Christian Badea pentru Romania: proiectul Centrului Artelor Brancuși de peste un miliard de euro

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 15 noiembrie 2017, 15:48 Actualitate | Haute Culture

Ch.Badea
Foto: Hotnews
Centrul Național al Artelor „Constantin Brâncuși” este proiectul prezentat Haute Culture de catre dirijorul roman Christian Badea. Locatia este terenul viran de aproximativ 11 hectare (107.000 metri pătrați) dintre Nerva Traian și Bulevardul Unirii, lângă clădirile Tribunalului Municipiului București și Bibliotecii Naționale a României. Centrul va fi un ansamblu arhitectural bine delimitat, iar 5 dintre cladirile sale vor fi direct inspirate de opere celebre ale sculptorului roman, potrivit principiului brancusian: «Arhitectura este sculptura locuita».

Christian Badea considera ca proiectul Centrului Artelor «Constantin Brâncuși» reprezintă un efort de a ne poziționa la un alt nivel pentru viitorul centenar al Romaniei. 


Bazat pe estetica brâncușiană, Centrul va avea, în mod instantaneu, identitate națională si recunoaștere mondială. 

Va fi un «brand de țară» in sine si va oferi Capitalei mult dorita arhitectura emblematica. 

Arhitecții, câștigători ai concursurilor internaționale pentru clădirile culturale și pentru cele comerciale, se vor coordona potrivit esteticii brâncușiene – deci vom avea o unitate de concepție a Centrului. Centrul va crea mii de locuri de munca si va determina o schimbare pozitiva importanta pentru nivelul artelor si a managementul de arta in Bucuresti si in Romania.

Sala de concerte, cu o capacitate de 1800 de locuri, este inspirata de « Muza adormita ».  


Teatrul de opera si balet, 1600 de locuri, este inspirat de « Poarta sarutului».  


Academia de muzica si dans, este inspirata de sculptura « Sarutul ». 

 

Muzeul de arta contemporana este inspirat de « Masa tacerii ».  


Turnul este inspirat de « Coloana infinita ».  


Delimitata de aceste cladiri, va fi Piata Artelor, un loc de intalnire pentru bucuresteni si pentru spectacole in aer liber.  


Ansamblul proiectului cuprinde, in afara celor 4 cladiri culturale si a turnului, un important component comercial , care va asigura o solida baza economica si « Cartierul Justitiei », care va gazdui opt dintre cele mai inportante institutii ale Ministerului Justitiei.  

Cadrul legal, finantarea si formula de realizare a Centrului sunt teme abordate de proiectul lui Christian Badea. 

“Managerii Băncii Mondiale, cu care am discutat la detaliu despre acest proiect, și-au exprimat susținerea lor entuziastă și consideră finanțarea a peste un miliard de euro ca fiind ușor de realizat » a spus Christian Badea. Consolidarea terenului sub autoritatea unui singur proprietar, de preferință Municipiul București, este o condiție esențială pentru bănci și pentru investitori și se poate realiza destul de repede, dacă există voința politică, prin adoptarea unei legi noi, după modelul celei germane, folosita in 1992, pentru terenul aflat sub zidul Berlinului. 


Cine este Christian Badea  


Dirijor și regizor cu o carieră internațională importantă, desfășurată timp de peste 40 de ani în cele mai renumite săli de concert și teatre de operă, pe toate continentele lumii. 

 

S-a născut la București și a studiat la București, Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles, Mozarteum Salzburg și Juilliard School la New York. A colaborat cu cei mai mari artiști din ultimele patru decenii – de la Bernstein, Rostropovici, Domingo, Yo-Yo Ma, Bronfman, la regizori celebri precum Zeffirelli, Herzog, Warner, Ciulei, Herheim. 

Activitatea profesională a lui Christian Badea s-a desfășurat pe mai multe decenii în centre culturale din Statele Unite, Europa, Asia și Australia, care servesc ca model pentru proiectul Centrului Artelor „Constantin Brâncuși”.  

