Se implinesc 20 de ani de cand a murit, pe 31 august 1997, intr-un tunel din Paris, alaturi de playboy-ul egiptean Dodi al-Fayed. Diana e adulata, stoarce lacrimi de misericordie publicului sensibil? Histrionica, isterica & sinucigasa? A fost o victima a “capcaunilor” de la Buckingham Palace? Haute Culture iti arata cum merge capul tau, masina de mitologii. Stii ca nu stii cum era Diana?

Lady DFoto: Hotnews

1. Diana, Tristete (Marca Inregistrata)

Crezi ca povestea D. este o pilda postmoderna despre cat de rau e sa fii bogat, faimos, frumos? Sa fim seriosi. Un adevar a fost ignorat: Diana si-a creat activ propria mitologie.

Sa facem un ocol. Stiti secventele cu Jackie Kennedy, manjita de sangele lui JFK? Sunt reale. Dar cu totii preferam sa le vedem de mai multe ori, iar media le-a difuzat excesiv. Era asasinat. Este sigur ca ai observat si ca Jackie era victima intr-o rochie Chanel. Va plac detalii picante, nu? Tristetea in rochia Chanel e marca inregistrata.

Diana si-a construit imaginea pe acest ochi al tau atent la detalii picante. Diana are o poza. Printesa in fata Taj Mahal-ului, in februarie 1992. Diana sta pe bancuta, abandonata si singura, iar in fundal se decupeaza cel mai impozant monument ce simbolizeaza iubirea. Daca era asa trista, de ce avea nevoie de un "selfie", raspandit de milioane de exemplare, prin ziare si reviste? Fotografia e incipitul povestii tragice construite abil cu tehnici de branding & marketing. "Diana a incercat sa se sinucida de cinci ori din cauza nepasarii printului Charles", scria Sunday Times Marea Britanie pe 7 iulie 1992. Pentru prima data de la inventarea tiparului, un membru al regalitatii comitea o forma de tradare care ajungea pe buzele britanicilor de rand. Printesa Diana a inteles ca, despuindu-se de artificiul regal si dezvaluind micile sale secrete - bulimia si automutilarea, incercarile repetate de sinucidere si o casatorie fara contact sexual - publicul o va iubi mai mult, nu mai putin.

Taj Mahal-ul Dianei este un fel de rochie Chanel plina de sange. Spectatorul crede in Taj Mahal, in iubire, nu? E simplu, e vizual, e simbol.

2. Sindromul Hainele noi ale Imparatului.

"Viata mea este pura tortura" (printesa Diana in 1992).Si iarasi tu, spectator.Bocet, jale, sau cum zice Freud, doliu si melancolie, iti plac. Pai, nu sunt audiente asa mari la tot felul de inmormantari romanesti? Este sindromul “Hainele cele noi ale Imparatului”. Printesa Diana a aratat cu degetul Imparatul ridicol, care marsaluieste gol, fara vesminte, in fata supusilor. L-a facut de toata rusinea pe Charles.

Dar spectatorule, tie, ti-a placut si asta sa vezi. Regalitatea in tot scandalul si "nuditatea". Mai ales "nuditatea" regala! E story anti-sistem, nu?

3. Ingenuitatea printesei nu era, insa, reala.

Desi s-a descris drept o mielusica dusa la sacrificare in ziua nuntii cu Charles (o virgina de 19 ani, victima unei masinatii marsave de figuri regale), Diana stia in fatidica zi a ceremoniei ca printul este indragostit de Camila Parker-Bowles. Diana era ea insasi aristocrata, stia cutuma: regele sau mostenitorii la tron erau implicati in intrigi intricate, cu mistrese & favorite. Cand reporterul britanic Andrew Morton a scris cartea “Diana: Her True Story”- mitul s-a plamadit.O informatie-cheie i-a fost, totusi, ascunsa chiar si jurnalistului Morton: Diana si-a inselat sotul.De mai multe ori. De la inceputul mariajului.

Un alt sindrom al spectatorului: miopia, ignorarea evidențelor.

4. Histrionismul

Printesei cu parul scurt ii placeau loviturile de teatru. Un “coup” l-a dat dupa ce printul Charles a acordat un interviu in care infirma declaratiile Dianei despre casnicie. In seara in care interviul a fost difuzat, Diana s-a dus la un cocktail privat. Outfit-ul ei spectaculos a dominat prima pagina a ziarelor: “rochia razbunarii”, a numit-o bombastic presa. Cum era? Neagra, fara bretele, tiv deasupra genunchiului, decolteu adanc. Impresionanta. Interviul acordat de Charles a parut plapand, insignifiant, in comparatia cu rochia etalata de Diana. Rochia a fost insotita de o declaratie: “nu am decat o aspiratie smerita: sa fiu regina inimilor.”

Spectatorul vrea razbunare. Sindromul asta se numeste "decolteul adanc".

5. Moartea tragica si "de tanara: Conspiratia.

Diana era in automobil, intr-un tunel din Paris, alaturi de playboy-ul egiptean Dodi al-Fayed. Era satula de povestea cea veche. Poate nici nu si-o mai amintea. Moartea ei subita intr-un accident de masina (Dumnezeule, cat de multe astfel de morti, ignoram!) a fost urmata de o dovada spontana si prelungita de tristete publica. Si fascinatia asta o traim si azi.

Ancheta medicului legist a oferit un deznodamant funambulesc: Diana a fost ucisa in urma unui accident de masina, deoarece soferul a fost orbit de blitul paparazzilor care o urmareau pe printesa. Dar noi, spectatori, credem ce-a spus tatal lui Fayed, miliardarul Mohamed Al-Fayed: accidentul ar fi fost o conspiratie executata de Serviciul Britanic de informatii MI6.

Spectatorule, ce-ti mai plac tragediile, nenorocirile, evenimentele funeste, catastrofele! Conspiratiile!

5 trepte spre Mitologie si un cantec

Sa-ncheiem cu Sir Elton John. El a cantat la pian melodia pe care i-o dedicase in trecut lui Marilyn Monroe. Corect! Bine ales momentul de marketing, domnule Sir Elton John.

Un pic de celebritate si pentru Sir, va rog, in pahare de sampanie! Si povestea de marketing continua. Cere stapanul, clientul! Tu, spectatorule. Ce-i in mintea ta? Sa fii stapan, spectator.