Suplimentul publicitar de educatie financiara 

Cum citesc contractul de asigurare de viata?

Marţi, 18 august 2009, 12:30 Asigurari si Pensii - Informatii


Asigurarea in general, si cea de viata in special, este o forma de protectie pe baze contractuale prin care o persoana (numita asigurat) cedeaza anumite riscuri unei companii (numita asigurator), urmand ca in situatia producerii unor riscuri clar specificate asiguratorul sa il despagubeasca pe asigurat. In forma sa cea mai simpla asigurarea de viata ofera protectie financiara persoanei asigurate sau beneficiarilor ei in situatia in care asiguratul sufera o invaliditate permanenta sau decedeaza. Pornind de aici, exista si produse mai complexe care raspund unor nevoi suplimentare (de economisire sau de investitii, de exemplu), iar in cazul anumitor tipuri de polite pot fi atasate asigurari si optiuni suplimentare, care ofera beneficii in plus pentru un cost relativ scazut. Pentru protectia financiara de care beneficiaza contractantul plateste pe perioada de valabilitate a politei o prima de asigurare – si este important de spus ca polita de asigurare ramane in vigoare numai atata vreme cat obligatiile financiare sunt respectate.

Regulile care guverneaza angajamentul dintre asigurat si asigurator, beneficiile, riscurile produsului ales si mecanismul de functionare sunt definite in contractul de asigurare si documentele asimilate acestuia: cererea de asigurare, conditiile contractuale generale, conditii specifice fiecarui tip de contract de baza, asigurari suplimentare sau optiuni, polita de asigurare si, in esenta, orice alt document asupra caruia partile convin ca face parte din contract. Conform legislatiei in vigoare conditiile contractului de asigurare sunt documente publice, care pot fi consultante in orice moment inainte de semnarea politei.  Este bine sa fie citite temeinic si intelese deplin inainte de incheierea contractului.  

Termenii si conditiile unui contract de asigurare de viata pot sa difere de la o companie la alta si de la produs la produs insa, ca regula generala, in toate ar trebui sa regasiti     prevederi generale, date despre intrarea in vigoare si incetarea contractului, plata primelorsi a indemnizatiilor, perioada de gratie, riscuri asigurate, exceptii, taxe si comisioane, modalitatile de executare, suspendare sau incetare a contractului etc. Tot din contract sau documentele asimilate acestuia trebuie sa aflati conditiile de plata a sumei asigurate, modul in care trebuie sa anuntati producerea evenimentului asigurat si, nu in ultimul rand, daca produsul pe care il aveti va garanteaza la maturitate un anumit randament sau nu. Trebuie spus ca exista asigurari dintre cele mai simple, care ofera doar garantia ca cei dragi vor continua sa fie in siguranta daca vi se intampla ceva neprevazut (asigurare de viata cu componenta de protectie) si asigurari ce va ofera posibilitatea de a obtine, la supravietuire, indemnizatia de maturitate cu sau fara participare la profit.  

In plus, atunci cand cititi contractul de asigurare cautati sa intelegeti care sunt evenimentele asigurate (deces, invaliditate, supravietuire etc) in cazul carora compania plateste beneficiarilor indemnizatia de asigurare; cititi, in plus, asa numitele "exceptii", respectiv situatiile care nu sunt acoperite de polita de asigurare iar asiguratorul este exonerat de la plata indemnizatiilor.

Verificati, de asemenea, conditiile si momentul in care polita dumneavoastra intra in vigoare, expira sau ce modificari puteti sa ii aduceti pe parcurs. Trebuie sa stiti ca daca ati incheiat contractul de asigurare iar ulterior v-ati dat seama ca nu sunteti sigur daca va doriti acest produs sau va nemultumeste ceva, aveti la dispozitie 20 de zile de la data incheierii contractului pentru a renunta la acesta, iar prima initiala va va fi restituita integral.

Alte informatii foarte importante pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a incheia o asigurare de viata se refera la conditiile in care puteti rezilia asigurarea inainte de termen, si care este valoarea de rascumparare a acestuia, in cazul in care produsul pe care l-ati ales o confera. Pentru a evita rezilierea politei aveti oricand posibilitatea de a adapta contractul dumneavoastra la nevoile actuale, aducandu-i o serie de schimbari, in functie de tipul de asigurare ales.

In cazul in care intarziati plata primei, e bine sa stiti ca dispuneti de o perioada de gratie (cel mai adesea de 30 de zile) in care chiar daca nu platiti prima de asigurare continuati sa fiti protejat financiar. In cazul in care, insa, nu efectuati plata in interiorul termenului de gratie, asiguratorul suspenda acoperirea riscului, iar daca intarzierea depaseste 90 de zile, contractul isi inceteaza valabilitatea.

