Suplimentul publicitar de educatie financiara

Inca doua solutii sa strangi bani pentru pensie

Vineri, 2 octombrie 2009, 13:36 Asigurari si Pensii - Informatii


Odata cu introducerea sistemului privat de pensii, in 2007, am putea spune ca paleta instrumentelor de economisire pe termen lung pentru pensie poate fi considerata acoperitoare. Astfel, pe langa pilonul I al pensiei de stat, participantii pana in 35 de ani contribuie in mod obligatoriu, iar cei intre 36 si 45 de ani in mod optional, la pensia privata obligatorie (pilonul II) si, voluntar, la pensia facultativa (pilonul III). In plus, companiile de asigurari au in oferta polite de viata cu componenta de pensii – produse care reprezinta solutii de suplimentare a veniturilor pentru pensie.

Daca ne referim numai la solutiile optionale ale acestui portofoliu potential de produse pentru de pensie – pilonul III si asigurarea de viata cu componenta de pensie – trebuie spus ca, desi au un scop similar, fiecare dintre cele doua are caracteristici si avantaje specifice.

In primul rand, chiar daca are si menirea de economisire pentru pensie, planul financiar cu componenta de pensie din oferta asiguratorilor este in primul rand un produs de asigurare de viata. Altfel spus, rolul sau principal este de a oferi protectie financiara pentru evenimente neprevazute si, suplimentar, de a se constitui intr-un mijloc de investitie. In plus, planul financiar cu componenta de pensie permite contractantului sa adauge, in functie de nevoia sa si de oferta asiguratorului, optiuni si asigurari suplimentare.  

Asigurarea de viata cu componenta de pensie permite contractantului sa isi aleaga singur varsta la care beneficiaza de suma acumulata in cont – reprezentand, astfel, un mijloc potrivit de economisire pentru cei ce vor sa se pensioneze inainte de implinirea varstei standard. La incheierea duratei de plata a primelor, asiguratul poate alege fie sa incaseze integral valoarea contului de la acel moment, fie sa beneficieze, pentru o perioada data, de rente. Pensia facultativa (pilonul III) este un produs destinat exclusiv economisirii suplimentare pentru pensie, iar suma acumulata in cont este disponibila participantului doar dupa implinirea varstei de 60 de ani.

Cele doua produse functioneaza diferit si in situatia in care vi se intampla un eveniment neprevazut. Astfel, in cazul in care contractantul politei de asigurare cu componenta de pensie decedeaza, cei dragi vor beneficia de protectie financiara; in acest caz, asiguratorul plateste suma asigurata – o suma stabilita de la bun inceput si care este garantata indiferent de numarul sau valoarea primelor platite pana la producerea evenimentului asigurat. La pensia facultativa, in cazul in care participantul sufera o invaliditate permanenta, si nu mai poate continua contributiile, el beneficiaza de banii stransi in cont, sub forma unei plati unice. In caz de deces, mostenitorii legali beneficiaza de banii din cont.

La pensia facultativa puteti contribui, lunar, cu pana la 15% din venitul brut, poate sa contribuie si angajatorul (daca vrea sa o faca) sau puteti sa contribuiti impreuna, respectand insa limita maxima de 15% din venitul salarial brut lunar. Spre comparatie, asigurarea de viata va ofera libertatea de a participa cu ce suma doriti si va permite sa stabiliti singur frecventa de plata a primelor.
In ceea ce priveste regimul fiscal al contributiilor, acesta difera in cazul celor doua produse. Astfel, suma cu care contribuiti la pensia facultativa este dedusa de la plata impozitului pe venit, intr-o limita maxima de 400 de euro (echivalent in lei) pe an fiscal. Acest beneficiu este valabil atat pentru dumneavoastra, cat si pentru angajator, daca participa si el la pensia dumneavoastra. In cazul asigurarilor de viata, nu se impoziteaza veniturile rezultate in urma investirii si nici indemnizatiile de asigurare primite.

Nu in ultimul rand, cele doua produse sunt reglementate si supravegheate de autoritati diferite; la fel si companiile care le ofera si administreaza. Astfel, piata de asigurari (si implicit regimul asigurarilor de viata cu componenta de pensie) este reglementata de Comisia de Supravegere a Asigurarilor, in timp ce piata de pensii private este reglementata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6051 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  mai bine lipsa (Vineri, 2 octombrie 2009, 14:58)

  Dan [anonim]

  ma bucur ca am peste 35 de ani si nu am fost obligat sa cotizez si la pilonul II - o sa am grija sa-mi pun singur bani deoparte, in speranta ca voi mai prinde varsta de 70 de ani, dar in actualele conditii sunt slabe sanse pentru asta

  cand vad articole de genul asta, care incearca sa ma invete "ce e mai bine pentru mine", imi amintesc de zicala cu cainele care moare de drum lung si aia care mor de grija altuia. eu sunt cainele, dar nici voi (sau cei care cumpara astfel de articole publicitare) nu va simtiti prea bine, bag de seama. poate ca va faceti prea multe grji pentru pensia mea... :)
  • -2 (4 voturi)    
   Ai avut grijă până acum? (Duminică, 4 octombrie 2009, 18:32)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui Dan

   ... o să am grijă să-mi pun singur bani deoparte.
   Expresia asta am auzit-o ne nenumărate ori şi aş vrea să cred că e şi adevărată. Din păcate, realitatea demonstrează că majoritatea covârşitoare a acestora doar ZIC, nu şi FAC ceea ce spun. Fi-i sincer şi spune, câţi bani ai pus deoparte de la prima angajare şi până în prezent? Bani strict pentru pensia ta...
   Expresia românească "cum îţi aşterni, aşa dormi" are acoperire perfectă şi în acest caz.
   Văd că ai grijă să ne atenţionezi pe noi, cei care am ales să ne facem o pensie privată, dându-ne de înţeles că suntem proşti şi că nu ne simţim prea bine. Poate că dacă nu m-aş fi informat suficient de bine asupra acestui aspect, aş fi gândit ca tine. Dar eu studiez subiectul acesta cam de 5 ani şi pot să pretind că informaţiile acumulate în tot acest timp mă fac să mă simt confortabil.
   Tare aş vrea să te văd pe tine cât de confortabil vei fi după vârsta pensionării când pensia de stat va fi, în termen reali, mai mică decât cea de acum? Şi, în condiţiile în care ai muncit 40 şi ceva de ani să ai o pensie de rahat...
   Tu crezi că statul român a implementat acest sistem din prea multă generozitate faţă de firmele private? Ei, aş... A făcut-o pentru că a văzut că sistemul acesta se apropie de colaps. Crezi că statului îi convine să beneficieze de sume mai mici la bugetul asigurărilor sociale în care să-şi mai bage mâna din când în când? Să fim serioşi...
   Îţi mai dau o temă de meditaţie: ţinând cont că bugetul asigurărilor sociale (din care se plătesc pensiile) este format din cei 10,5% care i se opresc angajatului şi cei 20,8% de la angajator (deci, 31,3% din salariul brut) şi că pensia medie din România este (acum) de aproximativ 50% din salariul mediu, ce randament anual are statul român în investirea acestor bani?
   • 0 (2 voturi)    
    Nu te mai umfla in pene. (Luni, 5 octombrie 2009, 12:57)

    Rebek [utilizator] i-a raspuns lui cobra

    Esti probabil unul care lucreaza pe la vreun fond din asta. Daca intr-adevar este asa cum spui de ce adevaratii specialisti considera ca sistemul privat de pensii in forma actuala e doar o sursa de bani pt cei care il manevreaza? Citeste aici:
    http://trenduri.blogspot.com/2009/03/pensiile-private-reforma-necesara.html
    Prefer sa investesc bani in orice altceva decat in fondurile de pensii. Sper sa se trezeasca cat mai multi. Grija asta din partea altora pt viitorul meu imi contrazice orice "feeling" pe care eu l-am invatat in 40 de ani despre natura umana. Desteptarea!
    • +1 (1 vot)    
     Specialişti în ce? (Luni, 5 octombrie 2009, 14:20)

     cobra [anonim] i-a raspuns lui Rebek

     Rebeka, dacă citeşti doar aberaţiile (b-)analistului economic de la GEA, te cred că gândeşti aşa. Dar, făcând abstracţie de acest supliment de educaţie financiară, ai mai citit şi altceva? Să presupunem că sistemul actual de la noi este prost , dar dacă este aşa, iar acest Liviu Voinea este aşa de deştept şi ne spune el cum este faza cu garantarea pensiilor private (şi nu numai) de ce nu a făcut nimic în calitatea pe care a avut-o în cabinetul lui Năstase? Acest individ nu este doar incompetent pe subiectul pensii private, dar este şi imoral. Mai citiţi: http://voxpublica.realitatea.net/freestyle/liviu-voinea-transmitem-din-studiourile-eximbank-3464.html
     Ha, ha, ha! Auzi, Voinea mare specialist...
 • +6 (6 voturi)    
  ce-ar fi .. (Vineri, 2 octombrie 2009, 16:34)

  hash [anonim]

  .. sa aratati pe un exemplu, de ce e mai bine sa investim in fondurile de pensii decat sa tinem banii in banca.

  vrem cifre, nu vorbe.
  • +4 (6 voturi)    
   Pune-i la banca! (Duminică, 4 octombrie 2009, 2:48)

   Luk [anonim] i-a raspuns lui hash

   M-am prajit deja cu astia si nu mai vreau sa aud de ei! Banca n-are nici o problema cu mine daca uit sa depun luna asta ceva si nici nu refuza sa-mi dea BANII MEI inapoi, daca aleg sa-i retrag dupa 11 luni :))
   Ii zice ANIVERSARE, dar e, in fapt, conditia ca sa-ti primesti banii inapoi. Asa-i in contract. Nu-ti poti lua banii, sa-i plasezi in alta parte sau sa-i folosesti pentru ce vrei.
   Toate "avantajele" pe care le ai folosind un fond de pensii se rezuma la OBLIGATIA de a cotiza periodic si are in vedere faptul ca uneori te iei cu altele si uiti (asa ca vine "consultantul financiar" sa-ti aduca aminte).
   In ceea ce priveste avantajul financiar, ii intreb pe cei care au asigurari: stiati ca super-asiguratorul vostru a investit banii in active toxice in proportie de macar 50%? a venit asa-zisul consultant financiar sa va spuna cat ati pierdut cu criza asta, sau s-a rezumat la a va cere cotizatia lunara?
   Intrebati, nu strica niciodata....
   • -1 (3 voturi)    
    Comparaţie reală (Duminică, 4 octombrie 2009, 20:13)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui Luk

