VIDEO! ​Esti frumos si azi, doar stii: Apocalyptica plays Metallica by 4 cellos / Exista performance care cauta un inceput de basm o noapte intreaga / Rafael a murit in ziua in care s-a nascut / Bijutier? Da, a făcut cozi de paun din aur si argint. Life-uri cu Ioana Parvulescu si Doina Rusti. Vrei sa stii cum ramai inocent si cum scapi de Melancolie. Harp&Loom vinde postere Obie Platon. cumpara!

6 aprilieFoto: Internet&Mobile World

In...

1483 – se naste Rafael, pictor ridicol de popular, productiv si reprezentant al “Renasterii Inalte” (avem pe de-o parte Renasterea normala si cea posh, din care mai fac parte si Michelangelo si Da Vinci). Celebru pentru tavanele pictate din coridoarele Palatului Apostolic din Vatican, pentru frescele sale (dintre care mentionam Scoala de la Atena, una din cele mai complexe lucrari ale Renasterii). Rafael a fost unul din cei mai echilibrati pictori, a respectat toate regulile si filosofiile artei si a pus bazele reproducerilor prin printuri.Rafael moare la 37 de ani, chiar de ziua lui.

Intrebare-Bonus: cum ar arata tablourile clasice ale marilor maestri ai picturii daca standardele de frumusete ar fifost ca in zilele noastre?Da, stilul slabanog facut din Photoshop.

1860 – se naste Rene (cu accent pe al doilea e) Lalique, bijutier si sticlar, unul din cei mai talentati designeri ai stilului Art Nouveau. Aproape un secol inaintea lui Dali, bijuteriile lui Lalique se inspira din natura si din frumusetea naturala iar nivelul de detaliu al oricarei piese este uluitor. Sa faci o coada de paun cu creionul e una, dar sa topesti aur si argint inastfel de forme iar interstitiile sa le umpli cu sidef…arta!

1929 – se naste Andre Previn, pianist si compozitor american. A compus muzica pentru film, pentru teatru, pentru opera. Gigi (1958) care este probabil ultimul film de epoca facut de MGM si e perfect de vizionat de catre orice generatie, in orice moment al zilei,My Fair Lady (1964) cu minunata Audrey Hepburnsi musicalul Coco (1969) despre viata lui Coco Chanel in care Katherine Hepburn a avut singurul ei rol de acest gen sunt cateva din exemplele super celebre ale compozitorului. Toate au castigat numeroase premii Oscar, ceea ce dovedeste ca un masterpiece va fi premiat indiferent de subiectul usor pe care il abordeaza si confirma faptul ca La La Land este un film mediocru.

1971 – moare Igor Stravinski. Cum adica cine e ala? A fost un compozitor rus care in 1913 a compus Ritualul Primaverii, un balet dubios care a avut premiera in sala mare a teatrului Champs-Elysees si care a avut parte de cea mai ostila reactie a publicului la un concert de muzica clasica. De ce? Pentru ca natura muzicii dar mai ales coregrafia dansatorilor era prea moderna pentru epoca aia. Baletul este studiat in detaliu la scolile de performance si dans din lume ca fiind printre primele forme de arta cu adevarat contemporana. A fost primul spectacol care a abandonat clasicul in favoarea avangardei, a inlocuit miscarile lente, estetice cu un dinamism frivol, visceral, puternic.

Du-te la spectacole!

Evenimente in Bucuresti:Apocalyptica plays Metallica by 4 cellos – Sala Palatului va fi acaparata de finlandezii care au spart lumea cu interpretarile lor la 4 violoncele. Eliade ar fi putut scrie o carte intreaga despre sacru si profan referitor la aceasta trupa, intrucat Metallica este sacru iar ce face Apocalyptica cu melodiile lor ar putea intra la categoria profan. Totusi, fanilor le place, criticilor de muzica li se pare interesant, iar noi cu siguranta credem ca este bine sa incerci experiente noi.

Bilete aici

Lucia sustine un concert la M60, cafeneaua cool de pe Mendeleev nr. 2 – 3,2,1 Lucia este o tanara care munceste mult si se remarca pe scena indie-shmindie pop si este invitata special la un concert aparte, intre prieteni si cafele bune la M60. Concertul incepe la 23:59, ca sa nu existe confuzii referitoare la data.

Bilete aici

Care-i treaba cu performance, acest termen care nu are o traducere in limba romana? Performance Art a aparut prin anii '60 ca o forma interdisciplinara care uneste toate artele. Evident, ca orice schimbare, a nascocit ca tot ce a fost inainte era prost, din cauza revolutiei tehnologice (aparatul foto a stricat pictura, radioul a stricat muzica, televizorul a stricat teatrul si dansul etc). Astfel, performerii pionieri au declarat ca isi vor folosi corpurile pentru a face arta, pentru ca nimeni nu poate cumpara sau multiplica un corp.

Va prezint, de la Forced Entertainment "And on the Thousandth Night..." Unul din cele mai vechi grupuri care inca face performance din UK, au inceput in 1984 iar acest spectacol este unul din cele mai ok. Studentii de performance isi dau ochii peste cap cand le zici de Tim Etchells de la Forced Ent, autor de carti minunate despre performance. Acest spectacol intra la categoria "durational performance", adica ceva ce tine stupid de mult, gandit sa testeze limitele fizice si psihice ale performerilor si ale publicului.

Cei 6 performeri incep sa spuna povesti, si continua pana cand sunt intrerupti de un alt performer. Acela preia povestea in mare parte sau se leaga doar de un cuvant cheie din povestea anterioara, si asa o duc oamenii 12 ore. E super amuzant, e spontan , e dinamic. Ai zice ca dupa atata timp oamenii astia se cunosc destul de bine, dar inca sunt si ei surprinsi de povestile care apar in show. Un mare "telefonul fara fir", acest spectacol este apetisant in totalitate, iar singurul motiv pentru care am plecat dupa 4 ore si jumatate a fost ca mi se facuse foame.

Haute Culture a fost aseara la ZILELE PORTILOR DESCHISE-Facultatea de Litere. Am fost LIVE Cu Doina Rusti, care a dat reteta scaparii din Melanholie. Este cu Soparla si este din cartea sa Mâța Vinerii, Polirom, 2017.

Click, vezi:

Ioana Parvulescu despre Inocenta. Romanul sau Inocentii, Humanitas, 2017, a fost in discutie la ZILELE PORTILOR DESCHISE-Facultatea de LITERE. LIFE HAUTE CULTURE aici cu Ioana. Comunismul a ucis inocentii, iar astazi inocenta inseamna sa nu raspunzi RAULUI cu rau:

OBIE vinde afise prin Harp&Loom. Cumpara!