Tinand cont de perioada mai lunga de timp pe care o implica un contract de asigurare, dar si de complexitatea acestuia si faptul ca presupune alocarea unor resurse financiare importante pentru atingerea obiectivelor familiei, fiti sigur ca inainte de a porni la drum alocati suficient timp pentru a va informa si a intelege conditiile in care incheiati polita.   

Pentru a gasi la indemana informatii despre termenii folositi in domeniul asigurarilor de viata si cei din contractul de asigurare, va invitam sa deschideti acest dictionar.

(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12283 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nelamurire (Miercuri, 19 august 2009, 17:57)

  Razvante [anonim]

  Am incheiat o asigurare de viata de tip unit-linked, "investitia ta". Din prezentarea consultantului mi s-a parut geniala, ina dupa ce am platit prima am recitit contractul.Surpriza! Eu platesc 450 ron rata trimestriala, asta inseamna ca in 30 de ani platesc 54.000 ron, insa in contract la suma asigurata ei au trecut 30.000. E o greseala, nu am inteles eu bine contractul? unitatile alea de fond vad ca si-au crescut valoarea cu peste 10% in ultima perioada ceea ce e nemaipomenit, intrebarea mea este insa cat voi ridica eu la terminarea contractului? ii ridic pe cei 54.000 ron sau o sa mi se arunce praf in ochi ca nu au fost investiti profitabil si ridic doar suma asigurata?
  • 0 (0 voturi)    
   mai putin (Miercuri, 19 august 2009, 21:30)

   eliza [anonim] i-a raspuns lui Razvante

   Ceva mai putin decat suma asigurata! Sa-ti faci rost si de o lupa ca sa vezi suma.O sa ti se spuna de cheltuieli de administrare si mai cate.
   De fapt ai o viata intreaga in fata...si multe bune se mai pot intampla. Hai sa gandim pozitiv!
  • +1 (1 vot)    
   Lămurire (Miercuri, 19 august 2009, 22:34)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui Razvante

   Plata trimestriala de 450 lei de care zici se numeste prima de asigurare si reprezinta costul poliţei. In acest cost sunt incluse toate cheltuielile specifice de contract: costul asigurarii de viata, al clauzelor şi al taxelor de contract. Scăzând toate acestea rămâne suma care se investeşte.
   Suma asigurata (de 30.000 lei) este protecţia în caz de deces pe care (bănuiesc) tu ai ales-o.
   In cazul decesului tau, in orice moment al perioadei de contract, beneficiarul va primi aceasta suma.
   Costul propriu-zis al acesteia este stabilit in functie de rata de mortalitate din Romania, de varsta si sex si este mult mai mic decat suma asigurata. De exemplu, daca ai avea 25 ani, pentru o SA de 30.000 lei te-ar costa cam 10 lei/luna.
   Cresterea din ultima perioada a valorii contului cu 10% este de natura sa te bucure, dar nu uita ca aceasta crestere este determinata de investitia in actiuni care NU ESTE SIGURA NICAIERI IN LUME. Adica, contul poate creste si cu 40%, dar poate sa si scada tot cu atat.
   Cu ceva mai mult interes din partea ta, ai putea beneficia de oportunitatile si flexibilitatea unui astfel de contract. Asta inseamna sa treci pe programe cu mai putine actiuni atunci cand apare trendul scazator, dar sa si treci pe un program mai agresiv (cu procent mare de actiuni) atunci cand trendul este crescator.
   Si-atunci, la final de contract, vei beneficia de o suma mult mai consistenta decat ce spune eliza.
   De cheltuielile de administrae nu scapa nimeni pentru ca orice serviciu are un cost. Nimic nu-i gratuit pe lumea asta.
   • 0 (0 voturi)    
    gresesti? (Joi, 20 august 2009, 9:05)

    Johnny D [utilizator] i-a raspuns lui cobra

    cobra, nu e vorba de gratuitate pe lumea asta. Omul vrea gratuitate pe lumea "cealalta" :D
    • 0 (0 voturi)    
     Gratuitate (Vineri, 21 august 2009, 8:06)

     cobra [anonim] i-a raspuns lui Johnny D

     Pe lumea cealaltă toţi beneficiem de gratuitate la tot ce este. Cazanul, smoala, combustibilul aferent sunt gratuite. Mă rog, este bonusul pentru ce facem pe lumea asta.
   • 0 (0 voturi)    
    multumesc (Vineri, 21 august 2009, 10:12)

