Supliment publicitar de educatie financiara

Piata pensiilor private, la bilant

de Asigurari si Pensii     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2009, 14:39 Asigurari si Pensii - Informatii


Numarul de participanti in sistemul de pensii private facultative (Pilonul III) a crescut cu aproape 19.000 in primele sase luni ale anului, in pofida contextului economic dificil, marcat de somaj si evolutii negative ale mediului de afaceri. Activele nete administrate de fondurile facultative s-au majorat in ultimul an de 3,5 ori, ajungand la 140 de milioane de lei, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Evolutia sistemului, chiar daca mai lenta decat cea anticipata de administratori anii trecuti, "nu ne surprinde, date fiind conditiile actuale", spune Crinu Andanut, presedintele APAPR.

In Pilonul III, cele mai multe vanzari noi se inregistreaza pe segmentul de retail, cele de pe segmentul corporativ fiind in ultima perioada semnificativ mai reduse. In plus, o parte dintre angajatorii care au ales in trecut sa plateasca o pensie facultativa angajatilor, sunt acum in imposibilitatea de a mai continua contributiile, potrivit lui Andanut. O modificare a legislatiei din octombrie 2008 permite angajatilor sa contribuie singuri la fondurile de pensii facultative. In luna mai, 32% din totalul participantilor la Pilonul III si-au platit singuri contributiile (fata de 29% in septembrie 2008), iar 13% dintre participanti au contribuit impreuna cu angajatorii lor, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pe de alta parte, "clientul de retail este mai volatil, numarul participantilor care renunta sa mai plateasca fiind mai ridicat in acest segment", a declarat Mihai Bobocea, secretarul general al APAPR.

Expunerile mai ridicate pe actiuni pastrate de fondurile facultative in 2008, cand piata de capital s-a prabusit, precum si activele mai mici ce nu au permis intotdeauna o diversificare si investire optima, in special in prima jumatate a anului trecut, fac ca randamentul mediu al pietei pensiilor facultative in ultimele 12 luni sa fie de 7,54%, aproape la jumatate fata de performanta fondurilor private obligatorii (Pilonul II), care au inregistrat un randament de 13,54% in intervalul iunie 2008 – iunie 2009.

Fondurile de pensii facultative s-au apropiat insa mult de performanta fondurilor de pensii private in ultimele 6 luni, cand au inregistrat o performanta (neanualizata) de 6.7%, fata de 7% realizat de fondurile de pensii private in aceeasi perioada. In primul an de functionare al sistemului, participantii din Pilonul II au obtinut un profit net de 74 milioane de lei, potrivit APAPR.  

Pe pilonul III, cel mai bun randament il inregistreaza liderul pietei, ING Asigurari de Viata, care controleaza 39% din piata si care a inregistrat in primele 6 luni ale anului un randament  de 9,6 %, dublu fata de cel realizat de Allianz, al doilea jucator din piata.

Din punct de vedere al structurii de investitii, fondurile de pensii facultative s-au orientat in primul rând spre obligatiuni corporative si spre actiuni, in detrimentul titlurilor de stat si al depozitelor bancare. Astfel, in primele sase luni ale anului, se observa o crestere de la 24% la 33% a alocarilor pe obligatiuni corporative.

In cazul fondurilor private obligatorii, administratorii au optat pentru strategii investitionale extrem de prudente, alocand cea mai mare parte a activelor in titluri de stat si obligatiuni corporative si supranationale. „Presiunea politica si de imagine asupra fondurilor de pensii private, precum si garantia relativa impusa, i-au determinat pe admiministratorii din Pilonul II sa evite investitiile in actiuni, desi conditiile de piata ar putea permite valorificarea unor oportunitati interesante”, potrivit Emiliei Bunea, director general al ING Fond de Pensii.

Fata de sfarsitul anului trecut, cand plasamentele fondurilor obligatorii in actiuni listate erau de 1,7%, in iunie 2009 ponderea acestora a crescut totusi la 3,7%. Referindu-se la presiunile de impunere a unor noi garantii in sistemul de pensii obligatorii, Bunea a explicat ca, "printre multe alte dezavantaje, o garantare absoluta ar insemna ca renuntam cu totul la alocarea in actiuni. Cata vreme pluteste acest nor doar aparent avantajos pentru participant asupra sistemului, investitiile in actiuni vor fi sub-optime". O decizie care, in final, nu este in avantajul clientilor, acestia avand in fata un orizont investitional de minim 20 de ani. (suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1887 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Iarasi ??? (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 11:26)

  DanDa [utilizator]

  Cand am vazut titlul "Piata pensiilor private, la bilant" am citit atent articolul si ma asteptam sa gasesc urmatoarea informatie: "in primele 6 luni fondurile de pensii private au incasat in total prime de asigurare de X lei si au platit pensii private in valoare de Y lei. Cea mai mare pensi privata a fost de Y lei, valoarea medie a pensiilor private a fost Y lei.
  In loc de asta am ametit cu "cresteri" spectaculoase exprimate in procente ... bleachhhh!!!

