ASF si transportatorii au semnat un protocol ce prevede limitarea cresterii RCA la maxim 50% - patronat

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2015, 10:21 Asigurari si Pensii - Informatii


Protest al transportatorilor impotriva cresterii tarifelor RCA
Foto: Hotnews
Negocierile intre Autoritatea de Supraveghere Financiara, transportatori si companiile de asigurari au dus la semnarea unui protocol care prevede limitarea cresterii RCA la maximum 50%, luandu-se ca termen de referinta tarifele practicate in iunie 2015, informeaza un comunicat al patronatului COTAR. Reprezentantii firmelor de asigurari au propus cateva masuri pentru deblocarea pietei RCA, printre care si eliminarea TVA-ului in cazul platilor pagubitilor persoane juridice.

La intalnire au participat si reprezentanti de la Ministerul Finantelor, Consiliului Concurentei si presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu. 

Pana la sfarsitul anului trebuie sa se faca modificarile pentru normele RCA, in sensul celor discutate, afirma sursa citata.

Protocolul de intelegere prevede excluderea Cartii Verzi de la calculul daunalitatii, pentru transportul local in comun. 

"Am cazut de acord sa acceptam o crestere de pana la 50% a politei RCA si sa luam ca pret de referinta luna iunie 2015. (...) Noi am cerut mai multe modificari si asteptam sa fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislatiei din Romania cu cea europeana, astfel incat sa se poata incheia polite de asigurare pe orice perioada de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislatiei actuale. De asemenea, sa existe posibilitatea suspendarii platii politiei RCA, in cazul in care autovehiculul este imobilizat. Mai cerem ca achitarea politei RCA sa fie facuta in mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducatorului auto, iar plata despagubirilor sa se faca mai rapid. Daca nu se vor pune in aplicare cele convenite la intalnirea de ieri, vom continua protestele, din luna februarie, la nivel national, cu sute de mii de masini in strada", a declarat Vasile Stefanescu, Presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (C.O.T.A.R.).  

Solutia gasita de ASF, este ca de la calculul daunalitatii sa fie exclusa Cartea Verde pentru transportatorii locali, respectiv transportul in comun, in conditiile in care aceasta era luata in calcul printr-o metodologie mai veche. 

ASF va amenda o norma interna prin care va lega majorarea de rata daunalitatii, astfel incat orice majorare sa ia in calcul o rata a daunalitatii si, in final, majorarea fiind limitata la 50%, se mai scrie in comunicatul COTAR.

ASF nu poate plafona tariful RCA, cum au cerut unii transportatori, si nu poate interveni asupra preturilor pentru ca ar fi o incalcare a normelor UE, in conditiile in care preturile RCA s-au liberalizat in anul 2007 odata cu aderarea la UE, a declarat intr-un amplu interviu pentru HotNews.ro Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Propunerile companiilor de asigurari

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) anunta intr-un comunicat de presa ca a participat la intalnirea cu ASF si transportatori si sustine ca a inaintat cateva propuneri pentru deblocarea sistemului asigurărilor obligatorii RCA:

