​​În ultimii ani, tot mai des auzim în discuțiile managerilor, în special ale celor responsabili cu activitățile operaționale și financiare ale companiilor, un set de cuvinte care par a avea semnificații mistice, malefice sau eliberatoare, după caz. Concepte abstracte sunt transmise de cuvinte noi în limba română, cum ar fi sustenabilitate. În mediul corporatist a apărut o infuzie de neologisme, generată de norme impuse la nivel global sau european, pentru o cauză bună, aceea de a încuraja companiile să acționeze responsabil. În curând, vom vedea în legislația locală reglementări aliniate cu aceste norme, în fața cărora companiile vor trebui să își creeze propriile sisteme pentru a se asigura de respectarea lor, aspect la care unii actori de pe lanțul valoric al organizațiilor vor fi foarte atenți.

​Sustenabilitatea, următoarea mare provocare a companiilorFoto: Innova Engineering

Este din ce în ce mai clar că firmele care vor desconsidera sustenabilitatea și tot ce presupune aceasta se vor confrunta cu o depreciere galopantă a activelor, cu sancțiuni legislative mari și vor antrena blocaje pe lanțul valoric, ajungând să fie excluse din jocul economic. Este, așadar, un moment de decizie strategică pentru top manageri, care va avea repercusiuni pe termen mediu și lung asupra companiilor pe care le conduc.

Deocamdată, presiunea pusă de viziunea responsabilă pe care companiile trebuie să și-o asume într-un mod concret, măsurabil, se referă la raportare și la obiective oarecum incerte privind emisiile acceptabile pentru 2030, respectiv 2050. Această lipsă de claritate naște un set de bariere care generează ambiguitate și, prin urmare, lacune în responsabilitatea asumată de unele organizații, subiect pe care îl vom detalia într-un articol viitor. "Pentru managerul rațional, devine din ce în ce mai clar că integrarea sustenabilității în actul administrativ este singura soluție corectă pentru păstrarea firmei la nivelul de performanță economică stabilit de acționari. Și, aici, mă refer la reglementările ESG, care presupun evaluarea performanței unei companii pe baza unui set de factori de mediu, sociali și de guvernanță. Chiar dacă integrarea ESG vine cu un cost mare (dat de monitorizare și implementare), 90% dintre firmele care au reușit să facă acest lucru raportează o influență minoră sau nici o influență asupra performanțelor economice", arată Dr. George Cretu, CEO Enterteq Software.

De ce factorii care vor defini viitorul social și economic al secolului nostru nu pot fi integrați ușor în organizații?

Așadar, factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) se dovedesc a fi trei piloni fundamentali pentru managementul modern. Mai mult, ei au un impact semnificativ asupra modului în care va arăta secolul nostru, la nivel social și economic. Cu o contribuție puternică la sustenabilitatea pe termen mediu și lung și la responsabilitatea etică, aceștia vin cu o serie de provocări când vine vorba de integrarea lor în organizații. Iată care sunt, pe scurt, cele 5 cele mai importante dintre acestea:

1. Standarde diferite. În actuala arenă de business, nu există un reper universal care să dicteze maniera exactă de raportare a factorilor ESG din cadrul unei firme. Această lipsă de coerență duce la interpretări și aplicări diferite, ceea ce face problematică posibilitatea de comparare a datelor.

2. Limitări în disponibilitatea și calitatea datelor. Evaluarea factorilor ESG din cadrul unei companii este greu de obținut, în special pentru firmele aflate la început de drum sau în regiuni ori sectoare mai puțin dezvoltate. Riscul este și mai mare când datele sunt raportate de către companii, deschizând ușa către potențialele informații înșelătoare.

3. Insuficiența cunoașterii. Integrarea eficientă a factorilor ESG în practicile de management presupune un grad înalt de expertiză și o înțelegere profundă a relevanței acestor factori în contextul specific al fiecărei companii.

4. Ambiguitatea reglementărilor. Complexitatea și varietatea reglementărilor asociate factorilor ESG pot constitui un labirint dificil de navigat pentru companii, având în vedere variațiile acestora în funcție de regiuni și țări.

5. Dificultatea integrării. Procesul de integrare a factorilor ESG necesită o reformă semnificativă a practicilor tradiționale de management și de investiții, ceea ce generează, de fapt, o adevărată revoluție în structurile de business.

EnterTeq Software, parte a grupului Innova: despre pionierat în tratarea integrării ESG în arhitectura de performanță a firmei

EnterTeq Software, firmă membră a grupul Innova, este o inițiativă antreprenorială creată de un grup de experți în management și IT care au încercat de-a lungul timpului să conecteze, într-un mod profesionist, consultanța de management cu interpretarea software. În ultima perioadă, interesul companiei către instrumente de machine learning și AI, precum și către implementarea conceptelor manageriale moderne, au creat circumstanțele unei integrări coerente a ESG în arhitectura firmei.

EnterTeq Software gândește inovativ iar produsul pentru managementul ESG este recunoscut în Europa. Inovația managerială, tehnologia modernă, algoritmii utilizați, modele de preluare a interpretărilor umane contextuale de către mașinile de învățat fac din companie un pionier cu vocație de lider în domeniile deschise de noul concept numit sustenabilitate. În acest context, dezvoltarea conceptului platformei software a fost susținută financiar prin SME Growth Programme Romania de către Islanda, Liechtenstein și Norvegia cu asistența echipei de la Innovation Norway.

Articol susținut de Innova Engineering