  PS: Eu cred ca valoarea variabilei Y de mai sus este 0!!!
  • 0 (0 voturi)    
   pisi danda (Luni, 20 iulie 2009, 11:17)

   M [anonim] i-a raspuns lui DanDa

   // primele de asigurare se platesc la asigurari, nu la pensii. fondurile de pensii acumuleaza, investesc, acumuleaza randamente. care se exprima in procente. platile sunt inca minore. eu stiu ca nu iti place munca si ca vrei ca dupa o luna cu 10 lei contributie sa iesi la pensie viagera cu venituri de gigi becali. se vede din incultura pe care o afisezi cu nonsalanta. esti varza.
   • +1 (1 vot)    
    varza sunt ... (Luni, 20 iulie 2009, 15:19)

    DanDa [utilizator] i-a raspuns lui M

    asa este, ai dreptate. Si recunosc deschis: sunt varza! Problema e ca astia cu asigurarile de viata/pensiile (care intra in aceiasi categorie) vor sa ma duc eu sa le dau bani acum ca poate, poate vor binevoi si ei sa imi dea mie vreodata inapoi ceva. Cu cat incerc sa aflu mai multe cu atat sunt mai convins ca daca voi cotiza vreodata la astia voi ramane cu buza umflata. Tocmai pentru ca sunt varza ar trebui sa pot gasi raspuns la intrebarile mele. Daca nu as fi varza nu as mai pune intrebari.

    Si nu e vorba de venitul lui jiji. Ca jiji nu are pensie din cate stiu eu si daca la 10 lei contributie primesc pensia pe care o primeste jiji acum (adica ZERO) cum se cheama asta??? In opinia ta se cheama ca nu imi place mie munca pentru ca nu vreau sa dau la niste "privati" macar 10 lei degeaba???.

    Salutari
 • 0 (0 voturi)    
  BM: Sustenabilitatea restructurării sistemului de (Duminică, 19 iulie 2009, 13:49)

  crbl [anonim]

  “Sistemul de pensii a fost restructurat în mod substanţial şi deficitul public din pensii a fost eliminat (…). Totuşi, sistemul rămâne vulnerabil, din cauza beneficiarilor care depăşesc ca număr contribuabilii, faptului că a furnizat beneficii reduse şi că a fost supus unor decizii politice ad-hoc”, se arată în Strategia de Parteneriat a Băncii Mondiale cu România.....

  http://gandeste.org/politica/bm-sustenabilitatea-restructurarii-sistemului-de-pensii-e-pusa-in-pericol-de-promisiuni-de-majorare/4422/
 • 0 (0 voturi)    
  Precizare ING (Joi, 23 iulie 2009, 9:12)

  ING [anonim]

  Potrivit regulilor de functionare a sistemului, dreptul la pensia privata obligatorie se deschide de la implinirea varstei legale de pensionare, in timp ce pensia facultativa poate fi primita de persoanele care au implinit 60 de ani, au platit minimum 90 de contributii lunare iar activul personal este cel putin egal cu o suma stabilita prin lege. Daca la implinirea varstei de 60 de ani participantul nu indeplineste celelalte doua conditii, primeste banii din cont fie sub forma unei plati unice, fie sub forma de rente pe o perioada de cinci ani.
  În luna iunie ac., 64% dintre participantii din pilonul de pensii obligatoriu aveau varste sub 35 ani şi 36% de peste 35 de ani (aderarea la sistem fiind posibila pana la 45 de ani). In pilonul facultativ, 16% dintre participanti au pana in 29 ani, 50% - intre 30 si 44 ani iar 34% - de peste 45 de ani, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Astfel, motivul pentru care nu exista informatii privind plata unor pensii private tine de faptul ca nu exista inca participanti care sa indeplineasca conditiile legale. Trebuie mentionat insa si faptul ca, la inceputul acestui an, unul dintre administratori a efectuat deja prima plata din Pilonului II, catre o persoana care a indeplinit varsta legala de pensionare cu stagiul complet de cotizare.
  Pe de alta parte, in regiune exista multe tari care au reformat sistemului de pensii inaintea Romaniei si care, in prezent, platesc participantilor pensii private – cum sunt, de exemplu, Ungaria, Bulgaria, Cehia (pentru fondurile de pensii private facultative). In Ungaria pilonul III a facut deja plati de 946 milioane de euro pentru 360.000 de participanti iar in Polonia, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) intra in faza de plata anul acesta.


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by