Fondul pregatit de Guvern pentru finantarea proiectelor majore de investitii va fi constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank si, cel mai probabil, din banii obtinuti anterior din privatizari si plasati de trezorerie in conturile BNR, transmite Mediafax. Oficialii CEC Bank spun insa ca este vorba de o intentie nefinalizata. "Nu am fost implicat in discutii", a declarat pentru HotNews.ro, presedintele CEC Bank, Radu Ghetea. Noul instrument de investitii al statului va fi denumit "Fondul Roman de Investitii" si va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului, conform proiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului.

Proiectul reprezinta o varianta de lucru aflata in discutie la nivelul Guvernului si transmisa spre consultare ministerelor implicate, iar forma finala va fi remisa Comisiei Europene

Semne de intrebare:

1. FRI nu va fi supus controlului BNR, dar va prezenta rapoarte Bancii Centrale

2.Ce se va intampla cu plasamentele, tot in actiuni minoritare ale Statului, ale Fondului Proprietatea?

3. Rezerva valutara a BNR chiar va alimenta Fondul?

4.Daca CEC va participa cu bani, de ce presedintele Ghetea inca nu stie nimic?

Intrebari fara raspuns

inainte de aprobarea de catre Executiv. Potrivit documentului citat, Fondul nu se va supune controlului, supravegherii si reglementarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Bancii Nationale, desi va opera pe piata de capital.

  • Ideea a fost lansata in 2009, de AVAS

Ideea unui asemenea fond a fost lansata anul trecut de reprezentantii AVAS, fiind rapid preluata in campania electorala de candidatul PSD Mircea Geoana. Infiintarea Fondului Roman de Investitii- un fond suveran de investitii al statului roman pentru protejarea sectoarelor economice de importanta nationala, ar face ca toata averea privata a statului sa treaca la Fond, astfel incat ministerele sa nu mai fie actionari la nicio societate comerciala, iar orice tranzactie sa devina transparenta pe piata de capital.

"Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC Bank se infiinteaza Fondul Roman de Investitii.

  • Fondul va fi finantat si din rezerva valutara a BNR

Fondul este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, si reprezinta un instrument de investitii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initial si din rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei", se arata in document.

Actiunile minoritare care vor alimenta Fondul vor fi vandute pe piata de capital, prin licitatie deschisa cu cel mai mare pret oferit, prin negociere in cazul acordarii drepturilor de preferinta ori prin toate aceste metode combinate.

Fondul Roman de Investitii va prezenta anual Guvernului si Bancii Nationale un raport privind destinatia banilor.

Fondul va fi condus de un consiliu de administratie format din reprezentanti ai fiecarui participant, numiti de Guvern pentru o perioada de cinci ani, din care va fi ales un presedinte si un vicepresedinte. Activitatea curenta a Fondului va fi condusa de un director general executiv, numit de presedintele CA si cu acordul consiliului.

  • Pe intreaga durata de activitate va fi scutit de la plata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata

Fondul va avea sediul central in Bucuresti, dar si sucursale si agentii atat in tara, cat si in strainatate, iar pe intreaga durata de activitate va fi scutit de la plata impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata, interzicandu-se orice varsamant catre bugetul administratiei centrale de stat sau catre bugetele locale.

Saptamana trecuta, Ministerul Economiei a redactat un document care indica faptul ca, pentru alimentarea acestui fond de investitii, Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro.

Guvernul a anuntat, in luna martie, ca va infiinta un fond national de investitii alimentat din actiunile minoritare detinute de stat la diferite companii si care sa fie valorificate pentru proiecte de investitii.