Acum pe locul cetatii sunt ruine, dune si caini pripasiti care latra paguba sitului arheologic. Cetatea de tip dava dateaza din secolul IV i.Hr. Numele cetatii e necunoscut din izvoarele istorice.
Se crede, de asemenea, ca este cetatea despre care scria Arrianus ca a fost distrusa de generalul lui Alexandru Macedon, Lisimachos in timpul expeditiei sale impotriva tribalilor, in anul 335 i.H. Are o suprafata de 9 hectare. S-au facut sapaturi arheologice in zona. Astfel s-a descoperit ca geto-dacii erau olari.
In cetatea Zimnicea s-au gasit vase lucrate cu mana sau la roata, pentru gospodarie. Obiectele decorative scoase de arheologi erau rozete cu motive florale.
Nici urma de istorie langa cetate in 2017. Zidurile au amprenta omului si a armelor lui de foc. Inchipuiti-va. Prin anii ’80 armata organiza trageri in cetate. Militarii puneau tintele pe zidul cel mare, care da inspre Dunare. Ciuruiau cetatea cu mandrie. “Ba, nici nu trecea prin zidul dacic glontul nostru de secol XX”, povesteste un zimnicean. Tot pe vremea lui Ceusescu veneau copiii sa se joace la cetate. Atunci erau macar tuneluri, ziduri. Zgatiile mici veneau pe sestache dupa ce plecau militarii cu pusca si furau glontul din zid. Faceau colectie. Se jucau cu glontul Armatei Romane. In anii ’90 se mergea cu bicicleta la cetate. In zona, un cartier de oameni saraci pazit de caini vagabonzi. Cetatea era in decrepitudine dupa Revolutie. Nimic geto-dacic in zid, cetatea parea un mit. Acum cetatea e delabrata de tot. Aproape stearsa de pe fata pamantului. O duna – iata ce-a ramas din “Zimnidava.”
Nu-i asa ca mergi in weekend prin aceste locuri? Ia aminte la:
Platoul Bucegiului
Adamclisiul, facatura comunista
Ruina Bailor Herculane, mandria pe vremuri a Imperiilor Roman si Austro Ungar
Mucegaiul de astazi de la Bisericutele de creta de la Basarabi
Calcarul numulitic de la Albesti devenit afacere politica
Nationalismul ieftin care vopseste scumpetea si starea deplorabila a Marii Negre
Delta Dunarii
Vorba vine ca e cetate. Este un dimb la vestul orasului. Din ce-mi amintesc eu prin anii 60 sau la inceputul anilor 70 cel mult, au fost niste tentative de sapaturi arheologice. N-a fost niciodata vreun santier serios in toti cei peste 40 de ani de cind stiu eu. Da, lumea s-a mai dus sa caute, dar nu cred ca au gasit ceva valoros.
Din deal se coboara direct in lunca unde au fost culturi diverse, iar dupa 90 vii ale zimnicenilor. Tot acolo, cu pamintul luat din dimb caramidarii din zona au facut zeci de ani caramizi de constructie sau pentru sobe.
Nu exista nici un zid, iar armata care facea trageri la Zimnicea erau pichetele de graniceri de prin zona si care da, isi puneau tintele la piciorul acelui dimb. Efectivele lor in oras nu depasea o companie, iar prin satele vecine marimea unui pluton. Cred ca mai multi se adunau tinerii ce trageau in cadrul pregatirii tineretului pt apararea patriei...
N-a distrus nimeni nimic fiindca nu era nimic de distrus.
In rest, cetatea e plina de relativisme.
Numele? Nu stim daca-i Zimnicea, sau nu.
A fost dacica? Sunt ziduri medievale.
Articolul nu pe aceste detalii mergea. Important este cum ne raportam la traditie, Patrimoniu.
Ne mandrim cu Zimnicea. E Superlativul Romaniei? Dupa cum o respectam e SuperRelativul Ro.
Multumesc comentatoriilor.
Daca exista, faptele sunt contraventii - cel putin - si exista institutii care sa se ocupe de asa ceva. Nu e ca si cum au venit turcii sau turcii si n-ai ce sa faci.
Macar intreba bunicii si tot afla mai multe...
Intai e nevoie de educatie. Adevarata, nu spoiala!
Apoi de patriotism luminat, nu bataile cu pumnul in piept. Si apoi mai vorbim de altceva.
Pai in Romania patrimoniul e in curs de distrugere.
Ca patrimoniu nu e numai de la daci, ci si de la Carol I sau mai incoace.
2. patriotism luminat=nu exista!
3. educatie exista=echilibru, dezbatere
4. patrimoniu e si de la daci (putin) si de la Carol I (ceva mai mult).
5. Judecata noastra este deformata de dacopatie/exces patriotic.
Sunt de acolo, zona de acolo am batut-o de destule ori. Ba chiar condus de un profesor de istorie ce mi-a aratat niste gropi ce erau niste tentative de sapaturi.
2. Patriotism luminat exista, in opinia mea. El este generat de adevarurile istorice asa cum au fost si situarea Romaniei unde ii e locul. Teoriile dacopate si afirmatiile cu Timisoara, primul oras romanesc iluminat (cind iluminarea Timisoarei s-a facut cind era la habsburgi) sau Turnul Eiffel construit cu otel romanesc de la uzinele Calan (si Calanul era tot acolo.) Nu fac bine.
Nu spune nimeni elevilor de liceu ca incep sa inteleaga ca pe teritoriul romanesc existau 3 raiale turcesti (Turnu, Giurgiu, Braila - capete de pod ale turcilor cind se rascula valahul. Nu se spune cind Dobrogea a plecat de la Mircea (Io Mircea... pina la Marea cea mare), ca o recapatam dupa razboiul de independenta ca un schimb de teritoriu cu rusii: ei iau sudul Basarabiei, noi Dobrogea. O tinem langa cu Adunarea de la ALba Iulia si nu pomenim de Basarabia si Bucovina care au fost inainte ca timp, o tinem langa cu Ardealul si uitam ca inainte a fost ultimatumul rusesc... (Ca Eminescu care pune Nicopole inainte de Rovine. El poate ca e poet, dar istoricii si educatorii n-au voie).
3. Educatia nu prea mai e, fiindca nivelul a scazut enorm. O spun statisticile privind promovabilitatea, articolele cu notele la titularizare si furt... Si se constata usor in discutii cu tineretul, fara a gasi un subiect.
4. Patrimoniu e in curs de disparitie si stiti bine, fiindca se demoleaza. Cel dacic e in pamint si nu se sapa dupa el sau se deterioreaza ce e expus. Bisericile fortificate din Ardeal se duc cu fiecare an. Zimnicea, ca tot vorbim de ea, este locul pe unde armata romana a trecut Dunarea in 1877. Citi de acolo stiu? E vreo placa ceva sa reaminteasca de asta?
Este plin internetul de articole despre vechi resedinte ce sunt in paragina.