Christian Badea a înființat la București, în 2011, Fundația Română pentru Excelență în Muzică, a cărei misiune este de a ajuta generația tânără de muzicieni români și de a realiza, în România, proiecte culturale de cel mai înalt nivel internațional. Printre proiectele Fundației se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt 2014 și proiectul „Parsifal la Ateneu”, considerat evenimentul cultural al anului 2016, realizat în partenariat cu Filarmonica „George Enescu”, ICR, AFCN și ARCUB și cu ajutorul a numeroși sponsori. Christian Badea este, din 2012, Dirijor Principal la Filarmonica „George Enescu”.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


2840 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  ar fi superb (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 16:27)

  asaasasa [anonim]

  intr-un oras atat de manelizat si agresat moral si fizic
 • +1 (13 voturi)    
  iar se baga un nene peste meseria altora (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 16:33)

  grig [anonim]

  Ce porcarie! Omul asta nu intelege nimic din Brancusi daca a mai si propus aceste imagini de hibrid scupturi /cladiri faimoase din lume. In loc sa il onoram pe Brancusi in mod real o sa ii copiem formele pana o sa ne iasa pe gat tot ce a facut. In loc sa se finanteze scoli de sculptura care sa produca eventual artistii care ar putea sa conceapa formele viitorului ne uitam in spate si copiem forme golite de inteles.
 • +9 (9 voturi)    
  CAM MULTE BLOCURI... (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 17:05)

  schroedinger [utilizator]

  Pe o suprafata asa de mica.
  Nea dirijoru' vrea un Arc de la defense dar dispus intr-o zona joasa. Nu prea merge! Mai ales ca in spate vor mai fi inghesuite niste blocuri!
  • 0 (0 voturi)    
   VREM SPAȚII VERZI, NU BLOCURI (Luni, 20 noiembrie 2017, 8:43)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   centrul suferă de lipsă de spații verzi și multă poluare.
   Mai construiți și după centură, că în centru s-a construit pe fiecare petic dintre alte construcții.
 • +5 (7 voturi)    
  Locanta (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 17:32)

  rutger [utilizator]

  propusa de CB ar fi "Cantarea Romaniei" in stil capitalist si cu tushe de traco-geto-daco-romano-danubiano-pontic duse la cel mai inalt nivel ! Oare Ministerul Culturii s-a uitat in ograda proprie sa vada ce proprietati imobiliare are ?? In 1990, Ministrul Andrei Plesu avea o propunere de concurs international pentru radierul din beton superarmat de acolo ! Dar pentru asta e nevoie de bani de premii si de adevarati specialisti in domeniu care sa jurizeze asa ceva ! Iar Maestrul Brancusi a lasat la Tg.-Jiu o parte a sufletului sau de oltean si roman de care suntem obligati sa avem grija ! Dar sa nu-i clonam operele !!
 • +3 (5 voturi)    
  un-miliard-de-euro?? (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 18:29)

  popescu_dtru [utilizator]

  Hotărât lucru, când un om de artă trece la cifre, o ia rău pe arătură!
  • 0 (4 voturi)    
   Dar v-ați uitat cu atenție la ce (Joi, 16 noiembrie 2017, 15:58)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui popescu_dtru

   conține acest proiect? Sau poate e mai bine să se cheltuiască aceeași sumă pentru monumentele comandate de doamna Firea și pentru catedrala mântuirii neamului? Sau, și mai bine, să fie furați pur și simplu acești bani de către cei care au furat toată țara?
 • 0 (4 voturi)    
  Centru Artelor (Miercuri, 15 noiembrie 2017, 19:57)

  Arkantas [utilizator]

  Nu ne putem permite astfel de cheltuieli acum ....
 • +2 (6 voturi)    
  1 miliard?! (Joi, 16 noiembrie 2017, 8:40)

  Hans Metter [utilizator]

  poate nu ne dam seama ce inseamna 1 mld... eu cred ca daca statul baga (pe bune) 1 miliard in investii ar putea insemna mai mult pentru romania si pentru bucuresti. Adica noi ne sufocam la propriu si la figurat in Bucuresti, facem 2 km in 2 ore, centrul vechi si alte cladiri de patrimoniu stau sa cada, centrul e de o mizerie ingrozitoare si vrem sa bagam 1 mld aiurea... Inteleg cultura si ii vad sensul dar haideti sa luam piramida aia a nevoilor de jos in sus nu invers. Poate o sa ziceti ca de asta suntem asa cum suntem ca nu avem cultura. Dar haideti sa vedem cati oameni merg in muzee si case memoriale. Trebuie ridicat nivelul de trai pt ca omul sa aiba chef si de cultura. Altfel sunt facute in zadar.
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Joi, 16 noiembrie 2017, 9:45)

