Anuntand, in luna ianuarie 2015, lansarea Initiativei pentru Medicina de Precizie, presedintele american Barack Obama a atras atentia asupra unui domeniu nou, aflat la intersectia dintre medicina clinica, cercetarea stiintifica medicala si industria IT&C.

Medicina de precizieFoto: ARPIM

Medicina de precizie se diferentiaza fundamental de medicina clasica prin rolul crescut al tehnologiei medicale si non-medicale. In epoca medicinei de precizie, medicul nu va fi inlocuit de roboti capabili sa puna diagnosticul si sa administreze tratamentul (asa cum se tem adeptii medicinei clasice), ci prin aportul tehnologiei IT&C va avea la dispozitie informatii valoroase, individualizate, pe baza carora va putea sa conduca demersul terapeutic la un nivel superior fata de standardul actual.

Initiativa pentru Medicina de Precizie din SUA isi propune realizarea unei cohorte de 1 milion de persoane, ale caror date medicale vor fi colectate, stocate intr-un sistem de tip "cloud" si analizate cu softuri specializate. Aceasta este probabil cea mai reusita expresie pentru ceea ce inseamna conceptul "BigData" in medicina. In acelasi timp, analiza detaliata a informatiilor obtinute in cadrul acestei cohorte are potentialul de a deschide calea unei noi definitii a starii de sanatate, a riscului de a face diverse boli si a bolilor in sine.

Suntem contemporani cu o perioada in care putem avea informatii mai multe, mai detaliate si mai usor de pastrat ca oricand in istoria umanitatii, fie ca vorbim despre informatia provenita din secventierea genomului, din analizele proteinelor (proteomica), din banalele analize de laborator sau din investigatiile imagistice de tip CT sau RMN, din mediul inconjurator sau de pe retelele sociale (profilul de pe Facebook, de exemplu, poate fi relevant din perspectiva starii de sanatate).

Nu suntem foarte departe de ziua in care fiecare dintre noi va avea un frate geaman virtual, alcatuit din toate aceste date, asa cum isi propune si IT Future of Medicine, cel mai amplu proiect de cercetare in domeniul medicinei personalizate din Europa.

In incercarea de a adresa toate provocarile aduse de domeniul "BigData", dincolo de componenta de securitate a datelor, se ridica din ce in ce mai mult problema dreptului de proprietate asupra datelor medicale. Discutam despre absolut toate datele medicale ale unei persoane, asa cum am descris anterior, nu doar despre cele care rezulta, de exemplu, in urma unei internari in spital.

In acest context, in doua comunitati din Elvetia si Olanda, au fost demarate proiecte pilot pentru asa-numitele "health data cooperatives". Cu alte cuvinte, cetatenii (bolnavi sau nu) au strans datele medicale personale in aceste cooperative, cu scopul de a le valoriza intr-un sens superior. De exemplu, punandu-le la dispozitia unei companii farmaceutice, pentru a contribui la dezvoltarea unui medicament. Sau la dispozitia unei case de asigurari locale, obligand-o astfel sa vina cu oferte adaptate profilului medical atat de bine definit.

Medicina de precizie incepe si se termina cu fiecare dintre noi. Dar nu poate fi o realitate fara "Big Data".