Trei sferturi dintre cei care au raspuns unui sondaj online, postat in cadrul sectiunii "Asigurari si Pensii" a HotNews.ro, afirma ca isi doresc sa iasa la pensie inainte de 60 de ani. La sondajul online au participat 9.150 de respodenti.

Procentul este cu atat mai relevant cu cat peste 70% dintre respondenti sunt barbati (in cazul carora varsta de pensionare va fi de 65 de ani) iar majoritatea sunt la curent, conform sondajului, cu prevederile legale in aceasta privinta.

Astfel, 36% din totalul celor peste 9.150 de respondenti spun ca ar vrea sa se pensioneze la o varsta cuprinsa intre 56 si 60 de ani, 30% intre 45 si 55 de ani iar 9% inainte de 45 de ani. Peste jumatate dintre participantii la sondaj (54%) sunt tineri cu varsta sub 35 de ani, o cincime au intre 36 si 45 de ani si un sfert peste 45 de ani.

Varsta standard de pensionare este in prezent de 58 de ani pentru femei si 63 de ani pentru barbati, insa numarul celor care aleg sa se pensioneze inainte de a implini aceasta varsta este in continua crestere.

Astfel, numarul pensionarilor anticipati sau fara stagiu complet de cotizare s-a dublat in ultimii 19 ani, reprezentand actualmente 59% din total, conform datelor MMFPS, INSSE si CNPAS.