   dava10 [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Corect!
   Poate n-ar fi rau un parc cu imitatii ale lucrarilor lui Brancusi.
  • +1 (1 vot)    
   Statul isi baga pixul. (Joi, 16 noiembrie 2017, 22:55)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Statul roman nu cheltuie nimic si se alege cu un centru cultural de nivel mondial.Totul se finanteaza din surse externe si centrul se va autoffinanta.Dar asta pare de necrezut intr-o tara ca Romania unde cultura este cenusareasa care sta cu mana intinsa la pomana guvernului.
   • -1 (1 vot)    
    si terenul? (Vineri, 17 noiembrie 2017, 9:04)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    cam cat valoreaza terenul?
 • +2 (4 voturi)    
  da sigur (Joi, 16 noiembrie 2017, 11:32)

  albastru de Romania [utilizator]

  la ce puluare e in bucuresti, numai asa ceva nu avem nevoie, din poze vad vreo 10 cladiri de birouri in perimetrul propus , in conditiile in care in zona apropitaa se mai constriesc vreo 5 proiecte,

  dar la ce foame de bani e ni se propun astfel de proiecte, am vazut reclama si la protv.

  l-au pus in fata pe papitoil asta sa zica ca e pt clutura.

  la sf o sa fie 3 chestii de cultura si 10-15 cladiri de birouri,

  si terenul moca eventual
 • +1 (5 voturi)    
  Un proiect faraonic, ... (Joi, 16 noiembrie 2017, 13:38)

  AEV [anonim]

  Un proiect faraonic, enorm, care are șanse minime de a fi materializat vreodată în integralitatea lui, dar șanse foarte mari de a se încheia cu orice altceva decât sala de concerte modernă și amplă, a cărei lipsă continuă să fie o rușine pentru capitala țării lui Enescu, gazdă a unuia din cele mai prestigioase festivaluri de muzică din lume. Implicarea în acest proiect, care prevede o sală de concerte de două ori mai mică decât amărâta Sală a Palatului (!!!), mi se pare descalificantă pentru dirijorul Christian Badea.
 • 0 (0 voturi)    
  pana la urma de ce nu (Joi, 16 noiembrie 2017, 23:21)

  ernst [utilizator]

  atata vreme cat tagma arhitectilor e ocupata sa ridice mall-uri, blocuri urate de birouri si vile pentru proaspat-imbogatitii zilei, de ce nu ar veni un dirijor (breasla mult mai mercantila) cu ceva idei? Cred ca omul a vazut ce se intampla in lume si i-a venit sa urle. Cam asta e proiectul asta: un strigat intr-un sat fara caini.

  Da, si eu m-am crucit de cvasi-chiciurile din "plansele" de mai sus. Irelevant.
 • 0 (0 voturi)    
  Cu retina intunecata (Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 17:32)

  Brancusi exorcizat [anonim]

  Nu stiu daca sa plang in hohote sau sa rad in pumn...Citesc realizarile dlui Dirijor si cinste dumnealui,dar de studii de arhitectura/urbanism nu vad sa scrie. Extrem de curios este cum stie dansul si cum indrazneste sa preia in concept cladirea de birouri a lui Sir Norman Foster si sa ne ,,arate" cum ar cam trebui sa interpreteze el coloana infinitului..Este lejer halucinant intreg proiectul . Este de o uratenie fara seaman si de o incoerenta fabuloasa. Flancarea acestui ,,ansamblu arhitectural " odios de blocuri cu aspect la fel de comunist si trist, nu face altceva decat sa ma revolte. Si nu cred ca doar pe mine. Inainte de a inainta un astfel de proiect catre primarie, rog a se face o consultare publica serioasa si de a se supune unui concurs. Poate chiar cinstit de data aceasta si mai putin bazat pe relatii si pe bugete SF.
 • 0 (0 voturi)    
  critica (Luni, 20 noiembrie 2017, 16:12)

  Irina [anonim]

  Ce-ar fi daca fiecare dintre noi si-ar da cu parerea in meseria altuia? de pilda, sa fim lasati sa dirijam Rapsodia I de Enescu...!!!! doar asa, fiindca ne place muzica si simtim profund romaneste...?!
  Este incredibil cum un om aparent cultivat și sensibil la frumos, poate propune un proiect la un nivel atat de aberant al kitch-ului...
  Noroc ca situatia e atat de incurcata juridic incat nu prea sunt sanse sa se realizeze ceva acolo.
  Ar trebui clarificata situatia terenului si organizat un concurs serios, la care sa participe profesionisti ai urbanismului si arhitecturii....


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri