De astazi Haute Culture prezinta si VIDEO stirile culturale. Demonizezi un tap ispasitor, Soros/ Si ai o lume-n echilibru: a murit cel mai batran om la 117 ani, dar s-a nascut Girafa April/ Asa cum azi, pe 18, Lucrezia Borgia, nimfomana renascentista, se nastea, iar Einstein, fizicianul, se relativiza

Soros EinsteinFoto: Internet&Mobile World

  • Demonizarea lui Soros.  

    Figura sifonata a unui evreu in varsta, de origine maghiara, a devenit tinta principală a „nationalistilor renascuti” din intreaga lume. George Soros este dușmanul lor esential. Daca nu ar exista, ar trebui sa-l inventeze. Realitatea este ca l-au plasmuit pe Soros. Mecanismul tapului ispasitor functioneaza precum in toate timpurile. Soros e numele „tapului” in zilele noastre. Deoarece „George Soros”, personajul cu puteri supranaturale pe care nationalistii isi proiecteaza ura nu exista in realitate, ai putea spune ca, de fapt, ei l-au inventat. The Guardian identifica modul in care adeptii conspiratiilor l-au creat pe Soros. Inclusiv in Romania. Va amintiti, nu? Soros platise caini & protestatari sa iasa-n strada. 
  • Cum sa fii longeviv. Secretele: Oua, somn, brandy si celibat  

Italiana Emma Morano a fost pana mai deunazi cea mai batrana persoana din lume. A murit la 117 ani. A fost casatorita. Dar intr-o zi, dupa trauma pierderii bebelusului lor de sase luni, Emma si-a dat consortul afara din casa. A fost celibatara toata viata, dupa scurta casnicie. A trecut prin cele doua razboaie mondiale. Cum s-a pastrat Emma? Manca trei oua pe zi. Doua crude.Se delecta cu brandy. Dormea mult.

Girafa April a nascut un pui sanatos intr-o gradina zoologica din New York. 1 milion de internauti au urmaritmomentul nasterii prin livestream.

DE SERBAT. Einstein e relativ. Borgia mergea pe aer

  • Albert Einstein a murit pe 18 aprilie 1955. Teoria relativitatii restranse. Ce? Fizicianul a unificat mecanica cu electromagnetismul. Teoria relativitatii generalizata. Cercetatorul cu parul valvoi, care scoate limba in poza cea mai faimoasa, a extins principiul relativitatii miscarii. In plus, a oferit o noua teorie a gravitatiei. e=mc². La ce foloseste asta? Timpul se relativizeaza. Aplicabilitatea? Fizica atomica se transforma radical. La ce foloseste asta? Apar principiile fizicii cuantice. Se revolutioneaza tehnologia. S-a inceput cu bomba atomica si s-a ajuns la PET scanner pentru diagnosticul cancerului. 
  • Lucrezia Borgia s-a nascut pe 18 aprilie 1480. Anecdote renascentiste povestesc ca Lucrezia era nimfomana. Familia Lucretiei a servit ulterior drept model lui Niccolò Machiavelli, care a descris actiunile politice dure si coruptia sexuala despre care se crede ca erau caracteristice papalitatii renascentiste. Lucretia a fost descrisa ca o femeie fatala, rol in care a aparut in numeroase lucrari de arta, romane si filme. Nu stim cum era Lucrezia. Sa fi fost spaima iatacului si a politichiei? Cum arata Lucrezia? Putem afla. Iata ce scriu cronicarii vremii: Par blond lung pana mai jos de genunchi, ten frumos, ochi caprui, dar care isi schimbau culoarea, piept plin, o gratie naturala care o faceau sa para ca „merge pe aer”.