Creditorii belgieni ai bancii Lehman Brothers solicita 703 milioane de dolari de la lichidatorul institutiei bancare americane. Cei mai mari creditori din Belgia ai prestigioasei banci americane de investitii care si-a anuntat in urma cu un an falimentul sunt bancile Dexia, ING Belgia, Fortis (devenita BNP Paribas-Fortis dupa ce a fost preluata de francezii de la BNP Paribas), KBC si Axa Belgium, anunta presa de la Bruxelles, citata de AFP.

Mai multe companii care detineau obligatii Lehman, precum Electrabel sau Swift figureaza de asemenea pe lista creditorilor, cu pagube de pana la 13,18 milioane de dolari.

Solicitarile institutiilor belgiene de creditare vin la o zi dupa ce mai multe banci franceze au cerut lichidatorului bancii americane Lehman Brothers mai multe miliarde de dolari. Printre acestea se afla Societe Generale, BNP Paribas si Caisse d'Epargne.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de despagubire fusese initial stabilita pentru 22 septembrie de catre judecatorul tribunalului de falimente din New York, care gestioneaza lichidarea bancii.

Colapsul gigantului bancar american Lehman Brothers, anuntat pe 15 septembrie 2008, a fost elementul declansator al crizei financiare din intreaga lume si a daramat numeroase alte banci. Institutia avea la momentul falimentului datorii de 613 miliarde de dolari si active de 639 miliarde de dolari.