    Luk, vorbim de două produse diferite cu funcţionări diferite şi cu beneficii diferite. E ca şi când ai compara pere cu struguri. Fructe sunt amândouă, din ambele poţi face o ţuică bună, dar vin nu poţi face decât din ultimii.
    La bancă, faci un depozit pentru economisire PE TERMEN SCURT. La un fond de pensii economisirea este PE TERMEN LUNG. Banca nu-ţi oferă NICIODATĂ o pensie, indiferent cum s-ar numi ea. Şi cu asta ar trebui să pun punct.
    OBLIGAŢIA aia de care aminteşti coroborată cu faptul că nu poţi scoate bani din contribuţiile pentru pensia ta sunt cele care duc la obţinerea pensiei dorite. La bancă nu te obligă nimeni să pui bani şi dacă mai ai câteodată probleme financiare mai sari peste aceste ocazii. De fapt, realitatea arată că mai dese sunt situaţiile când NU DEPUI decât atunci când depui bani.
    Dacă te dai aşa cocoş şi preaslăveşti banca pentru a obţine o pensie mai bună, câţi bani ai depus lunar pentru pensia ta de când te-ai angajat şi până în prezent? La ce valoare crezi că va fi pensia ta beneficiind de toate avantajele acestei forme de investiţie?
    • -1 (1 vot)    
     Erata (Luni, 5 octombrie 2009, 13:04)

     Luk [anonim] i-a raspuns lui cobra

     Nu "ma dau cocos" si ma mira ca trebuie sa folosesti argumente ad hominem ca sa-ti sustii punctul de vedere (al ING-ului, de fapt).
     Din ce spui tu, as putea face un contract cu un cetatean care sa ma sune in fiecare luna pe 25 pentru a-mi aminti sa depun banii.
     Nu sunt un admirator al bancilor si nici nu stiu atata despre baturi ca tine.
     Data viitoare cand mai vorbim, incearca sa nu te sui pe mine ca sa ajungi sus, bine? E un semn de prostie sa faci altfel.
     Multumesc!
     • 0 (0 voturi)    
      Brrrr, mi-e frică... (Luni, 5 octombrie 2009, 15:02)

      cobra [anonim] i-a raspuns lui Luk

      Eu am adus argumente de bun simţ, verificabile, chiar şi nişte surse, aspect care poate ţi-a scăpat. Din păcate, nu la fel ai procedat şi tu. Nu te obligă nimeni să verifici ce am spus, dar dacă faci nişte afirmaţii, măcar prezintă sursa lor. Poţi să prezinţi şi sursa afirmaţiei că mai mult de 50% sunt active toxice?
      În prima ta intervenţie tu ai făcut referire la o ASIGURARE DE VIAŢĂ CU COMPONENTĂ DE PENSIE, nu o PENSIE PRIVATĂ dovedind că eşti într-o confuzie totală. Mai mult, încerci transmiţi confuzie şi celor care citesc aceste comentarii.
      Data viitoare când mai faci un comentariu, mai citeşte odată ce ai scris şi, pentru a elimina aberaţiile, verifică informaţiile pe care le prezinţi.
      Încearcă să revii la un ton normal că aici sunt dezbateri, nu altceva.
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns pentru Luk (Luni, 26 octombrie 2009, 23:11)

    Camelia [anonim] i-a raspuns lui Luk

    Daca banca este asa de sigura oare de ce s-au mai "inchis"cateva sucursale alei unei foste mari banci ?Oare motivul sa fie cel al economiei si al reducerii de cheltuieli?Si daca peste tine da o masina si ramai invalid cine se mai duce la banca sa depuna in locul tau?Romanul este invatat sa depuna azi un leu si maine sa ia milionul!?!?!?Pe "istetimea"romanului s-au imbogatit cei de la CARITAS si cei de la FNI!!!!!!!!!!!!!
    De ce in strainatate sunt cersetori din tarile foste comuniste iar batranii de acolo au o viata mult mai decenta decat parintii si bunicii nostri???? Oare cand ne vom trezi la realitate si ne vom autoeduca pt. a vedea ca daca noi nu ne pregatim batranetea STATUL nu ne mai duce in spate!!!!!!Treziti-va la realitate si hai sa facem ceva ptr. noi,copii si fam. noastra si lasati prostiile!!!!!!!!!!!!!!!Nimic nu este gratis si totul are un pret si un cost.Civilizatia inseamna educatie,bun simt si respect fata de cei de langa tine,respecta daca vrei sa fii respectat!
  • 0 (2 voturi)    
   Exemplu (Duminică, 4 octombrie 2009, 18:55)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui hash

   Păi, cel mai bine şi mai simplu e să dai exemplu CONCRET chiar cu tine: spune-mi ce sumă de bani ai depus lună de lună la bancă (nu mă interesează care) din iunie 2007 (adică de când a început funcţionarea efectivă a pensiilor private facultative), ce dobândă ai avut lună de lună în această perioadă, ce cîştig NET (scăzând comisioanele bancare) ai avut din această economisire şi după aceea facem comparaţia cu un fond de pensii.
   • +1 (3 voturi)    
    Really? (Luni, 5 octombrie 2009, 6:37)

