Spuneam cu putin timp in urma ca dobanda la credite nu a scazut pe masura scaderii costurilor, mai ales pe masura scaderii EURIBOR si prin urmare, este de asteptat ca in acest an bancile sa raporteze profituri din dobanzi mai mari decat cele din anul trecut, desi creditarea este la pamant.

Privind rezultatele financiare obtinute de catre BCR in primul trimestru si publicate astazi, vedem ca:

1. Veniturile din dobanzi au crescut cu 16% de la 166.6 la 193.2 milioane euro iar veniturile din taxe si comisioane au scazut cu 40%, de la 64.7 la 38.3 milioane euro. De aici deducem faptul ca activitatea bancara a scazut fata de anul trecut (taxe si comisioane mai mici) in timp ce scaderea costurilor finantarii s-au vazut in cresterea veniturilor din dobanzi, prin urmare banca a acordat mai putine credite dar mai profitabile. Trebuie spus ca in nici una dintre cele 7 tari din Europa de Est (cu exceptia Ucrainei) cresterea veniturilor din dobanzi nu a fost mai mare decat in Romania.

2. Provizioanele au explodat, inregistrand o crestere de 392%, de la 14 la 69 milioane euro. Comparand aceasta crestere cu ce s-a intamplat in celelalte tari, vedem ca din nou, doar in Ucraina provizioanele au crescut intr-un ritm mai alert. Din aceasta evolutie intelegem ca portofoliul de credite s-a degradat semnificativ iar acest lucru s-a intamplat in primul rand din cauza “veseliei” care a existat pana nu demult in Romania pe piata creditelor, practic oricine dorea putea sa contracteze un credit si cu cat persoana respectiva era mai saraca, cu atat avea mai mult de platit.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.