​Aproape 190 de primării din țară își plătesc aleșii cu sume mult mai mari decât reușesc să colecteze prin taxe, arată datele centralizate la MDLPA. Sunt zeci de asemenea cazuri în care sumele cu care sunt plătiți aleșii locali sunt triple sau duble față de cât reușesc să strângă primarii la bugetul local.

Teanc de baniFoto: Shutterstock

În cazul primăriei vasluiene Voinești, veniturile proprii au fost anul trecut de 1,3 milioane de lei, iar cheltuielile de personal au fost de 3,1 milioane . Nemaivorbind de faptul că totalul cheltuielilor făcute de UAT anul trecut au fost de aproape 30 de miliane de lei.

De unde restul banilor? Din subvenții, Sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, Sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, Sume defalcate din TVA pentru drumuri, Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Are balta pește.....

Localitatea are (potrivit datelor de la Recensamântul 2021) circa 3200 de locuitori.

Primarul este membru PSD, partid care controlează 8 din cele 13 mandate din consiliul local. PNL are alte 4 mandate, iar Pto România un mandat.

Pagina de internet a primăriei este semi-funcțională, ultimele declarații de avere fiind depuse în 2014-2015.

La Vadu Moților (Alba), primarul e liberal, PNL dominând și componența Consiliului Local. Localitatea are puțin peste 1000 de oameni.

Veniturile proprii din 2022, puțin peste 1,3 milioane de lei. Cheltuieli cu salariile, aproape 3 milioane. Cheltuieli total, circa 6 milioane de lei.

Vezi aici Raportul pe 2022 al primarului din Vadu Moților și aici strategia pe următorii ani a comunei.

Localități în care cheltuielile cu asistența socială depășesc 20% din totalul cheltuielilor comunei

În mai bine de 10 localități, cheltuielile cu asistența socială depășesc o cincime din totalul cheltuielilor făcute de primării. Dar cele mai mari cheltuieli cu asistența socială sunt în Neamț, unde topul arată ca în graficul de mai jos.:.

Vezi aici situația detaliată pe fiecare localitate în parte