani. Statul incaseaza mai putin, privatul incaseaza si el mai putin si mai mult, este restrans la accesul de finantare si este o combinatie destul de rar intalnita (faptul ca nici statul si nici privatul nu au bani), iar acest lucru apare datorita faptului ca toate guvernele anterioare nu si-au administrat bine bugetele. Romania a intrat in criza cu un deficit din start.
3. Din pacate nu vad cum am putea relaxa fiscalitatea, avand in vedere deficitul cu care ne confruntam. Evident, ar fi de dorit sa scadem fiscalitatea, dar in speta actuala nu vad cum s-ar putea intampla acest lucru. Sa nu uitam: daca ne dorim investitii nu avem cum sa ne dorim in acelasi timp si o fiscalitate mai redusa.
Vreau sa-l intreb pe Dl. Paun ce recomandare poate sa faca in cazul in care cineva dispune de 20.000 euro: investitie (in ce anume?) sau economisire in banci?
Multumesc,
Mihai
Revenind la economisere, problema care se pune este in ce monede/instrumente financiare sa economisim ? Cum vede domnul Paun solutionarea problemei tarilor BRIC vizavi de rezervele in dolari ?
In ceea ce priveste tarile BRIC, imi este evident ca, pe termen mediu si lung, aceste state se vor reorienta catre o diversificare a rezervelor in defavoarea dolarului. Aceasta problema este una dintre cele mai spinoase, care va inversa pietele in urmatorii zece ani.
2. Ce implicatii pentru investitii are faptul ca zona EU a anuntat zilele trecute inflatie 0 sau chiar negativa?
3. In ultimul an, previziunile multor analisti cu privire la evolutia economiei s-au dovedit paralele cu realitatea. E vina lor, e vina unor influente la care au fost expusi? Cita incredere mai putem avea in opiniile expertilor, si dupa ca criterii mai putem filtra cine se apropie, cit de cit, de adevar? Problema se complica si mai mult in contextul fenomenului de "herding", cind analistii isi influenteaza opiniile unii altora, influentind practic deciziile de investitie (ex. ratingul de tara S&P sau rata dobinzii de referinta ii vor influenta pe investitori, si nu neaparat in directia corecta, determinind o spirala de decizii eronate cu efecte care se propaga exponential).
4. Principiile economiei liberale (self-regulation, no arbitrage, etc) s-au dovedit practic generatorare de 'perverse incentives' in timp (bonusuri in afara realitatii, samd), si putem spune ca sint una din pietrele de temelie ale crizei (si daca nu gresesc si anii '30 se petreceau pe un fond liberal). Putem spune, deci, ca liberalismul si-a dovedit cu limitele. Cu ce doctrina vom inlocui (sau cu ce trebuie sa suplimentam) principiul fortelor libere ale pietei?
Va multumesc, Dana
2.Depinde. Daca trendul continua si UE intra in deflatie, atunci lucrurile se vor complica destul de mult. Ramane de vazut.
3. Observatia este corecta si, in final este vina lor cu toate ca au fost si ei influetati de pareri excesiv de optimiste promovate de guvern si de PNL. Acest lucru nu a ajutat pe nimeni. Fenomenul de herding este corect explicat si intr-adevar reprezinta un pericol. Din acest motiv, putini analistii care au mers contra valului au fost singurii care au previzionat corect.
4. Este clar ca pendula in perioada urmatoare se va indeparta de liberalism catre o abordare unde rolul statului este mai accentuat. O noua solutie nu se va naste, parerea mea este in continuare vom balansa intre aceste doua extreme. In perioada urmatoare, este clar ca va fi vorba despre "renasterea" rolului avut de stat. Iar acest lucru nu este neaparat gresit, din punctul meu de vedere, tinand cont de excesele din deceniile trecute.
Un exemplu ipotetic: cumparind un apartament cu 100,000 EURO pe credit, in momentul in care pretul de piata al apartamentului scade la 80,000, ce motivatie mai am sa platesc ratele la credit (care, de fapt, ajunge la 160,000 valoare totala pe care trebuie sa o rambursez). Este deci de mirare ca refuz sa mai imi platesc ratele? Nu este mai simplu sa astept ca banca sa imi ia in reposesie apartamentul si sa il scoata la licitatie, de unde pot sa il cumpar tot eu (sau un reprezentant al meu), pe o suma mai mica?
Sigur ca exagerez putin, dar problema ramine: dupa ce criterii mai pot spune azi ca o investitie imobiliara e rentabila (nu ma refer la cazul cind chiar am nevoie de un apartament)? Sa il cumpar, totusi, bazindu-ma ca peste 15 sau 50 de ani investitia mea va aduce din nou randament pozitiv ?