    Garett [anonim] i-a raspuns lui cobra

    Eu inteleg ca vrei sa-ti vinzi marfa, dar nu ne lua de prosti! La banca dispui de totii banii tai + dobanda - comisionul de extragere care e destul de neglijabil, la un fond de pensii dispui de banii tai + randamentul, care in mod "convenabil" e negativ, - comisionul de administrare care numai neglijabil nu e! Si apropo, cum e cu inflatia? Daca fondurile de pensii sunt atat de rentabile de ce trebuie sa acoper inflatia din buzunar??
    • 0 (0 voturi)    
     Inflaţia (Luni, 5 octombrie 2009, 10:00)

     cobra [anonim] i-a raspuns lui Garett

     Nu eu sunt acela care vă iau de proşti. Uită-te un pic mai sus ca să vezi cine o face. De vânzare nici atât. Un om serios nu face vânzare la distanţă. Stă faţă-n faţă cu clientul. Cum, la fel, un client serios se duce direct şi discută cu cei din branşă, nu se bazează exclusiv pe păreri mai mult sau mai puţin avizate de la unii care au informaţii parţiale despre acestea.
     Revenind la comparaţia cu depozitul bancar, cu excepţia a două fonduri private facultative (Eureko şi OTP) care fond de pensii mai are randament negativ? Comision neglijabil la bancă? D-aia s-a umplut ANPC de reclamaţii legate de comisioanele bancare de toate felurile? Ai auzit tu la vreun fond de pensii să se mărească vreun astfel de comision sau taxă? Nu. De micşorat, da. Ai auzit tu să apară în plus comisioane sau taxe aşa cum se întîmplă la bancă? Nu. Nimic nu se poate modifica în prospectul prezentat clienţilor fără acceptul CSSPP. Nu uita că în 2007, când ING a decis SĂ REDUCĂ nişte taxe şi comisioane la pensiile facultative ale lor, a trebuit să primească acceptul CSSPP. E una dintre formele de garanţie.
     Unii ca tine vă îmbătaţi cu apă rece crezând că dacă în prima parte a anului au fost nişte dobânzi peste nivelul inflaţiei tot timpul este aşa. Dă o căutare şi-ai să vezi că în trecut, deşi aparent dobânzile erau mai mari decât inflaţia, RANDAMENTUL dobânzilor bancare era mai mac. Ia citeşte pe aici, inclusiv comentariile:
     http://www.capital.ro/articol/comisioanele-nghit-c-x15f-tigul-economiilor-103246.html
     http://www.adevarul.ro/articole/2008/depozitele-bancare-o-alegere-paguboasa-in-fentarea-inflatiei.html
     Deci, la care acoperi inflaţia din buzunar: la fondul de pensii sau la depozitul bancar?
     • 0 (2 voturi)    
      prezinta si laturile negative ale fondurilor de pe (Luni, 5 octombrie 2009, 13:06)

      Rebek [utilizator] i-a raspuns lui cobra

      citeste si articolul asta,dar nu alta poate o sa-ti mai scada din entuziasm:
      http://trenduri.blogspot.com/2009/03/pensiile-private-reforma-necesara.html
   • 0 (0 voturi)    
    exemple (Luni, 5 octombrie 2009, 14:56)

    hash [anonim] i-a raspuns lui cobra

    exemplul 1. Ok, suma este de 100 de euro. la o dobanda de3%, calculata lunar. banca percepe la retragere 0.5% din suma. prezinta, te rog, situatia din cele doua perspective - banca si fond de pensii.

    exemplul 2. Sa presupunem ca eu cotizez an de an timp de 30 de ani cate o suta de euro pe luna. Ce imi ofera fondul de pensii dupa acesti 30 de ani? Cat timp imi da pensie, si care-i valoarea lunara.
    • 0 (0 voturi)    
     N-ai răspuns la ce te-am întrebat (Luni, 5 octombrie 2009, 15:14)

     cobra [anonim] i-a raspuns lui hash

     mai citeşte o dată cu atenţie ce am scris mai sus. foloseşte situaţia concretă a ta, nu o situaţie ipotetică. şi-ţi promit că-ţi răspund.
    • 0 (0 voturi)    
     Estimări (Marţi, 6 octombrie 2009, 11:18)

     cobra [anonim] i-a raspuns lui hash

     Un proverb chinezesc spune că omului flămând să nu-i dai să mănânce, ci să-l înveţi să pescuiască. Încerc să te ajut în acest sens. Pentru informaţii din domeniul pensiilor, recomand tuturor http://www.pensiileprivate.ro/ http://www.conso.ro/pensii-private.html http://www.desprepensii.ro/prima-pagina.htm
     Evident, pentru cei care vor să intre în amănunte, trebuie să intre zilnic pe site-urile de profil economic.
     Totuşi, ca să nu te fac să fierbi aşteptând atâta, iata câteva linkuri din care poţi afla răspunsurile la întrebările tale:
     http://www.cotidianul.ro/calculeaza_ti_singur_pensia_privata-21346.html
     http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/raiffeisen-o-contributie-anuala-de-200-euro-poate-aduce-o-pensie-anuala-de-1-200-euro-3076779/
     http://www.zf.ro/dupa-afaceri/pentru-o-pensie-mare-contributiile-obligatorii-nu-sunt-de-ajuns-3052692/
     http://www.cotidianul.ro/pensia_publica_si_cea_obligatorie_aduc_doar_50_din_ultimul_salariu-39763.html
     http://www.cotidianul.ro/reteta_pensiei_de_1_000_de_euro-47830.html
     http://www.pensiileprivate.ro/CSSPP-Prima-simulare-oficiala-privind-scenarii-de-contributie-si-castig-din-pensia-privata-articol-9-32677-0.htm
     Sper să ajute.
     • 0 (0 voturi)    
      pensii (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 21:49)

      alin dinu [anonim] i-a raspuns lui cobra

      Salut! Ma tot uit peste aceste comentarii in speranta in care aflu ceva informatii pertinente; se pare ca mai toate linkurile sunt sterse, nu numai la comentariul tau, ci la toate celelalte; spune-mi in cateva cuvinte ce scria in aceste linkuri care nu mai au continut. Poti rezuma?
 • +5 (7 voturi)    
  INDOIALA (Vineri, 2 octombrie 2009, 16:42)

