"Toti ne dorim sa fie relansata creditarea. Din pacate, nu exista proiecte noi, doar trei banci au peste cinci proiecte noi", a declarat, joi, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, dupa o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, potrivit Mediafax. Sebastian Vladescu a vorbit si despre Programul "Prima Casa", afirmand ca este de acord cu majorarea plafonului de garantare - in prezent de 60.000 de euro - dar nu s-a stabilit deocamdata o cifra exacta.

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, discutiile de joi cu Sebastian Vladescu au vizat 10-11 domenii, printre care propuneri privind accesarea de fonduri europene, relansarea creditarii si a cresterii economice, a reevaluarii garantiilor bancare, dar si probleme legate de cooperarea dintre ANAF si banci privind colectarea de taxe si impozite.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%. Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% pe an în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizata de BNR.

Referitor la relatia dintre banci si ANAF, Ghetea a precizat ca în acest moment exista destul de multe societati comerciale care au de încasat facturi de la stat, dar în acelasi timp sunt clienti care apeleaza la banci pentru a-si onora la randul lor datoriile.

"Parerea mea este ca trebuie sa discutam cu ANAF sa emita hartii care sa aiba valabilitate atat în fata sistemului bancar, cat si a Bancii Nationale, un fel de garantie pentru cei care au de dat bani la stat, sa avem o certitudine, daca noi îi finantam, a doua zi sa nu fie executati", a afirmat Radu Ghetea.