Auzim zilnic ca, pentru a-si mentine sanatatea, un adult trebuie sa consume, in medie, 2.000 de Kcalorii si, pe langa dieta rationala, sa faca sport. Cu toate acestea, majoritatea etichetelor nu afiseaza numarul de Kcalorii decat la suta de grame si e dificil sa faci calcule peste calcule. Altceva ar fi daca pe etichete am gasit estimatul de calorii la portie.

In SUA, un ghid explicativ in materie de etichete este publicat pe site-ul oficial al Food and Drug Administration (FDA). Acest ghid explica un lucru extrem de important.

Oricate informatii de detaliu sunt afisate pe etichete, important este ca un potential consumator sa poata face o socoteala a caloriilor pe portie. Atunci va sti daca va lua doua ceasti de ciocolata fierbinte sau, poate, numai una. Ii va fi mai usor sa 'combine' portiile intr-un meniu echilibrat. Va sti sa aleaga elementele nutritionale de care are cea mai mare nevoie.

Legislatia in Romania

In Romania, legea obliga producatorii si comerciantii sa afiseze o serie de elemente, insa acestea, extrem de importante, ne ajuta putin sa ne compunem portiile in functie de numarul de calorii.

Exista, totusi, un sistem de etichetare, voluntar, care iti arata cata energie/calorii, proteine, carbohidrati/glucide (din care zaharuri), grasimi/lipide (din care grasimi saturate), fibre, sare si sodiu pe care le contine produsul respectiv.

Cantitatea Zilnica Estimata (CZE) este un set de valori de referinta privind cantitatile din diferiti nutrienti, respectiv valoare energetica/ Kilocalorii, care asigura necesarul zilnic al unei persoane, in medie. Raportarea la acest sistem de referinta permite consumatorului sa isi faca de unul singur si in timp scurt un plan de alimentatie adaptat la nevoile sale. Detalii aici.

Deocamdata putine, produsele pe care regasim etichete cu 'cantitatea zilnic estimata' au inceput sa apara. Cativa producatori promoveaza acest mod de etichetare printr-un ghid pus gratuit la dispozitia consumatorilor.

Context

Legislatie in Romania cu privire la etichetarea produselor alimentare

Instructiuni

Potrivit HG 106/2002 (modificata de HG 1357/2006) etichetele produselor alimentare trebuie sa afiseze urmatoarele informatii

Etichetele alimentelor trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:

a) denumirea sub care este vandut alimentul;

b) lista cuprinzand ingredientele;

c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform art. 8;

d) cantitatea neta pentru alimentele preambalate;

e) data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum;

f) conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;

g) denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana; in cazul produselor provenite din tari din afara Uniunii Europene se inscriu denumirea si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania;

h) locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a alimentului;

i) instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;

j) concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volum;

k) o mentiune care sa permita identificarea lotului;

l) mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse, prevazute in anexa nr. 1a).

Alte detalii despre legislatie aici.