  HESS [anonim]

  Pensii private hahahah.Unde .,intr-o tara ca romania unde toti au venit sa suga cat mai mult si sa investeasca cat mai putin.Cazul banciilor care au venit au supt si cand au avut probleme cu actuala criza .,in loc sa foloseasca lovelele din castiguriile obtinute sau sa aduca lovelele de la centrele principale ,adica tariile de origine ce au facut.Au cerut ajutorul politicieniilor corupti care au luat un imprumut de 5 miliarde de euro pt a le ajuta.Binenteles ca tot cetateanul va plati aceasta suma.Cine garanteaza ca dupa zeci de ani de platit cotizatia pt o pensie privata entitatea respectiva nu va falimenta sau ,,fugi,, din tara.Si cine va lua masuri in cazul acesta .,politicienii romani corupti pana la al saptelea neam.Ei care au vandut hoteste industria ,bogatiile tarii.Si cine va plati atunci pensiile.care ar trebui`platite de respectivele entitati financiare.,tot cetatenii carora le se vor creste impozitele sau adauga alte taxe
  • +1 (1 vot)    
   Ce treabă are una cu alta? (Duminică, 4 octombrie 2009, 20:26)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui HESS

   Cocktailul ăsta de exprimări incoerente şi neadevărate dă o notă foarte clară asupra modului cum ai înţeles funcţionarea sistemului de pensii private. Educaţia financiară de aici s-ar putea să-ţi fie greu de înţeles, aşa că-ţi recomand s-o iei de la zero. Caută un consultant şi toacă-l mărunt şi des până te lămureşti cât de cât. Oricum, ceea ce citeşti aici sunt generalităţi. Avantajul întâlnirii cu acesta este că de la el poţi afla soluţii concrete la speţe concrete.
   • -1 (1 vot)    
    sigur (Duminică, 4 octombrie 2009, 23:57)

    mi3rla [utilizator] i-a raspuns lui cobra

    Dap si o sa uite ca el incaseaza comision din contractele facute si sigur iti va da toate detaliile necesare. Intr o tara in care siguranta jobului este singura certitudine este perfect sa cotizezi 35 de ani si in cazul in care vrei sa incerci hobby ul de a fi somer ti se da inapoi 1/3 din suma depusa - chestie pe care apropos nici un agent ing nu ti o calculeaza, citez "banii tai sunt in siguranta, ti i inapoiem la rezilierea contractului dar numai prin banca, cu o mica diferenta reprezentand comisionul ing
    • 0 (0 voturi)    
     Tu lucrezi pe nasturi? (Luni, 5 octombrie 2009, 6:44)

     cobra [anonim] i-a raspuns lui mi3rla

     Tu faci muncă de voluntariat? Nu. Munceşti în schimbul unui salariu. Ei, consultantul nu are un salariu, ci un comision în funcţie de vânzări. El lucrează în cel mai pur sistem capitalist. Munceşte? Aduce bani acasă la familie. Pierde timpul aiurea? Are la final de lună un mare 0 barat. Deci, care-i problema? Orice serviciu are un cost.
     Orice ai face şi orice ai zice, nu are cum să-ţi dea toate detaliile necesare. Soluţia cea mai simplă pentru el este să-ţi dea să citeşti condiţiile contractuale şi cu asta te-a spart. Soluţia cea mai corectă este să -ţi răspundă la toate întrebările pe care le pui. Abia atunci, dacă nu o face, poţi să-l blamezi.
     Cumva tot ING este de vină că uneori mai ajungem şi şomeri? Şi de ce trebuie să minţi spunând că nu ţi se spune cât primeşti în cazul rezilierii contractului? Ia uită-te CU ATENŢIE pe tabelul de pe ultima pagină a soluţiei financiare, vezi nişte coloane care fac referire la valoarea de răscumpărare? Aaa, da, acum ai văzut. Asta explică interesul tău REAL pentru aceste forme de investiţie.
     Şi tot ING este de vină că legea prevede că sumele peste o anumită valoare trebuie virate beneficiarului NUMAI prin cont bancar...
     • -1 (1 vot)    
      Nu ai inteles (Luni, 5 octombrie 2009, 10:49)

      mi3rla [anonim] i-a raspuns lui cobra

      Nu zic ca acel comisionar sa munceasca pe gratis - eu iti spuneam de ce trece foarte rapid peste aspectele nesigure ale depunerilor tale si trebuie sa te uiti singur la acel tabel. Nu zic ca ING este de vina pentru somajul din Romania, explic de ce un produs financiar la care cotizezi 35 de ani nu este sigur in conditiile in care il rascumperi la 1/3 din valoare inainte de termen.
      Dar dupa elanul de justificare ale politicii ING ascunse dupa un nick banui ca esti deja pe statul lor de plata asa ca nu are rost sa ti mai raspund la comentarii.
      • 0 (0 voturi)    
       Clarificări (Luni, 5 octombrie 2009, 11:46)

