Sanatatea mobila (mHealth) reprezinta sectorul din domeniul sanatatii digitale care utilizeaza aplicatii software pentru mobile, sau tablete, in vederea preluarii datelor de la pacienti. Ulterior transmiterea acestora catre medici, faciliteaza monitorizarea in timp real a parametrilor vitali, cat si furnizarea de servicii medicale directe, prin reteaua mobila (Adibi 2015).

dr. Stefan BusnatuFoto: ARPIM

In ultimii ani, pornind de la acest concept, in cardiologie a fost testat si dezvoltat un model inovativ de telereabilitare cardiaca ce tinde sa devina succesorul recuperarii cardiace clasice.

Recuperarea cardiovasculara clasica

Programele de recuperare cardiaca (RC) sunt necesare pentru pacientii post sindrom coronarian acut, chirugie cardiaca sau cu insuficienta cardiaca.

Recuperarea cardiaca are ca obiectiv pe termen scurt imbunatatirea capacitatii functionale si a calitatii vietii pacientilor, pe termen mediu controlul factorilor de risc cardiovascular, iar pe termen lung reducerea spitalizarii si a mortalitatii. (Kwan & Balady 2012)

Metodele clasice de efectuare a recuperarii cardiace sunt fie spitalizarea continua, pacientul fiind internat, efectueaza programul de recuperarea intr-un sistem inchis, ambulatoriul institutionalizat in care pacientul desfasoara activitatile de recuperare conform unui protocol si a unui program bine stabilit fara a fi internat sau ambulatoriul neinstitutionalizat. In acest caz recuperarea este efectuata individual de pacient, dar avand la baza sfaturile primite de la medic si documentarea proprie.

Telereabilitarea cardiaca, inovatie in domeniul recuperarii cardiovasculare

Cu ajutorul inovatiilor din mHealth pacientii pot fi acum urmariti de la distanta pe perioade prestabilite post eveniment cardiovascular acut. In aceasta perioada ei desfasoara un program de recuperare cardiaca care incorporeaza elemente clasice ale recuperarii in cadrul telefonului mobil:

  • terapie medicamentoasa personalizata - cu notificari in vederea cresterii aderentei la medicatie, dozare personalizata a necesarului de medicamente; se  urmareste evolutia parametrilor vitali ai pacientului (tensiune arteriala, electrocardiograma, frecventa cardiaca, saturatie)
  • activitate fizica personalizata (3-5 sedinte pe saptamana)- prin configurarea pragurilor de siguranta pentru pacienti si monitorizare permanenta a parametrilor vitali
  • consilierea nutritionala - prin personalizarea instructiunilor alimentare
  • suport psihosocial - prin comunicare permanenta cu personalul medical
  • interventii de reducere a factorilor de risc, precum fumatul sau consumul de alcool prin comunicarea permanenta cu personalul medical

Toate aceste functii sunt configurate de la distanta de catre personalul medical care supravegheaza intreg procesul.

In comparatie cu modalitatea clasica de urmarire si desfasurare a unui program de recuperare cardiaca, utilizarea sistemelor de mReabilitare aduce multiple avantaje tuturor celor implicati in proces.

Medicul poate urmari mai multi pacienti, primeste notificari si alarme de la pacient nu doar in timpul sesiunilor de recuperare ci 24 de ore din 24 avand astfel posibilitatea de a actiona cu rapiditate in moment vitale. Mai mult, acesta poate monitoriza aderenta si eficienta la tratament urmarind obiectiv tensiunea arteriala si frecventa cardiaca si subiectiv, simptomele pacientilor. Totodata, medicul poate optimiza, daca este necesar, de la distanta programul de activitatea fizica pentru a se asigura ca pacientul mentine o aderenta crescuta la tratament.

Pacientul poate efectua programul de recuperare cardiovasculata in propriul spatiu de confort, la domiciliu. Distanta de centrul de recuperare sau poate faptul ca centrul de recuperare nu exista nu vor mai fi un obstacol.

In plus, pacientul poate notifica oricand existenta unor simptome care-l supara si isi poate urmari istoricul masuratorilor preluate pe parcursul recuperarii. Dar poate cel mai important, pacientul incepe sa-si cunoasca propriile limite, dobandeste astfel un sentiment de incredere in ceea ce priveste reintoarcerea lui in circuitul social si la locul de munca si totodata, are de castigat la capitolul de auto ingrijire, datorita educatiei medicale furnizate de sistem.

Romania s-a raliat deja la acest trend. Primul program de telereabilitare cardiaca din tara noastra a fost dezvoltat in cadrul proiectului european de cercetare FI-STAR (www.fi-star.eu) de catre Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila"(UMFCD), din Romania, care a fost partener activ implicat pe segmentul de telecardiologie.

In cadrul acestuia UMFCD a dezvoltat si testat un serviciu inovativ de recuperare cardiovasculara online bazat pe serviciile de "Cloud Computing" oferind pentru o perioada de 7 saptamani un program personalizat de recuperare pacientilor post-infarct miocardic.

Sistemul telemedical utilizat a fost construit de la zero, cu mai multe interfete grafice de operare (pentru telefonul mobil si pentru calculator) dedicate pacientilor si personalului medical.

Referinte

Adibi, S. ed., 2015. Mobile Health, Cham: Springer International Publishing.

Busnatu, S.S. & Sinescu, C.J., 2015. FI-STAR Online Personalised Cardiac Rehabilitation Solution. International Journal of Online Engineering (iJOE), 11(1), pp.67-70.

Kwan, G. & Balady, G.J., 2012. Cardiac rehabilitation 2012: advancing the field through emerging science. Circulation, 125(7), pp.e369¬73.

Nikus, K. et al., 2009. The role of continuous monitoring in a 24/7 telecardiology consultation service--a feasibility study. Journal of electrocardiology, 42(6), pp.473-80.

Raileanu, M., Busnatu, S. & Sinescu, C., 2015. The Implications of Cardiovascular Home Monitoring Rehabilitation - Mobile Applications as Optimum Solutions for the Future. International Journal of Online Engineering (iJOE), 11(5), pp.38-42.

www.fi-star.eu