Suplimentul publicitar de educatie financiara

7 lucruri de stiut despre valoarea de rascumparare

Vineri, 11 septembrie 2009, 11:15 Asigurari si Pensii - Informatii


Una dintre notiunile pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a intelege corect modul de functionare a asigurarii de viata este valoarea de rascumparare a politei. In esenta, aceasta reprezinta suma de bani pe care compania o plateste contractantului unei polite in situatia in care contractul inceteaza fara plata vreunei indemnizatii de asigurare.

1. Valoarea de rascumparare se calculeaza si se plateste pentru asigurarile care au, pe langa functia de protectie, si o componenta de economisire sau de investitii. Politele destinate exclusiv protectiei nu au valoare de rascumparare.

2. Una dintre confuziile intalnite adeseori se refera la modul de calcul si la cuantumul valorii de rascumparare. Trebuie stiut faptul ca aceasta nu reprezinta contravaloarea primelor achitate pana la momentul rezilierii politei de viata. In esenta,  prima de asigurare este formata dintr-o parte destinata economisirii sau investirii (in functie de produs), o alta privind costurile care acopera riscul asigurat si o alta care acopera costurile administrative ale politei. Valoarea de rascumparare se aplica doar partii destinate economisirii sau investirii, si tocmai de aceea este mai mica decat suma primelor platite. In acest context trebuie subliniat faptul ca asigurarea de viata este in primul rand un instrument menit sa ofere protectie financiara in cazul producerii riscurilor asigurate si doar in plan secundar functia de economisire sau investire.

3. In cazul contractelor traditionale, valoarea de rascumparare se calculeaza pe baza primelor platite pana la data rezilierii si a participarii la profit acumulate pana la aceeasi data, din care se scad costurile mentionate anterior. In cazul contractelor cu componenta de investitii, ea depinde in plus si de evolutia programelor de investitii pentru care ati optat.

4. Rezilierea asigurarii inainte de maturitate nu este in avantajul clientului, in primii ani de contract valoarea de rascumparare fiind nula. Mai precis, trebuie sa aveti in vedere faptul ca asiguratorul deduce costurile de emitere si administrare ale politei indiferent daca aceasta se pastreaza pana la maturitate sau este rascumparata inainte de termen. La aceste cheltuieli se mai adauga costul riscului suportat de societatea de asigurari pe parcursul perioadei respective, perioada in care compania ar fi platit indemnizatia de asigurare in cazul producerii evenimentului asigurat. Cu cat perioada de amortizare a acestor costuri este mai lunga, cu atat valoarea de rascumparare este mai mare si tocmai de aceea, ea creste odata cu inaintarea in varsta a contractului.

5. Nu confundati valoarea de rascumparare cu suma asigurata din contract. Asa cum am mentionat, valoarea de rascumparare este o suma de bani platita atunci cand polita este reziliata inainte de maturitate, in timp ce - dimpotriva - suma asigurata este valabila atata vreme cat contractul este in vigoare. Mai precis, suma asigurata reprezinta expresia nivelului de protectie ales de contractantul politei, este garantata de companie si este transferata beneficiarului in cazul decesului persoanei asigurate.

6. Dat fiind ca rezilierea politei pe parcursul contractului nu este o solutie avantajoasa pentru dumneavoastra, este bine ca inainte de a decide terminarea asigurarii inainte de maturitate, sa evaluati solutiile alternative. In cazul politelor unit linked, puteti opta pentru rascumpararea partiala a politei, respectiv pentru retragerea unei parti din banii acumulati. In functie de companie, aceasta operatiune poate fi comisionata, si are ca rezultat o reducere a valorii politei dumneavoastra, dar va permite in acelasi timp sa dispuneti de o suma de bani si sa va pastrati polita in vigoare.

7. Inainte de solicita companiei de asigurari rezilierea politei, informati-va asupra valorii de rascumparare a contractului dumneavoastra. De altfel, valoarea de rascumparare este o informatie careia trebuie sa ii acordati atentie si sa o intelegeti inca dinainte de a incheia o asigurare de viata. La inceputul contractului aceasta este estimata in cotatia pe baza careia se completeaza cererea de asigurare si care face parte din contract.
(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26613 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  valoarea de rascumparare este 0 (Duminică, 13 septembrie 2009, 23:48)

  iolanda [anonim]

  datorita cheltuielilor mari cu asigurarea de viata,problema este ca unii agenti de AV uita sa spuna clar acest lucru
  • 0 (0 voturi)    
   Doar în primii ani... (Duminică, 27 septembrie 2009, 21:22)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui iolanda

   ... respectiv, în primii 3 ani la poliţele tradiţionale şi în primii 2 ani la cele cu componentă investiţională (unit linked).
   Componenta de protecţie este mai scumpă sau mai ieftină în funcţie de ce şi cât acoperă. Una care acoperă mai mult este mai scumpă, iar una care acoperă mai puţin (teoretic) ar trebui să fie mai ieftină. În general, apar remarci de genul: îmi fac asigurare la compania x că are poliţa mai ieftină decât la compania y, dar extrem de puţini se uită la gradul de protecţie (adică, la excepţii/excluderi). Dacă în timp a apărut un eveniment asigurat şi compania x nu-l despăgubeşte dă cu noroi în ea că sunt ţepari, şamd dar nu-şi face mea culpa că nu a citit bine condiţiile contractuale. Sau, măcar să întrebe consultantul de aşa ceva.
   Deci, mare atenţie la acest aspect.
 • 0 (0 voturi)    
  Metropolitan Life Asigurari fostul AIG (Vineri, 4 iulie 2014, 18:15)

  Ami [anonim]

  Mi-am facut o asigurare cu acumulare de capital pe 20 de ani in 2008, cand am platit prima de 2000 lei, in anii urmatori n-am mai platit, asteptand sa treaca perioada si sa-mi rascumpar polita. Am trimis un mail in care imi exprimam dorinta, la care mi s-a raspuns scurt: "Stimata doamna..Conform conditiilor contractuale, polita Dumneavoastra de asigurare are valoare de rascumparare din anul III contractual. Aceasta a fost platita doar un an si a iesit din vigoare la mai putin de 3 ani.


  Pentru orice alte informatii suplimentare, avem placerea sa va stam la dispozitie.

  Cu stima,
  Echipa Metropolitan Life "
  Ce sa inteleg?
 • 0 (0 voturi)    
  tipic romanesc (Miercuri, 13 iulie 2016, 22:11)

  pff [anonim]

  "mi-am facut o asigurare cu acumulare de capital pe 20 de ani"

  "am platit prima de 2000 lei 1 an, in anii urmatori NU AM MAI PLATIT A.S.T.E.P.T.A.N.D. sa treaca perioada si sa IMI RASCUMPAR polita"

  no comment.


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by