       cobra [anonim] i-a raspuns lui mi3rla

       E posibil să mai mai fie şi astfel de consultanţi, nici n-am încercat să neg vreodată acest lucru. Şi astfel de specimene există în toate companiile. Dar tu, când vezi un astfel de tabel, dacă nu îţi explică omul acela, nu pui şi tu întrebări ca să te lămureşti?
       Siguranţa unui produs pentru care cotizezi 35 ani (în exemplul de faţă) depinde de TIPUL contractului. Dacă este un contract gen CASCO, TOATE SUMELE SUNT GARANTATE. Dacă ai un contract tradiţional cu componentă de economisire, TOATE PROTECŢIILE (deces, invaliditate, scutire plată prime, spitalizare, intervenţie chirurgicală) SUNT GARANTATE. La acest tip de contract există şi o sumă asigurată la supravieţuire (componenta de economisire) unde se garantează PE TOATĂ DURATA CONTRACTULUI o creştere de un anumit procent (acum este de 3-3,5% depinde de companie) din rezerva matematică. Ceea ce depăşeşte acest procent (şi care nu este garantat) îi revine clientului în proporţie de 90%.
       La contractele de tip unit linked (că aici sunt cele mai mari neînţelegeri), sunt garantate toate formele de protecţie (ca şi la cele de mai sus), dar componenta de investiţie nu este garantată deoarece aici sunt şi investiţii în acţiuni pe care nu le garantează nimeni.
       Aşa cum s-a tot spus pe-aici, orice răscumpărare este penalizată aşa cum se vede şi în soluţia financiară prezentată de consultant. Cu cât rezilierea este mai devreme, cu atât mai mult. În plus, la UL dacă reziliezi când preţul unitului este scăzut, pierderea este accentuată. Costurile clauzelor existente pe contract (inexistente la depozitele bancare care NU TE ASIGURĂ) şi taxele inerente oricărui contract (indiferent de ce companie vorbim) diminuează suma finală.
       Stai liniştit că informaţiile acestea sunt doar pentru cei interesaţi, nu pentru tine.
 • +6 (8 voturi)    
  Simplu (Sâmbătă, 3 octombrie 2009, 11:40)

  Scrum [utilizator]

  O solutie simpla: impozitarea cultelor, care aduna o gramada de bani neimpozabili. Mi s-a acrit sa vad biserici la patru ace langa case darapanate. Le-a trecut vremea, au devenit un moft, nu o necesitate.
 • 0 (0 voturi)    
  randamente (Luni, 5 octombrie 2009, 9:47)

  randamente randamente [anonim]

  @all: pentru cei care doresc sa consulte randamentele medii obtinute de fondurile de pensii private, de la lansare si pana in prezent, accesati: http://www.apapr.ro/rezultate-fonduri.html

  (asta pentru ca am citit mai sus aiureli cu randamente negative sau sub inflatie, de la cititori care ... trist, nu citesc).
  • 0 (2 voturi)    
   Stii sa calculezi ?? (Luni, 5 octombrie 2009, 12:39)

   alexu [anonim] i-a raspuns lui randamente randamente

   randamentele pune acolo sunt cele ale sumelor pe care le-au declarat /de la fondurile de pensii: adica mai mici cu 5 % cat e comisionul la depunere! daca reiei calculul o sa vezi ca 15% = 9,25% real , ceea ce este sub dobanda pe care ai fi luat-o de la banci !!
   • 0 (0 voturi)    
    randamentele sunt nete de comisioane (Luni, 5 octombrie 2009, 12:47)

    randamente [anonim] i-a raspuns lui alexu

    Randamentele prezentate acolo sunt nete de comisioane, sunt randamentele nete nominale ale fondurilor. Nu exista 5% comisionul de depunere, la pilonul II este maxim 2,5%, iar la pilonul III media este pe la 4% (dar va scadea).

    /
   • 0 (0 voturi)    
    Greşeşti (Luni, 5 octombrie 2009, 13:18)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui alexu

    Poate dacă îţi aruncai o privire aici lucrurile erau mai clare pentru tine: http://www.ingromania.ro/wps/portal/!ut/p/.cmd/cs/.ce/7_0_A/.s/7_0_8NA/_s.7_0_A/7_0_8NA
    Deci, ţie ţi se reţine lunar doar comisionul de administrare de 2,5%. De unde ai scos acel comision de 5%? Unde vezi tu că ar fi vorba de comision de depunere?
  • 0 (0 voturi)    
   Cititiul si intelesul (Luni, 5 octombrie 2009, 13:24)

   Luk [anonim] i-a raspuns lui randamente randamente

   Vrei sa-ti pun o lista de Asiguratori care au dat faliment in ultimii doi ani?
   • 0 (0 voturi)    
    garantare (Luni, 5 octombrie 2009, 13:54)

    kul [anonim] i-a raspuns lui Luk

    Pentru toti acei asiguratori, au existat fonduri de garantare care au achitat obligatiile rezultate din politele de asigurare. La fel si la pensii. /
 • 0 (0 voturi)    
  Alte diferenţe... (Marţi, 6 octombrie 2009, 10:44)

  cobra [anonim]