-    eliminarea procentului de 0,2% penalizare / zi de întârziere și înlocuirea cu dobânda de referință a BNR sau un procent anual nu mai mare de 10%;
-    eliminarea posibilității ca o unitate reparatoare să factureze la costuri mai mari decât reprezentantul oficial al mărcii în România, pentru a diminua nivelul fraudei în acest domeniu;
-    reglementarea despăgubirilor privind daunele morale și vătămărilor corporale, în baza unor bareme de calcul; 
-    eliminarea TVA-ului în cazul plăților păgubiților persoane juridice; 
-    interconectarea bazei de date a asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României (CEDAM) cu baza de date ce prezintă situația mașinilor înmatriculate (DRPCIV) și realizarea unui registru de evidență a comportamentului șoferilor în trafic;
-    punerea în aplicare a unui cadru legislativ privind sancțiunile aplicabile șoferilor care nu dețin poliță de asigurare obligatorie RCA;
-    eliminarea dreptului de plată în rate lunare a primelor RCA;
-    eliminarea obligației de plată a despăgubirilor în unitățile de service, care în primul rând ar diminua utilizarea de tarife neconcurențiale de către unele unități reparatoare, dar ar permite și acordarea de despăgubiri fără TVA pentru cei în drept să deducă această taxă;
-    emiterea unor norme de reglementare a răspunderilor profesionale realizate cu vehicule de tip autospecializate care să fie practicate numai dacă există asigurare profesională suplimentară;
-    introducerea unei penalizări pentru conducătorii auto ce nu raportează daunele la asigurător în termenul legal;
-    introducerea sistemului “Telematics” de tip GPS ca soluție de optimizare a primei de asigurare RCA în funcție de datele operaționale și de performanță a șoferului.


Citeste mai multe despre   


1206 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ? (Miercuri, 23 decembrie 2015, 10:35)

  Stefan85 [utilizator]

  Eu nu inteleg treaba asta, am o firma care ofera asigurari, pai in cazul asta pot sa pun ce pret vreau la RCA. Poate sa fie 100 lei sau 100 mii de lei.

  Daca e prea scump atunci clientul se va duce in alta parte. Si la RCA-ul de la masina mea sunt cele mai ieftine pe la 900 lei insa Grupama este pe la 3800 lei. Ei bine nu voi lua in veci de la ei.

  De ce trebuie sa fie cineva care sa limiteze crestere tarifului care sa "protejeze" clientii, nu mai suntem pe vremea lu nea Nicu.

  Daca firmele de asigurari se inteleg si cresc la unison tarifele atunci e alta problema si e treaba consiliului concurentei.

  Pana la urma daca pt acea firma sectorul de transporturi nu e profitabil, si se pare ca nu este la ce idioti de soferi de tir avem in tara, atunci ea poate bine mersi sa nu mai ofere produsul respectiv.
 • 0 (0 voturi)    
  NIMENI NU PRIVEȘTE PROBLEMA (Miercuri, 23 decembrie 2015, 11:38)

  pointless man [utilizator]

  din unghiul numărului și gravității accidentelor. Cuantumul polițelor de asigurare este întotdeauna corelat cu acești parametri, cel puțin în țările ”normale”.

  Ori ”La 10 milioane de kilometri parcursi, in Romania mor 420 de oameni, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 80 de morti” – Titi Aur, pilot de raliuri si instructor in condus defensiv.

  CINE e vinovat ? Dincolo de întîrzierile imbecile privind infrastructura (NU doar autostrăzi) VINA PRINCIPALĂ O POARTĂ miliția zisă ”poliție”. Acest dinozaur comunist nu vrea și nici nu poate să-și facă datoria de a PREVENI - plimbă de colo colo mașinile (fără noimă, fără țel - eventual în interes personal sau al ”șefilor”), șade ”la pîndă” în puncte fixe, monitorizînd cel mult un parametru (de obicei viteza) și nenumărate alte ”obiceiuri moștenite” de pe vremea ”prematur-împușcatului”.

  A filma direct în trafic manevre perverse din automobile fără însemne - o metodă printre multe altele - înseamnă MUNCĂ, DISCERNĂMÎNT - BĂTAIE DE CAP.

  De unde cap la urmașii lui Pristanda, cînd nici miniștrii nu stau prea bine la acest capitol ?
 • 0 (0 voturi)    
  Eliminarea TVA-ului... (Miercuri, 23 decembrie 2015, 17:34)

  eugen [anonim]

  Altfel spus, luam bani din nou din bugetul statului! Iata alt conflict care se rezolva prin solutia "bani din bugetul statului".

  Luam de la cei multi si prosti si dam la cei putini si smecheri...

  Nu e nimeni care sa pazeasca bugetul statului??


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version