Actuala criza a fost cauzata de politicieni, de autoritatile monetare si de reglementatorii pietelor, a spus azi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, la un seminar dedicat turbulentelor economice actuale. Politicienii au vrut sa fie creditele ieftine, autoritatile monetare au facut banii ieftini iar reglementatorii nu au putut tine pasul cu inovatiile pietei, a mai spus Croitoru. El a precizat ca aceasta este de fapt lectia crizei: "am vazut ceea ce se intampla cand asistam la o proasta administrare a capitalismului".

Consilierul lui Isarescu a atras atentia ca semnele ca vom intra in criza erau evidente si ca a atras atentia asupra acestora. "Romania intra in criza chiar daca aceasta nu izbucnea global. Intram in criza pe cont propriu, ca sa zic asa. Ce vedem azi, la un an de la declansarea ei? Ca sectorul privat a facut ajustarile necesare, in timp ce sectorul public, nu.

Aici e cheia ieşirii din criză- in ajustarea sectorului public. S-ar putea ca, daca ajustarea nu va fi facuta, sa nu putem mentine la acest nivel impozitele si taxele, ceea ce va afecta cresterea economica. Mai vedem ca Romania a suplinit lipsa surselor de finantare din bani publici si ca aceasta criza politica ne pune in pericol acordurile incheiate pentru finantarea deficitului bugetar", a mai spus Croitoru.

Potrivit acestuia, sistemul financiar sufera de o miopie publica - se apeleaza la banii publici cu orice motiv- si de una privata- managerii utilizeaza instrumente financiare pe care nu le inteleg. Croitoru a mai precizat ca iesirea din criza presupune si riscuri dificil de gestionat. "Se stie ce trebuie facut, dar exista riscul ca atunci cand incerci sa repari ceva, sa apara si efecte nedorite", a conchis consilierul guvernatorului BNR.