Cand porneste la un drum lung cu masina, orice om responsabil verifica starea ei tehnica, pentru ca nu cumva sa te lase in mijlocul unui camp, departe de orice service.

Daca insa calatoria pe care o vei face reprezinta chiar viata ta, cu toate giratoriile, caile ocolitoare, micile alei pe care vei fi nevoit sa intri, starea masinii care te va purta pe acolo devine infinit mai importanta.

Iar pregatirile pe care le ai de facut pentru aceasta calatorie, singura care conteaza cu adevarat pana la urma, capata, pe cale de consecinta, o importanta foarte mare.

Intr-o asemenea calatorie, care se intinde de-a lungul a cateorva zeci de ani, poate cel mai important lucru e confortul. De multe ori, calatoria aceasta o faci in conditii destul de dure. Drumul are uneori gropi care ti se casca impredictibil in fata, afara aerul uneori e aproape irespirabil si in plus, alti soferi conduc aproape debil, fiind necesar sa stai permanent in alerta.

Ca sa te poti bucura de frumusetile drumului trebuie sa fii relaxat, sa ai starea aceea care iti permite nu doar sa savurezi decorul, ci si sa stii sa zambesti atunci cand intalnesti o groapa sau cand vreun alt sofer conduce imprudent in preajma ta. Or, confortul este asigurat de cateva lucruri foarte simple: de o muzica buna, de aerul conditionat care sa iti faca aerul respirabil si de o centura de siguranta, care sa te fereasca de socuri, atunci cand esti nevoit sa franezi brusc din cauza celorlalti soferi care te insotesc in calatoria ta.

Ele iti dau acea siguranta ca in drumul tau vei putea sa „gusti” din frumusetile din jur, de care prea putini mai stiu sa se bucure. Ele „te asigura” ca vei avea parte de o calatorie placuta pe drumul vietii tale.

O asigurare de viata iti ofera tocmai acest confort. Ea e centura de siguranta care, atunci cand un membru al familiei tale pateste ceva, te poate proteja financiar, te fereste de socurile financiare care ar putea sa iti faca viata un chin. Ea este si aerul conditionat care te face zambesti racorit, stiind ca ai o rezerva, o butelie de oxigen, pe care poti conta la nevoie, atunci cand ceilalti abia mai pot respira din cauza caniculei banesti ce apare cateodata.

Putini stiu insa ca aceste „dotari”, sunt foarte ieftine. Ca protectia ta de-a lungul acestei calatorii e atat de ieftina, incat e pacat de Dumnezeu sa nu ai parte de ea. In termeni banesti, cu banii pe care ii dai intr-o zi pe tigari sau in cazul nefumatorilor, cu banii dati pe o ciocolata, ai parte de tot ce inseamna confort financiar intr-o viata. Sau, gandita in alti termeni, fiecare leu investit intr-o asigurare, aduce o protectie financiara de 1000 de lei. Multi vor spune ca nu au acesti bani, ca e recesiune, ca au alte cheltuieli…este exact optica oamenilor care isi petrec drumul vietilor lor, stresati si fara sa ridice capul din problemele lor. Daca insa ar pune pe hartie veniturile si cheltuielile, ar observa poate ca au cheltuieli la care pot renunta si care, in materie de beneficii aduse, sunt aproape nule.

Rolul meu nu e insa sa conving oamenii. Mi-a venit aceasta idee in timp ce ma uitam la un documentar acum doua zile pe Discovery. De acolo am aflat ca 97% dintre germani au incheiate asigurari de viata. Si ca acei 3 la suta care nu au, sunt cazurile sociale, care traiesc din ajutorul acordat de stat si care au protectia medicala asigurata prin sistemul public.

La noi, cati si-au pus aceasta problema? Mai ales acum, cand riscul de a ramane fara job e mult mai consistent, ca sa nu mai vorbesc de celelalte riscuri – acela de a-ti lasa familia fara nici un sprijin in caz ca, Doamne fereste, ti se intampla ceva?

Una peste alta, intr-o asemenea calatorie, cand te urci la volan, trebuie in primul rand sa nu fii stresat si sa ai confortul necesar. Drumul nu e intotdeauna drept si lipsit de gropi, iar afara nu e intotdeauna timp frumos. Asigura-te ca vei avea o calatorie placuta. Drum bun!

Nota: Supliment publicitar de educatie financiara, realizat de HotNews.ro, cu sustinerea ING