  La P3, pensia se obţine după 60 ani, la AV după 50 ani. La P3, sunt necesare cel puţin 90 contribuţii lunare (7 ani şi jumătate), la AV contractul este pe cel puţin 10 ani. La P3 poţi face întreruperea contribuţiei şi reluarea ei, la AV, nu. La P3 contribuţia minimă este de 45 lei (la ING), la AV este de 85 lei (are si partea de protectie).
  La P3 se poate face oricând mărire, micşorare, suspendare plată, la AV mărirea primei doar la aniversare, micşorare oricând, suspendare plată nu. La AV poţi veni cu plăţi suplimentare, la P3 nu. La AV poţi să te transferi total sau parţial dintr-un program în altul, la P3 te poţi transfera de la un fond la altul. La P3 structura investiţională este fixă, stabilită prin prospect, la AV clientul şi-o poate alege funcţie de toleranţa la risc. Implicit, la P3 există o performanţă minimă la piaţă, la AV este o garanţie numai la sumele asigurate. La AV se pot prezenta clientului solutii financiare, la P3 nu (o bilă neagră pentru CSSPP).
  La P3 taxele şi cheltuielile sunt mult mai mici (nu există protecţie în caz de deces sau alte evenimente) decât la AV. Contribuţiile la P3 sunt deductibile în limita a 400€/an (aprox 142 lei/lună), la AV nu. În schimb, beneficiul (pensia) din P3 este impozată ca şi cea de stat, la AV este scutită de impozit. AV are şi componentă de protecţie (deces, invaliditate, şamd) care poate fi personalizată, la P3 nu există. P3 se poate încheia şi unei persoane care are un risc de sănătate, profesional sau de hobby, AV nu sau doar în schimbul unei extraprime. Plata la P3 se face (şi) de către angajator, AV nu (doar cazuri speciale). Plata la AV se poate face lunar, trimestrial, semestrial sau anual, la P3 doar lunar.
  • 0 (0 voturi)    
   ING (Marţi, 6 octombrie 2009, 12:56)

   clau [anonim] i-a raspuns lui cobra

   http://www.1asig.ro/ING-se-retrage-din-Rusia-articol-2,3,117-36693.htm ....imediat s iin Romania :)
   • 0 (0 voturi)    
    Retragere? (Marţi, 6 octombrie 2009, 14:02)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui clau

    E o piaţă dificilă pentru orice asigurator străin. O să mai auziţi în viitor şi de alte retrageri de pe piaţa rusă. Nivelul lor de educaţie financiară este cam cum era al nostru prin 1997 când a venit ING în România.
    ....imediat s iin Romania :)
    Ha, ha, ha! Nu mor caii, când vor câinii.
    În condiţiile în care au cota de piaţă cea mai mare şi la asigurări de viaţă, şi la pensiile obligatorii, şi la pensiile facultative, iar potenţialul este enorm, tu chiar crezi că şi-au pus în gând să plece? Poate numai aşa, să le ofere unii o sumă fabuloasă.
    • 0 (0 voturi)    
     retragere & vanzare (Marţi, 6 octombrie 2009, 18:58)

     clau [anonim] i-a raspuns lui cobra

     pai au cam inceput sa si vanda dupa cum se vede. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6199444-ing-isi-vinde-subsidiarele-din-australia-noua-zeelanda-pentru-1-1-miliarde-euro.htm

     ....ce potential enorm ? ...ca pleaca lumea de la ei in draci . cotizez 3 ani cate 100 Ron/ luna si dupa 38 de luni daca vreau sa ma retrag primesc 2000 RON . si valoarea de rascumparare imi scade de la o saptamana la alta. prefer sa pierd acum 1800RON decat sa pierd tot .
     • 0 (0 voturi)    
      Informaţie incompletă (Marţi, 6 octombrie 2009, 21:28)

      cobra [anonim] i-a raspuns lui clau

      Dacă ai fi citit şi în altă parte ai fi putut înţelege mai bine această mişcare. Dar nu băga mâna-n foc niciodată pentru orice ziarist, fie el şi de la Hotnews.
      Ia să vedem, de aici înţelegi mai bine?
      http://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=64077.html
      Întreabă orice consultant de la oricare companie concurentă care vinde UL ţi ai să te convingi că ar fi fost la fel? S-a mai discutat subiectul acesta, dar te-a interesat tot atât de mult ca şi contractul tău.
      Valoarea de răscumpărare n-avea cum să-ţi scadă în perioada asta de la o săptămână la alta în condiţiile în care din februarie şi până în prezent piaţa şi-a revenit în bună măsură. Asta e aberaţie curată. Citeşte ultimul buletin publicat şi ai să vezi că de la începutul anului şi până în prezent sunt creşteri de la 19% la 44% (la programele care au investiţii în acţiuni) funcţie de tipul de program. Orice om de bună credinţă se înclină în faţa evidenţei. Dar unii, indiferent câte dovezi le-ai aduce tot nu cred.
      • 0 (0 voturi)    
       informatie adevarata (Miercuri, 7 octombrie 2009, 12:47)

       clau [anonim] i-a raspuns lui cobra

       chiar vrei sa-ti trimit print screen cu valorile in data de 28.09.2009 si apoi in data de 06.10.2009 ? lasa-ma cu povestile cu buletine publicate ca la grafice ING-ul sta foarte bine. Aberatie curata e ceea ce spui tu eu stiu ce imi afiseaza mie pe contul de Partener Online de la ING.
       • 0 (0 voturi)    
        Parţial adevărată (Miercuri, 7 octombrie 2009, 15:59)