    Razvante [anonim] i-a raspuns lui cobra

    da, ai dreptate, am recitit contractul si cam asa sta treaba. Iar cu privire la reinvestire, e problema readaptarii care are si ea un comision de 5%. Eu am investit ron safe 35% ron mediu 35% ron extra 30%. Curios lucru tocmai ultimul a crecut cel mai mult desi consultantul a zis ca e mai putin sigura cresterea acestuia. Gratuitate nu pot pretinde pentru ca este vorba de un serviciu, e ca si cum mie mi-ar pretinde cineva sa prestez munca actuala insa fara remuneratie.
    MUltumesc frumos de lamuriri!
    • 0 (0 voturi)    
     Raportul castig/risc (Vineri, 21 august 2009, 11:51)

     cobra [anonim] i-a raspuns lui Razvante

     Cu placere.
     Cel mai probabil acei 30% Extra reprezinta investitia ta in actiuni. Avantajul lor este ca au potentialul de crestere cel mai mare. Dezavantajul lor este ca au riscul, de asemenea, cel mai mare. Dupa caderea inceputa in iulie 2007 si ajunsa la nivelul cel mai de jos la sfarsitul lui februarie acest an, actiunile au inceput sa recupereze din pierderi si, din acest motiv au fost aceste cresteri din contractul tau. Daca tu erai inspirat sa treci in februarie totul pe extra, cresterea era si mai mare. Dar nici tu si nici consultantul nu sunteti Nostradamus.
     Iti recomand sa urmaresti cu mare atentie evolutia bursiera din ultima parte a anului deoarece este posibil ca pretul actiunilor sa scada pe fondul incapacitatii guvernului de a gestiona corespunzator cheltuielile bugetare.
     Am zis e posibil, nu ca ar fi sigur.
  • 0 (0 voturi)    
   si mai rau... (Duminică, 13 septembrie 2009, 17:40)

   Aurelia [anonim] i-a raspuns lui Razvante

   Tatal meu a facut acum vreo 10 ani o polita de asigurare la ING Toata lumea zicea ca la ING nu fac decat bosii,deoarece era destul de mare pentru omul de rand In sfarsit,ai mei au platit cu greu fiecare polita,convinsi fiind ca e o afacere pentru urmasi,daca se intampla ceva Iata ca saptamana trecuta a expirat aceasta polita Ai mei abia asteptau sa vada cat primesc Dupa calculele lor,cotizasera cu vreo2000 de euro Se gandeau ca macar 100 milioane vechi vor primi...Stupoare|...Au oprit din suma cotizata nu stiu ce comisioane,ca parca nu oprisera destul...Cat credeti ca i s-a calculat sa primeasca?52 milioane vechi... Niste excroci.....
   • 0 (0 voturi)    
    Clarificări (Duminică, 27 septembrie 2009, 21:37)

    cobra [anonim] i-a raspuns lui Aurelia

    Doamnă, ceva nu este OK sau nu este complet în ceea ce spuneţi. Pe de o parte, amintiţi de o contribuţie totală în euro, pe de altă parte, valoarea de răscumpărare (???) este în lei. Dacă reţi un răspuns serios, trebuie să prezentaţi informaţii serioase.
    Ştiţi cumva care erau sumele asigurate din contractul tatălui dvs? Varsta la care a inceput contractul, ce clauze a avut, ce tip de contract...
    Evident, detaliile exacte le poate da doar consultantul care a gestionat contractul.
    • 0 (0 voturi)    
     Randament (Vineri, 29 octombrie 2010, 12:48)

     Adi [anonim] i-a raspuns lui cobra

     Cine stie cam cit trebuie sa fie randamentul minim al uniturilor a.i. scazind cei 5% din dif. sell/buy si comisioanele fondului - presupun ca sint cam la fel la toti- sa ies la un randament macar cit dobinda uzuala la depozite? sa zicem in 10 ani

     Pt. Aurelia: tb. sa vedeti cit a fost contributia dvs la fond si cit asigurarea, evident banii de asigurare se pierd daca nu se intimla evenimentul asigurat si intra in fond la pretul mai mare cu 5% decit cel de vinzare al uniturilor, la fel am si eu un fond de 5 ani si am contribuit cu 7000 lei din care 1000 reprezinta asigurarea, surpriza mea e ca valoare uniturilor mele nu e de peste 6000 cit am dat ci 5800 desi randamentul pe 5 ani a fost de 37% net, tb. sa mai fac calcule ca inseamna ca taxele sint enorme daca si la randamntul asta eu sint pe minus real fata de un depozit


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by