Haute Culture face un inventar al defectelor de renovare si aberatiilor cu chip de om care domnesc intr-unul din primele doua judete din Romania, ca numar de obiective de Patrimoniu. Aici este valul daco-roman de civilizatie si vestigii, care a nascut dacopatia. Aici este epoca civilizatiei monahale si medievale, care a impus o Episcopie a Devei si Hunedoarei. Aici, sunt in custodia Consiliului Judetean si a Episcopiei peste 500 de monumente istorice, 5 aflandu-se pe lista UNESCO. Vezi ce tratament si-au luat toate aceste bijuterii. Inventarul de fata este incomplet. Te invitam sa-l intregim, daca tot suntem patrioti sau, vorba aia, in vacanta si, la fata locului.

SuperRelativele RoFoto: medievalistica

Peste discipoli de-ai luiGiottos-a dat o lavabila.Sarmisegetuza e aparata cu o bata de un Brilinsky.Dacopati in sutana sau in civil iti spun erezii despre lumea contemporana, inventand povesti despre Decebal, Burebista si alti eroi de care nici dacii reinviati n-au auzit.

E simplu: cand economia,conform statisticii BNR,mergea in 2012 mai rau ca-n 2008, iar in 2008, erau "pe supravietuire" sub 40%, cati nu erau someri, va dati seama ca mitologii, servilisme de partid si incompetenti asalteaza locul.

Cine-i de vina? Esti atent la denumiri? Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Direcţia Judeţeană de Cultură, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Episcopia Devei şi Hunedoarei. In toate aceste institutii sunt oameni. In spatele acestora sunt contribuabili, Noi. Noi suntem de vina. Privim totul ca-n vacanta, dar situatiile inventariate se pedepsesc conform legii Patrimoniului cu amenzi si inchisoare.

Zece alterari de Patrimoniu in Hunedoara:

1. Placare cu gresie peste icoane de peste 600-700 ani

2. Beton peste podele/pământ

3. Termopan si izolari ieftine

4. Refaceri de biserici fara baza stiintifica/legala

5. Acoperisuri inadecvate care hranesc mucegaiul ca pe-un rege

6. Ingroparea frescelor cu lavabila

7. Ignorarea ruinelor/ingroparea unor biserici, cu valoare de patrimoniu

8. Detalii arhitectonice din vechi cetăți/biserici se sting bătute de ploi, ninsoare, și la cheremul hotilor/colectionarilor 9. Tolerarea de catre autoritati a comertului cu obiecte din cetatile dacice/bisericile medievale. Constituirea chiar de “colectii private” folosind obiecte de patrimoniu.

10. Angajarea de personal necalificat in pozitii decizionale si de competenta istorica. Ghidaje turistice dacopate.

Adrian Andrei Rus&semnatarii unei petitii onlinearata in detaliu aceste erori grave. Se da cu Doamne Ajuta! Si cu multul respect pentru istoria romanilor. Dar, sa fim seriosi, cu un rigips si-o lavabila e si mai bine, nu? Atata timp cat Episcopia si Consiliul Judetean dau si banul.

Lista incompleta a obiectivelor de patrimoniu din judetul Hunedoara, condamnate la “prada si jaf”

Bârsău biserica - sec.15

Cârneşti urme ale drumului roman

Coroieşti - biserica secol 16

Galati-Biserica de lemn - secolul 18, sit arheologic roman

Lesnic - biserica secol 14

Malaiesti - donjon de secol 14

Nalati-biserica&castel de secol 18

Nucsoara - biserica secol 13

SUPERrelativele Romaniei este o campanie Haute Culture pentru revitalizarea PATRIMONIULUI natural si cultural.Cine-i de vina? Consiliile Judetene, Ministerul Culturii, Ministerul Turismului, NOI, tu si Eu.

Nu-i asa ca mergi in weekend prin aceste locuri? Ia aminte la:

Cetatea Zimnicei

Platoul Bucegiului

Adamclisiul, facatura comunista

Ruina Bailor Herculane, mandria pe vremuri a Imperiilor Roman si Austro Ungar

Mucegaiul de astazi de la Bisericutele de creta de la Basarabi

Calcarul numulitic de la Albesti devenit afacere politica

Nationalismulieftin care vopseste scumpetea si starea deplorabila a Marii Negre

Delta Dunarii