​​Ce este un mijloc de identificare electronică?Potrivit Regulamentului eIDAS, un mijloc de identificare electronică este ceva material și/sau imaterial care poate fi folosit pentru autentificarea unei persoane la servicii online. Mijloacele de identificare sofisticate pot include un sistem de identificare biometrică care folosește date precum amprentele digitale sau răspunsurile la întrebări personale pentru a identifica o persoană.

​Mijloacele de identificare electronică, deja disponibile pentru cetățeni Foto: certSIGN

Exemple de mijloace de identificare electronică notificate potrivit Regulamentului eIDAS sunt dispozitivele de semnătură electronică, cardurile de utilizator, certificatele digitale și dispozitivele sau aplicațiile mobile. Mijloacele de identificare electronică pot fi folosite, pentru a obține acces la anumite servicii online, cum ar fi conturile bancare, serviciile de sănătate, serviciile fiscale sau serviciile de e- Guvernare și e-Administrație.

Care este diferența dintre identitate digitală și mijloc de identificare electronică?

Un mijloc de identificare electronică (MIE sau mai popular eID) se referă la un tip de identitate digitală care este utilizat în mod special în scopul autentificării electronice a identității cuiva. Un eID poate fi un permis de conducere digital sau un pașaport. În general, conține informații personale mai detaliate decât o identitate digitală standard.

Sistemele eID oferă o serie de avantaje față de metodele tradiționale de identificare, precum documentele pe hârtie sau verificarea personală. Sunt mai sigure, mai eficiente și mai convenabile. În plus, sistemele eID pot fi folosite pentru a verifica online identitatea unei persoane, ceea ce este din ce în ce mai important în lumea noastră digitală.

De ce există mijloace de identificare electronică emise de companii private?

În general, identificarea electronică (eID) se referă la utilizarea mijloacelor electronice pentru identificarea persoanelor sau confirmarea identității acestora.

În multe cazuri, companiile private emit eID-uri în numele guvernelor.

Există mai multe motive pentru acest lucru:

  • Companiile private au adesea mai multă experiență în dezvoltarea și gestionarea sistemelor de identificare electronică.
  • Companiile private pot fi capabile să furnizeze aceste servicii mai ieftin decât agențiile guvernamentale.
  • Companiile private ar putea fi mai dispuse să își asume riscul de a dezvolta și gestiona sisteme eID, deoarece pot obține profit din acest lucru.

Regulamentul eIDAS este cadrul legal care permite companiilor private să emită mijloace de identificare electronică în numele guvernelor.

Ce este IDBC?

În contextul migrării accentuate a proceselor din mediul fizic în mediul digital, fapt generat și de modificările legislative care susțin această mișcare, mediul digital a devenit modalitatea cea mai practică de a rezolva problemele din mediul fizic.

În mediul digital pot fi stocate și procesate o diversitate de elemente ce țin de mediul fizic (de la date medicale, educație, și ajungând până la proprietăți sau conturi bancare). Aceste date sunt procesate, tranzacționate, partajate sau pur și simplu păstrate.

IDBC este un serviciu de atestare a identității în medii descentralizate bazate pe tehnologii de tip blockchain, dezvoltat de certSIGN în parteneriat cu Universitatea București – Facultatea de Matematică.

Abordarea IDBC este una descentralizată de tip “self-sovereign”, adică datele sunt exclusiv sub controlul utilizatorului. Aceștia au control complet și exclusiv asupra datelor lor, astfel că știu cine, când și de ce dorește accesarea datelor, putând permite sau respinge accesul la datele lor.

În articolul anterior am oferit câteva exemple de activități în care serviciul IDBC poate fi utilizat.

Cu ajutorul serviciilor dezvoltate prin proiectul IDBC, utilizatorii vor putea primi, stoca și partaja (cu alte persoane sau furnizori de servicii) atestări ale atributelor lor, precum adeverințe medicale, diplome de studii, certificări, permise (de conducere, vânătoare, pescuit etc.) și orice alt tip de atestare care este în prezent furnizată de autorități sau de alți terți, în format fizic (pe hârtie).

În prezent, certSIGN furnizează serviciul de identificare electronică certME (certme.ro), prin care utilizatorii se pot autentifica și înrola online la furnizori de servicii (precum autorități publice centrale sau locale, bănci, furnizori de energie și utilități etc.). Totodată, certSIGN furnizează și serviciul RSS (Remote Signing Service) prin care utilizatorii pot semna calificat (cu valoare legală) la distanță fără a fi nevoie să achiziționeze și să folosească un token USB. Utilizând certME pentru conectarea la serviciul certSIGN RSS, utilizatorii pot genera semnături electronice calificate la distanță fără a fi nevoie să mai facă vreo verificare suplimentară a identității, datele din mijlocul de identificare certME fiind suficiente pentru emiterea unui certificat calificat la distanță.

Prin completarea acestor servicii cu serviciile IDBC, certSIGN țintește să furnizeze servicii complete pentru portofelele de identitate digitală, astfel încât orice interacțiune efectuată fizic în prezent să poată fi realizată digital în viitorul apropiat. Astfel, un utilizator certME ar putea în curând primi și stoca în portofelul său de identitatea digitală, atestări electronice ale atributelor precum permisul de conducere, talonul auto, asigurarea RCA sau diplome de studii și orice alte documente în format digital, așa cum am detaliat în articolele anterioare (aici și aici)

certSIGN, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Universitatea din București – Facultatea de Matematică, derulează, începând cu data de 14.10.2021, proiectul ”Servicii de atestare a identității în medii descentralizate bazate pe tehnologii de tip blockchain (IDBC)”.

Proiectul este cofinanțat din Fondul FEDR Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Articol susținut de certSIGN