        cobra [anonim] i-a raspuns lui clau

        Se vede că informaţiile tale sunt superficiale.
        Dacă te-ai fi documentat (aproape) zi de zi, aşa cum ar fi fost necesar, ai fi văzut că preţurile uniturilor din programele care au incluse acţiuni au crescut în perioada 27.02.2009 şi până pe 28.09.2009 când spui tu când au început să scadă. Perioada de 7 luni este mult mai relevantă decât cele 8 zile de care aminteşti tu. Că doar ştii (sau, ar trebui să ştii) cât de volatile sunt acţiunile. Dar, te-ai întrebat de ce au început să scadă? Dă timpul înapoi şi ai să vezi că atunci a declarat Geoană că-şi retrage trupa de la guvernare. Şi Bursa a reacţionat corespunzător. Când se vor calma spiritele şi Bursa o să reacţioneze corespunzător, iar preţurile vor urma trendul crescător..
        Alarmistule, unde sunt alea câteva săptămâni. Vezi cum aberezi. Auzi, câteva săptămâni... A trecut una şi ai luat deja foc.
        Dacă ai fi un om raţional, dacă ai fi informat (sau ai accepta să-ţi completezi lacunele din acest domeniu) şi dacă chiar te sperie această scădere de scurtă durată, cine te împiedică să faci transfer de unituri şi direcţionare primă. Că doar ai dreptul să-o faci? Gratuit.
        • 0 (0 voturi)    
         print screen (Miercuri, 7 octombrie 2009, 17:07)

         clau [anonim] i-a raspuns lui cobra

         hai sa-ti zic eu ce transfer o sa fac ....o sa transfer valoarea aia de rascumparare, cat inca mai pot, direct intr-un cont la banca....si am incheiat socotelile cu ING sau orice alta firma de asigurari.
         si ca sa vezi cum sta situatia iti atasez 2 print screen cu valoarea de rascumparare la data de 14.09.2009 si alta de azi 07.09.2009
         adica 3 saptamani diferenta.

         http://img25.imageshack.us/img25/8209/ingfa.jpg

         Si cum ai spus tu mai sus " Orice om de bună credinţă se înclină în faţa evidenţei. Dar unii, indiferent câte dovezi le-ai aduce tot nu cred"
         • 0 (0 voturi)    
          Pariu (Joi, 8 octombrie 2009, 9:17)

          cobra [anonim] i-a raspuns lui clau

          Mă înclin (doar un pic) în faţa evidenţei. Adică, nu neg că imaginea salvată nu ar fi reală. În schimb, după noile informaţii furnizate, te asigur că la mijloc e o greşeală. Ia legătura cu consultantul tău, spune-i să clarifice asta la sediul central şi vei vedea că lucrurile stau un pic altfel. Şi dacă nu o fi aşa cum spun eu, îţi plătesc eu diferenţa aia de 25,77 lei (ştiu, nu-i mare), şi-ţi trimit la firma/instituţia unde lucrezi o sticlă de vin de când te-ai născut tu.
          Şi dacă o fi ca mine, nu-ţi cer decât să scrii acest lucru aici.
          E bine aşa?
          • 0 (0 voturi)    
           E foarte bine . (Joi, 8 octombrie 2009, 12:09)

           clau [anonim] i-a raspuns lui cobra

           Nu e vorba de diferenta aia...e vorba de faptul ca lucrurile nu merg in directia dorita .
           Am luat deja legatura cu consultantul si probabil in week end ne vom intalni ca sa imi explice cum stau lucrurile .
           Daca intr-adevar ai avut dreptate poti fi sigur ca o sa spun acest lucru chiar aici .
           Si sa stii ca nu sunt alarmist cum ai spus tu mai sus , dar nu vreau sa fiu luat de fraier mai ales cand e vb de viitorul copiilor mei.

           Daca nu o sa mi se explice clar de ce sunt diferentele alea...atiunci o sa renunt la ING si o sa incep intr-adevar sa-i fac "reclama".
           • 0 (0 voturi)    
            Superdetalii (Sâmbătă, 10 octombrie 2009, 19:44)

            cobra [anonim] i-a raspuns lui clau

            Dacă nu eşti mulţumit de informaţiile care îţi sunt oferite, o să ţi le prezint eu, dar în forum (pentru că e ceva mai complicat), nu aici, că şi-aşa am deviat de la subiectul iniţial.
           • 0 (0 voturi)    
            Eşti corect? (Luni, 19 octombrie 2009, 17:01)

            cobra [anonim] i-a raspuns lui clau

            Au trecut 11 zile şi nu ai dat niciun răspuns, nici de bine, nici de rău. Să înţeleg că te-ai dat la fund?
 • 0 (0 voturi)    
  Eu am luat o teapa (Miercuri, 7 octombrie 2009, 18:39)

  Florin [anonim]

  M-am retras acum 2 zile de la ei,( ING)am avut de pusi in 2 ani aprox 2500 ron,si suma de rascumparare totala acum este de 880 ron.
  Estimarea lor era de 1660 ron,dupa 2 ani.
  Concluziile le trageti voi.
 • 0 (0 voturi)    
  la ce vırsta iese o femeie la pensie (Joi, 24 decembrie 2009, 20:21)

  lilana [anonim]

  eu contribui de 4 ani platesc lunar 900 miii lei.daca ştie cineva şi-mi pote raspunde.cıti ani voi plati obligatoriu.....multumesc


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by