Eu vad intrebarile tale prin prisma timpului, adica acum ar fi un moment potrivit pentru cumpararea unui apartament sau mai astepti? Atat timp cat piata mai scade, parerea mea ar fi sa mai astepti. Eu nu vad o redresare a pietii mai devreme de cel putin un an de zile.
2. Avand in vedere ca imobiliarele sunt in scadere si vor continua sa scada pana la o treime din preturile atinse acum un an, ce sfatuiti oamenii in legatura cu programul Prima Casa ?
3. Cand credeti ca va avea loc inflatia masiva la dolari de care China incearca sa se protejeze prin cheltuirea rezervelor valutare acumulate in cel mai scurt timp ?
4. Credeti ca va avea loc revenirea la standardul de moneda bazata pe metale pretioase in urma inflatiei care va lovi dolarul, avand in vedere ca si SDR-urile sunt tot un fel de moneda fictiva si fara valoare reala ?
5. In urma colapsului pietelor financiare si inchiderii bancilor credeti ca pastrarea metalelor pretioase in casute de valori la banci mai este oportuna ?
2. Parerea mea este ca subventionarea dobanzii nu este suficient de mare incat sa compenseze potentialul de scadere care inca mai exista in piata.
3. Este vorba de ani si nu de luni, probabil ca undeva intre 3 si 5 ani???
4. Este clar ca urmatorul deceniu va necesita o regandire si o reasezare a sistemului monetar international. Daca aurul va avea un rol sau nu in acest nou sistem, ramane de vazut. Dar sistemul, asa cum este azi, nu va mai continua sa functioneze prea mult de aici incolo.
5. In ideea unui diversificari de risc, o astfel de abordare mai poate fi oportuna, in special ca si protectie fata de o eventuala inflatie.
In perioada asta, in ciuda crizei, reusesc sa fac ceva economii...pot economisii 10 -20 de milioane lunar...cum sa plasez banii?
Pana acum i-am tinut in lei, apoi i-am transformat in euro...nu stiu daca fac bine sau nu. Ce imi recomandati?
Multumesc!
2. Care este contul de depozit cel mai avantajos, in lei sau alta moneda?
3. Unde gasim conturi de depozit fara comision la retragere?
2. Am raspuns deja. Cititi raspunsul anterior.
3. La o banca care imbina cel mai bine aspecte de siguranta si dobanda atractiva. Fiecare dupa apetitul lui de risc, acest lucru este o decizie personala.
As aves si eu doua intrebari pentru dumneavoastra:
1.Credeti ca valoare imobilelor vechi au sa mai scada anul acesta?
2. Ce afaceri credeti ca sunt de viitor in aceasta perioada?
2. Spuneti-mi si mie !:)
Cam in cati ani considerati ca o ajungem cu PIB-ul la nivelul 2008? 10-15-18 ani??
Gen 100 milioane.
2. In perioada de criza este bine sa tinem banii sau sa facem investitii. Daca ii tinem, nu participam la agravarea crizei? De ce?
3. Care credeti ca este principala cauza a crizei financiare? Cine credeti ca ar avea de beneficiat?
Multumesc!
2. Daca ii tinem, intr-o oarecare masura participar la agravarea crizei, dar nu consider ca rolul meu la nivel de individ este sa salvez economia. Munca patriotica cu banii mei nu am de gand sa fac.
3. Pe scurt, dezechilibre acumulate de-a lungul anilor, care acum sunt in curs de a se echilibra. Criza nu a fost provocata pentru beneficiul anumitor persoane sau grupuri de interese, criza a fost inevitabila si ar fi avut loc mai devreme sau mai tarziu.
Daca nu o vor obtine, care ar fi consecintele asupra economiei?
2. considerati realiste sau speculative comentariile despre China ca unic si rapid castigator al crizei?
3. pe ce ati paria pe termen mai lung, intre dolar si euro? ma refer nu atat strict din punct de vedere al celor doua monede, cat la sanatatea economiilor care stau in spatele lor.
2.Eu nu cred ca chinezii si-au dorit aceasta criza, sunt si ei confruntati cu numeroase probleme, dar probabil ca pe termen lung - daca isi joaca, cartile bine - vor avea de castigat. Oricum, China, de mai mult de 20 de ani, se afla pe un teren ascendent.
3. Consider fara indoiala ca economiile europene (excepand Anglia) stau pe o fundatie mai sanatoasa si s-au gospodarit mai bine, fara sa atinga excesele americane. Acest lucru va diferentia euro vis a vis de dolar pe termen mediu si lung.