Romania nu va intra intr-un colaps financiar, pentru ca nu vom asista la o extindere a crizei cu care se confrunta in prezent Grecia, a declarat vineri economistul sef al BRD, Florian Libocor. Acesta a aratat insa ca deficitul bugetar trebuie redus de la 7,2%, cat a fost in 2009, la 3%.

"Nu urmam noi dupa Grecia in ceea ce priveste colapsul bugetar al statului, asa cum s-a afirmat in diferite medii. Asa s-a spus si dupa Islanda, ca urmam noi", a declarat Libocor. De asemenea, el s-a referit la 2010 ca fiind "anul revenirii economice". Economistul sef al BRD a apreciat ca o crestere economica de 1-1,5% ar reprezenta o revenire sanatoasa, dupa corectia din 2009. "Stiu ca exista estimari pentru o crestere de 2-3%, poate si 4%.

M-ar bucura sa fie doar 1-1,5% pentru 2010 pentru ca ar insemna o revenire si o crestere sanatoasa", a spus acesta. Oficialul BRD a mai aratat ca Romania va urma trendul din UE cu o oarecare intarziere, insa va incheia acest an cu o crestere economica dubla fata de media europeana.

Printre factorii pozitivi care vor ajuta la revenirea economiei, oficialul BRD a enumerat scaderea dobanzilor, stabilitatea politica, reluarea acordului cu FMI si CE, revenirea consumului acompaniat de exporturi, reducerea perceptiei de risc si corectia severa a deficitului de cont curent.

Economistul sef al celei de-a doua banci locale a aratat insa carevenirea economica se va confrunta si cu o serie de riscuri- cresterea cazurilor de insolventa, somajul, refacerea increderii intr-un ritm lent, lipsa proiectelor pentru accesarea fondurilor europene si economia subterana.