Nu, guvernul Grindeanu nu era mai breaz. Cu noul guvern, parem insa ca sarim din “lac in put”.Stiinta de carte e “inventata”,“inzorzonata” sau “inutila”. Consilierii sunt de carnaval si umplutura, de laRachelaCiolacu.Demarajul este confuz,jocul de-a finantele e abulic.Ba e alba, ba e neagra. Haute Culture va spune ce-nseamna expresia populara, "a da din lac in put", potrivita noului mandat guvernamental, marca PSD.

Proverb civicFoto: Hotnews

Sensul expresiei este clar: a da dintr-o belea in alta, dintr-un necaz in altul. Grindeanu era dracu, dar am dat de ta-su.

Interesant cu aceasta expresie populara este ca aproape vezi gestul, nu-i asa? Da, gestul de a sari din lac in put. Doar ca aceasta actiune nu poate fi facuta fara sa gandesti un pic. Saritura in putul fantanii, la care se face referire, e dificila: e greu sa te strecori prin putul unei fantani fara sa nu stii ce faci cu adevarat.

Apoi, de ce lacul e “mai de treaba” ca putul? Lacul e o intindere, uneori chiar mai adanca decat putul.

Logica nu ajuta la explicatia proverbului. Cartea profesorului Stelian Dumistracel, din care ne-am mai inspirat si in alte cazuri, aminteste de peisajul de la sat. Pe langa putul, de unde satenii luau apa, pentru ei si animale, se forma o balta, “lac”. Lacul acela era format de ploi sau pur si simplu pentru ca se scurgea apa din caldare.

Din lac/balta se adapau animalele. Acesta pare sensul initial al expresiei.

Dupa cum se observa, in sensul initial al expresiei, este inclus si un alt adevar. Dai de necaz atat de tare ca ajungi, vai, ca un animal.

Haute Culture ti-a oferit si alte explicatii, alte PROVERBE CIVICE:

Partidele isi dau coate

Mihalache paste bobocii

Daea o face de oaie

Olguta Vasilescu bate barbunca

Gabriela Firea isi face de cap

IPS Teodosie este pus la pastrama

Junker a stricat orzul pe gaste